KapitánSmrt KapitánSmrt komentáře u knih

Pošťák Pošťák David Brin

Zajímavé a čtivé postapo. Nejvíce mě bavila změna klasického pohledu na tzv. prepery, jimž je zde dáván za vinu celkový kolaps společnosti. A to díky fenoménu sebenaplňujícího se proroctví. Ano, prepeři jsou připraveni na možnou apokalypsu, na druhou stranu ale sérií krizí, které by silná pospolitost dokázala s vypětím sil přečkat, je narušena právě prepery, jejich verzí jakési zvárcené neoliberální ideologie, kdy přežije jen ten nejsilnější a druhý je mým konkurentem, ba nepřítelem. Každopádně mě bavil optimistický tón, jež se line celým příběhem. Občasná patetičnost zážitek trochu kazí, přesto jde ale o nezapomenutelný příspěvek do mého oblíbeného žánru postapokaliptické literatury.

25.08.2023 4 z 5

Ekonomie koblihy: Sedm způsobů ekonomického myšlení pro 21. století Ekonomie koblihy: Sedm způsobů ekonomického myšlení pro 21. století Kate Raworth

Za mě dobré. Srozumitelným způsobem předložená jak kritika stávajících ekonomických paradigmat, tak i načrtnuté alternativy, které jsou zároveň doplněny i příklady z praxe. Nejde tak jen o teoretický (a prázdný) konstrukt bez vazby na realitu. V dnešní době, kdy starý dobrý kapitalismus selhává na každém kroku (kolapsy globálních řetězců, nefungující trhy s energiemi, válka, narůstající enviromentální krize) je dobré si uvědomit, že alternativa existuje. Alternativa k bezbřehému Růstu růstu a to za pomoci udržitelného rozvoje. Že přechod na ekonomii koblihy by byl obtížný? Jasně. Ale jaké jiné možnosti máme? Vždyť jsme se dostali do bodu, kdy trhy (ne lidé) rozhodují i o tom, kdo bude v Británii ministerským předsedou!

K výtkám uživatelů přede mnou. Dle mého kniha není ucelenou učebnicí ekonomie. Naopak, snaží se o přístupný jazyk, srozumitelný i neekonomům. Nejde o konkrétní a vyčerpávající případovou studii plnou vzorců a schémat. Spíše než odborníkům je určena široké veřejnosti. Že jde o kritiku z levicových pozic? Ano, kniha je ideologická. Ale je možné se ideologii vyhnout? Dle mého ne. A ona výtka ohledně Číny. O té se píše snad jen v jediném odstavci. A ano, píše se, že něco dělají i dobře. Však to neznamená, že tím autorka ospravedlňuje vše, co se v Číně děje. Jde o jediný odstavec! To už mi spíše zavání honem na čarodějnice a prázdnou kritikou pro kritiku...

07.11.2022 4 z 5

Krev je můj chleba Krev je můj chleba Laird Barron

Taková ta správná nahláškovaná drsná krimi, kterých není nikdy dost. Přesto nejde jen o lacinou kriminálku s hektolitry krve a notnou dávkou ultranásilí. Autor se totiž dost nevybíravě pouští i do seriózních témat jako je rasismus nebo problematika gangů a obchodníků s drogami. To vše prodkládáno popkulturními odkazy. Navíc je fascinující, jak jsou Spojené státy v otázce násilí a glorifikace zbraní tak odlišné od Evropy. Těším se na další díl. Skvělá práce Gnóme.

31.08.2022 4 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Uspokojivé zakončení celé ságy. Mám jen pár kritických připomínek:
1, počáteční rozvláčnost. Předchozí díly měly za úkol připravit vše na epické finále. Bohužel úvodních sto stran jen pomalu posouvá figurky po šachovnici. Pak už se ale jede na doraz.
2, občasná patetičnost. Autor se nevyhnul občasné lacinosti a patetičnosti, alespoň co se vztahů mezi postavami týče. Je to rušivé.
Celkově jde ale o nadprůměrné postapo sci-fi, promyšlené, čtivé. Bavilo mě i ono etické dilema, souboj dvou legitimních (a nadčasových) myšlenkových směrů. Je lepší bezpečí a jistota, vykoupená nesvobodou, nevědomostí a tvrdě sešněrovaným (totalitním) systémem, nebo svoboda a pravda, jež se ale pojí s nejistotou, hrůzou z odpovědnosti za osud svůj i svých nejbližších a také s dost reálnou možností, že za tyto vysoké ideje budeme muset obětovat to nejcennější či nejbližší... Milované osoby, potažmo i vlastní život.

01.08.2022 4 z 5

Můj odpočinkový rok Můj odpočinkový rok Ottessa Moshfegh

Výborné čtivo s jemným, sakrkastickým humorem, který ale nesklouzává do dnes tolik populárních ironických (zato laciných) glos alá facebookový status. Příběh je sice jednoduchý, což ale nevadí, jelikož je jen jakýmsi pozadím pro přesné kritické poznámky o současné kultuře, o současné povrchní společnosti, jež je válcována neustálým tlakem na výkon, na to, něco dokázat, být někým, kupovat si drahé věci, budovat svou společenskou pozici... V takovéto vulgárně materialistické společnosti není snadné žít. Není pak logickým vyústěním únik? A to v jakékoli podobě. V tomto případně v bizarním plánu rok spát.

23.04.2022 5 z 5

Písař Bartleby Písař Bartleby Herman Melville

Pokud je svět plný nesmyslné práce, rutiny, přetvářky a honby za penězi a mocí, když je takto odlidštěn, takto osekán, redukován na pouhé přežívání, není pak logické, že člověk rezignuje na vše? Však se stává jen automatem, robotem, otrokem, který se jednoho dne zasekne, vzdá se a raději zvolí útěchu v podobě prázdnoty a zapomnění. Jak nadčasově tato kniha působí! Neprožíváme tyto pocity také? A mnozí z nás každičký den?

03.02.2022 4 z 5

Vynalézání budoucnosti: Postkapitalismus a svět bez práce Vynalézání budoucnosti: Postkapitalismus a svět bez práce Nick Srnicek

Zajímavá studie na téma práce v současné společnosti. Autoři poměrně zajímavě kritizují dnešní formy levicového protestu a analyzují jejich neustálá selhávání. Hlavním problémem je tzv. lidová politika. Tedy soustředění se na lokální problémy a ignorování globálních příčin, ale také jistá reaktivnost současných hnutí, která spíše reagují na další excesy kapitálu a snaží se jejich dopady pouze mírnit, než aby se pokoušely o formulování životaschopných alternativ. Jak to ale změnit? Inspiraci hledají překvapivě v úspěchu neoliberálního projektu. Ten se z okrajové ekonomické teorie stal hegemonem a autoři zde nastiňují proč. V dalších kapitolách se pak naopak řeší to, jak lidi osvobodit od namáhavé či vyprázdněné práce (technologie, automatizace). Pokouší se též o proměnu myšlení a zrušení zažitého paradigmatu, které říká, že pracovat se prostě musí, i kdyby na chleba nebylo. Zde se opírají o tezi nepodmíněného příjmu. Celkově je kniha čtivá a zajímavá, možná trochu utopická a v některých prvcích naivní, přesto jde o záslužnou snahu reformovat levici a vrátit ji její bývalý lesk a atraktivitu.

02.11.2021 4 z 5

Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Slabota. Recyklace témat (opět (ne)vinná lež, stárnoucí Don Juanové apod.), povrchně načrtnuté charaktery, vyznění do ztracena. Závěrečný doslov, který má být oslavou této knihy, pak působí spíše jako zoufalá snaha zakrýt prázdnotu a fádnost předchozího textu a pokus přesvědčit čtenáře (a snad i sebe), že Slavnost bezvýznamnosti není jen zapomenutelný, bezvýznamný text.

27.05.2021 2 z 5

Slavnosti sněženek Slavnosti sněženek Bohumil Hrabal

Vršení v lepším případě banálních, v horším přímo patetických zápletek, které postrádají překvapivé či alespoň trochu originální vyústění. Vše končí buď smrtí nebo laciným morálním ponaučením. Povídky tak vyzní do ztracena, mnohdy čtenáře prvoplánově citově vydírají či se snaží za každou cenu dojmout. Něco tak fádního jsem dlouho nečetl. Na druhou stranu potěší jazyk a reflexe staré dobré české nátury a hospodské kultury. Celkově ale bída.

23.02.2021 2 z 5

Kilián Nedory Kilián Nedory Filip Topol

Je znát, že jde často jen o fragmenty a črty, které mají do ideální formy občas daleko. Texty spojuje legendární imaginární postava Kiliána, Topolova alter ega, buřiče, opilce, milovníka žen a sametového ohbí a zároveň citlivou duši, který shon a cynismus a hrůzu dnešní doby nedokázal unést a propadl se do spirály sebedestrukce a zmaru. Topolova poetika oslovuje, dojímá, rozesmívá. Škoda, že neměl autor více času a své dílo nedokončil. Buďme ale rádi i za toto.

27.01.2021 4 z 5

Začátek konce Začátek konce Manel Loureiro

Je to čtivé a rychle to ubíhá. Formálně ani dějově to však není žádná výhra. Nejsilnější a nejpůsobivější je kniha v popisech kolabující společnosti skrze vyprávění postav, televizních zpráv apod. Příběh hlavního hrdiny bych pak srovnal s těmi průměrnějšími díly seriálu Walking dead. Chybí mi tu větší přesah, etická dilemata, paranoia, přemítání nad tím, zda život po kolapsu je stále ještě život. Druhému dílu dám však ještě šanci.

12.09.2020 3 z 5

Kapitál v 21. století Kapitál v 21. století Thomas Piketty

Velice obsáhlá kniha plná grafů, srovnání a dalších podrobných údajů. Autor na základě tvrdých dat popisuje alarmující stav současné nerovnosti a uvádí i poměrně snadné (ale politicky neprůchozí) návrhy, jak současný marasmus napravit a růst nerovnosti opět zvrátit. Vypíchl bych myšlenku, že určitá míra nerovnosti je přirozená, avšak současně záleží též na nastavení systému a jeho pravidel, tedy politiky toho kterého státu, který buď nerovnost snižuje, nebo naopak upřednostňuje menšinu bohatých na úkor většiny chudých. Jen pozor, na první pohled objektivní kniha je (musí být) i částečně ideologická a odráží tak povahu autora, francouzského rovnostáře... Dovedu si představit, že kdejaký neoliberál by růst nerovnosti vůbec za problém nepovažoval.

01.06.2020 5 z 5

Špinavý kšefty na North Ganson Street Špinavý kšefty na North Ganson Street S. Craig Zahler

Drsná krimi ze staré školy, temná jako nejtemnější noc. S dialogy zábavnými a vybroušenými takřka k dokonalosti. Někdy může ona hrůza a brutalita působit až samoúčelně a přehnaně. Dle mého však onu hranici, o které píše uživatel navorski, autor příliš nepřekračuje. Já se bavil velmi dobře. Mám dojem, že Zahler dost dobře vybalancoval ony pocity zmaru a nespravedlnosti, kterými nechává své hrdiny trpět, s jistým potěšením a zadostiučiněním spojeným se spravedlivým (po)trestáním zloduchů. A od toho tu literatura tohoto typu přeci je.

03.05.2020 4 z 5

Ne nestačí: jak se bránit Trumpově šokové politice a vydobýt si svět, jaký potřebujeme Ne nestačí: jak se bránit Trumpově šokové politice a vydobýt si svět, jaký potřebujeme Naomi Klein

Spíše než o vědecké pojednání jde o knihu komentářů. Od začátku je jasné, na které straně barikády autorka stojí. Nevyhneme se tak emocím a několika nepodloženým odsudkům. Na druhou stranu argumenty jsou opravdu silné a snaha o konstruktivní řešení současného marasmu chválihodná. Otázkou je, zda jde o řešení dostatečně životaschopné a chytlavé a zda přílišný důkaz na liberalismus a podružná témata typu sexuálních identit nejsou spíše ku škodě věci.

Pro klimasketiky a neoliberály ale kniha není. Těm doporučuji paralamentní listy, aeoronet nebo pamflety Václavů Klausů.

18.04.2020 4 z 5

Rukopis nalezený v Akkonu Rukopis nalezený v Akkonu Paulo Coelho

Poměrně fádní životní pravdy podané stylem antických filosofických dialogů. Kniha je bez děje, na čtenáře se jen vrší další a další, více méně patetické, banální a útěšné myšlenky. Největší problém vidím v tom, jak moc jsou odtržené od reality. Říkejte lidem v exekuci, ve válkou zničené Sýrii, v nudné práci která ubíjí životní energii, jak je láska důležitá, Bůh Vám osvětluje cestu, že porážka ukazuje cenu vítězství a jak se máte vydávat na poutě plné dobrodružství a poznání...

13.04.2020 1 z 5

Americká idyla Americká idyla Philip Roth

Čistá literární nádhera. Lze náš život vyložit podle našich zážitků, podle událostí, které formovaly naše charaktery nebo je naše rozhodování spíše dílem nahodilosti a chaosu? Jsou tradice, morálka či povinnost jen přežitky zasloužící posměch zpovykaných liberálů nebo mají své místo i v postmoderním a rychle se měnícím světě?
Hrozivá tragédie, která se stane obyčejné americké rodině, se stává plátnem, na kterém se promítají boje a sváry utvářející charakter celé dnešní americké společnosti.

PS: rozpitvávání i nejmenších detailů vnitřního života hrdinů mi nejednou připomnělo Prousta.

PPS: četl jsem již třetí vydání knihy a těch překlepů, co jsem nalezl! Ostuda. Překlad je jinak ale kvalitní.

12.04.2020 5 z 5

V kapitalismu, proti kapitalismu, za hranice kapitalismu V kapitalismu, proti kapitalismu, za hranice kapitalismu John Holloway

Tak trochu jiná levicová agitka. Vědoma si svých omezených znalostí. Přesto podnětná minimálně tím, že nejde jen o kritiku současného systému s pochmurnými vizemi budoucnosti, jak bývá zvykem, ale také s pozitivním programem a poměrně silnou dávkou naděje. Což je takřka bezprecedentní. Přednášková forma však knihu trochu sráží zejména co se hloubky probíraných témat týče.

10.01.2020 4 z 5

Úvod do současné filosofie Úvod do současné filosofie Miroslav Petříček

Povinnost pro všechny studenty filosofie (a pro všechny, kteří chtějí mít alespoň základní přehled o filosofii 20. století). Opravdu současnou filosofii v knize ale nenajdete, název je tedy lehce zavádějící.

13.11.2019 5 z 5

Teorie nevzdělanosti: Omyly společnosti vědění Teorie nevzdělanosti: Omyly společnosti vědění Konrad Paul Liessmann

Toto by měla být povinná četba pro všechny ty ministry školství, poradce, experty na vzdělání, ale i děkany a rektory. Hodně nelichotivá úvaha na téma selhávajícího školství. Jakožto dlouholetý student jsem ony lapsy v systému mnohokrát zažil na vlastní kůži. Bohužel, jak se zdá, poučení nulové, žádné.

08.11.2019 5 z 5

Božský imperátor Duny Božský imperátor Duny Frank Herbert

Asi nejlepší díl celé ságy. Spíše meditativní, prodchnutý mnoha filosofickými a náboženskými myšlenkami, než-li akcí a dějovými zvraty. Z každé stránky na Vás dýchne podivná nostalgie po starých časech, vzpomínky na předchozí díly, na postavy, které již opustili jeviště, na děje, které formují přítomnost a potažmo budoucnost. Dílky skládačky do sebe zapadají... Krásné čtení.

07.11.2019 5 z 5