KKlara KKlara komentáře u knih

Britannia Road 22 Britannia Road 22 Amanda Hodgkinson

Nádherná, smutná kniha.

24.07.2013 5 z 5

Alí a Nino: Příběh lásky Alí a Nino: Příběh lásky Kurban Said

Patri mezi nejkrasnejsi knihy, ktere jsem kdy cetla. Nekolikrat jsem ji doporucila a libila se uplne vsem.

03.05.2013 5 z 5

Pařížská manželka Pařížská manželka Paula McLain

To, ze byl partnerem - manzelem vypravecky Hemingway, jsem nakonec prilis nevnimala. Pro me to byl velmi bolavy milostny pribeh. Byla to krasna a ctiva kniha, velmi poutavy byl i popis prostredi a tehdejsich vztahu obecne.

04.01.2013 5 z 5

Něžnost Něžnost David Foenkinos

Na můj vkus až příliš ... snové? Ale možná mi to jen nesedlo do nálady.

04.12.2012 3 z 5

Daniela Daniela Stephen Weeks

Kniha byla hezky napsaná, příběh byl čtivý, nutil číst dál a dál. Ačkoliv ji napsal Brit, je až neskutečné, jak má zmapovanou Prahu za 2. sv. války... Navíc je poutavý příběh lásky k prostitutce, pohled na válku vojáka německé armády (i když Ukrajince). Pouze mě zklamal závěr. Byl až příliš otevřený. Spíš bych řekla utnutý. V části z Prahy jsem nabyla dojmu, že hrdina v bytě bydlí s ukrytými Židy, autor se k tomu stále vracel, ale vyústění to nemělo žádné. Kniha končí slovy "konec prvního dílu", druhý nebyl vydán. Předpokládám však, že podle informací z obálky druhý díl na první přímo navazovat nebude. Informace o vydání druhého dílu vydavatel neposkytnul.

19.07.2012 4 z 5

Přátelé, milenci a jiné nerozvážnosti Přátelé, milenci a jiné nerozvážnosti Fiona Neill

Kniha se velmi dobře četla, ale ničím mě neobohatila. Je to takové prázdninové čtení. Je hezky napsaná, i jsem se těšila, až ji vezmu zase do ruky, ale nic z ní ve mně nezůstalo.

10.07.2012 5 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Sarah Waters

Ze začátku jsem se moc neorientovala v množství jmen a celkově mě příběh nějak extra neoslnil, ale četla jsem dál... Ve třetině až polovině se ale kniha rozjede a od půlky jsem se už nemohla odtrhnout :-)

23.11.2011 5 z 5

V plamenech V plamenech Megha Majumdar

Vypraveni je poskladano z vypraveni hlavni hrdinky a nekolika akteru, jejichz ne/konani ovlivni zivot hlavni hrdinky obvinene z teroristickeho utoku. Kniha jde po pocitech, emocich. Je napsana velmi ctive, ale tak, ze nuti obcas knizku dat stranou a zamyslet se: nad moralkou nebo nad poeticnosti v zaveru. Zaroven je to hodne zajimavy vhled do indicke spolecnosti obecne. Moc krasna i kdyz smutna kniha.

24.12.2023 5 z 5

Svolení Svolení Vanessa Springora

Tezko se takova kniha hodnoti (jak ohodnotit dost ohavne vypraveni? Literarni forma sama neni nic uzasneho, ale o tom ta kniha opravdu neni). Podle anotace to vypada jako beletrie o pedofilovi a jeho obeti. Je to spis vypovidani se obeti ze strasne zkusenosti s pedofilem, jehoz ciny byly spolecnosti prijimany. Pribeh se zaklada na pravde a Gabriel Matzneff (v knize jako G.) byl nakonec obvinen z pedofilie a soud nyni (2021) probiha (vice viz https://www.nytimes.com/2020/02/12/world/europe/gabriel-matzneff-pedophilia-charge.html)

06.03.2021 3 z 5

Slaboch Slaboch Michael Enggard

Neni to zadny trhak, ktery by vas nutil cist a cist. Pribeh plyne poklidne, tak nejak uveritelne a lidsky. Hezke cteni.

29.09.2020 5 z 5

Než slehne rudý prach Než slehne rudý prach Süe-cchun Mu-žung (p)

Drsna knizka. Dobra, ctiva. Neprisla mi zas tak sprosta, melo to logiku v pribehu. A klidne si takhle predstavuju i nase nektery pravniky..

11.08.2020 4 z 5

Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Detsky jazyk, detsky pribeh a pritom dospelacke tema. Trochu prvoplanove, ale otevreně. Moc hezka knizka.

03.05.2020 4 z 5

Slast Slast Marta Dzido

Popsala bych to jako rozhovor beze slov rekapitulujici nenaplnenou lasku. Bolave, velmi intimni. S pocitem, ze se malem tolikrat uz uz v rozpolozeni sesli, a nakonec se vzdycky tesne minuli...
A krome toho mi to pripomnelo obdobi po revoluci - zminene filmy i ruzne propriety, prvni cesty po padu zelezne opony, za Polaky i zminene vydelavani v Anglii.

29.01.2020 4 z 5

Erotické příběhy pro indické vdovy Erotické příběhy pro indické vdovy Balli Kaur Jaswal

Ani erotika, ani společenský román, tak nějak splácané dohromady. Za mě promarněná šance. Přitom život Sikhů by byl tak zajímavý, jejich komunita v Londýně také, (ne)naplněné sny indických žen také, domluvené sňatky také. Ale tady bylo od všeho něco a vlastně nic. Dočetla jsem, ale jsem zklamaná, moc jsem se na knihu těšila.

28.10.2019 2 z 5

Poslední dny noci Poslední dny noci Graham Moore

Velmi poutave napsana kniha o elektrine a zacatku obchodu s ni. Moc zajimave, zjistila jsem, ze o fyzice nic nevim, coz nevadilo, protoze jsem se neco priucila.

17.08.2019 5 z 5

Laserový muž: Príbeh o Švédsku Laserový muž: Príbeh o Švédsku Gellert Tamas

Velmi zajimava a ctive napsana kniha. Nektere pasaze mi prisly vic nez aktualni i ted, nemyslim rasismus, ten asi neprastane existovat, ale vyuzivani politikou, straseni a lzive zpravy... Poucne a strasne. Knihu doporucuju

19.04.2019 5 z 5

Sedm dní spolu Sedm dní spolu Francesca Hornak

Je to takove holcici cteni, nic vic, ale ve sve kategorii moc hezke, knizku jsem si uzila a doporucila bych.

02.02.2019 5 z 5

Vystrkov Vystrkov Tommi Kinnunen

Knizka nema zadny strhujici dej plny zvratu. Nejdriv je dokonce trochu chaoticka. Postupne vsak clovek zacne rozlisovat zivotni pribehy clenu jedine rodiny, a to dokonce v ruznych casovych liniich. Nejednou jsem si pasaz precetla jeste jednou pomaleji a se zatajenym dechem. Hned prvni stranky jsou tak hlubokym vyjadrenim rodicovske lasky... Kniha me nuti premyslet, zda je tak uzasny autor nebo prekladatelka. Tusim, ze nutna je jejich souhra... Je to moc krasna kniha.

28.10.2018 5 z 5

Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Hezka knizka, zajimavy pribeh, precetla jsem ji rada, ale nemuzu rict, ze bych ji ted delala reklamu. Neco na forme vypraveni mi pripominalo nemecke romanticke filmy v sobotu odpoledne v televizi. Nevim co, ale ve forme vypraveni mi chybela hloubka, i kdyz pribeh mozna hluboky byl.

26.04.2018 4 z 5

Oneiron Oneiron Laura Lindstedt

Ja jsem vlastne prekvapena, ze se mi ta knizka libila, protoze pribeh 7 mrtvych zen kdesi, a to vse prolozene necim jako filozofickymi uvahami, to vse ve forme, ktera mi pripominala Valku s mloky (vlozene novinove uryvky...). A ono to zahadne fungovalo, nechapu to, ale je to vazne moc pekna kniha.

29.01.2018 4 z 5