Iki1 Iki1 komentáře u knih

Zákoník mé ženy aneb Obyčejné dny Zákoník mé ženy aneb Obyčejné dny René Melichar

Humorné situace, které přináší vzájemné soužití manželů jsou popsány vcelku svižně. Pohled muže je osvěžující, manželka vždy nakonec, jak je běžné prosadí svou. Hodně mě bavilo autorovo hraní se slovíčky.

21.07.2021 4 z 5

Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

Bondovky mám rád, takže tuto knížku jsem četl s chutí a její děj, i když trochu slabší, mě bavil. Líbila se mi zápletka, prostředí bylo perfektně představené. Krátké kapitoly nahrávaly mému dovolenkovému přerušovanému čtení. Oceňuji i jednoduchý jazyk a přímočaré vyprávění sem tam přerušené dovysvětlujícím příběhem ž minulosti.

16.07.2021 4 z 5

Incident v Čechách Incident v Čechách Thomas Årnfelt

Protože je příběh zasazený do doby jednoho roku po smrti Rudolfa II., využil autor mystiky, která tuto dobu provázela. I když prováděné pokusy příliš nepitval do hloubky, vznikl díky tomu akční příběh, který mi obohatil prázdninové večery. I díky dováženým reáliím se jedná o příběh čtivý a napínavý. Těch pár nedotažených detailů lze se ctí přejít.

14.07.2021 4 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Úžasně zpracované téma, přesně tohle vede k preciznímu poznávání historie. Ano, nepotrestaní bachaři, kteří projevovali své fantastické charaktery ve vztahu k vězňům. Ano, hrůzy konkrétních komunistů, i těch nejmenších koleček systému. Přesto všechno mělo svůj počátek. A ten byl v tom malém zamindrákovaném človíčku, který našeho hrdinu UDAL. A udavači bohužel provázejí náš život v našem státě po celé období jeho trvání. A dnes mi přijde, jakoby přibývali a už se ani příliš nechovávají za anonymní oznamovatele.
V knize mě naprosto dostal kontrast mezi drsnou realitou a selankou většinové společnosti, která nevidí, neslyší...

11.07.2021 5 z 5

Odvaha je volba Odvaha je volba Marek Steininger

Většina příběhů mě zaujala svým zpracováním, další komiksy byly nepříliš zdařilé. Nápad mě hodně zaujal, možná by nebylo od věci svěřit zpracování jednomu výtvarníkovi. Příběhy rozhodně za zveřejnění stojí.

09.07.2021 3 z 5

Diagnóza učitelka 2 - Úča na cestách Diagnóza učitelka 2 - Úča na cestách Gabriela Falcová

Pokračování Učitelky mě poněkud zklamalo. Přijde mi, že paní kolegyně poněkud vyčerpala sama sebe. Příhody už nemají tolik šťávy jako v první knize. I když jsem se občas dost nasmál, přece jen to bylo v porovnání s první knihou řídčeji. Příhod úzce souvisejících se školními dětmi tu je jako šafránu, ostatní příběhy s jejím povoláním souvisejí jen hodně naroubovaně. Příjemným překvapením ale pro mě byly ilustrace, které vtipně doplňovaly text.

06.07.2021 2 z 5

Smrt v hostelu a další povídky Smrt v hostelu a další povídky * antologie

Na dovolenkové čtení dobré, ale jinak průměr, tak to u českých detektivních povídek většinou bývá. Někteří autoři dokáží děj slušně rozvinout, disponují slušnou jazykovou výbavou, další prostě jen recyklují...

04.07.2021 3 z 5

Lišákova pravda Lišákova pravda Jarmila Pospíšilová

Pohodové prázdninové čtení. V této edici patří knihy této autorky k velmi dobrému průměru vzhledem k propracovanosti ději, zařazení více dějových linek a jejich propletení, ale hlavně použitému jazyku a slovním obratům. Autorka nám představuje hlavní aktéry ze všech úhlů, jejich charakteristika je tak pěkně plastická. V tomto příběhu nám autorka nabídla více možných pachatelů, nakonec to byl ten nejméně očekávaný.

03.07.2021 4 z 5

Diagnóza: učitelka Diagnóza: učitelka Gabriela Falcová

Při čtení mnoha autorčiných příhod jsem se od srdce zasmál. Seděl mi vypravěčský styl, je zřejmé, že autorka píše s lehkostí a s uměním sledovat své okolí. Podobné příhody potkají zcela jistě všechny kolegy, jen je zapomeneme dřív, než je stihneme zaznamenat. Určitě si přečtu i druhou autorčinu knihu.

29.06.2021 4 z 5

Edith Piaf Edith Piaf Simone Berteaut

Velmi zajímavá sonda do života známé šansoniérky. Četl jsem po večerech se sklenkou vína v ruce a čtení jsem si doplnil poslechem šansonů, abych si navodil atmosféru tehdejší doby.

25.06.2021 4 z 5

Poslední soud Poslední soud Pavel Frýbort

Vcelku čtivá kniha, ovšem dějově naprosto překombinovaná, až mě to v druhé polovině od čtení odrazovalo. Realita drogového podsvětí tu byla vylíčena vcelku uvěřitelně. Hlavní hrdina je spíše antihrdinou, jeho prostřednictvím si autor spíše vyřizuje účty se světem kolem sebe.

25.06.2021 3 z 5

Poslední léto ve městě Poslední léto ve městě Gianfranco Calligarich

Jedná se o takovou hezkou existenciální prózu. Hlavní hrdina se neustále šťourá ve svých pocitech, vymetá večírky a byty svých známých. A když je nejhůř, snaží se obstarat peníze i jinak, než jenom půjčováním od známých - dokonce prací. Na druhou stranu se nám plasticky objeví Řím šedesátek minulého století.

16.06.2021 3 z 5

Tajemství skupiny Queen Tajemství skupiny Queen Brian May

Příjemné čtení plné osobních postřehů doplněné krásnými fotografiemi. Čtení je třeba doplnit poslechem Queenů.

11.06.2021 5 z 5

V prachu cest V prachu cest Jeanine Cummins

Nejprve mi to přišlo jako klasická road story. Ale čím víc jsem se začetl do děje, obdivoval jsem autorčinu velmi dobrou přípravu. Příběh, který předložila, je hodně uvěřitelný. Samozřejmě tu semtam bylo hluché místo a nepříliš rozpracovaná postava, ale to moc neubralo na dějovém spádu.

05.06.2021 4 z 5

Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Zajímavý námět autor zpracoval neotřele. Podařilo se mu mě ke knize přitáhnout. Závěr knihy s ekologickým poselstvím mě pak ale zklamal.

30.05.2021 4 z 5

Putinovi trollové Putinovi trollové Jessikka Aro

Zajímavě a k tomu skvěle popsané vlastní autorčiny zkušenosti. Mechanismus ovlivňování lidí především prostřednictvím sociálních sítí jsem moc neznal, díky knize jsem nyní poučenější.

27.05.2021 4 z 5

Bratrstvo tajných hrobů Bratrstvo tajných hrobů Viktorín Šulc

Drsné čtení. Psáno jednoduše, spíše popisně, bez větších spisovatelských ambicí, ale o to autentičtěji na čtenáře vražedné příběhy dolehnou.

19.05.2021 4 z 5

Jedna mrtvola navíc Jedna mrtvola navíc Milan Růžička

V cyklu Původní česká detektivka je tato kniha solidním průměrem. Děj se pokouší zdárně plynout jen s několika odbočkami. Postavy jsou jakž takž charakterově vykreslené. A tak je dle mého názoru největším zádrhelem archaičtější autorův jazyk. Líbil se mi nápad na zápletku s testováním anabolik, tim se dala pěkně vystihnout atmosféra osmdesátých let.

16.05.2021 4 z 5

Nezbytná opatření Nezbytná opatření Antonín Mazáč

Tento autor umí psát dobře. Knížka mě rozhodně přitáhla, je psána lehkým srozumitelným jazykem. Jen jsem se chvílemi nemohl zorientovat v množství postav a děj mi přišel chvílemi dost složitě kombinovaný.

10.05.2021 4 z 5

Velká kniha českého humoru Velká kniha českého humoru kolektiv autorů

Pěkné sestavená přehlídka kreslených vtipů včetně medailónku každého autora. Čas od času je třeba sí zvednout náladu.

05.05.2021 4 z 5