Fremr Fremr komentáře u knih

Roboti nemají ocas Roboti nemají ocas Henry Kuttner

Svěží a vtipné povídky staré skoro sedmdesát let. No nestačí to samo o sobě? Kdo by čekal, že i po tolika letech bude Kuttner opojné a sladké čtivo. Tak jako šílené alkoholické nápoje, které tečou v této knize proudem a že jich je fakt hodně. Doporučuji jako proložení jakékoliv náročné četby. Povídky připomínají dobrý seriálový příběh u kterého je jedno jaký díl si zrovna pustíte. A pro ty koho tato kniha nadchla a chtěli by dodatek, doporučuji k četbě povídku "Trable s elektrárnou" z knihy "Navštivte planetu Zemi", protože u tý jsem fakt brečel smíchy.

16.11.2015 4 z 5

Stephen King - Mistr strachu Stephen King - Mistr strachu Lisa Rogak

Souhrn autorova života, od jeho narození až do sbírky "Po setmění". Konečně jsem si vše přečetl v posloupné formě a jsem rád, že se našel někdo, kdo to všechno posbíral, poslepoval a vydal. Přečetl jsem za život spoustu motivačních knih, ale přečíst si to co King za svoji kariéru dokázal je prostě fascinující a hravě to strká odborné motivačky do kapsy. "O psaní" je samozřejmě lepší kniha, protože je to přímo z pera autora, ale tahle kniha určitě smysl má a já jsem si ji přečetl opravdu s chutí. I přesto, že jsem spoustu věcí již o Kingovi četl nebo slyšel jinde, stále pro mě byla tak polovina knihy plná nových informací. Hodně mě na tom bavil příběh okolo každé jeho konkrétní knihy. King má fakticky neuvěřitelnej dar vyprávět příběhy a já jsem rád, že to na hřebík stále nepověsil, i když ho to už milionkrát napadlo (ale spíš si myslím, že kecá, je na psaní závislej). A taky, že mu jeho žena vylovila z odpadkového koše jeho první knihu "Carrie". Takže vy co máte v něčem ambice a nedaří se, nebuďte zlomení, i sám King svojí první knihu vyhodil.

17.09.2017 4 z 5

Ostrov Sukkwan Ostrov Sukkwan David Vann

Zajímá Vás co se stane, když si vezmete svoji minulost s sebou na ostrov, kde nikdo jiný nežije a kde jste odkázáni jen sami na sebe? Než to vyzkoušíte, radši si přečtěte tenhle Vannův román. Už v momeňtě, kdy otec a syn dorazili na ostrov s holejma rukama a plno iluzema jsem věděl, že tohle bude drsný. No nedá se k tomu víc říct, to si musíte přečíst, každopádně mě to přišlo naprosto uvěřitelný. Pokud máte šrámy na duši, věřte, že byste v tej dřevenej chajdě brečeli úplně stejně. V téhle knize mi bylo líto úplně všech postav, kromě chlapa, kterej se za nima jednou za čas stavil na ostrově. Bezvýchodnost, nic a zima téměř všude.
Je to hodně temná kniha o marnosti života, od ctitele a možná i plnohodnotného nástupce McCarthyho. Už teď vím, že si Ostrov Sukkwan budu chtít přečíst znova. Jsem nažhavenej na Vannovo další příběhy, rozhodně je to autor který má co říct.

25.01.2017 5 z 5

O lanýžích, šampaňském a jiných požitcích O lanýžích, šampaňském a jiných požitcích Peter Mayle

Peter Mayle v této knize požitkářsky vypráví o každodenním životě v luxusu. Kaviár, klobouky, obleky šité na míru, perfektně stará whisky, lanýže, šampaňské či boty. Knihu jsem četl úplně náhodou, potřeboval jsem něco odlehčenějšího a perfektně mi to káplo do noty. Já osobně vím, že luxus k životu nepotřebuji ani nevyhledávám. V této knize jsou ale každodenní radosti a strasti tohoto životního stylu vylíčeny naprosto dokonale, až tak, že máte chuť koupit letadlo, jít si vybrat novou košili na míru za několik tisíc dolarů, k tomu ještě boty, oblek a hurá vyrazit ochutnat svého prvního lanýže či pravé šampaňské. Parádní oddechová četba psaná s nadhledem, humorem a elegancí.

12.06.2016 4 z 5

Gump & Co. Gump & Co. Winston Groom

Solidní pokračování skvělé prvotiny, které pokračuje v šílené "krasojízdě" Forresta. Doporučuji všem, kterým se líbil první díl, nebudete zklamáni, i když ke konci knihy jsem již byl nasycen úspěchy a pády, které Forrest zažívá. Jsem rád, že to autor utnul v tom nejlepším momentě a díky tomu konec vyznívá nenuceně a lehce.

03.12.2015 4 z 5

Vykolejený čas Vykolejený čas Philip K. Dick

Kniha pracuje s opravdu znepokojivou myšlenkou. Dick pozvolna seznamuje s postavami a jejich místem v obyčejném světě. Ovšem s prvním "broukem" se rozjíždí skvělá, paralizující a zběsilá jízda. Vrcholný moment knihy (první výlet Ragla) je zkrátka dokonalá šílenost. Nevědomost je síla! Jako kdyby začala působit droga, ovšem na Vás! Ti co již něco od Dicka četli nejspíše prokouknou nebo budou tušit co se za Zeleným mužíkem a vlastně i celým příběhem skrývá, ale ani to neubírá nic na zajímavosti a čtivosti této knihy. Rozhodně stojí za přečtení. Nikdy totiž nevíte v čem žijete i vy nebo v jakých maličkostech jste odtrženi od reality. Počkat! Co je vlastně REALITA? Kniha Vám na čas vykolejí myšlenky a zase trochu pootevře oči. Dick je zkrátka stále jedním z největších vizionářů a mám takový pocit, že se to možná i nikdy nezmění. Jeho knihy jsou čím dál aktuálnější. Jako slabinu ovšem hodnotím závěr... Je to jako kdyby jste si šlehli malou dávku a ta přestala působit moc brzo. Konec je poklidný a dle mého vkusu na Dicka moc přímočarý (miluju ten pocit, kdy odložím Dickovu knihu a mám bordel v hlavě, tady jsem ho měl taky, ale o dost menší...).

16.05.2015 4 z 5

Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Hustej nářez je vlastně kopie Kulhánkovy Cesty krve. Ovšem o dost horší. Kniha zabaví, ale že bych se u ní válel smíchy a zároveň si užíval akční jízdu jako u Cesty krve říci nemohu. Sexu, akce, humorných dialogů je možná až přiliš, protože není místo na nějaký větší příběh. Styl připomíná Kulhánka, ovšem kvalitou textu je to někde úplně jinde. O dost pod Kulhánkem. Ale i tak to celkem ujde a ti co mají rádi brakovou sci-fi, s nezničitelným hlavním hrdinou, nejspíše nepohrdnou. Na další díly mě kniha nenavnadila. V Pevnosti jako kniha měsíce a hodnocení 200% si tahle kniha rozhodně nezasloužila, pokud vím tak takové hodnocení ani žádná kniha nikdy nedostala, byla to jasná tlačenka! A kdo je vlastně František Kotleta? Třeba se to někdy dozvíme. Pravdpodobně někdo z okruhu Pevnosti? Kdo ví... Ale Kulhánek určitě ne.

18.02.2015 2 z 5

Po kolena v mrtvých Po kolena v mrtvých Dafydd ab Hugh

U hry DOOM jsem jako malý kluk strávil dost hodin. Zkusil jsem si přečíst tedy první díl této knižní série. Bohužel velké zklamání. Větší část příběhu je vlastně přepis hry, ta menší se zabývá romantickou záplektou (kdo by to u DOOMu čekal?) Hlavní postava se dostává do stejných lokací jako ve hře, tohle by se dalo pochopit, ale je to napsáno velmi nezáživně a nudně. Takže hlavní hrdina jde, hlavní hrdina něco zabije, hlavní hrdina vezme lékárnu, hlavní hrdina plave v toxické tekutině atd. Pokud se chcete vrátit do DOOMu, jděte si ho radši zahrát. Dočetl jsem to horko těžko, knihu bych doporučil jen zarputilým hráčům a fandům této hry. Hra byla super, kniha nikoliv. Hodnocení ** dávám tedy spíš z nostalgie k samotné hře, protože kniha je zralá na odpad.

18.02.2015 2 z 5

Praktický efekt Praktický efekt David Brin

Kniha, kterou jsem jako jednu z mála musel odložit (snažím se to nedělat). Důvod? Překlad. Přečetl jsem cca 100 stran a pak si řekl, že mám v knihovně desítky dalších knih, které můžu číst, než se trápit tím, že někdo není schopen některá slova vůbec přeložit...

Hodnocení nechám tak jak je, David Brin za to samozřejmě nemůže, ale aspoň je vidět, jak na překladu záleží. Věřím tomu, že ti co knihu odložili to možná udělali ze stejného důvodu. Škoda.

10.11.2018 2 z 5

Steve Jobs: konfigurace vnitřního já Steve Jobs: konfigurace vnitřního já Caleb Melby

Pro člověka, který o Jobsovi nic neví je tenhle komiks úplně k ničemu, pro někoho kdo o něm něco ví, taky, jediný kdo to může ocenit je skalní fanoušek Steva Jobse a Applu, o tom ale taky pochybuji, protože na 80 stranách se řeší pouze Jobsovo studium s Kobunem (mnichem) a to je sakra málo, nehledě na to, že kresba je velmi slabá. Komiks přečtete za 10 minut. Je to zkrátka narychlo splácaná bída jen kvůli tomu, že Jobs tenkrát zrovna umřel a všechno s jeho jménem na obálce se prodávalo.

06.01.2018 1 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Kniha, u které je důležité kolik Vám je. Já už asi nejsem cílová skupina, která by to měla číst. Zápletka, která je svým způsobem originální bohužel dostává na frak od reality. Ono by to bylo jedno, kdyby na tom Erebos vyloženě nebyl postavený. To je to, s čím mám problém. Pasáže z Erebosu jsou ze začátku velmi poutavé a baví, protože nevíte do čeho jdete. Jak ale hra postupuje, napětí upadá a upřímně mi bylo docela jedno, jak kniha skončí. Knihu jsem si přečetl proto, že mě zajímal Erebos, jsem totiž člověk, který nahrál v různých počítačových hrách tisíce hodin a z velké části mi hry doslova sežraly dětství. Nelituji toho, ale upřímně bych byl rád, kdybych jako malej radši zažil Erebos. Ten totiž opravdu skončí, narozdíl od jiných her, které Vám doslova vezmou život (MMORPG). Jedno skvělé poselství ale kniha má a to je, že hry jsou fajn, ovšem život je o moc lepší.

06.04.2017 2 z 5

Ďáblův slovník ekonomie a financí Ďáblův slovník ekonomie a financí Pavel Kohout

V této knize naleznete mnoho informací uvedených na pravou míru a zároveň se opravdu pobavíte. Následovník Ďáblova slovníku v oboru ekonomie a financí. Suprová záležitost, ale ilustrace by se dali určitě zvládnout lépe. Například: VZDĚLÁNÍ - 1) Hodnota, která zůstavá, když člověk nepoužívá své tituly a spálí všechny diplomy a vysvědčení, 2) Vznešený termín pro léta ztraceného mládí, 3) Státem organizované vymývání mozků. A ještě aspoň jeden: VOLBY - Speciální forma trhu. Voliči vyměnují svou politickou moc za sliby politiků zpravidla každé čtyři roky. Méně stabilní státy potřebují častější volby, aby si voliči užili více demokracie.

14.11.2016 4 z 5

Vědomí konce Vědomí konce Julian Barnes

Velmi dobrá kniha, která Vám nenápadně sdělí, že Váš mozek si dokresluje a pokřivuje minulost podle své chabé představivosti. Stejně jako hlavní postava tohoto románu. V poslední životní etapě zjistí, že to, co celý život považoval za skutečnost, byla vlastně jenom úplná blbost. Výmysl, který se mu hodil do krámu. Čtenář má pak pocit, že Tony prožil život totálně divně. A bylo by lepší začít znova a líp. Všímat si věcí a mít oči otevřené. Děláme to každý, ale ještě jsem o tom neslyšel nikoho mluvit. Zapomínáme na to, že zapomínáme. Zatím čteno jednou, ale určitě budu číst znovu. Knižní ekvivalent filmového Šestého smyslu.

22.09.2016 4 z 5

Durotan Durotan Christie Golden

Knihu jsem ještě nečetl, takže zatím nehodnotím. Ani nevím jestli ji budu číst, protože nechápu jedinou věc... Celou sérii Warcraft, včetně WOW, která v ČR zatím vyšla, překládal téměř celou a velmi dobře Jan Netolička. Dle data vydání knihy a filmu to vypadá na to, že tohle je hodně rychle spíchnutý překlad a to ani nevím jak dlouho vznikala kniha... Ach jo, kvůli penězům se bude mršit i Warcraft. Z toho je mi smutno a to, že děj je vycuclej kde se co hodilo z jiných knih či Warcraft univerza ani není třeba komentovat.

21.06.2016

Rádio Svobodný Albemut Rádio Svobodný Albemut Philip K. Dick

Velmi zábavná vize naší společnosti, ve které je jednou z důležitých postav sám autor. V knize se setkáváme s Philipem a jeho nejlepším kamarádem Nicholasem. Nicholas začne brzy komunikovat s bohem/Valisem a snaží se s jeho pomocí narušit chod celého systému společnosti, které vládne velký FFF. Stačí ale spojení s bohem na to aby byl znovu nastolen rovný řád pro všechny lidské bytosti? Skutečně povedená utopická sci-fi ve které se i mezi řádky dozvídáme střípky z Philova života.

03.04.2016 5 z 5

Pekelně dobré plány Pekelně dobré plány Hugh MacLeod

Výborná kniha ve stylu knih Austina Kleona. Myšlenky předány v jasném a přehledném textu, doplněny vtipnými vizitkami Hugha. Kniha není o penězích, i když myšlenky v ní obsažené se dají přetáhnout i na ekonomickou sféru. Pro mě je to spíš kniha, která říká, že né každý pro Vás dobrý nápad stojí za to a že mít pekelně dobrý plán, který dává smysl, rozhodně není na škodu. U všeho je ale důležité jedno, mít otevřenou mysl a oči. A nikdy nic nevzdávat, pokud máte v danou věc víru.

27.12.2015 4 z 5

Jídlo na prvním místě Jídlo na prvním místě Dallas Hartwig

Kniha, která má opravdu maximální potenciál Vám změnit život. Mezi řádky tato kniha nemění jen jídlo ve Vašem životě, ale i Váš životní styl. Tak obrovský dopad má změna stylu stravování. Zahoďte předsudky, nevěřte reklamám a přečtěte si tohle. Doporučuji přeskakovat úžasné příběhy američanů, jsou úplně zbytečné a pochopení paleo stylu nepomáhají.

16.11.2015 4 z 5

Tiché šlapací království Tiché šlapací království Zdeněk Svěrák

Mám rád Zdeňka Svěráka, jeho smysl pro humor je jedinečný. Asi jsem ovšem neměl jako první jeho knihu číst tohle. Je to pohádka pro děti i dospělé, do které jsou zakomponované absurdity, které se dřív děly. Jo, beru to, ale trochu mě štve, že humoru je poskrovnu, alarmující to taky není, prostě je to jenom takové malé tiché šlapací království, které když přejdete tak se nic nestane.

04.09.2017 3 z 5

Pět hospod, dva bary a jeden noční klub Pět hospod, dva bary a jeden noční klub John Williams

Asi jsem se moc těšil... námět není všechno. V tomto případě je pro mě autorův styl psaní prostě moc jednoduchý a beztvarý. Nemá to šťávu. Jediná solidní část knihy je ta o pirátském rádiu, tam na mě dýchla ta správná atmosféra. Zbytek jsou ploché banální příběhy, které se Vám za pár dní vykouří z hlavy a hlavně si u nich řeknete "A co má bejt?". Nevím, nic moc.

17.12.2016 2 z 5

Fatal Virtual Fatal Virtual Petr Heteša

Až se prokousáte zdlouhavým začátkem, čeká Vás skvěle vykreslený svět města Baltimore, které už skoro v reálu nedýchá. Drtivá většina obyvatel je připojená na virtuální svět a realita jim za to nestojí, protože virtuál je barevnější a tak nějak lepší. Závěr knihy tyto roviny posouvá ještě o kus nahoru. Hlavní hrdina je typicky Hetešovský, spousta cigaret, žen, barev očí a v ideální míře skvěle hláškující. Kdyby to byla moje první kniha od Heteši, dám asi větší hodnocení, ale přeci jen jsou si jeho hrdinové tak podobní, že to časem až trochu nudí. Každopádně ale palec nahoru za skvělý závěr knihy.

21.09.2016 3 z 5