Křovák komentáře u knih
(SPOILER) Pohadka pro dospele na aktualni tema, dobre se to cte.
Spoiler: Kdyby rusaci nemeli strach z US, davno by pouzili jadro. EU ma pouze symbolickou PVO a ani Oresniky ci "obyc" Iskandery s konvencnimi hlavicemi by nezvladala. Tato varianta zde neni, rusaci a cinani utoci ve vlnach mechny bez destruktivni raketove pripravy, proto pohadka.
Zaujalo me ze cizinec napsal knizku o nasi domovine... je to popis geografie a architektury, plus hromada esoterickych prirovnani
Roztomilá brožurka, pro dospěláka tak na 5min oddechové zábavy... Hlavní postava Rufus neztrácí čas s ženami nebo výchovou dětí, místo toho trampuje po lese a pak dá pivsona s kámoši v hospě. Vše polokomiksovou formou s kresbami připomínajícími kvalitou nadaného cca desetiletého kreslíře. Po prolistování brožury zůstává příjemný lesní dojem vonící táborákem!
(SPOILER) Autor popisuje šamany jako lidi, kteří umí cestovat mezi naším reálným světem, peklem a nebem a komunikují s duchy, a to v "ZSV" (změněných stavech vědomí). Tady bych viděl hlavní klíč k šamanismu, a to jsou drogy (houbičky, kaktusy, ropuchy, tráva atd.). Těmi si totiž obvykle šamani tyto ZSV navozují. Následně někdo věří v to, že jeho zážitky v ZSV jsou skutečné, někdo ne, tzn. tu hlavní odpověď zde nenalezneme - i když možná ano, protože autor přiznává absenci jakýchkoliv měřitelných důkazů, lépe řečeno ty, které uvádí jako měřitelné, jsou přinejmenším diskutabilní. Co tedy šamanismus, dopadne-li to dobře, může přinést? Placebo efekt na pacienta s pozitivním účinkem. Také pokud v rámci šamanovo "kouzlení" pacient sám pomocí drogy upadne do ZSV, může dosáhnout rozpadu ega a jeho znovusložení, což je obvykle vnímáno jako očistný proces a kladně hodnoceno - ne ale vždy. Jestli pacoš byl fakt v pekle a pak v nebi atd. nebo je to jen jeho zfetovaný výplod mysli, nechám na vašem úsudku... dále autor celou historii a světový kult šamanismu rozpracovává do mnoha mnoha kategorií a dělá z poměrně přímočaré věci složitou vědu. Sám si také občas zjevně něco co rozšiřuje vědomí střihne, a sám tomu co zažívá věří i po vyprchání účinků drogy, nebo se sám přesvědčuje, že tomu věří a hledá pomocí knihy obezličky jak si to ospravedlnit... no úplně na větvi z toho nejsem. Jak zpívá Horkyže Slyže: "Víš, tí sfetovaní šamani... si prásknu voľakú haluz a kúzlia o sto-šesť."
Operace MACV SOG byly masakrózní, obvykle spočívající v nalakani nepritele na sebe sama a naslednem niceni bezkonkurencnim americkym letectvem, ktere bylo dirigovano "Covey riderem", leteckym navodcim v lehkem letounu. Kniha obsahuje pro me az moc popisu chlastacek a hovadin, a zcela chybi mapky, schemata a fotografie. Pred vykony prislusniku ale klobouk dolu, i kdyz bych rekl ze vypraveni bude mozna trosku zkreslene a zahustene - po 50 letech by se nebylo cemu divit. Preklad jako vzdy od cloveka neznaleho vojenske terminologie ("point man" = "hrotový muž" a jeste horsi zhovadilosti), ale to nakladatelé u nás neřeší, nedej bože přihrát překlad někomu kdo je cizí i když to umí (haló kdyžtak se ozvěte, jsem určitě mnohem levnější) :-)))
Pokracovani predchoziho dilu "We Few" alias "Vysadek v dzungli", kde jsem nechal erudovanou recenzi, ktera se vztahuje i na tento dil. Btw. 10x mi vyskocila pop-up reklama nez jsem se prihlasil a tenhle komentar napsal - neni to malo?
Za me zajimava myslenka, ale nebavilo me to - domnivam se, ze k avizovanemu uvolneni pokusnych dobrovolniku doslo proto, ze nemuseli resit praci ani deti, ne ze byli v lese
Životní příběh "Wolfa" je pestrý, a jelikož mám rád autobiografie, tak se mi to líbilo. Některým jeho zážitkům je pro mě těžko uvěřit, ale i fakta o jeho pobytu po světě jsou dostačující na zajímavý životopis. Skáče bohužel v ději i čase tam a zpátky a jelikož neuvádí data, lze se v tom občas ztratit. Také překlad je slabší, řekl bych překladač s následnou ledabylou rychloúpravou... špatná vizitka paní Gertrudy Kocourkové.
Zajimave tema, ale obsah teto knihy by se dal shrnout na jedne strance. Proste prochazka prijemnym prostredim cloveka uvolni. Nekdo v lese, nekdo v parku... nekomu vadi v okoli lidi, jiny zase vyzaduje kolektiv... me by to zajimalo vice do hloubky - treba borovy vs bukovy les, vliv silic ve vzduchu atd.
(SPOILER) Dobrý počin, upřímný a detailní, mladý kluk chvíli v armádě a na první misi. Kniha popisuje den po dni první měsíc zahraniční operace 43. Výsadkového praporu na základně v Bagramu, AFG, tuším 2018. Kluci tam plnili úkoly force pro (ostraha základny, QRF). Bohužel za celý děj autor nevyjede ze základny, a popis kolečka ubytovna-DFAC(jídelna)-gym-střelnice/nácviky IED incidentu začnou být monotónní. Jestli čekáte popis boje s nepřítelem, tak ten tam není. Ale jak jsem psal na začátku, fajn počin. Autor také uvádí, že veškerý profit z prodeje jde do vojenského nadačního fondu, což je úctyhodné.
Pana Palána moc nemusím - zpracovává zajímavá témata o zajímavých lidech, ale klade jim jiné otázky než bych chtěl. Nicméně pana M. Nevrlého můžu velmi... tak proto čtyři, bratříčku, a hodně zdraví do dalších dekád!
Biografie bojovnika z vychodni fronty... bylo pro me prekvapenim, kolik antikomunistu mezi nimi bylo! Svinstva ceskoslovenskych komousu po valce netreba komentovat, hnus, a porad tu jsou a lidi je voli! Jinak fajn popis a celkove zpracovani, smekam.
Rusove, na rozdil od anglofonnich narodu, temer vubec nepisi vojenske autobiografie z modernich konfliktu. Tato kniha je vyjimkou potvrzujici pravidlo. Zajimava zpoved byvaleho prislusnika PMC Wagner se zapisky z Luhansku a Syrie. Wagner grupu popisuje takovou, jaka je.
(SPOILER) Velmi zajimave, doporucuji cist s Google Earth po ruce a sledovat, jak popisovana mista vypadaji dnes. Nicmene pokud jste cetli Pojidace mrtvych od Crichtona, tak je to vcelku to same. Podle pribehu Ibn Fadlana byl natocen skvely film Vikingove (13th Warrior), kde roli pederastniho Bagdadana hraje slicny Antonio Banderas (damy nebojte, oproti originalu striktne hetero, bez plnovousu a vyladeny) a hlavniho vikingskeho ("ruskeho") bijce cesky rodak Vladimir Kulich.
Davam 4 stars za autenticitu a opravdovost mestske holky co se roztomile boji srncu a divocaku ale jde do vseho po hlave... ale vice nez o Skotsku jsem se dozvedel o neustalem marnem hledani toho praveho, typicky zenskym způsobem uvazovani:-). Doporucil bych mene alkoholu a soc siti, coz se asi stalo... a Anno, v lese se nebojte a vice v nem fotte, chybela mi fotka z hloubi lesa:)
Pana Jeglíka a jeho skvělé organizace si vážím, ale... ALE. Tahle knížka je solidní výmaz. Myslivci jsou vykresleni jako primitivni, zle a krveziznive bestie, a ideal je veganska holcicka, hrajici si na louce s medvedici a medvidaty. Bat se v lese je nesmysl, ale stejne tak je nesmysl priblizovat se k medvideti, vlceti i seleti - matka vas napadne. Dokonce i k zalehlemu novorozenemu srnceti, protoze matka ho muze opustit, bude-li na nem lidský pach. Je to cele strasne cernobile. Ja jsem treba myslivec, a zaroven se povazuji za ochrance prirody. Na vlka, rysa ani cokoliv chraneneho bych nevystrelil, proc bych to delal? Ulovim rocne par kusu cerne nebo srnci zvere. Trofeje povazuji za prezitek. Cerna zver nema u nas prilis mnoho prirozenych nepratel a bez problemu "sklidi" urodu z pulky mensiho pole pres noc. Klidne zije na okrajich mest, kde treba rys ani vlk zit nemuze, posel by pod tlakem civilizacniho stresu, ktery prasatum temer nevadi. Tzn. clovek kulturni krajinu stvoril, a tim padem nerovnovahu, kterou muze alespon castecne regulovat zase jen clovek. A srnci zver? Je premnozena, loupe a okusuje mlade stromky, a plati pro ni totez. Stavy sparkate zvere jsou cca 5x vyssi nez je prirozeny stav v ceske krajine. Opet kvuli minimu predatoru, kteri se k tesne blizkosti lidskych sidel, kde srny bezne ziji, boji. Pokud se tedy nejedna o vypustene vlky z umeleho chovu, coz u nas nelegalne nekteri "ochranari" provadi - takovi vlci se lidi neboji a na rozdil od divokeho vlka skutecne muzou byt nebezpecni, predevsim hospodarskym zviratum. Kdyz jdu do lesa, obvykle ctu stopy a pozoruji, lovim tak jednou z deseti navstev. Naivni a nefer popis myslivce panem Jeglikem je cira demagogie. Ne ze by takovi neexistovali - mizerni lide jsou v kazdem oboru. Vetsina myslivcu je na tom ale podobne jako ja. Pane Jegliku, tohle se vam tedy nepovedlo. Dve hvezdicky za dobry umysl a za shodu v nazoru na cirkusovou drezuru zvirat.
Masakrózní autobiografie pěšáka - střelce Hannoverského pluku, později důstojníka. Prošel celou 1. sv. válkou s řadou zranění, velel úderným oddílům provádějícím výpady do zákopů nepřítele, přežil bitvu na Sommě. Popisuje i jednotvárnost, nudu a mizérii zákopové války s jejím strojovým masovým zabíjením lidské síly dělostřelectvem.
Puvodne pro vecerni cteni pro syna, nicmene samotneho me to chytlo! Destne hory, temne lesy, hranicari s maskovacimi plasti co umi stopovat a celkove bushcraftovat lepe nez zelene barety, chytlave charaktery, neni co resit! Kdyby tam bylo trochu sexu s vesnicankami a mene detinske obalky, dam tomu plny pocet... i kdyz uz by to nebylo pro deti;).
(SPOILER) Hustě se rozjíždějící příběh intrik dvou zmrdečkovských rádců pana krále - narcistního naivky, který ke konci knihy ale náhle graduje do pozitivna tak růžového, až je k neuvěřění. Jako by pí Rowlingové došla trpělivost a chtěla to mít rychle za sebou - nejdřív všechno špatně, potom všechno výborně. Nicméně celkově povedené a ne pro malé děti.