houdkic komentáře u knih
Extrémní bizár, který je sice super čtivý, ale děj mě prostě nedonutí dát vyšší hodnocení :D
Za mě osobně jediný díl, který mě z celý série fakt bavil.
DNF
Knihu jsem vyhrála v rámci recenzního výtisku a moc jsem se na ni těšila, jelikož jsem měla radost, že si konečně přečtu něco dřív než to ofiko vyjde. Knihy od Leigh mám navíc ráda, takže co by se mohlo pokazit??
No, evidentně všechno.
Začátek byl docela slibný, hezky se to četlo, ale pořád mi to přišlo hodně nemastný neslaný. Po 270 stranách, kdy na daný straně stojím už asi 2 týdny, knihu odkládám, jelikož vím, že už to nedočtu. Popravdě mě ani nezajímá, jak to celý dopadne a jak skončí, pro mě nezajímavý, hlavní postavy.
Skvělá kniha, až bych řekla jedna z nejlepších, jaký se mi letos dostaly do rukou. Příběh Summer a Aidena mě moc bavil, bylo to vtipný, dojemný, lidský, Zakázané uvolnění má fakt všechno, co od skvělý knihy čekáte. Navíc to je extra čtivý, stačily dva dny a kniha byla přečtená. Jediný, co mě zklamalo byl epilog, ale to je čistě můj osobní názor, jelikož epilogy ve většině případů fakt nesnáším.
Ačkoliv jsem s druhým dílem nové série od Elle poměrně bojovala, co se začátku týče a dokonce jej na několik měsíců odložila, tak potom, co jsem se do něj znovu pustila, tak jsem ho přečetla během několika dnů. A po celkovým zhodnocení musím říct, že se mi fakt moc líbil. Fenna jsem si oblíbila už v prvním díle a moc mě zajímal vývoj vztahu mezi ním a Cass, což je třeba uznat, že byla fakt pořádná divočina. Na postavách šel vidět krásný vývoj a růst, kdy dospívali a měnili se jim charaktery. Nakonec musím říct, že mě i hodně začal bavit Lawson a jsem poměrně smutná, že nedostal svou vlastní knihu.
Čtu různé žánry, ale až teď jsem poprvé sáhla po detektivce. Volba padla hned na Cormorana Strika a to čistě z toho důvodu, že jsem úplně nevěděla, co číst a mám téměř všechny díly ve čtečce (díky Veris). Takže bylo jasné, že mu dám šanci. Samozřejmě jsem začala prvním dílem, a to je Volání kukačky. Knihu jsem přečetla velmi rychle, nestrávila jsem s ní ani týden. Kniha se zabývá (sebe)vraždou topmodelky Luly Landrové a Cormoran je povolán jejím nevlastním bratrem, kterému se to nezdá. Pokud čekáte akční detektivku, kde bude v šoku z každého objevu, tak toho se tady nedočkáte. Celá kniha je ve výsledku o tom, že se tam hodně mluví, hodně zpovídá, a ačkoliv Cormoran s Robin sbírají důkazy a částečky pravdy, tak vy vlastně vůbec nevíte, kdo je podezřelý a kdo ne. Je sice pravda, že vyústění zápletky mě překvapilo a ve výsledku dávalo smysl, když se poskládaly všechny momenty, ale vůbec bych si to nespojila dohromady, takže jako soukromý detektiv bych stála za starou belu. Ačkoliv byl za mě pilotní díl poměrně slabý, tak si další díly určitě přečtu, protože dle hodnocení mají být čím dál lepší.
Akademii Dunbridge jsem si moc oblíbila a těšila jsem se, co po tom velkém dramatu přinese poslední díl. Pro mě to bylo bohužel zklamání, protože mi byly obě hlavní postavy velmi nesympatické a myslím, že si Olive zasloužila mnohem víc než takového exota jako je Colin.
S knihami od Mariany Zapaty je to jako na horské dráze. Jednou je to bomba a podruhé si přeju, aby už byl konec. A bohužel tady se jednalo o druhý případ. Na příběh Zaca jsem se moc těšila, ale bohužel mě kniha velmi nudila. Nelíbilo se mi neustálé zmiňování těch stejných skuteční dokola viz. "já na tebe nezapomněl, Bianco" a celkově byl pro mě Dvojitý zásah velkým zklamáním.
To co tady Tess vytvořila?!? Bože!!! Tohle byl nářez největšího kalibru. Hrozně se mi líbí, jak se nebojí zamířit do vod, které se mezi českými autory moc neobjevují. Za mě je Zvrhlá hra to nejlepší z jejího pera. Líbilo se mi, jak děj odsýpal, jak dokázala vykreslit postavy a vytvořila tak drsné prostředí, které je bohužel na některých místech běžnou věcí. Taky se mi líbil vývoj postav, hlavně z Lany se stala pořádná badass girl. Jsem zvědavá, co přinese finále, protože takové ukončení jsme si fakt nezasloužili :D :D Při čtení "vy víte, jaké věty, té, která je úplně na konci" mi přeběhla po zádech hrozná husina.
Měla jsem v plánu se stát fanynkou bully romance? Ne. A jak jsem dopadla? MILUJU TO!
Taková Hartlovská klasika. Chtěla jsem něco u čeho nebudu muset přemýšlet, což jeho knihy skvěle splňují. Jsou čtivé, děj rychle odsýpá a těžko se od nich odtrhnete. Mě Gazely moc bavily, ačkoliv musím přiznat, že chvílemi to bylo až moc komické (a to není lichotka), zkrátka některé situace nebyly vůbec reálné. Nehledě na to, že z hlavních postav mi ani jedna moc nesedla a přišly mi dosti hloupé.
DNF
S Na ledě jsem fakt hodně bojovala. Nejdřív jsem se do knihy pustila v aj, ale po 60 stranách jsem to vzdala, protože to byla nuda. Pak jsem se za několik měsíců pustila do překladu a byla jsem nadšená. Hrozně mě to bavilo a přišlo mi to lepší než v originále (což se moc často nestává), ale těsně před půlkou přišla krize a ne a ne se někam posunout. Nenašla jsem nic, co by naznačovalo tomu, PROČ to má takový hype, když kvalita je těžce pod bodem mrazu.
(SPOILER) Babylon je za mě skvělá záležitost, která me vtrhla téměř od začátku. Užívala jsem si každé slovo, žasla nad rozmanitou slovní zásobou a čekala, co mě čeká dál. O obsahu celé knihy jsem měla trochu vědomí, ale moc jsem si nepročítala recenze, takže jsem byla tak napůl připravená, o čem to vlastně bude. Musím říct, že R. F. Kuang v téhle knize vytvořila naprosto skvělé prostředí, které je především originální a neskutečně mě fascinovalo její vědomí o historii slov apod. Byla bych dala 5 hvězd, ale po obsazení věže mě to přestalo trochu bavit a celkově mě tenhle odbojový zvrat moc nenadchnul. Za mě ale parádní, ačkoliv trochu náročnější kniha.
DNF asi ve trictvrte knihy
Zacatek knihy byl skvely, ten me moc bavil, ale pak se to zacalo tahnout a vlastne se v cele knize nic nedelo. Za me strasna nuda, nesympaticke postavy a nebylo tam nic, abych si rekla wow, to potrebuju docist a vedet, jak ti dva dopadnou.
Pro mě fakt nudná kniha, která je nemastná neslaná a to všechno zabaleno do jednoho velkého klišé.
V novém roce uběhlo teprve pár dní, ale Prokletou už teď pasuju na jednu z nejlepších knih letoška. Marissa Meyer totiž opět ukázala, že je královna všech retellingů. První díl mě úplně moc nebavil, ale druhý nabral takové obrátky, že jsem ho zhltla během několika dní. Pro mě osobně byl o dost čtivější, akčnější a naplno mě vtáhl do děje - narozdíl od Zlaté. Takže tahle duologie za to rozhodně stojí!
(SPOILER) Na překlady knih od Penelope Douglas se těším již delší dobu a jsem ráda, že se konečně tato autorka překládá, protože tak nějak cítím, že její tvorba bude něco, co mi sedne. Credence jsem rozečetla v aj, takže jsem věděla do čeho půjdu, ale nakonec ji dočetla v češtině. Pro mě je hrozně těžké tuhle knihu ohodnotit a dlouho jsem nevěděla, jestli jí vůbec nějaké hvězdičkové hodnocení udělím.
Prostředí, kde se děj odehrával bylo perfektní a hrozně ráda bych něco takového viděla zfilmované a klidně bych si na takové místo zajela odpočinout. Takže pokud bych neměla řešit postavy a vzájemné vztahy, tak bych knize udělila 4 z 5 hvězdiček. Jenže je tady jedno velké ALE, které prostě nemůžu překousnout, a proto nakonec knihu hodnotím, tak jak hodnotím. Jak jsem již řekla, tak jsem věděla, co bude v knize probíhat a byla jsem na to připravená, ale chvílemi to bylo i na mě už moc. Z hlavní hrdinky se v této knize stala totální rajda, kterou celou dobu nazývali d***** a k***** a pak jí říkali, jak moc jí milují a ona z toho byla odvařená, což pro mě bylo totálně wtf.
Kaleb jakožto postava je hodně nepodařený kousek. Psychopat, agresor, který po hlavní hrdince plive, mlátí ji, hází po ní jídlo a ona se do něj zamiluje?!? Jak se tohle může stát?
V nějakých bodech mi nesedl ani překlad. Kniha je sakra čtivá, o tom žádná, ale občas to bylo přeložené takovým způsobem, že jsem vůbec nechápala, co se děje a přišlo mi, že ani chvílemi nedával smysl, protože hned po sobě následovaly dvě věci, které se naprosto vylučovaly.
Nicméně ačkoliv nejsem pro tuto kniha správná kategorie, tak si od autorky ráda přečtu další věci, protože pro mě je tady prostě největší problém ten rodinný vztah mezi postavami.
Taková průměrná tvorba Elle Kennedy. Na hokejové série už asi nic mít nebude, protože mi všechny její novinky přijdou takové hodně normální a chvílemi nudné. Zmetek byl pořád lepší než Syndrom hodné holky, ale něco tomu chybí. Líbilo se mi, že je kniha vykládaná více postavami a hodně mě překvapil konec, jsem zvědavá, jak případ Cassie dopadne.
Neskutečná slaďárna, která mě fakt neuvěřitelně bavila.
(SPOILER) Alenka v říši divů mě úplně míjí a není to nic, čemu bych nějak holdovala, ale Meyerová mě baví, takže jsem si ani tuhle knihu nemohla nechat ujít :) A za mě páradička, je to čtivé, prostředí i postavy jsou skvěle vykreslené a baví mě ten tragický konec, protože mě ty neustálé happy endy celkem unavují.