irskádívka

Agatha Christi je královnou detektivních příběhů. Prostě je. Je skvělá, zajímavá, vtipná, nelibuje si v krvi, ale v popisu lidí. Příběh je velice známý a přesto nebudete zklamáni. Jedním slovem: skvělé.

Knihu jsem si vybrala podle názvu v levných knihách. Obsah mě překvapil. Čekala jsem detektivku a kniha byla pátráním novináře po pravdě, soupisem informací a článků, věnovala se porovnávání faktů skutečného příběhu ze švédska.
Je jasné, že nebylo snadné se začíst, některé pasáže byly náročné, jednotlivé situace, důkazy byly detailně popsané...Autor i příběh mě přesto dokázal upoutat. Právníci, soudci, sám obviněný a nepřímo i autor přede mnou začali existovat a žít. Celý příběh začal dávat smysl a pomalu se rýsovat. Zajímavý námět a zajímavý čtenářský zážitek.

Kniha má několik velmi dobrých stránek: silný příběh, dobře zpracovaný, zvláště první část. Hlavní postava, se kterou soucítíte a které celou dobu přejete dobrý konec. Téma, které je málo zpracované (i když by mu rozhodně měla být věnována větší pozornost).
Proto mám jen kladné hodnocení. Jen bych byla raději, kdyby příběh byl fikcí a ne reálným příběhem. Není mi lehko u srdce z toho, co musela autorka zažít a vydržet. Přesto, nebo spíš právě proto, je to kniha, kterou by nikdo neměl minout.

Pro mě byla kniha velmi nepříjemným zážitkem. Ráda bych soucítila s autorkou, jako obětí násilí. Nerada bych se jí v tomto ohledu jakkoli dotkla a ani nikoho jiného.
Kniha sama mě však nevybídla, abych autorku litovala, nebo s ní soucítila. Samotný začátek, její hrozný zážitek byl bez debat příšerný.
Zbytek knihy, to už je jiné - nemohu říci,, že by mi autorka přišla upřímná. Upřímná byla snad v popisech svých pocitů a problematického dospívání, ale velice pochybuji o jejích motivech, které ji vedly k sepsání knihy. Při kritičtějším zkoumání knihy si myslím, že příběh byl podle mě sepsán kvůli zisku peněz, spíše než pro objasnění sexuálního útoku nebo celého příběhu. Autorka se jeví vypočítavě, citově přepjatě a chladně zároveň.

Oliver Twist byl na mém seznamu "Co přečíst" už několik let. Konečně jsem se do něj pustila a jsem ráda, že mám splněno. Jinak je dílo trochu nudné, zvláště střední část. Souhlasím s Qadin, že morální nároky na postavy jsou nelidské. Postavy samy nepůsobí komplexně, ale povrchně a ostře vyhraněně, jako v operetě.

Mýtus o Sisyfovi se v tomto dílku zaměřil na objasnění pojmu absudno ve všech jeho podobách a ve všech částech lidské existence, které se dotýká.
Je to náročné čtení, pro čtenáře málo sběhlé ve filosofických studiích těžko uchopitelné. Přesto stojí za přečtení, aspoň pro vytvoření si uceleného přehledu Camusových děl.
Připravte se však na náročné večery, kdy třeba trávit myšlenky, jak je autor sepsal, větu po větě.

Na knihu jsem se dlouho těšila a dobrá zpráva je, že rozhodně nezklamala. Překonala má očekávání.
Jazyk, myšlenky hlavních postav, odkazy na literaturu a hudbu se snoubí v knize v krásné harmonii a přestože místy je kniha náročná, je stále zajímavá a poutavá.

Kniha zachycuje vybraná životní období tří představitelů francouzské revoluce. Životní příběhy postav zachycuje pohledem historika, popisně, se snahou zařadit je do souvislostí. Bohužel je poznamenána dobou vzniku a historická fakta jsou smíchána dohromady s ideologickým dogmatem komunismu, což je patrné zejména z předmluvy životopisu Robespierra. Zejména v části knihy věnované jemu, je velmi těžké oddělit historická faktra, komunistické pokřivení historických faktů, aby odpovídala určitému pohledu a nezapomenout přesto ocenit dobrou literární práci autora.
Velice těžce budu udělovat body...snad se rozmyslím správně.

Kniha je milé a úsměvné čtení, které mě uklidňovalo před spaním. Je to nenáročná kniha plná malých příběhů a historek o životě se psem a kočkou.
Někteří se tu zmiňují o topení štěňat a jak jim to vadí. Ano, Čapek to opravdu v knize zmiňuje. Ale patřilo to k minulé praxi a běžnému životu a popírat to, jak život dříve vypadal, je nerozumné.
Čapek svá zvířata zjevně miloval, dobře se o ně staral a napsal o nich krásnou knihu. Za mě: budiž mu tedy odpuštěno.

Souhlasím s předchozím komentářem, Faulkner rozhodně není snadná čtenářská volba. Je to náročné. Příběh je spletitý a přeskakuje, jazyk sám je těžko uchopitelný, nezvyklý, sotva srozumitelný.
Souhlasím s tím, že jako literární dílo je kniha výborná. Jako čtenářský zážitek - to už je sporné.

Kniha je nesmírně zajímavá, výborně vystavěná, příběh graduje, závěr je překvapivý a bez sladkého happy-endu.
Rozsah mi nebyl na překážku - koneckonců, jsem čtenář, co bych dělala, kdybych nečetla?
Knihu můžu doporučit, rozhodně je nadprůměrná.

Jako čtenář chápu různé názory na knihy a respektuji, že každý hledá v literatuře něco jiného. Můj názor na tuto knihu se neshoduje s ostatními, vesměs kladnými, hodnoceními. Ale je to pouze můj názor a věřím, že ostatním se mohla líbit.
Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě, za jiných okolností bych ji odložila a už se k ní nevrátila.
Popisy a děj byl rozvleklý, nezáživný, text byl vesměs nudný. Kniha je napsaná barvitým jazykem, autor používá celou škálu nádherných výrazů, které by jinak poskládané mohly vytvářet nádherné nástupce Saturninovy. Bohužel, je jen soupisem rozmluv přechytralých lidí vyslovujících jednoduché myšlenky co možná nejsložitěji. A přes obecný názor rozhodně neshledávám Ludmilu jako zdařilou postavu ani mi nepřipadá její způsob myšlení věrohodný.
Pan Otčenášek je výborný autor, tímto dílkem mě však nepřesvědčil. Hvězdičky dávám za výborné zpracování a krásný jazyk.

Od knihy jsem nic neočekávala, zaujal mě název, slušné hodnocení. A musím říct, že kniha mě nezklamala. Byla milá, příjemná, soustředila se na život lidí po smrti Susie spíš než smrtí Susie samotné, což mi připadalo nesmírně sympatické.
Pravděpodobně si knihu podruhé nepřečtu, ale doporučím ji kamarádům.

Mohlo by se zdát, že připomíná knihy Jane Austenové. Kniha ale postrádá jejich lehkost, nadhled a smysl pro humor. V příběhu převládá výchovný prvek, popis charakterů postav, osobnostních nedostatků a k čemu vedou.
Je to příjemné čtení, ale souhlasím s Naias, že kniha se mi zdá jaksi "neživotná". Četla jsem ji v angličtině a je to možná způsobené i tím, ale něco mi v ní chybělo. To NĚCO, co z dobré knihy dělá knihu výjimečnou, se kterou se nechcete rozloučit.
Přesto opakuji, příjemné, milé čtení.

Svazeček malý rozsahem, obrovský svou sílou myšlenky. Čtení, které ve vás zanechá krásný dojem. Člověk by rád byl takovým, jako hlavní hrdina - bojovník, který bojuje proti světu klidem a rozvahou.

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Zanechala ve mně hluboký dojem ještě po několika letech a co víc po knize můžeme chtít?
Moc se mi líbila a rozhodně doporučuji.

Hodnocení této knihy jsou poměrně nevyvážená, jedni píší: skvělé, lepší než "Dívka ve vlaku. Druzí: nemohl/a jsem se zorientovat, zvláštní styl psaní, mnoho postav atd.
Obě strany mají pravdu. Ona se tato tvrzení totiž nevylučují.
Ano, v knize je dost postav. Ale ruku na srdce, v knihách Jodi Picoultové je také mnoho postav a píše velmi podobně. Zaměřuje se na vylíčení událostí z pohledu různých lidí. A její knihy se většině čtenářů líbí.
Příběh líčí zážitky z minulosti i z přítomnosti, někdy je těžší sledovat, co kam patří, já jsem tyto problesky a proměny shledala zajímavé a vlastně osvěžující. Už jsem se setkala s knihami, ve kterých figuruje jeden hrdina a já jako čtenář jsem mu přibližně od desáté strany přála smrt a věčné zapomnění.
Kniha je pro mě dobré nenáročné letní čtení. Napětí, trocha záhad, forma psaní, která nutí k soustředěnému sledování příběhu. Reklama ke knize je trochu přehnaná a úplně neodpovídá kvalitě dílka samotného, ale tomu, kdo se nenechá reklamou zlákat a nemá přemrštěná očekávání se kniha bude líbit. Ke knížce se vracet nebudu, nelituju ale času na její přečtení.

Kniha je sice rozsáhlejší, ale to je jen dobře. Příběh je napsaný dobře, poutavě, se zajímavými rozuzleními, jako čtenář jsem doufala, že kniha bude ještě delší.

Kniha Manželé od vedle se čte snadno, je napsaná jednoduše, pochopitelně. Příběh je zajímavý, třebaže je stavěný na anti-hrdinech, jako čtenář jsem k postavám necítila příliš sympatií ani pochopení.
Knihu hodnotím jako dobrou, ale ne výbornou. Dá se říct, že marketing knihy je exceletní, kniha sama spíš průměrná. Těží ze současného nadšení pro detektivky a kriminální pátrání.

Přidávám se k obecné chvále. Kniha patří k nejlepším, které jsem v poslední době četla. Zajímavý námět, výborné zpracování, opravdu hluboký příběh, který mi u mnohých dnešních knih chybí.
Je o lásce, hledání pochopení, náklonosti...