kaja77 komentáře u knih
Kraťoučké, milé, trochu nostalgické a trochu starosvětské vzpomínání na svět, který už není, na zajímavého človíčka a jeho osud.
Kniha byla velmi čtivá. Čtivá a mrazivá. člověk s odstupem těch skoro 70 let naprosto nechápe jak mohli ti zapaleni komunisté, donašeči, krajští tajemníci a další fungovat, jak mohli tak ubližovat lidem. A ještě mnohem víc nechápu, jak tu bandu dneska ještě někdo zastává nebo volí...brrrr. Velmi jsem fandila postavě Frany Kunové, s ohledem na situaci, ve které se nacházela a vzhledem k tehdejším společenským normám, to zvládla s kytičkou na klopě.
Bylo to krásné, citlivé, poetické, fantazii jitřící, místy až magické čtení. Ten Gabrielův senzibilismus, ty sny, ty větry, které přivály změny, to volání krve, všechno jsem autorce věřila. Moc se mi líbilo, jak dokázala bezvadně vykreslit manzelskou krizi, ten střet dvou světů, dvou pohledů na svět a smíření. Přímo mně nadchly obraty které pro dokreslení tísnivé atmostery hádky použila ony "vosy" , které bodají....Já, která se koňů odjakživa spíš bojím, jsem si to čtení o nich přímo užívala. Momenty, kdy Gabriel získal svou Černou hřívu ve Vídni apod. Byly velmi dojemné. Knihu zařazují do své letošní čtenářské výzvy jako kniha, jejíž hlavní hrdina pracoval se zvířaty a vřele všem doporučuji.
Strašně naivní. Ty ženské co se celé trepotaji aby se zasnoubily a vdaly a okamžitě zahodily studium i práci.
Kniha byla jiná, než jakou jsem měla představu/dojem vycházející z obálky a popisku. Nebylo to čtení, které bych přímo hltala, ale bylo to poměrně šokující seznámení se s rasistickou společnosti, bílých (lepších) lidí 19.století. Kniha řeší nyní módní témata jako milostný vztah stejného pohlaví, rozdíly mezi rasami apod. Celý příběh je třeba sestavit si střípek po střípku z útržků vzpomínek a vyprávění mulatky Fran, která ve vězení vzpomíná na svůj život na Jamajce, po příjezdu do Londýna, v domácnosti bílých lidí atp. Zajímavé pro mně byly i informace o kladném vztahů dam k opiu
Spisovatelka Isabel Allende je mého srdce šampion. Knihu jsem přímo hltala.bylo to naprosto zábavné...chvíli v Chile, chvíli v Číně, chvíli na moři, chvíli uprostřed zlatokopů během zlaté horečky....navíc bonus v podobě báby z mokřin a jejich lektvarů..no paráda. Pro mně super extra skvělé čtení, hodnotím plným počtem bodů (určitě bych i přidala více, kdyby byla možnost). Spisovatelka popisuje děj tak barvitě, že čtu a současně vše vidím jako ve filmu...jak dáma pode mnou napsala , že se jedná o "plnotučné čtení" tak to trefila vážně přesně. Jo, tahle kniha je plnotučné čtení
Kniha mi přiblížila dobu, ve které se zrodilo husitské hnutí, v.vondruška dějiny oživil tak,jak to umí jen on, a to zajímavými postavami s obyčejnými lidskými osudy. Kniha byla značně obsáhlá a místy jsem jen tak prolétla učené církevní disputace...ale v celku doporučuji, historické události a souvislosti se po přečtení člověku jaksi jeví více 3d
Pěkná pohádka pro děti. Kapitoly krátké, vše stručně popsáno a vyřešeno :) A já jsem si jako dospělá rozšířila obzory světovou klasikou, kterou jsem vůbec neznala.
Bylo to celkem fajn čtení, takové odpočinkové....sice ten žid z Říma, který se změnil z původního mírného beránka na krvelačné monstrum, tak to jsem autorovi nebaštila :) jinak celkem čtivá pohádka
Kniha mně velmi zaujala. Anděla to měla v životě vážně složité, její nezáviděníhodné dětství z ni udělalo osobu jakou byla... každopádně příběh Anděliny rodiny byl velmi zajímavý, skvělá exkurze událostmi 20.stoleti. moc se mi líbily i ty, některými recenzenty kritizované, skoky v čase
Já fakticky nevím co napsat...bylo mi nanic z Kevina, příšerně mně štval jeho naivní otec, neměla jsem moc pochopení pro Evu, když už i miminku přisuzovala ty nejhorší vlastnosti.. měla jsem skoro pořád pocit, že s Kevinem absolutně neumí jednat, měli s ním mazat k odborníkovi už ve školce. Absolutně jsem nepobrala přístup rodičů, když začal týrat sestru...kniha byla zajímavá, ale už jsem měla ke konci všeho toho až nad hlavu a strašně jsem už to chtěla mít za sebou...brrrr
Mé první setkání s Ivankou Devátou..celkem dobře jsem se bavila. Autorka je velmi vtipná, moc se mi líbila její čeština, nadhled, postřehy...velmi příjemná oddechová knížka, která doslova pohladí po duši. P.s.kniha obohatila můj slovník dost dobrým výrazem "stará sušenka"
Klasika ze zš... taková dětská zdá se... ale člověk by tam i lecos moudrého našel
Byla to taková trochu retro detektivka. Kdysi bez analýz DNA a dalších laboratorních důkazů to neměl policajt jednoduché. Rabí celkem sympaťák, členové kongregace zábavná chaska. V porovnání s dnešním trillerem drobet zdlouhavý děj... ale dalo se to.kazdopadně splněny úkol do čtenářské výzvy.
Kniha mně velmi zaujala, varšavské ghetto očima náctiletého kluka. Byla to neskutečná doba. pevně doufám, že už se takové kolektivní pomatení mysli nikdy nebude opakovat. Téma varšavského ghetta a povstání v něm mně přimělo pátrat po detailech a zjistila jsem, že události v knize jsou popsány celkem přesně vč. jmen protagonistů apd.
Tak jako pro většinu letošních čtenářů Máje, byla sbírka celkem pochopitelnou volbou ve čtenářské výzvě 2019... některé části básně jsou velmi známé a citované (z pochopitelných důvodů, uším skvěle znějící verše) jiné části sbírky jsou celkem náročnější...no můj šálek kávy to není, ale připomenutí klasiky není nikdy na škodu ????
Nějak mně to nenadchlo...ale každopádně zajímavá vize
Jaksi se mi ta kniha táhla...uf natrapila jsem se, ale dočetla jsem.to s tou kočkou na začátku si autorka mohla fakt odpustit.vrazdy lidí mi nepřišly tak děsne,jako ta ubohá kočka.kazdopadne první díl se mi líbil víc.
No tak trochu holčičí sci-fi. číst se to dalo, ale naivita neuvěřitelna
Knihy Radky Třeštíkové mně dosud všechny bavily. Tohle dílo mně ale nějak neoslovilo. Sice jsem dočetla, ale trápila jsem se s tím. Za mně to je slabota