Jennkie komentáře u knih
Nesedlo mi to a nejspíš to bude hlavně kulturními rozdíly v psané tvorbě Evropy a Blízkého východu. Myšlenka je dobrá, ale zpracování mě nezaujalo právě kvůli odlišné kultuře autora. Není to myšleno nijak zle, jde prostě o rozdíly v komunikaci Evropanů a v komunikaci arabských obyvatel. Například podivně šroubované přívlastky při popisech situací nebo expresivní lamentování hlavního hrdiny, když hrdinka-žena chtěla něco vysvětlovat ve stylu "co ta ženská zase žvatlá". V místě původu autora (nevím, odkud je, ale arabský vliv je tam cítit) to nejspíš bude velmi oblíbená kniha, ale já na tento styl nejsem zvyklá, tak se mi kniha četla o to hůř a nestojím o pokračování.
Nemůžu si pomoct, ale tato série už ztrácí moji pozornost. Zápletka je pořád zajímavá, takže chci ještě vědět, jak to dopadne. Jenže styl vyprávění mi přijde čím dál tím víc plochý, postavy jsou ploché a nevěřím popisům jejich pocitů. Ten popis je asi problém, protože je v textu mnoho popisu na úkor přímé řeči, která by čtenáře více vtáhla do děje. Mnohde se popisují i scény, které by byly mnohem schůdnější v přímé řeči, a tak se občas přistihnu, že tyto popisy začínám přeskakovat, protože mi nepřijdou zajímavé (jako třeba vítání celé party, přípravy na cokoliv, porady nebo intimní chvíle). Připadá mi, jako by autor tímto způsobem jel na kvantitu místo na kvalitu. Možná má hlavu plnou nápadů na další děj a snaží se je vysypat na papír dřív než to zapomene, takže se nestihne zamyslet nad formou sdělení. Je to škoda...
Celá série neustále roste do krásy... děj má spád a i když se zrovna nic fyzicky neděje, vtahují čtenáře do knihy reálně popsané pocity postav, až z toho soucítění s nimi musíte někdy i plakat nebo se smát.
Přišlo mi to trošku rozmělněné a zdlouhavé a na konci do toho spadla bomba s dějem. Ale pořád dobré
Stále je laťka nasazená vysoko. Děj byl zajímavý, i když se to už místy zvrhlo v nějaký druh historické antropologie o zvycích raného novověku, takže děje tam bylo trošku méně nebo se schoval do popisů prostředí, v němž se děj odehrává. I tak se ale Stín noci povedl.
Po dlouhé době změna v podobě této série. Jinde mi podrobný děj vadil, ale tady mi to téměř vždy krásně doplnilo zážitek tak, že jsem se do knihy skutečně vžila a přemýšlela o ní i po dočtení. Samotné akademické prostředí mě láká u všech knih, protože, když se to umí, tak detaily z historie, staré literatury a jiných věd krásně doplní děj, takže je celé prostředí uvěřitelnější. A tady se to daří. Ubrala bych za nedostatečnou korekturu překladu, protože jsem narážela poměrně často na překlepy, ale za to původní příběh nemůže.
Nějak se mi nepodařilo postihnout autorovo hlavní sdělení. Forma různých velikostí písma dost přispívá ke zmatečnosti.
Stručné. Jasné. Výstižné. - V podstatě jsou to rady pro každodenní život, nejen pro život občana a voliče. Tohle by se mělo tesat do kamene.
Někomu by asi kniha připadala mnohovrstevnatá a úžasná, ale mně asi ten účinek minul. Ze začátku mi to připadalo dobré, popisování bylo umně květnaté, ale pak jsem ztratila trpělivost s roztěkanými útěky od hlavního děje. V něčem je to dobré, protože to kopíruje, jak funguje mysl, když si to člověk hned zapisuje. Ale když je tento zvláštní styl psaní přes celou knihu, tak mě to nudí. Občas jsem i ztrácela nit z hlavním dějem (jestli byl hlavní), který pak skončil poněkud divně. Dost rozporuplné čtení.
Vyvážená, akční a pohlcující četba. Moc se mi tento díl líbil, možná více, než dva díly před ním.
Chvíli mi trvalo, než jsem se knihou prokousala, jelikož je velmi těžká. Nakonec se mi to ale podařilo, protože tato četba je současně velmi důležitá pro současné dění a budoucnost světa. Velmi erudovaně autor rozebírá, co vedlo k historickým konfliktům, a ač historii běžně moc nevyhledávám, zde je to dáno do srozumitelného kontextu jako poučení pro současné generace, které se mnohdy bezhlavě vrhají do situací, které se blíží katastrofě. Většina autorových doporučení pro vyhnutí se nenávratným škodám se v podstatě točí okolo uvědomělé občanské společnosti a státníků, kteří dělají uvědomělá rozhodnutí s dlouhodobějším přesahem místo ventilace vlastních chvilkových rozmarů. V tomto má čínský způsob částečně navrch, protože čínská mentalita je založená mimo jiné na vědomí odvěké existence čínské říše, proto jsou více naklonění strategickým rozhodnutím s dlouhodobě pozitivním účinkem než mladé zbrklé demokracie.
Doporučuji knihu jako povinnou četbu k pochopení nezbytných souvislostí.
Přišlo mi, že se děj trochu pomaleji rozjížděl a měla jsem problém se začíst, proto dávám "jen" 4 hvězdy. Jakmile se ale děj rozjel, byla to neuvěřitelná jízda. A konec byl hořkosladký, spíš více hořký, dokonce jsem si i pobrečela.
Zezačatku to byla svižná a neotřelá četba, kdy jsem se dozvěděla mnoho nového v kontextu se současným děním. Postupně se to ale smrsklo na definice odbornývh termínů, které už jsem znala.
Dobře propracovaný alternativní svět, ve kterém bohové fyzicky dokazují svoji přítomnost. Pro mě je to poměrně nová odnož fantasy, ale velmi mě zaujala.
Dle mého názoru se nejedná ani tak o fantasy, jako spíš o detektivku s prvky fantasy. Kvůli tomu mám z knihy smíšené pocity, protože tento knižní žánr zrovna nevyhledávám. Kdyby tam ty víly nebyly, děj by se nijak moc nezměnil. Příběh se rozjížděl poměrně pomalu a dělalo mi problém se začíst. Permanentní nitrozpyt hlavního hrdiny je propracovaný a sugestivní, ale někdy už je toho moc. Trošku mě pletly autorčiny narážky v dialozích - vždy, když se taková useknutá věta objevila ,tak mi přišlo, že autorka předpokládá, že čtenář ví, o čem je řeč, tak to nemusí vysvětlovat. V té chvíli jsem si akorát myslela, že mi někde něco uniklo...Konec byl z příběhu to nejlepší - autorka celý příběh až moc dlouho šponovala, až už byla situace totálně bezvýchodná a šílená. A pak bum a ráz na ráz se to naprosto nepředvídatelně rozpletlo a vyřešilo. Musela jsem to tempo na konci chvíli rozdýchat, jak to bylo silné, ale dobře napsané. Není to kniha roku, ale není ani špatná.
Takový slabší odvar, ale i tak stále sršící typickým stylem a humorem.
Nevím, jestli to je stylem psaní, průběhem děje nebo čím, ale kniha mě nedokázala vtáhnout do děje. Námět je velmi zajímavý a děj taky není nudný, ale neustále mi vadily tuctové pubertální dialogy (koneckonců je to kniha pro mládež), nepropracované postavy (nebyly dost živé na to, abych se do nich vžila, takže jsem pořád byla nezaujatý pozorovatel) a děj, ač zajímavý, podivně drhl a neodvíjel se plynule. Tři hvězdy dávám za originální námět a zajímavý alternativní svět 19.století, ale jinak to prostě nemělo šťávu...
Kniha je brilantní, i když z mého pohledu se spíše než o beletrii jedná o něco na hranici mezi teoretickou fyzikou a filozofií. Reálného děje tam neni zdaleka tolik jako teorií o něm.
Opět jsem knihu zhltla za 1 den, ale děj byl místy tak propletený, že jsem ztrácela nit.