Galadwen Galadwen komentáře u knih

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Kroniky prachu jsou jednou z nejkrásnějších knih, které jsem kdy viděla. "Viděla" je bohužel klíčové slovo - obálka je opravdu nádherná, ale obsah mne zklamal.
Příběh mě nechytl, připadal mi nezajímavý a předvídatelný, bez pořádné zápletky, a ani hrdinka mi k srdci nijak nepřirostla. Její vyvolený je o něco lepší, nicméně takových a zajímavějších panů Reedů už jsem v knihách potkala víc než dost. Atraktivní prostředí staré knihovny bohužel nehraje tak velkou roli, jakou by mohlo - a zkrácení by knize nepochybně prospělo. Možná je můj dojem daný tím, že je kniha primárně určena o generaci mladším a naivnějším čtenářkám (i když young adult občas čtu a některá díla mne opravdu zaujala).
Také mne zarazilo prostředí, v němž se příběh odehrává. Knihu jsem začala číst v domnění, že jde o viktoriánskou Anglii - ale zjevně nikoliv, protože mnoho věcí mi nějak (spíš v drobnostech) nesedí. Nedovedu si třeba představit, že by dívka z lepší rodiny (byť svobodomyslná a s tolerantními rodiči) odešla bydlet v podstatě na "svobodárnu" bez garde, a neztratila pověst. I jiné detaily jsou zarážející - třeba když jedna z postav cestuje meziměsto parním omnibusem, ale ve "skutečné" viktoriánské Anglii by nepochybně jela vlakem (jsou v tomto světě vůbec vlaky?). Některé věci mi připadaly chronologicky divně posunuté, ale hlavně atmosféra je tak trochu "jiná", než u ostatních knih zasazených do konce 19. století, které jsem četla. Na druhou stranu na steampunk je kniha prostě nějak málo steampunková, takže nevím, co si vlastně myslet.
Dávám tři hvězdy - ale ta třetí je výlučně za vnější vzhled románu. Komu je dvacet a méně nebo má hodně rád červenou knihovnu a nevadí mu určitá naivita, může přidat ještě jednu.

25.04.2020 3 z 5

Šarlatové zmije Šarlatové zmije František Kalenda

Siegfried dotřetice, a zase to podle mého - vzdor jistým prvkům pátrání - není detektivka, i když ji tak nakladatelství prezentuje. Pocity mám smíšené, příběh je opět ve svižném tempu, ale zápletka mi připadala místy až moc přitažená za vlasy a závěr... Řekněme, že k osobě v pozadí spiknutí v podstatě nevedou žádné nitky, takže působí divně. Rozsah novely je ještě menší než u předchozího dílu, takže úplně nechápu, proč všechny tři knihy nevyšly v jednom svazku.

09.04.2020 3 z 5

Zlomený král Zlomený král František Kalenda

Zajímavější díl než jednička, rychle se čte, je celkem zábavný, ale v paměti asi kniha neuvízne. Detektivka to není - jde o klasický dobrodružný příběh v historických kulisách. Co mne na knize i téhle sérii hodně baví, je netradiční interpretace vystupujících historických postav: Karel IV. a Arnošt z Pardubic mají fakt málo společného s pojetím Brodského a Högera z Noci na Karlštejně :-).

07.04.2020 4 z 5

Zvony Londýna Zvony Londýna Ben Aaronovitch

Kniha podle mne patří v sérii k nejlepším, je dynamická, dobře se čte.

02.04.2020 4 z 5

Vždycky je to manžel Vždycky je to manžel Michele Campbell

Společenský nebo vztahový román. Mrtvola tam je (asi ve dvou třetinách knihy), ale proč jsem knížku našla v knihovně mezi detektivkami, je mi záhadou. Jako četba průměr, moc mě to neoslovilo, postavy nesympatické, navzájem se nenávidí, i když se "přátelí", některé situace se opakují (v Americe zjevně všichni předčasně umírají na rakovinu, nebo nevím). Napsané je ale docela čtivě, takže pokud od toho člověk moc nečeká, proč ne.

26.03.2020 3 z 5

Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Novelka střižená cestopisem, k níž mne nalákal název, aniž bych věděla, do čeho jdu. Četla se dobře, ale zázrak to není.

21.03.2020 3 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Kniha není špatně napsaná, ale do vkusu se mi netrefila. Za detektivku ji v podstatě nepokládám, spíše thriller, kde je pachatel zjevný od začátku.

09.03.2020 3 z 5

Klášterem obchází ďábel Klášterem obchází ďábel Jan Bauer

Jak uvařit historickou detektivku po česku:
Hoď do toho: Vraždu, nebo lépe sériové vraždy. Pověry. Sex. Pivo. Víc sexu. Nesmyslný nebo žádný motiv. Nedostatek logiky. Zmínila už jsem sex? (Lid to tak chce!) Pachatel se odhalí sám. Jednoduchý jazyk, ať se to rychle čte. Navrch ještě trochu pověr, piva a sexu. A historické reálie? Ale kdeže, nač reálie? Čtenáři přece překousnou ledacos, není to literatura faktu! Korektury jsou rovněž zbytečnost, hlavně ať už je to rychle z tiskárny.
Říkám si někdy, proč tohle ještě pořád čtu - fázi očekávání v podstatě pokaždé následuje fáze zklamání. Ovšem když pořád stejná schémata fungují panu Vondruškovi stejně jako panu Bauerovi, tak kdybych začala podobné knihy místo čtení psát, třeba by mi je taky někdo vydal?

02.03.2020 2 z 5

Poslední poklona Sherlocka Holmese Poslední poklona Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Povídky jsou podle mě poměrně značně rozdílné úrovně, zaměření i zajímavosti, byť v některých se motivy opakují. Paradoxně snad nejmíň se mi líbila špionážní a poměrně netypická titulní, jiné mne zaujaly více.

28.02.2020 3 z 5

Puberťák-- Manuál k přežití pro deptané rodiče aneb Dítě je radost, spratek jeden Puberťák-- Manuál k přežití pro deptané rodiče aneb Dítě je radost, spratek jeden Helmut Schümann

Kniha mne v podstatě ničím nezaujala. Na to, že by měla být humoristická, moc k zasmání v ní toho není - prostě líčí různé postřehy a historky ze života rodiny s dospívajícím synem, podle mne nijak zvlášť poutavě. Zajímavé je hlavně to, jak, vydaná před šestnácti lety, už zastarala, co se týče problémů s puberťáky - žádné sociální sítě, žádný internet, mobilní telefony v počátcích.
Mám ještě postřeh k překladu - jméno hlavní postavy a jména některých jeho kamarádů jsou přeložena do češtiny, všechny ostatní reálie však zůstaly německé - třeba narážky na různé místní zpěváky, o nichž jsem jakživa neslyšela (a to v kontextu, z něhož plyne, že jde o vtip). Převedení popkulturních narážek tak, aby byly srozumitelné, by knize přitom nepochybně prospělo.

26.02.2020 2 z 5

Strom viselců Strom viselců Ben Aaronovitch

Více než v jiných dílech jsem měla pocit, že se chvílemi ztrácím, což je zřejmě dáno malou důležitostí nové zápletky a naopak velkým důrazem na hledání Muže bez tváře, díky němuž se navrací mnoho postav z minulých dílů. Autor dovede psát čtivě, ale používá plno vsuvek, odkazů a nahozených zmínek, a já při své chabé paměti a pokračování ve čtení série po roce od minulého dílu nevím, zda jde o narážky na události a osoby z minulých dílů, nějaký popkulturní odkaz, který jsem nerozšifrovala, případně něco, co se stalo na pozadí příběhů, aniž bylo zmíněno. To mi trochu vadilo. Jinak se čte dobře a rychle, kniha je i docela zábavná.

12.02.2020 3 z 5

Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček Gyles Daubeney Brandreth

Začátek mě docela chytl prostředím i zápletkou, ale prostřední část nějak až příliš zpomalila, takže jsem se chvílemi nudila. Detektiv holmesovského typu, ale řešení zápletky podle mne příliš průhledné, vraha jsem uhodla v polovině knihy.

06.02.2020 3 z 5

Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Čas od času se ke knihám A. Christie vracím, tahle je myslím méně známá a mě hodně příjemně překvapila. Není to úplně typická "poirotovka", detektiv vstupuje na scénu docela pozdě, hodně času se věnuje líčení vztahů mezi postavami před vraždou. Vraha jsem neodhalila, byť ze stop a náznaků odhalitelný (na rozdíl od jiných detektivek této autorky) je.

02.02.2020 5 z 5

Moje děvče Sunday Moje děvče Sunday Mary Higgins Clark

Čtyři spíše průměrné povídky, jenom jednu bych nazvala skutečně detektivní, ostatní mají blíže k thrilleru, ale bez velkého napětí. Ústřední pár působí trochu nevěrohodně. Zkrátka přečíst a zapomenout.
České vydání je odbyté, obsahuje značné množství překlepů, dokonce i v osobních jménech.

30.01.2020 2 z 5

Chlapec, který přežil pochod smrti Chlapec, který přežil pochod smrti Pavel Taussig

Jako autentickou výpověď a svědectví o myšlenkách a zájmech dítěte v mezní situaci, případně životopisnou retrospektivu knihu beru, literatura to moc není a popravdě mě ani příliš nezaujala. Vybrala jsem si ji výhradně kvůli výzvě, protože jsem o autorovi nedávno něco četla na internetu.
Opravdu nedoporučuju číst, pokud je člověk zrovna hladový. Zhruba polovina pojednává o jídle.

28.01.2020 3 z 5

Červenka Červenka Jo Nesbø

Moje první setkání s autorem (nepustila jsem se do série chronologicky). Dalo mi docela práci se začíst, ale zhruba po prvním stu stran se povedlo, příběh graduje, má napětí. Oddechovka, a nic víc jsem od toho nečekala, takže jsem spokojená.

23.01.2020 4 z 5

Země mrtvých nadějí Země mrtvých nadějí Christopher John Sansom

Velmi zajímavá kniha. Spíš jde o rozsáhlý historický román s detektivní zápletkou než o čistou historickou detektivku. Příběh je zasazen do doby Eduarda VI. a prostředí velkého rolnického povstání (mně dosud neznámého), o němž pojednává i závěrečná historická studie.

15.01.2020 5 z 5

Bohové Gothamu Bohové Gothamu Lyndsay Faye

Místy trochu pomalé, ale s pěknou atmosférou, uvěřitelné. Kdo je vrah, jsem odhalila podobně jako jiní komentátoři, nijak mi to ale nevadilo. Jako odpočinkové čtení doporučuju.

15.12.2019 4 z 5

Smrt budějovického hejtmana Smrt budějovického hejtmana Tomáš Sterneck

Kniha není bez zajímavosti, je vidět, že autor má to, co píše, dobře podložené, rozumí politické historii i atmosféře začátku třicetileté války, kterou nahlíží z nezvyklé perspektivy katolické strany, ALE...
Vyprávěcí řemeslo bohužel za znalostmi autora trochu pokulhává. Na začátku mi dalo práci prodrat se množstvím jmen postav nejednajících, ale pouze zmiňovaných, a jak se ukázalo, nebyly to zdaleka všechny. Navazovala poměrně přímočará část zápletky s relativně malým množstvím jak vystupujících, tak informací. Po návratu z Vídně do Budějovic se zápletka opět zahustila a zamotala do té míry, že ji nakonec autor musel lacině rozřešit zpovědí umírající postavy. Nicméně vlastní pointa se mi líbila, škoda, že cesta k ní nebyla vypravěčsky obratnější. Dám autorovi ještě šanci v pokračování.

02.12.2019 3 z 5

Růže a smrt Růže a smrt Candace Robb

Docela hezká a čtivá kniha, ale detektivkou bych ji ani ve snu nenazvala. V podstatě od začátku čtenář ví, kdo zabíjel - jediná neznámá je, proč vlastně. Čili spíš jde o historický román se záhadou a poměrně výraznou milostnou linkou. Shrnutí na zadních deskách mi přijde napsané někým, kdo to vůbec nečetl. A poslední poznámka je k překladu, který místy skřípe a potřeboval by korektury jako sůl.

24.11.2019 4 z 5