Janadvorackova Janadvorackova komentáře u knih

Muž, který stál v cestě Muž, který stál v cestě Ivan Fíla

Od první do poslední stránky výborné.
Nekončící husí kůže.

20.11.2022 5 z 5

Zabij dítě, které se vrací Zabij dítě, které se vrací Francis Paul Wilson

Nezaujalo. Ďábel, který chodí po zemi a dělá bordel, je dneska už jen takovou hodně trapnou třešničkou na hnusně chutajícím dortu.

Jeden z hrdinů knihy - kněz - povídal, že nic jako Ďábel neexistuje. Že to je jen zlo v lidech. S tím souhlasím.

19.11.2022 1 z 5

Poupata odkvétají v máji Poupata odkvétají v máji Herbert Ernest Bates

Rodina vykuků, kteří svým věčným kecáním a vtíráním se zdržují i úředníky.
Mít tohle za sousedy, asi bych se odstěhovala.
Mít to doma, dělala bych, že je neznám.
Nemám ráda tenhle typ lidí - užvaněné vtěrky, které druhého ke slovu nepustí, jsou vyčůraní až hanba a působí jednoduše.
Humoru jsem též moc nenašla, ale... no.

19.11.2022 2 z 5

Komu to prospívá Komu to prospívá Pavel Hrdlička

Díl poslední, který je vlastně první. Jak to všechno začalo :)?
Jedna z nejlepších českých středověkých sérií, které jsem četla.

19.11.2022 5 z 5

Kristina Vavřincovna Kristina Vavřincovna Sigrid Undset

Silný příběh z Norska počátku 14. století.
Netušila jsem, "co to bude," šlo o další náhodné setkání s knihou.

14.11.2022 4 z 5

Za války, 1916: Země mých snů Za války, 1916: Země mých snů Cynthia Harrod-Eagles

Chvíli mi trvalo, než jsem si oživila postavy a jejich vztahy. Od posledního dílu už je to nějaký ten pátek. Ale bylo to poměrně snadné. Styl autorky mi vyhovuje, jen se trochu obávám, že už dlouho psát nebude. A také doufám, že má hafo poznámek k rozepsaným knihám a někoho, kdo je dopíše, až tedy ona nebude moci.
Její zápal pro zemi a dobu je zničující :), příběhy nenáročné a obecně dobře se čtou.

12.11.2022 3 z 5

Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Cukiko je na svůj věk trochu dětinská - na venek. Vnitřní monology a myšlenky mě hrozně bavily. A její vnímání důležitých maličkostí okouzlilo. Je to ovšem kniha, kterou si přečtu jednou a pak už ne. Ale mám tu od autorky ještě jednu :).

Japonské prostředí mám ráda, i když jsem tam nikdy nebyla. Hojně pomohly i vysvětlivky (jídla, fauna a flora, zvyky).
Také pomohlo mé věčné šmírování nejrůznějších kanálů právě z této země :).

08.11.2022 5 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

První byla skvělá a zbytek následoval.
Povedená sbírka.

08.11.2022 4 z 5

Rozsudek smrti Rozsudek smrti David Urban

Docela brutál, ale ta změna charakteru je uvěřitelná. Až jsem si říkala, že takhle přesně bych přemýšlela také. Nevím, jestli i jednala :). V určité chvíli už to bylo trochu na hraně. Ale když člověk nemá co ztratit? I když v jeho případě... jak se to vezme.
Konec jako by překvapil, i když použitá možnost se mi z děje vyloupla už o chvíli dříve.

08.11.2022 4 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Zvláštní příběh. Nejprve mě bavil, pak chvíli ne a pak hrozně moc :).
V lázních jsem ještě nikdy nebyla...

08.11.2022 5 z 5

Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Nebudu se přetvařovat. Takhle jsem se u fantastiky ještě nikdy nenudila.
Audio před spaním mě vytočilo, protože jak se tam nic nedělo, nemohla jsem usnout...

07.11.2022 1 z 5

Imitátor Imitátor Daniel Cole

Moc mě to nebavilo. Vrah svoje oběti aranžuje podle známých uměleckých děl. Nedá se snadno chytit a leze do soukromí i vyšetřovatelům a jiným lidem... Klasika.
Hrdinové mi nebyli sympatičtí.
Obsahově tomu ale asi nic nechybělo.
Styl psaní byl takový rozvláčný a místy kecací...

04.11.2022 2 z 5

Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Poutavé vyprávění o skutečném dobrodružném a bohužel i tragickém konci jedné expedice.

Říkala jsem si, že k tomu budu přistupovat nezaujatě, protože "co já vím." Ale místy se mi opravdu zdálo, že rčení o tom, že "dějiny píšou vítězové" tady platí. Protože kdo jiný by mohl říct něco jiného? Omyl, někdo mohl.
Proto budu ráda, když si přečtu pohled na věc z pohledu dalšího účastníka.

Autor uveřejnil i dopis příbuzné jedné z obětí, který mě vlastně až na konci donutil trochu ubrat páru.
Vždy je totiž nejhorší si představovat "co by bylo, kdyby..." Tady je takových momentů hned několik a nikdo než ti, kteří se za takovým dobrodružstvím vydají neví, jak by mělo probíhat v optimálních podmínkách. A jak mnohdy končí, když se stane něco nečekaného.

30.10.2022 4 z 5

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Další náhodné setkání s knihou, které se povedlo.
Příběh na základě skutečnosti se špetkou "něčeho jiného." A skříň plná šatů jen odpovídá na otázky. Bála jsem se, aby se ze stránek nevylouplo cosi povrchního. Naštěstí ne.

26.10.2022 4 z 5

Doktore, to byste se divil! Doktore, to byste se divil! Patrick Taylor

Odpočinkovka se špetkou mytologie a historickou vsuvkou ze života Kinky.

23.10.2022 3 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Setkání s neznámou cizí inteligencí na vzdálené exoplanetě je vždycky švanda :).

Ale moje první kniha od tohoto autora mě v mnoha ohledech zklamala. Styl psaní mi připomíná sledování akčního filmu - děj bez popisů, v knize nutnost, tady mnohdy chybí.
Některé náměty silně připomínají a lehce kopírují známější žánrové perličky. ALE jakého stupně jinakosti by muselo dosáhnout jakékoli dílo "jenom člověka," aby dalšího "jenom člověka" uspokojilo? Jak můžu chtít víc u dokola se omílajících podobných scénářů? Kdyby představivost přesáhla schopnost chápat, mělo by smysl se obtěžovat popisy?
To už by se rovnalo komunikaci s jiným druhem :).

23.10.2022 3 z 5

Doktore, šťastný a veselý! Doktore, šťastný a veselý! Patrick Taylor

Tenhle díl jsem četla hrozně dlouho.
Až na pár zajímavých odhalení ohledně některých obyvatel vesnice se toho moc neděje.

17.10.2022 2 z 5

Využít každý den Využít každý den Pamela Espeland

Jo, to mi přesně pomůže - každý den se zamyslet jenom trošku :). Vono to víc mnohdy i bolí...

Citáty s radou mi rozhodně nepomáhají se zdokonalit, nebo nepřestanu chtít praštit kolegu, který mě momentálně štve, to ne. Ale dokážou mi poradit, jak to oddálit - což se počítá :).

Některé jsou fakt trefné.
Třeba dneska - první věta - "S proudem plavou i mrtvé ryby."
Dá se to vykládat různě, dle situace.
Jako zdechlina se cítím každý den, ale zrovna dneska to bylo hodně aktuální. Jako jo, někdy se to trefí.

17.10.2022 4 z 5

Doktore, teď to chce klid! Doktore, teď to chce klid! Patrick Taylor

Důstojné pokračování.

11.10.2022 3 z 5

Doktore, fofrem, jde o život! Doktore, fofrem, jde o život! Patrick Taylor

Vesnice, nebo maloměsta jsou jako takové rádoby rodiny. Každý zná každého, nebo minimálně ví věci, které by vědět neměl :) (ten chlastá, ta něco ukradla, jeho dítě není jeho..), znáte to. Podobná místa bývají svědky generace trvajících sousedských svárů. Nebo opaku.
No a místní doktor je něco jako zpovědník.
K takovému nastoupí čerstvě vystudovaný, tamní realitou zpočátku nepolíbený začátečník.
Ale on se otrká.

Atmosférou trochu jako "Zvěrolékaří" série od Herriota. Ovšem zviřátka pro mě byla zábavnější.
Asi že lidé už nedokážou překvapit.
Každopádně série, kterou si ráda přečtu.

09.10.2022 3 z 5