elcapitano

Celkem dobrá detektivka, pro pamětníky 90. let osvěžující. Východisko knihy - alternativní historie - ovšem, řekl bych, zůstalo poněkud nevyužité, podobná detektivka by se klidně mohla odehrát i bez té "alternativy". Líbilo se mi vykreslení specifické atmosféry Sudet. Naopak osudy postav, okolo kterých se děj točí, byly pro mne příliš zamotané, někdy jsem se v tom ztrácel.

Nádherná kniha, četl jsem vydání z r. 1965 a byl to krásný zážitek. Knihu jsem četl dlouho, s přestávkami.
Rozdělil bych její obsah v zásadě na dvě rovnocenné části: část dějepisnou, kdy se čtenář dozvídá spoustu faktů (případně domněnek či již překonaných názorů, ale to je jedno) o zaniklých civilizacích a část archeologickou, kdy popisuje reálná dobrodružství, tvrdohlavost, svéráz atd. reálných pravzorů Indiana Jonese. Báječná kniha, hezky vybavená přílohami, vlastně krásný artefakt v současnosti již 60 let starý (moje vydání).

(SPOILER) V první části knihy je MU nádherně unešen přírodni / pohanskou mystikou a tradicí (narozdíl od ostatnich knih, které jsem od něj četl, kde je to architektura nebo přímo Praha, co je středobodem). Ve druhé části knihy se jakoby mění žánr (magický realismus?) v nějakou umaštěnou násilnou detektivku a na konci je kniha utopicko-socialisticko-rurálni agitka. Úplný závěr je velmi silný. Jinými slovy kniha je z mého pohledu značně nevyvážená. Prvni část se mi líbila moc, druhá půlka již méně. Nicméně i zde je přítomna autorova přepjatost, kterou mám rád. Co jsem velmi ocenil: psychologickou hru na vhled do myšlení Hastrmana, do jeho motivů, nadějí, obav. Nutno také zmínit osudovou a magicky silnou ženu - Katynku. MU je jeden z mých oblíbených autorů.

Jako milovníka pražské historie a samozřejmě z toho vyplývajících mýtů a tajemství mne kniha potěšila. Některá témata z knihy jsem znal, jiná - v souladu s názvem - dávno pozapoměl, některá pro mne byla novinkou. Původně mi přišel výběr témat jako takový neladící pel-mel, ale posléze jsem tomu přišel na chuť a nevadilo mi to.
Měl bych ovšem i nějakou tu šťouralskou připomínku. Více by mi seděl trochu jiný formát - tato kniha je zpracovaná formálně spíš jako učebnice, ale k těm tajemstvím by mi spíš sedlo něco emotivnějšího, a to se týká i stylu vyprávění, které je spíš věcné. Ačkoliv třeba je to myšleno jako průvodce, co já vím, jak říkám, zbytečně do toho šťourám :).. jo, a mohlo to být delší .

Slyšel jako audio dramatizaci, která je výtečná! prostředí, zvuk, hudba, herci, .. opravdu tvůrcům gratuluju.
Téma knihy - temná krimi odehrávající se v alternativní historii totalitního Německa - je chytlavé, místy až mrazivě, zvl. s podobnou zkušeností z totality u nás. Vřele doporučuju.

Ze začátku mne to bavilo, ale někdy v 80% knihy jsem to odložil. Sice čtivé, Harry je sympaťák, ale je to tak nesmyslně překomplikované, že to prostě nedokážu přijmout.
Hezky je vykreslené prostředí drsného severu. Zato motivy jednání některých postav (a že jich je tam jak na Orloji) jsou mi prostě záhadou. A provedení vražd, ... no, ..
Je to podruhé, co mne tolik oslavovaný Nesbo zklamal. Další číst nebudu.

Z jine Urbanovo knihy znam pojem “goticky roman”, tohle tak zpocatku vypadalo. Ke konci je to ujete a nasilnicke porno. Ale nejak to zafungovalo a zatalo drapek.. MU umi s jazykem a atmosferou.
Brrr
.. a v knize je jistě mnoho podobenství a symbolů, z nichž jsem dekodoval jen zlomek.

(SPOILER) Další kniha od PM. Poslední dobou jsem si navykl je poslouchat jako audioknihy třeba během cesty, při mytí nádobí apod. Nejsou to nijak náročné knihy, dobře se poslouchají. Tahle se mi docela líbila, ač je opět skoro jako přes kopírák: trochu výjimečný Skot přijede někam na zajímavé místo, PM nám to místo pěkně popíše a ukáže, včetně lokálního jídelního i vinného lístku a toho jaké má který muž vlasy,.. nějaká story, kterou Skot rozplete.. a voilá - dramatický spektakulární závěr v exotických kulisách, za větru apod..
Dělám si z toho už trochu legraci, ale ano, dobře se to poslouchá a já tak rád činím :)
V této knize - pozor - netypický moment: životní lovestory hluchoslepé Anny. Vidím, že i ostatní diskutující to považují za problematické místo, ano souhlasím. Je to kýč jak bič.
Začínám svou náklonnost k PM klasifikovat jako guilty pleasure:)

Ač mám Miloše Urbana rád, tak tuhle knihu jsem nějak nepobral. Např. v Sedmikostelí se autor dostal do roviny čisté fantazie a mystiky, zde mám ale dojem, že zůstal v tomto ohledu nějak napůl cesty a příběh je ve výsledku úplně za vlasy přitažené divnodrama. Neuvěřitelné, nelogické, nechápu motivy postav, stavba příběhu je podivně cyklická, ..
Pasáže o architektuře a Santinim jsou opět dobré a vášnivé, všechno ostatní je podivné. Ovšem, je možné, že jsem nepochopil nějaký skrytý rozměr.

Ohromně hutná a zábavná kniha. Moc se mi líbil humor, který z knihy nijak nevykukoval stylem "pozor vtip" ale mezi řádky ho bylo požehnaně. Moc hezky přeložená. Nedávám pět hvězdiček, protože jsou v knize pasáže (především místa, která se vztahují ke konkrétním politikům a speciálně k H. Kissingerovi), které jsem si úplně nevychutnal - především díky svojí pouze povrchní znalosti americké politiky 70. a 80. let. Jinak báječné. Místy mi to připomínalo ranné filmy Woodyho Allena.

Mám trochu rozporuplné dojmy. Proč se skoro všechny postavy v knize chovají víceméně jako po lobotomii, přestože jsou evidentně inteligentní - jinak by nenaklonovali dinosaury, nespustili celý systém parku atd..? Např. jednoho sežere T-rex a ostatní řeší spadlý plot?
Trochu legračně působí Crichtonovo zaujetí nejmodernější technikou, dnes ovšem již skoro 30 let starou. Popisy fungování systémů v JP, komunikace nebo elektromobily řízené CD-rom mechanikou. Takový dokument doby.
Oceňuji v textu lekce z genetiky, matematiky, teorie chaosu, byznysu atd..
Celkový dojem: tak nějak napůl - spousta práce, informací atd, ale nějak mi to celé úplně nezarezonovalo.

Kniha je v zásadě plná poezie a číst jí - vydat se na cestu do hlubin Humbertovo posedlé, vášnivé a choré mysli, to je opravdu radost.
Ten jazyk..!
V dnešní době ponurých severských kriminálek už by její vydání, ale asi nevzbudilo tolik kontroverze.
Jednu hvězdu ubírám za to, že se poezie občas mění v takové odnikud nikam tlachání.

Nejsem ekonom ani filosof, nicméně kniha je určená široké veřejnosti a tak myslím že je i pro mne.
Upřímně, formálně jsem čekal poněkud větší "jízdu", kniha mi přišla rozvleklá, spousta věcí se opakovala dokola (zvl. v začátku) a přišla mi tak nějak "obyčejně" napsaná. Musel jsem se do četby až trochu nutit.
Na druhou stranu obsahově mne to bavilo: historické paralely, odkazy od mytologie a filosofie na všechny strany až po moderní prameny a reálie.

Moc dobrá kniha.
Je obsáhlá a dotýká se nejen Vladštejna, ale i celé společnosti té doby. Detailně popisuje např. politickou situaci střední evropy, hospodářství, armádu, společenské vazby mezi šlechtici, .. i velké historické události: stavovské povstání, Bílou horu a začátek 30ti leté války.
Valdštejn je osobnost, která měla dramatický život, takže je skutečně co popisovat. Jedná se o velmi čtivě napsanou knihu, takže někdy jsem to četl skoro jako napínavý historický román. Opravdu se zde nejedná o suchopárný dějepis.
Ve Valdštejnově osobě lze nalézt univerzální mocenské choutky, úplně v něm vidím některé současné politiky, ..které asi, že?
Knihu doporučuju i laikům, jako jsem byl až do jejího přečtení já sám. Teď tedy už jsem, myslím, vcelku znalec Valdštejna :)

Souhlasím s tím, že z celé trilogie se jedná o nejslabší díl. Na druhou stranu, laťka je opravdu vysoko a tak i tato kniha je opravdu dobrá.
V zásadě se opakuje stejný princip: minulost a její vztah k současnosti. Zde se nějak nemůžu zbavit dojmu, že autor poněkud přeceňuje mládí a dospívání, zatímco dospělý život už vnímá jen takový povinný přivažek.
Dobrá detektivka s překvapivým koncem, velkou roli hraje osobní život hlavní postavy, prostředí, nesplněné sny, osudovost, dávná přátelství.. opravdu dobré.
V této knize jsme otevřeli další kapitolu Finova mládí, objevili jeho další přátele.., celkově to však bohužel působilo, jako trochu nastavovaná kaše, takový přivažek k předchozím dvěma knihám, které byly nějak víc spolu provázané.
Poslední kapitola: to jsem tedy uplně nepobral, to jako autor zapomněl dopsat do minulého dílu nebo co?

Jak mi tahle knižka mohla v dětství uniknout??
Ale i pro mne - byť už dávno odrostlého čtenáře - tahle kniha svoji cenu má. Kromě všeobecně známých objevných cest Jamese Cooka, totiž popisuje i mnohem méně známá dobrodružstvi kapitánů Le Perouse, Kruzenšterna a Lisjanskeho - pro mne úplně nová a musím řict, že velmi působivá a obdivuhodná. Je to sice psáno pro děti, nicméně i tak jsem si knihu velmi užil.
Jenom faktická poznámka: Kruzenšternovi autor připisuje nějaké geografické objevy (zmapováni Japonska a Sachalinu) v letech 1802 -1804, ale to, co údajně Kruzenstern objevil, jsem dohledal ve francouzských mapách už z roku 1760, tak nevím, je to nějaká skrytá ruská agitace?:)

Zajímavě propletený příběh, ale tak nějak se to vleklo nebo co, někdy v půlce jsem to málem odložil. SPOILER*** Navic, upřímně, nic objevného, jakobych cítil kalkul za tím, z jakých ingrediencí je příběh smíchán: zkrachovalec detektiv, mladá a sympatická sexy pomocnice, modelky (!), pracháči, módní návrháři, ... a samotný hlavní námět - z nechtěné chudinky adoptovaného dítěte se stane suprmodelka...atd, ať to tu nevyzradím celé.. ale věřili byste tomu?
Na to, jaký je kolem této knihy poprask, mne to zas tak nenadchlo.

Dlouho jsem nečetl nic tak strhujícího. Druhou polovinu jsem přečetl víceméně bez přestávek, o knížce se mi dokonce i zdálo..
Zápletka knihy navýsost aktuální, reálie současné, příběh košatý. Takřka samá superlativa.
Kdybych mohl, tak půl hvězdy uberu za to, že hlavní hrdina je až příliš supermanského střihu, příliš dokonalý, všechno ví nejlíp a, že si toho je i velmi neskromně vědom. Ano, souhlasím, některé pasáže a zvláště závěr jsou opravdu přitažené za vlasy a doufám, že to nikdy neuvidím zfilmované. Papír to ovšem snese a četba "Poutníka" byl opravdu intenzivní zážitek.

Moje první setkání s M.Klevisovou. Fajn detektivka, přečtená víceméně bez oddechu. Zápletka, postavy, příběh, všechno jak má být. Jediné, co mne malinko zarazilo, bylo příliš rychlé a náhlé rozuzlení celé záhady.
Na Fríské ostrovy pravidelně jezdím, takže velké plus za vykreslení atmosféry ostrova, nekonečných prázdných magických pláží, charakterů lidí, statků a vůbec všech ostrovních reálií. Za měsíc tam zase jedu, tak se o to víc těším.

Druhá kniha co jsem od RH četl. Je vyzrálejší než "Za novými světy". RH je už v pozici uznávaného novináře, reportéra a cestovatele, takže pro něj není nic problém: setkává se s vládci různých zemí, v honbě za dobrodružstvím je schopen zaplatit si v zásadě cokoliv. Z tohoto pohledu se mi víc líbila předchozí kniha, která v sobě nesla větší porci mladické rebelie.
Na druhou stranu - autor je vyzrálejší a o svých zážitcích dokáže lépe psát, dává svoje zkušenosti do historických souvislostí a výsledkem je opravdu čtivý cestopis.
Co mne nejvíc bavilo, je to, že kniha popisuje cesty a zážitky realizované v 30. letech minulého století - tedy opravdu dávno, svět byl tehdy jiný a kniha nám do něj dává nahlédnout.
Asi největší pecka byla, to mi kniha málem vypadla z ruky, když se autor sešel s Ibn Saudem - zakladatelem dnešní Saudské Arábie a popisuje jeho silné náboženské zanícení: "..Jaké mezinárodní důsledky může mít tato renesance náboženství u Arabů, netroufám si vůbec předpovídat. V této souvislosti se dá mluvit o zásobách střelného prachu, tak velikých, že by stačily k rozmetání mapy světa.." Vydáno v roce 1935.