escapelle escapelle komentáře u knih

Děvčátko a nacista Děvčátko a nacista Franco Forte

Kniha se mi moc líbila, i když místy mi to přišlo hodně přitažené za vlasy. Příběh Hanse a Ley byl sedcervoucí. Bylo to zase úplně něco jiného. Vyprávění o oddanosti, lásce, odvaze.
Přečetla jsem knihu za jeden den, několikrát jsem ji musela odložit se slzami v očích. Cítila jsem přesně to, co na knihách miluju. Potřebu číst dál, ale zároveň lítost, že s každou otočenou stránkou se blíží konec.
Určitě za přečtení stojí.

14.06.2022 5 z 5

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Cizinka se mi velmi těžko hodnotí. Protože jako první jsem viděla seriál, který miluju a viděla jsem ho 6x.Miluju všechny filmové postavy. Angusem počínaje, přes Ruperta, Dougala, samozřejmě Murtagha k Jamiemu a Claire. Ale těm filmovým. Z knih na mě nejde žádná chemie, vášeň, nic. Nemilovat filmové zpracování, knihu bych asi nedočetla. Scény, které mě ve filmu dostaly do kolen jsou v knize zmíněné dvěma větami. Je to prostě takové hrozně syrové v hektolitrech omáčky Celou knižní sérii bych nedala zcela určitě. Z knížek vlastně neznám,ani toho Jamieho, ostatní postavy už vůbec ne. Ale čtu to, dočtu, ale jen proto, že jsem prostě fanynka a chci vědět, v čem se liší seriál od knih.

17.05.2022 3 z 5

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi Jeremy Dronfield

(SPOILER) Válečné knihy slovně hodnotím málokdy. Protože co by k tomu pořád člověk psal, vyjma "krásný smutný příběh, hrůzy, zvěrstva, utrpení,odvaha..." Ale tady se vyjádřit musím. To, že přežil Fritz, byl mladý. Ale co vydržel Gustav...opravdu nemám slov. Taková sounáležitost obou mužů, jejich láska...az do konce jsem se modlila, jen ať to oba dají. Po tom všem, těch strašných letech v utrpení, už to musejí zvládnout!! Neskutečná vnitřní síla, víra, odvaha. Doporučuji.
Nesmíme zapomenout ani když padne poslední přeživší.

09.02.2022 5 z 5

Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Knihu jsem přečetla za pár hodin. K příběhu nemám ani slov. Strašné. Jak může rodič činit vlastnímu dítěti taková zvěrstva.

06.02.2022 5 z 5

Pouhý stín Pouhý stín Karine Giébel

Nebyla to pro mě kniha závratné kvality.Konec byl na mě až moc překombinovaný. Přesto mě příběh od začátku bavil. Byla jsem napjatá, jak to bude dál. Byla jsem přesvědčená, že vím kdo za vším stojí. Omyl Taková příjemná oddychovka kterou nakonec hodnotím kladně.

10.11.2021 3 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Opět krásný, silný příběh o tom, čeho všeho je matka schopna pro své děti.

08.11.2021 5 z 5

Tajná kniha Tajná kniha Irena Obermannová

Když tato kniha vyšla, řekla jsem si, že tuto madam její koupí rozhodně podporovat nebudu.
Když jsem jí teď objevila v antikvariátu za pár korun, řekla jsem si, že ji zkusím. Že už mě asi i zajímá, jak tato dáma svůj vztah s Největším Čechem prožívala...
Jsem v půlce a asi ji spálim. Fakt první kniha, kterou mám chuť spálit.
Něco tak nechutnýho jsem nikdy nečetla. Tvl ta ať řekne že VH milovala a dám jí pěstí...
Ona ho tak strašně milovala a píše o jeho nehezkém stařeckém těle? O drobcích na puse???o tom jak je ošklivej???
I kdyby to byl kdokoliv,takhle člověk veřejně popisuje někoho koho miluje???někoho koho každej zná???
Já prostě nemůžu říct nic jinyho než že je to kráva!!!!
Nikdy,nikdy jsem nebyla z žádné knihy takhle znechucená a vytočená!!!!!
Pizda jedna. Pardon

21.09.2021

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Kniha se mi nelíbila. Nevyvolala ve mě žádné emoce. Ne ve smyslu že by to nebylo hrozne, hrozná doba...ale neměla jsem tedy pocit že by to bylo něco sadistickeho, že by se autor vyzival v popisu násilí jak jsem četla v nějaké recenzi. Četla jsem mnohem "horší lepší knihy" které jsem musela odkládat se slzami nebo husí kůži. Ptace mě nebavilo a nechalo klidnou. K hlavnímu hrdinovi jsem si neutvorila absolutně žádný vztah.

08.11.2020 2 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Opět nemám slov. Po Trhlině a Strachu opět nemán slov.
Karika je u mě Mistr psaného slova.

20.05.2020 5 z 5

Je to jinak, mami Je to jinak, mami Tamara Tainová

Přečteno jedním dechem. Těžké téma, spracované s lehkostí. Měla by být povinnou četbou všem rodičům, nejen těm homofobním.

07.05.2020 5 z 5

Už nejsem vaše dcera Už nejsem vaše dcera Karin Jäckel

Hodně silná kniha. Silné, pro normálního člověka nepochopitelné. Četla jsem jí v pubertě, teď se k ní po letech vrátila a jako matka jsem měla co dělat.

07.05.2020 5 z 5

Melouch Melouch Michal Viewegh

Ztráta času která nastesti díky poctu stran a velikosti pisma netrvala tak dlouho. Naprosto debilní dialogy mezi Michalem a Jozem, dost na sílu. A scenar filmu? Neuveritelna blbost,na kterou bych rozhodne nešla.

01.10.2024

Hornické vdovy Hornické vdovy Kamila Hladká

Od knihy jsem očekávala mnohem víc. Než jsem začala číst, koukla jsem se na Duklu61 a opravdu se na čtení těšila. Nechci nikterak znevažovat lidské tragédie v ní popsané, ale čtenáři je to podáno tak, že za srdce mě to nevzalo. Ani jeden ten příběh. Oceňuji množství fotografií, díky tomu je to kniha na jedno odpoledne.

22.04.2024 2 z 5

Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

(SPOILER) Chvíli mi trvalo,než jsem se začetla. Nakonec se mi příběh líbil, i když něco mi tam prostě chybělo. Možná hlubší pohled do duše a srdce Rill. Přišla o sourozence, rodiče a jak kdyby ji to bylo jedno. Nešly na mě žádné emoce.

24.02.2024 3 z 5

Dokud žijí motýli Dokud žijí motýli Hanni Münzer

Tohle určitě není kniha s přesahem,zítra už si na ní možná nevzpomenu, ale bylo to milé. Jednoduchý styl, jednoduchý děj, čtivé, zábavné, místy dojímavé. Příjemná oddychovka od náročnějších knih. Ač všechny postavy měly jistý potenciál, ač mě bavily, ani jedna ve mně nezanechala žádný hlubší dojem. I když se to asi nabízelo. Možná spíše podbízelo . Ale určitě to pro mě nebyla ztráta času. Příběh se četl rychle a lehce. A protože hlavní postava vlastní kočku a miluje jí, zařazuju si knihu do výzvy.

25.01.2024 3 z 5

Graciino tajemství Graciino tajemství Jill Childs

Ach, tohle mohla být tak skvělá kniha, kdyby ji napsal někdo jiný. Nevyhovoval mi styl, jakým je napsaná, jak Jen mluví o Gracie stále v "ty" formě. Mám dvě děti starší tří let, vyjadřování malého dítěte bylo opravdu mimo. Takhle tříleták opravdu nemluví. Kdyby bylo dítě starší, bylo by to uvěřitelnější. V recenzích níže je často zmiňovaná opičí láska. To mi nepřišlo. Za mě normální láska matky, která se na dítě možná trochu více upne poté, co s ním zůstane sama a ještě o něj málem přijde.
Zápletka s Mattem a Ellou skvělá. Ale celkový dojem z díla to nezachránilo.
Těžce mimo je i srovnání na obálce s Jodie Pickoult. Jo,kdyby to psala ona,bylo by to jistě mistrovské dílo.

06.12.2023 2 z 5

Nebýt mého muže, byla bych šťastně vdaná Nebýt mého muže, byla bych šťastně vdaná Monika Bittl

Toto je jednoduchá oddychovka. Místy jsem se zasmála, místy se viděla. Kniha nemá dvakrát valnou kvalitu, ale na odreagování dobrý. Nudnější pasáže jsem přeskakovala.

03.12.2023 2 z 5

Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

(SPOILER) Dlouho, vlastně možná nikdy mi nebyla stěžejní postava tak protivná jako Dawn. Nesnesitelná pokud šlo o Briana, úžasná pokud šlo o pracovní věci.
Tím, co předváděla kvůli Gitě, když vlastně k ničemu nedošlo mě opravdu vytáčela. Poslední madam spravedlivá která se pak rozhodne, odjede za Wyattem a hned s ním skočí do postele. Nemyslí na nikoho jiného než na sebe.
Tím,že nesplnila poslední přání Win, mě taky naštvala. To už jsem si řekla "kdo si sakra myslí že je?"
Ona je pro mě neskutečný sobec. Briana deptá kvůli malichernosti, sama skočí při první příležitosti jinému do postele. Neozve se ani vlastní dceři které pak jen tak mirnix tirnix představí "tátu". Po návratu z Egypta nulový zájem o to,zda Win ještě žije...
To,že se v mých očích Dawn chovala jako kráva nemění nic na tom,že vcelku se mi příběh líbil. Až na počáteční nudné pasáže o Egyptě.

24.11.2023 4 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Postava Jakuba mě vytacela do běla. byla pro mě vykreslena jako "za každou cenu vulgární", naprosto neuvěřitelna,nerealna, extrém.
Ale...ten zbytek se mi líbil moc.
A líbil se mi s každou stránkou víc a víc.
I přes averzi k Jakubovi,knihu hodnotím jako jednu z nejlepších co jsem v poslední době četla.
Velmi zajímavým a neotřelým hodnotím řazení kapitol. Vůbec mě nenapadlo, že by se kniha vlastně dala číst i na preskacku, tak jak jdou kapitoly za sebou. A mám nutkání ji hned začít tímto způsobem číst znovu.
Za mě opravdu stojí za to,brát toho blbce Jakuba s rezervou a překonat to. On,kdyby byl napsan trošku jinak, jistě bych si ho oblíbila a cey ten vztah by byl přirozenější.
Myslím,že se to Radce moc povedlo, zasáhnout tam,kde to zasáhnout má. Způsobem, že mám pocit, že Dášu a Marka dokonale znám.

02.08.2023 5 z 5

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Oddychovka na dva večery. Překvapilo mě, o kolik se děj ve filmu liší. Popravdě, film lepší. Což se stane málokdy. Ale bavila jsem se i zasmála.

17.02.2023 3 z 5