evineckY evineckY komentáře u knih

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Dala jsem si opáčko v podobě audioknihy a znovu jsem spokojená.
Jane Austen se mi zkrátka líbí a je to má parketa :-)

20.01.2022 5 z 5

Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Tuto knihu jsem četla u dávno.
Tentokrát jsem poslouchala nádherné zpracování rozhlasové hry česky. Moc krásný, ale tragický romantický příběh . V hlavní roli paní Alena Vránová. Ten konec na mně tak zapůsobil, že mi ukápla slza. Opravdu doporučuji poslechnout těm, kteří nechtějí číst knihu.
PS : Je to tak správně, nebo mi komentář znovu vymažete ?

21.10.2021 5 z 5

Volání divočiny (adaptace) Volání divočiny (adaptace) Jack London

Moc se mi líbí, jak se autor vcítí do mysli zvířete a jeho popisy . Po Bílém tesákovi jsem musela dát i tuhle knihu - i když jen v poslechu. Jsou tak smutné, ale krásné, hlavně s dobrým koncem. A samozřejmě miluji i filmy natočené podle nich.

20.09.2021 5 z 5

Nevěsta Nevěsta Ali Hazelwood

Mít moc zkrátka málokoho učiní šťastným...

Upíři a vlkodlaci - jasná volba...
Super skvělá fantasy s krásnými erotickými scénami :-)
Já jen pevně doufám v pokračování.

11.11.2024 5 z 5

Doktore, fofrem, jde o život! Doktore, fofrem, jde o život! Patrick Taylor

Skvělá kniha - humorná i vážná z IRSKÉHO venkova !
Je zde vidět lidský přístup lékaře k pacientům na vesnici a rozdíl ve městě...
Knihy z lékařského prostředí moc nemusím, ale tato je bombastická!
Bonus - skvělé recepty

27.06.2024 5 z 5

Žena v černém Žena v černém Susan Hill

Kdysi dávno (když jsem se ještě dívala na televizi) jsem viděla film,
který byl dramatičtější, ale na druhou stranu kniha byla čtivá a krásně
popisná. Až na tu spoustu chyb, za které autorka nemůže,
se mi kniha moc líbila, i když jsem se nebála :-)

19.05.2024 5 z 5

Společnost lhářů: Román o moru Společnost lhářů: Román o moru Karen Maitland

Jak nás historie nepřestává učit, jakýkoli systém, ať už náboženský, či myšlenkový, může být využit ku prospěchu stejně jako ke škodě. Závisí vždy na znalostech a úmyslech jednotlivce.

Historický román o strastiplné cestě.
Parta nesourodých lidí utíká před morem a jeden za druhým umírá,
ale ne vinou moru.
Nepomohly proti té hrůze žádné relikvie ani ikony,
jen strach, hlad, šílené pověry a legendy.
Kniha je napínavá a skvělá, moc doporučuji.

Někteří byli šílení hrůzou a zármutkem, jiní měli už tak zkamenělé srdce, že by někoho klidně podřízli pro hrst sušených fazolí. A když to udělali, nikdo nehnul ani prstem, aby je zastavil, jelikož už nebyly soudy, kde by takový člověk mohl být souzen, ani kati, kteří by takového člověka popravili. Občas mě napadlo, jestli náhodou nahoře na nebesích nezemřel i sám Bůh, jestli i brána nebeská není zatlučená a opuštěná a na zlatých chodnících za ní netlejí těla padlých andělů.

Ale oni se na mě nezlobí, protože jsem stará. Jsem taková kuriozita, co vypráví zvláštní příběhy, kterým rádi naslouchají, přestože jim tak docela nevěří. Nyní už mi odpustili i mou jizvu, jelikož když zestárnete, stanete se bezpohlavní. Mužům začnou vousy padat, zatímco ženám rašit. Mužům narostou cecky jak vemena, zatímco ženám se prsa scvrknou na dvě plácačky a kůže na břiše se prověsí tak, že jen Bůh ví, co se pod ní skrývá, když už se to, co se pod ní skrývá, beztak ani nehne navzdory všemu, co byste si přáli. Až naše těla červi ohlodají na kost, kdo bude umět rozeznat muže od ženy, krásku od zvířete?

Tehdy jsem zjistila pravdu o jizvách. Muž s válečnými jizvami je veterán, hrdina, na něhož čeká čestné místo u každého krbu. Malí chlapci k němu zbožně vzhlíží a sní o tom, jak jednou sami získají podobné odznaky odvahy. Děvečky mu leští stehna svými zadečky, zatímco se sklánějí, aby mu dolily pivo. Ženy kolem něj poskakují a rozmazlují ho, a když se jeho vyprávění o hrdinských činech jednou ostatním mužům maličko omrzí, začnou dbát o to, aby mu sloužící dolévali, dokud ho neopijí a on nezačne tiše klimbat v teple žhavých uhlíků.
Avšak zjizvenou ženu nikdo nepobízí, aby vyprávěla svůj příběh. Malí chlapci se jí posmívají a matky se při pohledu na ni křižují.
Bezpochyby znáte vyprávění o krásce a zvířeti. O tom, jak se krásná panna zamiluje do zrůdy, pod jejímž děsivým zevnějškem zahlédne nádhernou duši. Ale o tom, jak se krásný mladík zamiluje do zrůdné ženy a najde v její lásce štěstí, jste jistě nikdy neslyšeli, protože něco takového se nestává dokonce ani v pohádkách.

02.05.2024 5 z 5

Léto s vůní čerstvého chleba Léto s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Pro mne je tato kniha opět krásné a milé pokračování z Cornwallu a s prvním dílem si v ničem nezadal. Autorka píše moc pěkně a čtivě.
Život v majáku, starosti ostrovanů, nádherná příroda, divoké a neodpouštějící moře...
Nesmím zapomenout na roztomilého papuchalka Neila.
A opět na konci skvělé recepty.

V tuhle chvíli měla chuť sedět ve svém orlím hnízdě neboli obýváku na vršíčku věže, popíjet čaj, přikusovat sýrovou kroucenou tyčku a prostě odpočívat a vychutnávat si výhled – na moře, neustále proměnlivé; na mračna ženoucí se tak blízko, že by si na ně mohla sáhnout; na vybledlou zeleň a hněď rybářských loděk houpajících se na vodě, zatížených vzadu navijáky a sítěmi a jevících se oproti široširé mořské hladině drobounce a křehce.

Dnešní jarní den už ani nemohl být jasnější. Na jaře si Polly nedovedla představit, že by žila jinde než v Mount Polbearne. Ne že by ale v létě nezažívala stejné pocity. Léto zase přinášelo rachocení kyblíků a lopatek, vůni opalovacích krémů, zmrzlinu a ztracené dětské sluneční brýlky z růžového a modrého plastu, pečlivě vyskládané na přístavní zdi pro případ, že se pro ně jejich majitelé vrátí. A líbil se jí podzim, kdy přijížděli surfaři, aby si v černých oblecích připomínajících tuleně užili vln poblíž místního vlnolamu, a pak se zmrzlí a vyhládlí objevili u ní v pekárně. V tom čase, kdy už se po letních prázdninách děti vrátily do škol, a byl větší klid, podávala i kávu a polévku. A měla ráda zimu, kdy bývalo tak větrno a mrazivo, že nemělo smysl vycházet, takže zatímco venku zuřily bouře, choulili se k sobě s Hucklem ve svém orlím hnízdečku...

Nechal se částečně omámit pocitem vlastní prospěšnosti. Uvěřil, že vydělá peníze i pro farmu, uvěřil, že potřebují hezké věci, nebo dokonce luxusní. Ne že by hezké věci nebyly důležité; to Polly ví. Ale nejsou tak důležité jako to ostatní, co mají.
Přemýšlel o Candice s Ronem, jak s vážným výrazem na tvářích tvrdě vydělávají a bezohledně utrácejí a plní garáž lyžemi, sněžnými skútry či vychytávkami k bazénu a do rámečků si vsazují fotografie z drahých turistických destinací, jako by si odškrtávali další políčko v jakési pomyslné životní soutěži, v níž ani neví, proti komu hrají, ani jaká jsou pravidla, kromě jediného, které nikdo z nich nebere na vědomí, že totiž nejbohatší veřejně známí lidé zpravidla patří k nejnešťastnějším.

28.04.2024 5 z 5

Nádherně krutý Nádherně krutý J. T. Geissinger

Na začátku mi Tru chvilkama lezla na nervy a vypadalo to na čtyři hvězdy,
ale s originálním příběhem, který velice překvapil je jasných pět.
Těším se na pokračování s Killianem.

15.03.2024 5 z 5

Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Knihu jsem přečetla podruhé, abych si sérii vychutnala v kuse a
opět nemá chybu. Nad Rothem mi ukápla slza, protože jsem si
příběh prožívala víc, než poprvé.
Opět za 5 :-)

06.03.2024 5 z 5

Usedlost Usedlost Maria Turtschaninoff

když se sní poslední mámina brusinková marmeláda
to je ta chvíle, kdy přestáváš být něčí dcera...

Román o několika generací, těžké lopoty, války, ale taky spjatost s nádhernou přírodou a její popisy, mytologie se špetičkou fantasie. Nejvíce se mě dotkly Kopřivy.
Krásný román, nad kterým musíte při čtení i po uvažovat.
Doporučuji.

28.02.2024 5 z 5

Román z pokoje 128 Román z pokoje 128 Cathy Bonidan

Ač je kniha z největší části sepsána formou dopisů, vůbec tím neubralo na
čtivosti. Tolik příběhů ze životů všech zúčastněných, tak různých i trpkých,
jako je sám život. Moc se mi líbilo, že jediný námět na román sblížil a skamarádil takovou skupinu lidí.
Rozhodně doporučuji k přečtení.

Buďme k ní shovívaví, je tak mladá Netuší nic o tom, co člověk v našem věku může ztratit, když přihazuje sázky. Když množství nakupených žetonů svědčí o rocích, které minuly, a my víme, že čas, který nám zbývá, nám už nedovolí vyrovnat ztráty.

23.01.2024 5 z 5

Calder Calder Mia Sheridan

Pane, kdo jste tuto knihu ještě nečetli, okamžitě se do ní pusťte !!!
Nenávidím sekty, násilí a manipulaci s lidmi.
Napnuté nervy se střídají se slzami. Tato kniha není žádná sladká romantika.
Maximálně doporučuji.

10.12.2023 5 z 5

Pan Náladový Pan Náladový Penelope Ward

Je to taková fajn oddechovka.

Naší rodiče nás formují. Jejich negativní vlastnosti nás motivující k lepšímu. Můžeme se od nich naučit leccos dobrého, ale taky se poučit z jejich chyb.

21.11.2023 4 z 5

Obchůdek s knihami Obchůdek s knihami Rebecca Raisin

Kniha je sice předvídatelná, ale čtivá.
Příběh je o knihách a knihkupectví, ale hlavně o vztazích a přátelství.

11.09.2023 4 z 5

Lapeni Lapeni Emily McIntire

Nevím, proč jsem si představovala dle obálky, že se jedná o fantasy,
ale vůbec nevadí, protože je to z prostředí mafie, které mám ráda.
Musím být nějak zvrácena, když držím palce násilníkovi a vrahovi, jen že
Jamesovi - Hookovi je držet musíte :-)
Příběh je ukončený, ale jsem ráda, že je to série a bude pokračování.
Líbilo se.

Ale potom se objevila Wendy se svou neochvějnou oddaností a nesobeckou schopností odpustit mi i ty nejhorší chyby a ukázala mi, že i ta nejzničenější srdce jsou stále schopna milovat.

A když si pomyslím, že aby to celé začalo, chtělo to jen špetku víry.
Důvěřovat nesprávnému člověku.
Přijít o andělský prach.
A být padouchem, co si jen potřeboval ukrást trochu lásky.

06.09.2023 5 z 5

Touha Touha Tracy Wolff

(SPOILER) Pravda je, že Touha je pro mladší ročníky, ale přece všichni jsme tak staří, na kolik se cítíme, ale já ohledně upírů jsem pořád v pubertě :-)
Toto je taková klasika - boj mezi upíry, draky, čarodějnicemi, ale do poslední chvíle nevíme, kým je hlavní hrdinka v ohrožení. Samozřejmě princ je jen jeden. Skončilo to nešťastně, tak se máme na co těšit :-)
Knihu opravdu doporučuji jen fanouškům fantasy a milovníkům příšer :-)

02.05.2023 5 z 5

Podmanivý Podmanivý Jodi Ellen Malpas

Tak strašně tě nenávidím.
Nadechl se a pak dlouze vypustil vzduch z plic. Taky tě miluju.

Tak to je naprosto mafiánská pecka !!!
Scény jako z kmotra, mafiánský vrah, kterému musíte držet palce, i kdyby
jste nechtěli, násilí... a láska :-) A těch kapesníků, které jsem promočila...
Jsem moc ráda, že bude pokračování a nemůžu se dočkat.
Rozhodně doporučuji :-)

23.04.2023 5 z 5

Světla na Labi Světla na Labi Miriam Georg

Smutný román o nenaplněné lásce,
o privilegovaných, kteří si s chudáky mohou dělat co chtějí,
o mužích, kteří mají moc nad ženami a chudáci, kteří nemají žádnou budoucnost.
Kniha je čtivá a přes nejistý a ponurý konec, přes to doufám v nadějné pokračování.

24.03.2023 5 z 5

Zazářit Zazářit Jessica Jung

Je to kniha z šoubyznysu, ve kterém je všechno falešné,
jako ty úsměvy před kamerami.

01.03.2023 4 z 5