fruitbueno fruitbueno komentáře u knih

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Historie včel mě uchvátila nejen zpracováním, krátké kapitoly se svižným tempem sednou asi každému čtenáři, ale zejména tématem. To je aktuální, autorka ho prezentovala s odstupem, až téměř odosobněně, což na mě velmi zapůsobilo. Jednotlivé časové linky se nakonec propojí, text lze vedle toho číst i jako výpověď o rodičích a dětech, o vztahu otců či matek se svými syny. Hanba výpravě knihy za chyby, překlepy, opakující se slova. Takovému dílu to maximálně nesluší.

13.05.2023 4 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Mi se pátý díl mimořádně líbil. Propojení minulosti a současného děje bylo výborné, měla jsem s kapitánem Servazem teď nějakou dobu pauzu a vrátil se v pravý čas. Jistě, děj i postavy přitažené za ten nejposlednější chlup, ale přiznám se, že mi to ani trochu nevadí, vždyť přece vím, že čtu fikci. Četba mě bavila, děj má neuvěřitelně rychlý spád a co víc od detektivek chtít?

06.01.2022 5 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Bylo mi během čtení úplně mrazivo, hlavně proto, jak na sebe dokážou být i ti nejbližší lidi hnusní. Autorka mimochodem naprosto dokonale dokázala, že někteří by si neměli pořizovat ani psa, nedej bůh děti. Další z textů nepříjemných tím, jak reálně působí - přesně tak to Petra Dvořáková umí nejlépe. Oceňuji také krásné ilustrace, které zcela dokonale ladily s vyzněním textu.

02.06.2020 4 z 5

Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Čtení o životě a smrti, jejich smyslu a významu pro člověka. Čtení, které potká-li vás ve správném čase, vás bude asi trochu bolet. Čtení, které jen tak nepustíte z hlavy.

14.03.2020 4 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Nedá mi to a musím se přiznat, že více než samotná vražda, zápletka a odhalování mě napnul úplný závěr, který dovršil zápletku předchozích dílů! Jak se říká u nás na vsi, na každou svini se voda vaří a jsem ráda, že se Harrymu ulevilo. Samotný příběh Pentagramu jako obvykle výborný.

25.02.2020 4 z 5

A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál A počasí se změnilo, přišlo léto a tak dál Pedro Carmona-Alvarez

Mimořádně zajímavá knížka, která mě oslovila svým stylem, dějem i charakteristikou postav, která je však skryta hlavně mezi řádky. Pro někoho drsné, pro jiné čtení o tom, jaký doopravdy život je. A taky o tom, jak je možné reagovat na skutečnost. Krásná závěrečná pasáž rozhovoru otce s dcerou. Opravdu doporučuji.

30.10.2019 5 z 5

Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích J. K. Rowling (p)

Vím, že závist je špatná vlastnost, ale upřímně závidím všem, kteří s bradavickými hrdiny vyrůstali... Já už byla dost velká, když tenhle fenomén dorazil a přesto mě naprosto pohltil. Dokonalý vypravěčský styl, naprosto promyšlený koncept, vše do sebe do posledního dílečku zapadá, charismatické postavy... Vřelé díky letošní čtenářské výzvě, že mě přiměla znovu si přečíst všechny díly a přenést se alespoň v myšlenkám na tak fantastické místo jako jsou Bradavice.

01.03.2019 5 z 5

Květy z půdy Květy z půdy Virginia Cleo Andrews

Neupírám knize zajímavý námět a neuvěřitelnou čtivost, knihu jsem zvládla za dva dny. Nepochopitelná však zůstává jazyková úroveň textu. Ten rozpor ve vyjadřování postav, ten bil do očí tak, že mi to mi nedalo spát. Vždyť které dítě (!!!) mluví se svými mladšími (!!!) sourozenci takto: "Připusťme, že tahle půda je ošklivá a pochmurná (...), ale proč bychom nemohli v rámci konstruktivního využití svých tvůrčích nadání provést metamorfózu a změnit tuhle šerednou housenku v krásného, vznosného motýla?" Autorka moc neuvažovala, nad formou zvítězil obsah - stále se něco děje, děj se žene kupředu, zápletky taky. A tak to asi má být.

22.05.2017 3 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

I poslední z Hájíčkovy trilogie mě oslovila a strhla, přestože byla méně kousavá a útočná než předchozí dvě. Zbyněk, hlavní hrdina bez kořenů, byl vykreslen naprosto fantasticky, jeho stavy nespavosti byly tak úzkostné, že braly spánek i mi :) Hájíček je výborný, skvělý argument proti čtenářům, kteří odmítají českou produkci.

12.05.2017 5 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Gottland mě ohromil! Svou nekompromisností, vynikajícím vypravěčským stylem, netradiční formou zpracování a tím, jak cizinec nahlíží některé z okamžiků českých dějin a kultury. Opravdu výborné čtení na dvě odpoledne, které však má neuvěřitelnou hodnotu.

18.01.2017 5 z 5

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

V hodnocení jsem hodně přísná, protože jsem od knihy čekala mnohem víc. Nesedl mi autorčin styl, text byl přesycen množstvím osobních jmen a nejrůznějších názvů, že to opticky vypadalo jako příručka finské kultury. Autorčina obsese slovně zachytit, zhmotnit vůně a jiné počitky mě znechucovala a pak i vytáčela doběla. Vadil mi také překlad, ač věřím, že byl zachycen věrně. Na přebalu knihy se píše, že jde o příběh lásky v nelaskavé době, nebo tak nějak. Ano, jde. Ale podobných (a lepších) bylo napsáno mnoho. Podivně zapletený děj mi nevadil, ale na to, abych vše pobrala tak, jak mělo být, jsem potřebovala doslov. Škoda, čekala jsem víc.

27.11.2015 3 z 5

Lazarovy ženy Lazarovy ženy Marina Lvovna Stěpnova

Lazarovy ženy jsou všechno jen ne oddechová knížka. Autorka má specifický styl, který nevydrží sledovat každý. Dlouhé věty, polopřímé či nepřímé řeči, pramalý ohled na čtenáře. Zároveň také z každé druhé věty můžete cítit chlad, ironický odstup, ba přímo autorčin pohrdlivý úšklebek nad vyprávěným. Pokud ale text přijmete jako hru, odměnou vám bude silný příběh o lásce - nenaplněné, bolestné, nenáviděné, i o dějinách ruské velmoci, které se odrážejí v životech obyčejných lidí. Láska a život nejsou jednoduché, stejně jako toto obtížné čtení, které ale jednoznačně doporučuji!

12.11.2015 5 z 5

Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Soubor tří nezávislých povídek mě uchvátil. Tak pekelně přesná, podrobná a odosobněná výpověď o rodinných poutech mě dostala. Člověk už nějaký pátek po světě chodí, dívá a pozoruje očima a dobře ví, že všude je něco, každá rodina má ve skříni více či méně chrastivé kostlivce. Perspektiva dětí (uplatněná s různou intenzitou ve všech povídkách), neosobní er-forma, polopřímé a nepřímé řeči, střídání perspektiv vyprávění - to vše dodalo celému svazku nevšední, až bytostně nepříjemný pohled na věc. Petra Soukupová šla až na dřeň a vyplatilo se: nepříjemný pocit rozlezlý během četby po všech vnitřnostech dává tušit, že na knížku jen tak nezapomenu.

14.05.2015 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

K Zlodějce knih jsem přišla jako slepá k houslím, prakticky úplně mě minula mánie, která se kolem knihy rozpoutala a nějakou dobu trvala. Stranou zájmu se mi ale stejně nakonec dostala do rukou - a jsem nadšená! Už dlouho jsem nečetla tak chytrý, důmyslný, řemeslně dokonalý, emotivní, uvěřitelný a po všech stránkách bezchybný příběh! Netradiční vypravěč (odosobněná, nad příběhem stojící, anticipující, chladnokrevně glosující, připomínající, ale i nebezpečně hodně citlivá, přemýšlivá a skoro až kladná Smrt) podává příběh a děj tak, že se vlastně ani nejde divit tomu, že kniha uběhne jak lusknutí palce... Příběh je jedna věc, druhou je pak smysl vyprávěného. Vznikla vlastně nádherná parabola o síle slova, o zničující moci, kterou slovo a knihy mají. Palec hore jednoznačně, nic lepšího jsem už dlouho nečetla a ke knize se strašně ráda vrátím.

10.06.2014 5 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

To, co jsem se z knihy o Číně dozvedela, je pro našince naprosto šílené a nepředstavitelné. Máme svobodu slova i pohybu, máme kde bydlet, pracovat i co do huby. Dlouho budu zpracovávat ten propastný rozdíl mezi ekonomickým růstem Číny a mentální (sociální) zaostalost. Škoda, že jedno nejde ruku v ruce s druhým. Kde by ten národ asi byl...

19.04.2024 4 z 5

Kdyby Kdyby Simona Votyová

Obrovské překvapení a neuvěřitelně čtivý román. Formálně precizní a přináší něco úplně nového. Obsah textu reflektuje naprosto reálně dnešní dobu, život, problémy a výzvy, s nimiž se jako společnost potýkáme. V Kdyby najdeme opravdu všechno a navíc zpracované citlivě, s respektem k obětem či jinak odlišným z nás. Na autorkách je znát jejich životní zkušenosti, linka mateřská je dojemná, zoufalá, naprosto uvěřitelně podaná. Dceřin příběh se zase více drží v linii dnešních mladých. Obě autorky ale naprosto dokonale vykreslily jemné vztahy v rodině, v té nejbližší, kde je každý jiný a kde je někdy tak těžké vejít se do jedněch dveří. Nad značnou ponurostí oceňuji naději a téměř šťastný konec. Opravdu hodně dobré čtení.

27.01.2024 4 z 5

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Autorka zpracovala v Chalupě téma, se kterým se osobně či zprostředkovaně setkal snad každý z nás. Svoje postavy před čtenáři obnažila na kost, podrobila je nemilosrdnému sebe-souzení i posudku druhých. Výsledkem je poutavý, velmi čtivý text na aktuální téma, který nabízí střet dvou naprosto odlišných světů, a v závěru i špetku naděje oběma hlavním hrdinkám.

17.01.2024 4 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Malé ženy jsem v knihovně hledala marně několik let, nakonec to jistil antikvariát. Příběh, na dnešní dobu už opravdu silně působící jako z jiných časů, se mi i přes svou neskrývanou didaktičnost moc líbil. Jednotlivé postavy, každá tak jiná a přitom zcela živá, sympatická i ve své nedokonalosti, jsem si zamilovala. Opravdu skvělé čtení, byť vzniklé v jiné době.

06.12.2023 4 z 5

Kočka a Generál Kočka a Generál Nino Haratischwili

Pokud mě dostal už Osmý život, na Kočku a Generála budu pět ódy kudy budu chodit. Příběh je naprosto perfektně vystavěný, odhaluje své vrstvy a zákoutí postupně, tak, jak si to aktuálně žádá situace nebo postavy. U některých pasáží jsem napětím ani nedýchala, nejednou jsem pro sílu výpovědi musela text na malou chvíli odložit. Celkově si autorka hraje se čtenáři i svými postavami. Šikovně, umně, zkušeně. Operuje s motivy, které jsou sice staré, jako lidstvo samo (zločin, vina, válka, identita člověka), významný prostor ale dostává i téma kořenů, národní příslušnosti a místa člověka v životě. Obsahuje řadu nádherných myšlenek, postřehů, citátů, které vezmou za srdce a budou jím dlouho rezonovat. Jsem nadšená, kniha je dokonalá skoro v každém ohledu.

29.05.2023 5 z 5

Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Myslím si, že tohle je jedna z mála knih, kde i veškeré komentáře budou málo. Důležité svědectví o vlastní identitě, o hledání místa na zemi, o smíření se sebou samým. Bolestné, ale svým způsobem neskutečně očistné a terapeutické čtení i pro lidi, kteří podobným vykořeněním nikdy neprošli. Celá linka spjatá s maminkou hrdiny, doma váženou lékařkou, venku v jazyce zakletou princeznu, která chtěla jen chránit své děti, by stála za samostatný román. U pasáže s jazykovou bariérou jsem měla celou dobu slzy v očích. Jazyk je darem i zbraní.

11.04.2023 5 z 5