Galadwen Galadwen komentáře u knih

Ze života skřítků domácích Ze života skřítků domácích Vítězslava Klimtová

Takovou děsivou koncentraci zdrobnělin a roztomilostí na jedné stránce už jsem dlouho nezažila. Četly jsme s dcerou prvňačkou, čekaly jsme nějaký příběh a když nebyl, zabalily jsme to v půlce.

16.05.2014 1 z 5

Čistý Čistý Andrew Miller

Podle všech kritérií dobrý, dokonce velmi dobrý román. Čte se hladce, je uvěřitelný, historicky věrný, pokud to dovedu posoudit. Právě proto přemýšlím, proč mně osobně nebyl příliš sympatický a asi se k němu nikdy nevrátím. Možná je to způsobem vyprávění v přítomném času, který mě osobně trochu ruší, ale nejspíš i jakýmsi vyloženě osvíceneckým chladem a jistým odosobněním, které z textu cítím. Což je vlastně v pořádku, vzhledem k tomu, že jde o vyprávění z konce 18. století.

30.11.2013 4 z 5

Císařova poslední vůle Císařova poslední vůle Jan Bauer

Slabé, málo uvěřitelné, už základní premisa s testamentem Karla IV. je úplně absurdní. Jediné, co mě trochu pobavilo, je interpretace příběhu Jana Nepomuckého/Johánka z Pomuku. Jestli tohle je nejlepší díl série, jak píše kilometr, pak se hrozím pomyslet, jak vypadají ty ostatní.

16.11.2013 2 z 5

Číše jedu pro krále Číše jedu pro krále Jan Bauer

Dost slabá kniha. Uherskou odbočku jsem vůbec nepochopila, leda by navazovala na nějaké předchozí díly, které v knihovně neměli. Jako detektivka bídné, jako historický román ještě divnější.

16.11.2013 2 z 5

Mučedník Mučedník Rory Clements

Výborná, příjemně komplikovaná knížka, věrohodné historické reálie bez zjevných problémů. Čte se dobře, čili i překlad se povedl. Doporučuji!

16.11.2013 5 z 5

Sloni mají paměť Sloni mají paměť Agatha Christie

Bohužel slabší zápletka, na rozdíl od většiny knih A. Ch. jsem si už v půlce domýšlela, jak to všechno bylo.

09.11.2013 3 z 5

Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Nedokázala jsem přelouskat. Reálie vrcholného či pozdního středověku v době zcela nevhodné a na ně příliš časné a nudný úvod mě spolehlivě odpudily.

19.10.2013

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Nejslabší díl celé série - promiňte. Nijaká zápletka, nesmyslné rozuzlení, Dumbledore, který už opravdu naléhavě potřebuje do důchodu kvůli stařecké demenci. Nejvíc oceňuji některé detaily dokreslující kouzelnický svět (scény z Grimmauldova náměstí), ale jako celek nic moc.

19.10.2013 2 z 5

Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Vynikající kniha, jedna z mých nejoblíbenějších. Jasný příklad toho, že ne všechno se dá přenést na filmové plátno - u Mandolíny je knižní předloha lepší nejméně o 200 procent. Je syrovější, drsnější a pravdivější, vystihuje tragiku válečného a poválečného Řecka, její postavy opravdu žijí a dýchají.

19.10.2013 5 z 5

Evangelium podle Piláta Evangelium podle Piláta Éric-Emmanuel Schmitt

Vynikající knížka po všech stránkách. Zejména mě oslovila druhá část psaná z pohledu Piláta - jako téměř "detektivní" pátrání rozumově založeného člověka, snažícího se dokázat, že se zázrak nekonal - a poznávajícího na sobě samém, že všechno může být docela jinak.

17.10.2013 5 z 5

Velmož tří králů Velmož tří králů Jiří Hanibal

Mám úplně opačný názor než předchozí komentátor: kniha je bídným odvarem z Prvního muže království Ludmily Vaňkové, místy až na samé hranici plagiátu. A navíc na rozdíl od p. Hanibala Vaňková ve svém vrcholném období byla skvělá vypravěčka, která to se svými postavami opravdu uměla.

17.10.2013 1 z 5

Tajemná Egypťanka Tajemná Egypťanka Violaine Vanoyeke

Dost slabá kniha: nezajímavě napsaná (možná má díl viny překladatel), bez napětí, katastrofální redakční práce (spousta překlepů, chybných uvozovek u přímých řečí apod.).

16.10.2013 1 z 5

Ďáblovy housle Ďáblovy housle Joseph Gelinek

Celkem čitelné, bohužel nedotažené - ani muzikologický román, ani thriller, ani záhadologie a slušná detektivka už vůbec. Vrah se musí prozradit sám, jako v majoru Zemanovi. Spíš na 2,5 hvězdy než tři.

15.10.2013 3 z 5

Otrávený pohár / Smrt mučednice Otrávený pohár / Smrt mučednice Vlastimil Vondruška

Čtivé, pan Vondruška se vypsal do kvality, co se týče stylu. Naneštěstí zápletky jsou slabé, obzvlášť u druhého příběhu přímo neuvěřitelná - motiv podobný Verdiho Trubadúrovi dohnaný ad absurdum. Nevěřím, že by něco podobného bylo v renesančních Čechách možné. Ale do tramvaje na cestu do práce knížka dobrá.

15.10.2013 3 z 5