icewind icewind komentáře u knih

Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha Stanislav Berton

Věnovat se této knize dává, dle mého, smysl pouze v kontextu dalších historických dokumentů, zajímavé pro mě bylo srovnání se zněním Závěrečné Pannwitzovy zprávy z r. 1942 v Edici historických dokumentů sv.1 (V. Šustek - Atentát na R. Heydricha a druhé stanné právo....), kde jsou ovšem četné pasáže právě pro srovnání původní zprávy citovány. Samo o sobě je toto čtení lehce zmatečné způsobené kombinací původního textu, autorova a následných doplňujících poznámek. Jsou zde okrajově zmiňovány i naprosto nepodložené fabulace....ať už v textu p. Bertona nebo i v doslovu p. Sýse (zmínka o možnosti nalezení filmového materiálu s natočeným průběhem atentátu apod.). Celkově na mě působí rozpačitým dojmem.

20.11.2019 2 z 5

Rok poté Rok poté William R. Forstchen

Přiznám se, že jsem se docela těšil, ale zároveň jsem měl i obavy aby se z toho nestal spíš průser a pokračování za každou cenu....no a taky že jo. Celou knížkou se táhnou retrospektivní pasáže z prvního dílu - joo to bylo když jsme bojovali s Hordou, tenhle mladík padnul při bitvě s Hordou, ten zachránil bitvu s Hordou, tam jsou pohřbeni hrdinové z bitvy s Hordou.....to bylo před tím dnem, to se stalo ten den, prostě říkáme jen ten den....k tomu přidejte pořádnou hromadu patetických keců, popis bojových scén jak z jakési rádoby takticko-operační příručky boje proti neobyrokratům z nově ustanoveného hlavního města a všude se potuluje nějaká tlupa (další oblíbené a velice často zastoupené slovo)...tohle už vzniknout nemělo, je to škoda, první díl to dost degradovalo, zklamání.

16.10.2019 1 z 5

Hitlerův Mein Kampf. Z bible německého nacionálního socialismu s komentářem Jiřího Hájka Hitlerův Mein Kampf. Z bible německého nacionálního socialismu s komentářem Jiřího Hájka Jiří Hájek

Překlad pasáží od p. Hájka se v jednotlivostech lehce lišil od verze, kterou jsem měl k dispozici, možná bych řekl, že byl i záživnější. Za chybu považuji, že Mein Kampf nevyšel v tomto nákladu celý, přeci jen čtenář by měl možnost číst věci v ucelené podobě. Věnuji tedy jen pár připomínek právě komentářům p. Hájka. Obecně mi vadila celková předpojatost, která se v komentářích místy až stupňovala a občas to působilo dojmem, že si p. Hájek chce s Hitlerem nějakým způsobem vyrovnat účty.....chyběl mi tam určitý historický nadhled a stačilo by mi věcně soustředění se na příp. vyvrácení historických nesmyslů a Hitlerových argumentů , takhle to na mě působilo dojmem, že mi někdo chce pro jistotu opakovaně nasměrovat myšlení žádoucím směrem abych náhodou něco nepochopil jinak. Asi dovedu pochopit, proč to tak ze strany p. Hájka vyznělo, ale působilo to na mě způsobem, že jsem si při četbě připadal jak na základní škole.

20.04.2019 3 z 5

Sto astronomických omylů uvedených na pravou míru Sto astronomických omylů uvedených na pravou míru Zdeněk Horský

Pamatuju si, jak jsem tuto knihu dostal kdysi dávno ještě za školních let (chtělo by se mi napsat před několika světelnými roky, což je jak se mj. dočtete v knize, právě jeden z omylů, že :-) a nějak moc jsem většinu kapitol tehdy nechápal. Tím nechci říct, že teď jsem na tom o mnoho líp, ale o něco přeci jen, no i tak jsou některé poznatky tak trochu mimo moji mozkovou galaxii....za srovnání jistě stojí jak se věda aktuálně k některým otázkám staví pouhých 30 let od vydání. Ovšem i tak, četlo se mi to moc příjemně aby taky ne když řadím Vesmír mezi moje oblíbená místa :-)

01.04.2019 4 z 5

Nikam Nikam Dalibor Vácha

Děj této knihy se nejspíš snaží čtenáře přesvědčit, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý kromě vás....Byl jsem zvědav jak se autor vypořádá s naprosto odlišnou tématikou než legie a druhá světová válka. Z počátku jsem si říkal, že snaha zakomponovat náhodný výběr jmen z kalendáře a postupně k nim přidávat jejich příběh povede pouze k tomu, že už fakt nevíte jestli Markéta potkala Karolínu nebo Michal vše sleduje z úkrytu zatímco Radek dopíjí poslední lahváč, Eva se nemůže dostat z nonstop baru a rozhodne co na to Lukáš, pokud ho ovšem nevyruší Lucie.... čím dál víc mi to přišlo jako best of autorových setkání s postapo a scifi literaturou, takže z toho vznikl den trifidů na českobudějovickém výstavišti za doprovodu živých mrtvých v kontextu jakési obří války světů, na své si přijde i necromancer a Sodoma i s Gomorou. V ději jsem se místy dost ztrácel, popisovaná brutalita mi přišla jednak jako prvoplánová záležitost, zbytečně popisná a někdy snad ani autor nevěděl co s tím viz. např. hromadné znásilňování hordou divochů kdy jde na řadu první, druhá, třetí, čtvrtá..... Autorovi víc slušela historická linka než tenhle pokus, obyvatelé Českých Budějovic, Prachatic apod. ať si přihodí hvězdu navíc.

11.10.2018 2 z 5

Spěšný vlak CH.24.12 Spěšný vlak CH.24.12 Jan Poláček

Ze začátku jsem podvědomě nedokázal přijmout, že by válka dopadla právě takhle a když se mi podařil tenhle úvod do alternativní historie vstřebat, začal jsem se poměrně dobře rozkoukávat....nejen rudá totalita by tak nejspíš měla svá padesátá léta, atmosféra strachu, beznaděje, šedi, odklízení nepohodlných soukmenovců, kteří dříve dobře posloužili....ne, nebudete hledat rozdíly, ale podobnosti. Tak tenhle příběh chápu já, veselé čtení to určitě není, ovšem čtení k přemýšlení určitě ano.

24.08.2018 4 z 5

Týden blázna Týden blázna Jaroslava Černá

Koncept příběhu mi dost připomínal např. Chatrč od W. P. Younga (tragédie v rodině, hledání smyslu všeho, prozření, naděje, smíření, duchovno, nic se nestane jen tak....), ovšem takhle přímočaře to na mě prostě nefunguje. Z minuty na minutu se z bezďáka o kterém devět let nikdo nic neví, stane hrdina dne s full memory flashback restore a s velkou pomocí jakéhosi pseudoindiánského terapeuta upgraduje svoji povahu Big Bastard na Big Altruist. Pro mě další kniha kde jsem si asi do poloviny celkem lebedil než se to ve finále doslova utopilo v srdceryvném lepidle narovnaných vztahů. Za mě promarněná šance s přepáleným startem, kde na konci nějak došly síly. Škoda.

31.03.2018 3 z 5

Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika Lubomír Kopeček

Vzhledem k tomu, že hradní pán bude ještě nějaký čas ovlivňovat dění je tahle knížka skvělým studijním materiálem pro ty co chtějí pochopit kde jsou pravděpodobné kořeny toho co se děje na Hradě a nejen tam. Miloše Zemana můžete nenávidět, můžete ho nekriticky obdivovat a nebo s pomocí této knihy aspoň změnit "zarámování" obrazu s příběhem, který rozhodně nelze považovat za tuctový.

02.03.2018 5 z 5

Dokonalé městečko Dokonalé městečko Kateřina Karolová

Rychlovka na oddych, takže vlastně celkem v pořádku, nevím proč zahrnuto pod horory, to mi nějak uniklo. Bavilo mě postupné rozplétání děje, jako když se loupou vrstvy cibule, která je uvnitř tak nějak ne úplně v pořádku..... Krátké kapitoly svádí k tomu dát si ještě jednu a ještě jednu až to tak nějak uteče a zůstane jak už to čím dál více bývá - jen poměrné otevřený konec.

08.02.2025 3 z 5

Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole Pavel Černý

Pořád se nemůžu ubránit dojmu, že činnost odboje za 2. sv. války se pro velkou část populace smrskla do podoby atentát, následně Lidice, Ležáky a pak povstání v květnu 45. Chci věřit, že tahle úžasná kniha pomůže překlopit tu většinu na druhou stranu, přitom tenhle příběh si v podstatě s ničím nezadá s některými profláklými smyšlenými špionážními romány, filmy a nebál bych se tvrdit, že strčí do kapsy Bonda i s jeho armádou bondgirls..... a hlavně, tohle byla sakra reálná postava a nejen ona. Ten tv seriál Tři králové jak psal kolega v předchozím příspěvku mi tam naskočil taky....
Oceňuji foto přílohu kde jsou příspěvky, které jsem dosud neviděl a zároveň i tak bohatý poznámkový aparát s mnoha detaily, které pro mě rovněž dosud nebyly úplně známé nebo jen z části. Zkrátka...velká poklona před tím jak bylo tohle téma zpracováno. Jediná drobná výtka - těch chyb v korektuře tam bylo přece jen docela dost, stejná slova za sebou, přehozený slovosled, někde i trochu pomotaná data v hlavním textu a v poznámkách, kde si to jaksi protiřečilo.....ale tohle bývá v poslední době tak nějak nedobrým zvykem u ne zrovna malé části knížek.

03.07.2024 5 z 5

Tři cesty k smrti Tři cesty k smrti Jaroslav Andrejs

Příběh podaný stylem, který chytne a nepustí. Podle mě se podařilo hodně dobře načrtnout motivaci jednání a uvažování jednotlivých postav včetně nasměrování Gerika na cestu, z které už není úniku....v tomto kontextu částečně zmíněn i Čurda. Vůbec popis konfidentských her se hodně povedl a chvíle kdy nejspíš i gestapo mělo (nejen) před Pechalem docela stažené půlky považuji za hodně věrohodně popsané..... vůbec neřeším co a jak proběhlo vzhledem k datu vydání knížky asi jinak, není to potřeba, příběh o hrdinství, zradě, pochybnostech, odvaze a pocitech v atmosféře naprostého strachu a všech těch restrikcí okolo, nějaké badatelské dovysvětlení vůbec nějak nepotřebuje.....

29.02.2024 5 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Tohle moje třetí setkání s autorkou bohužel opět mírně převážilo celkové hodnocení spíše směrem dolů, nebyla to z mého pohledu taková motanina jako "Manželé odvedle", ale zase na druhou stranu "Někdo cizí v domě" mi sednul o něco více.....tohle mi přišlo spíše jako recyklace Agathy Christie s trochu usprintovaným koncem. Atmosféra (doslova) zapadlého hotelu přitom rozhodně špatná nebyla, ale to rozuzlení resp. motiv a vůbec vyjasnění vzorce uvažování a postupu onoho tajemného pachatele včetně té jako bonusové vraždy nevraždy.....mám jaksi rozporuplné pocity asi jako když při poměrně kvalitním sexu ve finále neočekávaně rupne guma..... mno, pravda, že příběh celkem svižně ubíhal a dám šanci i dalšímu příběhu.

21.04.2023 3 z 5

Můj dlouhý běh Můj dlouhý běh Luboš Brabec

Když jsem začínal s během vždycky jsem si říkal kde je ta hranice kam až se dá doběhnout a říkám si to vlastně pořád....po přečtení této knihy odpověď neznám, ono to totiž vypadá, že hledat ji vůbec není potřeba, že žádná taková hranice vlastně ani není...Všechny ty fyzické projevy těchto náročných běhů, které Dan v knize popisuje působí naprosto autenticky, jako byste byli u toho a paradoxně možná dostanete i chuť si to zkusit taky.... samozřejmě s největší pravděpodobností v dosti odlišném tempu než o jakém se tady dočtete :) Hodně mě zaujala i pasáž, která odkazuje na knížku Born to run, ale celé komplet to prostě stojí za to, rozběhnout se po stránkách a pak svým tempem někde venku......

22.12.2022 5 z 5

Emil Běžec Emil Běžec Pavel Kosatík

Poslouchal jsem jako audio, resp. četbu na pokračování v podání Ivana Trojana, doplněnou autentickými nahrávkami největších závodů včetně několika pasáží vyprávění samotného Emila. Ale jak už bylo několikrát zmíněno, zhusta tyhle nahrávky nekorespondovaly časově s tím kdy se zrovna děj příběhu odehrával, několikrát jsem znejistěl jestli jsem náhodou neusnul a něco mi neuniklo :) Jinak sportovní část zná snad skoro každý a přesto si myslím, že znovu se vrátit do atmosféry zejména olympiády v Helsinkách má prostě svoje kouzlo a moc příjemně z toho mrazí i s takovým odstupem času....bohužel Emilova etapa života po r. 1968 na mě působí strašně smutně, stejně jako v knize Dnes trochu umřeme, je mi to líto jak s takovým člověkem a se spoustou dalších lidí režim zametl.

26.09.2022 4 z 5

Proč holocaust: Hitlerova vědecká mesianistická vražda Proč holocaust: Hitlerova vědecká mesianistická vražda Jan Horník

Tak záchrana lidstva...přiznám se, že vysvětlení příčin a zejména motivů Hitlerova jednání a myšlení, které autor nabízí pro mě bylo hodně zneklidňujicí. Zejména když si pak přečtu Darwinovy teorie, kde najednou celé věty a pasáže vypadají, jako by je diktoval sám Hitler resp. si je později vypůjčil pro formulaci svého světonázoru..... Práci Darwina o Původu člověka jsem znal jen zběžně jako asi drtivá většina lidí a tohle srovnání mi přijde místy až neuvěřitelné - samozřejmě i v kontextu dalších opěrných bodů (rasa, árijci, severská pracovní teorie...). No byla to teda síla nebo vlastně je obzvlášť když snahu o záchranu lidstva nebo prosazení nějakého vyššího dobra nebo čehokoliv co je přece pro lidstvo dobré a jen hlupák to nechápe, je možné pozorovat v podstatě dnes a denně a ono když přijde na věc je asi jedno jestli se jedná o "ochranu" rasy, náboženství, zdraví, korektnosti...planety.... Pozoruhodná kniha, která čtenáři ovšem na klidu nepřidá a souhlasím s příspěvkem níže, že je rozhodně o čem přemýšlet.

21.08.2022 5 z 5

Ernettiho stroj Ernettiho stroj Roland Portiche

Tématicky je mi to hodně blízké, tady asi nemám co vytknout, kniha navíc vychází z reálných postav a samozřejmě předpokládá, že přistoupíte na fikci, kterou nabízí resp. jste v podobných záležitostech na stejné vlně. Brown to rozhodně není, Bond už tuplem ne, možná lehce Egeland, ale hodně lehce (svitky od Mrtvého moře).....nicméně na tom, že jsem se docela dobře bavil, pravda, někdy možná nechtěně, to vcelku nic nemění. Krátké kapitoly rychle navazují, o Ernettiho existenci a spekulacích o existenci tohoto stroje jsem dosud vůbec netušil, z fyzikální pohledu nemám co hodnotit, protože tomu prostě nerozumím :) Jako oddychovka na pohodu je to příjemná záležitost a na nic jiného si tenhle příběh snad ani nehraje, až na tu lehce úsměvnou anotaci, která byla ovšem podezřelá už sama o sobě :)

02.03.2022 3 z 5

Berlín 1936 Berlín 1936 Oliver Hilmes

"Podivná kniha, skoro až nebezpečná..." zapsal by si možná do deníku Joseph Goebbels. Olympijská fasáda propagandy je zde zachycena ve všech pěti provázaných kruzích, na druhou stranu...přiznám se, že ta atmosféra co tuhle akci doprovázela byla nejspíš pro lidi co nechtěli vidět nebo prostě režimu podlehli naprosto fantastická. O to víc mrazí z kontrastu příběhů těch, kteří nejen viděli, ale měli i tu smůlu, že zároveň režim viděl je. Fascinující zachycení všech šestnácti dnů v knize s působivě zvolenou obálkou mě doslova pohltilo a zároveň donutilo k zamyšlení jak moc je provázaná oblast sportu, politiky, propagandy.....stejně jako ty olympijské kruhy.

16.02.2022 5 z 5

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

Jak to jen správně pojmenovat...nejspíš nadšení s výhradami. Téma je podle mě natolik silné a pro naši historii naprosto zásadní, že považuji za výborný počin spojit osudy všech tří hlavních aktérů do románové formy ovšem místy pro mě z toho vyčuhuje až velká inspirace zejména popisnými fakty např. z Průvodce Tři králové od J. Padevěta. Těch doslovných odkazů někdy skoro až identicky podaných je tam prostě moc. Na druhou stranu forma toho jakým způsobem mezi sebou postavy mluví, popis jejich duševního i fyzického rozpoložení - někdy až beznaděje pod tíhou všech událostí a okolností, to se dle mého hodně povedlo. Stejně tak vykreslení ponuré atmosféry protektorátní Prahy kde si nikdo před nikým a ničím nemůže být jistý.....Z toho co jsem zatím od autora četl (Hranice, Cestou a trochu úlet Nikam) je tohle rozhodně nejlepší kousek. I přes zmíněné výhrady, velké díky za takové zpracování.

18.08.2021 4 z 5

Labyrint záhad Labyrint záhad Arnošt Vašíček

Je to takové oddechové no, možná někteří min. nadzvednou obočí, ale nazval bych to Ludvík Souček light, hodně light :) Z mého pohledu to byla spíše inspirace pro tipy na výlet na místa, která jsou spojená s nějakou místní pověstí, legendou, záhadou případně jakoukoliv jinou nesrovnalostí přiživovanou během staletí různým výkladem. Pravda o něčem jsem měl potuchy jen mlhavě, takže vcelku příjemné obohacení a kupříkladu prezentovanou story ohledně příchodu praotce Čecha jsem se dozvěděl snad poprvé. Takže Čapek s tím robotem nejspíš první nebyl :-)

20.03.2021 3 z 5

Odvrácená tvář sportu: pády, prohry, bouračky Odvrácená tvář sportu: pády, prohry, bouračky Jaroslav Suchánek

Posbírané informace a často jen kusé útržky ze všech možných zdrojů, zejména "různých internetových stránek". Někdy se dozvíme o nějakém neznámém jménu, že se někdo někde smrtelně zranil nebo jen boural. Kolikrát se v různých kapitolách opakují celé odstavce, různé apely více či méně morálního charakteru. V souvislosti s úmrtími některých sportovců se objeví naprosto nepodložená spekulace s odkazem na příp. doping, zato Armstrong, i když už v době psaní knihy se dopingová aféra rozjela, je "v současnosti vzorem člověka, který dokonale a elegantně ovládá bicykl a psychicky zvládá ohromný kolotoč popularity vedle sebe. Lépe to snad už v této fázi vývoje světové cyklistiky a sportu vůbec ani není možné".
Trochu zmatená a nesourodá kniha, dobré možná k připomenutí některých známějších událostí z historie.

13.02.2021 2 z 5