Haduwig Haduwig komentáře u knih

Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

Asi na stejné úrovni jako Losos - je to milá oddechovka, co se rychle čte. Ale. To skákání z minulosti do budoucnosti, z jedné postavy na druhou a k tomu se měnící fonty jsou fakt na palici a ne k užitku. Celé je to pak dost roztříštěné a všemožných neuvěřitelných zvratů až moc. Vize budoucnosti mi nevadila, přišlo mi to o dost lepší než nebe z Lososa. Špatná kniha to není, ale upřímně se divím, že má hodnocení přes 80 %.

08.08.2020 3 z 5

Byla prý docela hezká Byla prý docela hezká Michel Bussi

Vždycky se těším, na co mě autor nachytá, no a tentokrát to bylo slabé - rozuzlení jsem odhadla a když se to začalo postupně vysvětlovat a propojovat, tak to bylo spíše na škodu a příliš krkolomné. Navíc jak už tu zmínili jiní, téma migrace nám není moc blízké a k tomu se přidávají nepříliš sympatické postavy. Zkrátka důvodů, proč si knihu přečíst, moc není.

05.08.2020 3 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

První kapitolu jsem lehce pozvedala obočí, co mi to knihovnice doporučila. A pak jsem se začala nahlas chechtat, takže obočí pozvedal přítel. Opravdu velmi povedený hořkosladký příběh, který Vás pobaví a přitom se nejedná o plytkou humoresku.

31.07.2020 5 z 5

V temnu V temnu Lina Bengtsdotter

Zatímco Francesčina linie příběhu byla velmi poutavá a čtivá, Charliino vyšetřování bylo dost zdlouhavé a nudné - stále mluví s lidmi, kteří jí skoro nic neřeknou a k rozřešení celé záhady v podstatě stačí jeden nález. Problémem asi je, že u Charlie je příběh velmi roztříštěný - vyšetřování, vztah s Johanem, její a Bettyina minulost, vzpomínky na Annabell... Všechno to pak klouže po povrchu a odhalení vypadají dost uspěchaně.
Není to špatná kniha, ale moc mě nenavnadila na třetí díl.

28.07.2020 3 z 5

Farma Farma Tom Rob Smith

Velká škoda je, že celá zápletka měla velký potenciál, který zůstal trestuhodně nevyužit, takže z toho vychází takový slabý průměr.

Mimochodem, na co měl teda Hakan tu druhou místnost v tom sklípku?

20.07.2020 3 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Příjemné čtení na letní odpoledne, které mě několikrát rozesmálo a občas mi Bára mluvila z duše. Nic víc jsem ani neočekávala, jinak bych mohla být zklamaná postavou Milady, která se z moudré babičky stává poněkud nekonzistentní nesympatickou skoro-puberťačkou. Ale co se mám co divit, ono i to nebe bylo takové blboučké a naivní. Podruhé to číst nebudu, ale Panda už na mě čeká v knihovně.

12.07.2020 3 z 5

Zloba Zloba Chris Carter

Čert vem klišé, nelogičnosti i chybějícího Garciu. Ale příběh, kde známe vraha skoro od začátku, kde celá FBI jen tupě poslouchá psychopata a kde není nic než zlo, brutalita a bezmoc a téměř žádná spravedlnost mě fakt nenadchnul. Tohle bylo zklamání.

11.07.2020 2 z 5

Hříšník Hříšník Amanda Stevens

Pokud jste četli předchozí díly, tak si určitě přečtete i tento a následující, abyste věděli, jak to celé skončí. Ale tenhle díl byl opět o trochu slabší - jednak už tu není ten moment "překvapení", že Amelie vidí duchy, zároveň se její talent nijak neprohlubuje, vztah s Devlinem se moc neposune a při řešení vraždy/záležitosti s Popem má Amelie hlavně štěstí. Na začátku jsem si ten námět zamilovala, ale nějak to celé ztrácí dech.

06.07.2020 4 z 5

Člověk nula Člověk nula Anna Starobiněc

Autorkou nastíněný postapo svět s virtuální realitou je pro mě příjemně neokoukaný námět a narození "nadbytečného" člověka slibuje pořádnou jízdu. Nevadilo mi, že ode mě kniha vyžadovala víc soustředění, abych správně pochopila způsob života, socio, postavy atd. Navíc je tu dost obrazů a přirovnání, které Vás mohou přimět k zamyšlení nad současnou realitou, popřípadě lidskou povahou, politickým zřízením, nebo i nesmrtelností brouka.

To, co bohužel trochu selže, je závěrečná gradace a zakončení celého příběhu, protože to si zasloužilo když ne jiné vyústění (které bych si představovala), tak alespoň více pozornosti. Je to jako kdyby autorka celý příběh psala pozvolna v klidu, a najednou si uvědomila, že se blíží konec a rychle potřebuje dopsat závěr, jenže dochází čas i volné strany. I přes to se podle mě jedná o slušný počin, který si ty 4 (byť slabší) hvězdičky zaslouží.

26.06.2020 4 z 5

Lov škorpiona Lov škorpiona Ralph Pezzullo

Jsem si jistá, že Mann byl výborný Seal, ale nemyslím si, že je dobrý spisovatel. Děj je roztříštěný do řady menších a ne příliš napínavých epizod a vedlejší charaktery (velvyslanci, agenti CIA i padouši) jsou zcela ploší, bezvýrazní a slévají se dohromady.

Autoři také systematicky rozepisují každou zkratku anglicky i česky, což je jen o trochu méně únavné než podrobné popisy naprostých prkotin - jako úplný výčet toho, co si Sealové vzali s sebou na pouštní závod (víc jak polovina strany!! Položek jako froté ponožky SmartWool či návleky Sandbagers). Ale korunu tomu nasadil překladatel, když nechal znít píseň "Pekelná dálnice" od AC/DC. AU.

17.06.2020 2 z 5

Růže a lev Růže a lev František Niedl

Tentokrát o jednu hvězdičku méně, možná dáno i tím, že jsem četla ihned po prvním dílu. Na můj vkus se tu stále opakuje téma trestných výprav a některé zvraty přišly z čistého nebe (např. ustanovení Zdislava Koníře velitelem - v prvním díle se na tento post nehodil, a teď se jím bez námitek stane? Nic proti němu nemám, naopak! Ale je to poněkud neobratný zvrat).

Vím, kam série směřuje, takže se rozhodně těším na další díly, ale asi si mezi nimi dám větší pauzu.

15.06.2020 4 z 5

Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Tak kdo by neodolal sympatickým hrdinům, dobrodružné zápletce a historickým kulisám? Je tu více hlavních hrdinů, s nimiž se musíme seznámit, takže děj je trochu roztříštěný, ale v pokračováních se to srovná.

31.05.2020 4 z 5

Vlci zimy Vlci zimy Tyrell Johnson

Není to špatná kniha, autor umí velmi dobře vykreslit atmosféru a s lehkostí dávkuje informace o tom, co se se světem vlastně stalo. Ale ten příběh, ach ten příběh... Děj se dá shrnout do deseti vět, což není mnoho. Za mě by bylo lepší, kdyby to víc odsýpalo a rovnou tu bylo i pokračování. Nebo kdyby tu byla ještě temnější atmosféra, k níž dlouhé temné noci na zasněženém severu v postapo době přímo vybízí... Zkrátka je to poměrně sympatický počin, ale pokračování číst nebudu.

23.05.2020 3 z 5

Divergence Divergence Veronica Roth

Nemůžu se zbavit dojmu, že Rothová dostala parádní nápad na prostředí, v němž by se mohl odehrávat zajímavý příběh, a tím jí ty dobré nápady tak nějak došly. Na rozdíl od většiny čtenářů tady mi Tris moc sympatická nebyla, chudák Čtyřka se v tom taky plácal a ostatní potenciálně zajímavé postavy buď nedostaly prostor, nebo se nedožily konce knihy. Asi bych překousla nedotažený příběh, nelogické situace, ploché postavy i skoro zázračně se uzdravující zranění, ale ten odfláknutý konec byla poslední kapka. U dalších dílů se s největší pravděpodobností neuvidíme.

21.05.2020 3 z 5

Sběratel nevěst Sběratel nevěst Ted Dekker

Panejo, už dlouho se mi nestalo, abych se do čtení musela nutit a zvažovat, jestli to za to stojí a mám knihu vůbec dočítat. V tomhle příběhu jsou všichni blázni (korektně řečeno asi psychotici) a dokola se omílá jak se zrovna cítí (což při hledání vraha ohromě pomáhá...), FBI je neschopná a celé se to strašlivě vleče. Závěr je sice o trochu svižnější, ale ani ten to nezachrání s ohledem na to, že v tu dobu mi životní osudy hlavních postav byly už celkem jedno. Omlouvám se, ale tohle mě fakt nebavilo.

11.05.2020 2 z 5

Infekce Infekce Gary Birken

Námět je zajímavý a na prvotinu autora je to docela obstojné. Tím končí klady. Bohužel je tu spousta zbytečných vedlejších postav, vykreslení charakterů se moc nepovedlo a postavy se často chovají nelogicky - například agent FBI na místě činu nabádá své podřízené, aby hlavně neporušili žádný předpis, a o odstavec níže sám prozrazuje Annick detaily vyšetřování?!
K tomu jsou dialogy často nepřehledné a konec vzal autor opravdu nějak střemhlav. Zatímco 90% knihy sledujeme Annick na každém kroku, tak na konci jsem listovala knihou v domnění, že jsem si špatně dala záložku (bohužel byla správně).

Byla by ale škoda Birkena zcela zatratit, hlavní námět není k zahození a talent má. Jen je třeba to vypilovat - tak snad budu s dalšími jeho díly více spokojená.

29.04.2020 2 z 5

Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu Betty Mahmoody

Tady více než kde jinde platí to, co říkala moje prababička - život píše romány. Tenhle román je neskutečně silným příběhem o obyčejné ženě, která se najednou musí popasovat s nepředstavitelnými nástrahami života v Teheránu a která projevila neuvěřitelnou vůli, odvahu a houževnatost, aby unikla, a navíc aby unikla i se svojí dcerou.

Příběh by si zasloužil trochu lepší zpracování, například vsuvky z minulosti v Americe nejsou do textu zakomponovány zrovna s citem, členění na kapitoly je spíše náhodné a přímé řeči je tu pomálu, ale to všechno zastíní ten téměř neuvěřitelný příběh, po jehož dočtení ve mě zůstává hluboký obdiv k Betty, Mahtob a všem, kteří jim na jejich cestě pomáhali.

27.04.2020 5 z 5

Minulost Minulost Lee Child

Moje první setkání s Reacherem i Childem - a setkání příjemné. Celé je to napsané svižně, s lehkostí, humorem i napětím. Jedinou výtku mám k Reacherově dějové lince, ta na mě působila trochu plytce - stále se točí na místě, moc se nerozvine a zakončení pátrání po otcově bydlišti není nijak překvapivé.

Ale když je tu Jack Reacher tak veřejně známá osoba, tak si asi budu muset doplnit vzdělání, jde se na to.

22.04.2020 4 z 5

Mráz ze záhrobí Mráz ze záhrobí Charlaine Harris

Ale jo - lepší jak druhý díl. Ovšem i zde mám pocit, že nadání Harper má mnohem větší potenciál pro napínavý příběh a ani tady toho autorka nevyužila. Místo toho se hodně soustředí na vztah s Tolliverem, což je lehce bizarní dějová linka. Upřímně nevím, jestli od Harrisové zkusím ještě nějakou knihu, protože zatím mě moc neoslovila.

22.04.2020 3 z 5

Kříž u potoka Kříž u potoka Karolina Světlá (p)

Příběh je to beze sporu krásný a poutavý a jazyk spolu s vykreslením poměrů a přírody přinesou příjemnou nostalgii po časech, které jsme nezažili, takže četbu jsem si moc užila.

Jenže to poselství celého příběhu na mě jaksi nepůsobilo, jak mělo - a to nejsem přehnaná feministka, jíž by vadila Světlé definice ideální manželky. Naopak uznávám, že někdy je nutné se obětovat "vyššímu dobru", být nesobecký, místo nenávisti upřednostňovat lásku a porozumění a obdivovat ty, jimž se to daří. Ale v tomhle případě si nemůžu pomoct, Štěpán si rozhodně nezasloužil, aby jeho žena několik let tiše trpěla, obětovala svoje štěstí, přehlížela jeho poklesky, kryla fyzické napadení a zakončila vztah s Ambrožem tak, jak zakončila. Zkrátka mi tak Eviččina oběť připadá ve srovnání s dosaženým výsledkem příliš veliká a neodbytně se vkrádá myšlenka, zda to celé mělo smysl.

Ale přečtěte si ten příběh o obětavé Evě sami, možná v něm najdete něco, co Vás osloví, a určitě něco, nad čím se zamyslíte.

14.04.2020 3 z 5