Kopta Kopta komentáře u knih

Platforma Platforma Michel Houellebecq

První Houellebecq. Zajímavý, explicitní. Sice mě to relativně chytlo, ale prokousat se jeho beznadějností bylo těžké. Byli tam zajímavé pasáže, jako když čtyřicetiletý zjistí, že existuje klitoris. Mnohdy vyloženě porno. Co už.

30.09.2024 4 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Audio: Opět klasická vývin. V něčem asi repetiví, ale za mě příjemný poslech. Určitě mi to pomohlo v těžkých chvílích, kdy toto bylo to jediné, co mě drželo nad vodou v těžké chvíli, takže má to pro mě specifickou notu a místo.

16.08.2024 4 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Audio ČRo: Myslím si, že kdyby se nad tímto dílem každý čtenář pořádně zamyslel, rozhodně bychom nemohli žít v takovéto společnosti.

01.08.2024 5 z 5

Cesta kolem světa za 80 dní Cesta kolem světa za 80 dní Jules Verne

Audio ČRo: Jako hra svižné, milé a záživné. Je otázka, jak by to bylo v normální verzi.

23.07.2024 4 z 5

Nevědění Nevědění Milan Kundera

Kupodivu pasáže, které nevyprávěly příběh, byly nejlepší. Rozhodně ne špatné. Ale jsou i silnější kunderovky.

23.07.2024 4 z 5

Hrabě Monte Cristo Hrabě Monte Cristo Alexandre Dumas, st.

Audio ČRo: Velice příjemné setkání. Asi dost osekané, ale v rámci rozhlasové hry to zpracování bylo úžasné.

31.05.2024 4 z 5

Miláček Miláček Guy de Maupassant

Audio ČRo: Jiří Langmaier jako intrikán ve francouzském prostředí. Až zvláštně zvrhlé.

14.05.2024 4 z 5

Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Po širší obhlídce oceňuji mnoho aspektů knihy. Mě onen styl však vůbec nebaví a představa, že tento hyperrealismus pojede další 500 stránek, je ubíjející. Trochu zamrzí, že na poetický název knihy, obsah sám je strohý jako manuál leštiče na parkety (což neznamená, že by nebyl kvalitní).

11.05.2024

Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Na rozdíl od Vyhoření si dokážu představit, že toto získá cenu. Mám v tom zcela subjektivní problém, že kniha se čte extrémně složitě. Nejsem si jist, zda to byl záměr v rámci pojetí knihy, každopádně o to horší mi přijde, že jde o silné a dobré téma, které pro mě zde vymizí. Audio ČRo: Jako na zavolanou přišlo audio. Jsem za něj rád. Je faktem, že jsem dílo doposlouchal, ale v jistém slova smyslu jde o dílo strašně vyčerpávající a cyklické v tom samém utrpení. Chápu přínos, líbili se mi některé pasáže, ale stejně tak to byl kolotoč toho samého utrpení.

04.04.2024 3 z 5

Něžný barbar Něžný barbar Bohumil Hrabal

Audio ČRo: Milý a poetický náhled do života umělců, což nejde brát ani jinak. Křehké a silné.

03.04.2024 4 z 5

Bedřich Smetana - Životopis Bedřich Smetana - Životopis Pavel Kosatík

Audio ČRo: Hezky převyprávěný příběh velikána a jeho přiblížení. Bylo hezké toho být součástí ještě před vydáním.

01.04.2024 4 z 5

Dopisy Otce Vánoc Dopisy Otce Vánoc J. R. R. Tolkien

Pro fanoušky Tolkiena povinnost. Vlastně spíše taková roztomilá myšlenka v knize, která je hezká k přečtení k nějaké milé ukázky otcovství a láskyplnosti k dětem.

04.02.2024 4 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Budu se muset vrátit někdy v podobě audia. Nevěřím, že by ta kniha byla tolik nezáživná.

25.01.2024

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Audio ČRo: Klasika, která mě nečekaně dost bavila. I když jsem se v příběhu lehce a jednoduše ztratil, šlo o super příběh a zážitek. Svoje udělala i až hororová atmo od Rozhlasu.

09.01.2024 4 z 5

Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Jan Novák

Audio ČRo: Hodně detailní, uvěřitelné a reálné. Silný prožitek, který ke konci jde trochu k repetici, ale nijak, aby to dílo významně shodilo.

03.11.2023 4 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka 2. díl Osudy dobrého vojáka Švejka 2. díl Jaroslav Hašek

Ujíždíme zde trochu z mých zajetých konceptů, ale stále jsou zde pasáže, které mě totálně ničí. Klasika české literatury, která pokračuje v nejlepším směru.

16.09.2023 5 z 5

Tenkrát v Hollywoodu Tenkrát v Hollywoodu Quentin Tarantino

Tarantino tímto prokazuje, že je svižný a dynamický vypravěč. Jeho počin prohlubuje svět, který si vytvořil. A dělá to i v celku dobrým způsobem. Je fakt, že pro něj typické skoky v ději jsou zde však docela po čase chaotické a už to někdy tahá za vlasy. Po čase se člověk i ztratí a musí se hledat. Za mě pak kniha ztrácí tempo. Quentin se ani v literatuře neztratí, ale myslím, že až předloží něco originálnějšího a ucelenějšího, bude to lepší celkově.

09.07.2023 3 z 5

Kontinuita parku Kontinuita parku Petr Šesták

Audio ČRo: Po celé té délce si nejsem vlastně moc jist, co jsem to slyšel. I tak mohu jen říct, že přes zvláštní rozjezd mě to vlastně chytlo. Tahle kniha se od všech ostatních liší v tom, že je v ní hodněkrát zmíněná Víra.

13.06.2023 4 z 5

Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Dost zvláštní kniha. V mnoha ohledech mi přišlo, že autor se snaží rozjet, jasně, jasně, nějaké ty balasty okolo, už tam budeme, nevadí, že půlka knihy je pryč, ta zápletka tam někde bude a... nic. Už film sám o sobě dokázal být v něčem takový matný a kniha tomu vůbec nepomohla. Palahniuk se mi pomalu začíná vzdalovat.

01.06.2023 3 z 5

Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Klasicky nenarativní (tolik) a pocitový Murakami. Zase po roce. Jednohubka, která nakonec má v konci větší sílu než by se zdálo. Taky nutno myslet na někdy trochu překvapující sexuální scény. Příjemné čtivo, což se v tomto případě dalo čekat. Občas drhlo ve stejné zamotanosti dokola.

30.03.2023 4 z 5