KubaHanzelin KubaHanzelin komentáře u knih

Věčné noci Věčné noci Neil Gaiman

Návrat do světa Věčných, tentokrát v podobě sedmi povídek.
Začnu pro změnu kresbou - u některých povídek typická pro Sandmana, u některých šíleně explicitní, psychadelická a u některých typická pro běžný komiks, tudíž - některá potěší, některá překvapí, u některé si řeknete meh.
Nebudu se tu rozepisovat o jednotlivých povídkách a vyberu za sebe jen ty nejlepší a tentokrát je to.. Smrt a Sen, nepřekvapivě, protože tito dva s nejmladším sourozencem Deliriem v závěsu jsou mými favority obecně:)
Pokud se vám nechce opouštět Sandmanův svět tak se hned po Tryzně můžete vrhnout na Věčné noci a Lovce snů, které ukojí hlad nás fanoušků tohoto neuvěřitelného universa a věřte, že nebudete zklamaní

18.03.2022 4 z 5

Tryzna Tryzna Neil Gaiman

Pokud bych měl hodnotit jen samotnou Tryznu, tak paráda, Sandman jak má být, ale další příběhy mi přišly navíc a lehce zbytečné..
"Král je mrtev, ať žije král!"

17.03.2022 4 z 5

Blahovolné Blahovolné Neil Gaiman

Něco končí, něco začíná..
Asi nejucelenější a nejobsáhlejší svazek Sandmana, kde se skákalo z jedné linky ke druhé abychom nakonec zjistili, že se to všechno tak hezky proplete a dává to nakonec smysl.
Bohužel a nerad nemůžu dát plný počet a to asi kvůli pár místům, která mi tam přišla lehce zbytečná. Možná jsem velký puntičkář a pro vás ostatní si tam tu pátou hvězdu přidejte, přece jen je to Sandman, do jehož světa jsem se po nekonečném čekání na dotisk velmi rád vrátil:)

16.03.2022 4 z 5

World of Warcraft: Pokrevní přísaha World of Warcraft: Pokrevní přísaha kolektiv autorů

Příjemná jednohubka ze světa Warcraftu, která neurazí, ale ani neoslní, příběh není žádný majstrštyk, ale rozšiřuje příběh Cataclysmu okolo tehdejší nesourodosti Hordy a rozpínavosti kentaurů. Dojde tu na spoustu klišé, které jsem s klidem odpustit, protože toto není žádná vrcholová literatura.
Kresba byla překvapivě na Warcraft komiks jiná, než jsem zvyklý, ale dobře sedla:)

15.03.2022 3 z 5

Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Druhé Sapkowského okénko do období husitkých válek trochu jinak
A opět mám problém s hodnocením a komentářem k tomuto historickému fantasy mixu, od autora slavného Zaklínače.
Přesun do Prahy (pro mě jako pražáka) byl zajímavý a začátek knihy mě oproti zbytku čtenářů jak tu tak koukám bavil víc než třeba půlka děje. Sice mě těšilo cestování po našich lujích a hájích a návrat starých známých jako je Šarlej, Samson a Urban Horn, ale i tentokrát myslím, že to Sapkowski s latinou, XY jmény, které téměř ihned po jejich přečtení zapomenete, přehnal. Bohužel mě nezajímá jak vypadá a jaký erb má nějaký Jan z Hornídolní, možná pro znalce tato informace může být zajímavá, ale pro běžného čtenáře je naprosto zbytečná. A už jak v prvním díle tak i tady mám občas s Reynevanovými rozhodnutími a osudy problémy, jeho postava je mi poměrně lhostejná a říkám si, že příběh by byl určitě zajímavější kdybychom ho sledovali z pohledu již zmíněného Šarleje.
Takže ta čtvrtá hvězda je ode mě spíš z respektu k autorovi a jeho fenomenálnímu Zaklínači, tu si pro finální hodnocení klidně odmyslete.
Tak či onak, třetí a závěrečný díl si určitě přečtu a jsem na něj zvědav:)

14.03.2022 4 z 5

Akira 2 Akira 2 Katsuhiro Otomo

Po poměrně dlouhém čekání tu máme pokračování legendy žánru a já už jsem o něco moudřejší, protože jsem se "obohatil" i filmem, který mě dost zklamal, ale musím říct, že díky tomu, že předloha je rozřířenější a ne tak osekaná jako film, baví mě to víc a hlavně díl druhý oproti prvnímu byl zase o něco lepší.
Jsem samozřejmě zvědav na zakončení, i když vím jak to dopadne, zároveň si pořád stojím za to, že příběh Akiry je zaměřen na mladší publikum:)

07.03.2022 4 z 5

Všechny tyto světy Všechny tyto světy Dennis E. Taylor

Tak jsem se konečně dokopal i k třetímu dílu Bobiverza a jsem opět spokojen, není to žádná vrchlná sci-fi literatura, ale pořád se jedná o super oddechové čtení, které se čte samo, díky krátkým kapitolám a protože se pořád něco děje, touto knihou bych Bobiverzum uzavřel, ale již co jsem koukal vyšel čtvrtý díl v angličtině, tak se možná někdy dočkáme překladu:)
Jediné co bych snad vytknul je, že pořád trochu problém se orientovat v těch XY verzích Bobů a že linka samotného Boba je asi tou nejnudnější pasáží z knizy, ale pokud chcete u něčeho po dlouhém dni v práci vypnout, doporučuji

06.03.2022 4 z 5

Batman: Černé zrcadlo Batman: Černé zrcadlo Scott Snyder

Generačně druhý Batman, tentokrát v podání Dicka Graysona.
Měl jsem trochu strach, jsem zvyklý na Bruce Waynea, jiní Batmani mi příjdou nudní, nemají ten správný drive jako Bruce, ale tentokrát se to Scottu Snyderovi povedlo a i mě se Dick Grayson v roli Temného rytíře líbil.
Příběh je velmi temný, místy až horový a takový by podle mě i Batman měl být.
Kvalitně jsme na špici superhrdinského komiksu a to jsou tu i tentokrát neokoukaní záporáci s kterými mám často problém, protože nedosahují kvalit Jokera, Two-Face atd.
Tentokrát nemám co vytknout, kresba se dokonale hodí k příběhu, možná snad jen cenu, 324 stran a vázaný komiks je sice slušná dávka zábavy, ale tisícovka? vážně?

01.03.2022 5 z 5

Batman: Dvojník Batman: Dvojník Mattson Tomlin

Příjemná jednohubka před novým filmovým Batmanem.
Neurazí ale ani nijak extra neoslní, kresba k příběhu padne perfektně, ale jinak si klidně přečtěte memphiszův komentář níže, jen bych opakoval, to co už napsal on:)

27.02.2022 3 z 5

Chov Chov Kenzaburó Óe

Neuvěřitelná, až středověká doba panovala v Japonsku ke konci a po druhé světové válce..
Velmi pozoruhodná sbírka povídek od poválečného japonského autora, který nám svým surovým výkladem vyložil (místy opravdu podrobně) jak to vypadalo v prohrávajícím Japonsku a roky poté co začala vyrůstat nová generace, která válku, hladomor ani epidemie spojená s válkou nezačila. místy až nechutně podrobné, ale kdo se zajímá o Japonskou historii nebo druhou světovou válku mimo Evropu, doporučuji.
Bohužel, nemohu dát plný počet kvůli Pýše mrtvých a Lidským ovcím, tyto dvě povídky mi přišly trochu mimo zajímavé téma

25.02.2022 4 z 5

Poslední záblesk slunce Poslední záblesk slunce Guy Gavriel Kay

Tak tohle se mi nečetlo snadno..
Vikingskou tématiku mám rád a ještě prodchnutou mystičnem a fantasy navíc? To zní jako recept, který nelze zkazit, ale bohužel v tomto případě mi kniha vůbec nesedla. Přeskakování z postavy na postavu a putování semtam bez nějakého hlubšího smyslu mě prostě nebavilo, nedokázal jsem si vytvořit pouto k žadné z postav, snad možná jen trochu k Thorkellovi, protože jeho část příběhu byla jedinou dobrou částí..
Ale abych nebyl jen negativní, musím pochválit to, jak Kay knihu napsal, jak píše Aykiru pode mnou, obrazutvornost jeho slovy tu nechybí..
Tak snad někdy jindy u lepší knihy pane Kayi:)

21.02.2022 2 z 5

Zrcadlové peklo Zrcadlové peklo Edogawa Rampo (p)

Poslední dobou mám s psaním komentářů zde na databázi trochu problém, ale začínám si říkat, že to bude tou literaturou co poslední dobou čtu, protože tak nějak občas nevím co o dané knize napsat..
Četl jsem Poea, HPL, Machena i Doylea, takže jsem obeznámen s tímto žánrem, který nám tu předkládá i Edogawa Rampo. Některé povídky, spíše ty hororové mi přišly opravdu dobré a díky japonskému stylu, který je občas pro nás západní scenáře poměrně nechutný to bylo pro mě zase něco nového.
Bohužel, u těch více detektivních jsem se zas tak nebavil, i když byly pořád kvalitní..
Nejlepší povídkou je tedy pro mě asi Člověk křeslo a zároveň nejnechutnější a nejméně představitelnou pro mě byla Slepá bestie, která je i zároveň povídkou nejdelší.
Jinak knihu chválím i z pohledu zpracování, ilustrace, font, všechno velmi zajímavé:)

09.02.2022 4 z 5

Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Velmi zajímavé téma v pro mě, ne moc zmapované době.
I když se kniha prve tváří jako historický román, máme v ní i spousta mystična a legend z dob krále Artuše, což byla pro mě asi nejzajímavější část knihy.
A i přesto, že autor píše velmi čtivě, něco tomu chybělo, neměl jsem z toho ten správný pocit a byl bych rád kdybych tomuto dílu, díky kterému autor získal Nobelovu cenu mohl dát hvězd více, pro tentokrát zůstanu u průměru, třeba někdy příště:)

03.02.2022 3 z 5

Sílící bouře Sílící bouře Cavan Scott

Asi to nejlepší co nám zatím High Republic nabídla.
Po rozporuplném druhém dílu tu máme přímé pokračování Světla Rytířů Jedi. Takže jsou zpět již známé postavy s novými členy v boji proti Nihilům, kteří mi pořád přijdou jako ne úplně plnohodnotní záporáci, i když už začínají vystrkovat růžky. Jinak měla tato kniha vše, co by dobrá SW kniha měla mít, politiku, Jedie a záhadné záporáky..
Jediný velký mínus je velký počet jmen, která jsou často pro příběh naprosto nepodstatná, takže je občas problém se v tom orientovat:)

30.01.2022 4 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Taková pošahaná ilustrovaná jednohubka, jen si říkám, jestli nám tu Murakami nevyložil zážitek z jeho života..
Ilustrace byly hodně abstraktní, ale hezké:)

27.01.2022 3 z 5

Datlovník v meruňkovém sadu Datlovník v meruňkovém sadu Ťü-i Po

Moje první přečtená sbírka poezie..
Poezie jde naprosto mimo mě, nedokážu ji správně procítit ani číst, nic moc mi neříká, ale tato sbírka od čínského Po Ťü-ia mi překvapivě poměrně sedla. Asi hlavně z toho důvodu, protože mi spousta veršů a básní ani nepřišla jako poezie s kterou jsem se sem tam setkal, ale spíše jako takový historický deník a poznatky jistého čínského úředníka žijícího na pomezí dvou století.
Nevím jestli se někdy dobrovolně vrátím k jakékoli poezii, ale jo, tohle bylo fajn:)

26.01.2022 4 z 5

Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

Další oddychovka od Agathy, sice hodně pomalý rozjezd, ale pak se to slušne rozjelo a hlavně se to četlo samo.
A závěr? I když jsem si byl stoprocentně jistý, tak mě nakonec zase překvapil..:)

21.01.2022 3 z 5

Vraždící automaton Vraždící automaton Joe Benitez (p)

Rád jednou za čas sáhnu po nové Lady Mechanice, tato je zatím poslední..
Ale Benitez s Chenem už mi pijou krev! Rád bych se konečně dozvěděl něco o minulosti Mechaniky, to ochomítání kolem mě občas dokáže lechce vytočit, i když to pak ve výsledku nahradí jako vždy krásná kresba a příjemné detektivní příběhy se špetkou fantasy a scifi:)

16.01.2022 4 z 5

Temnota nepomíjí Temnota nepomíjí Arthur Machen

Jsem fanoušek HPL a i to byl jeden z několika důvodů (výzva od přítelkyně i tady na databázi), proč jsem po knize sáhl.
A je mi líto, ale asi jsem čekal něco jiného.
Chápu, že se Machenem Lovecraft inspiroval a jistou podobnost jsem v tom viděl, ale čekal jsem něco víc, něco co mi připomene jaký nepříjemný pocit jsem měl při čtení HPL, ale stalo tak možná jen jednou u první povídky - Zářicí pyramida, jinak mi spíš přišlo, že čtu detektivní povídky, které z šinkansenu zahlédly něco strašidelného, ale zároveň jely spolu v kupé s velšským folklórem, který mi přišel jako to nejzájímavější na této sbírce..
Takže pro fanoušky HPL - radši sáhnete po Poeovi

14.01.2022 2 z 5

Rok nula: Kniha druhá Rok nula: Kniha druhá Scott Snyder

Bruce / Batman nám velmi rychle dospěl a stal se tím správným ochráncem Gothamu jak ho známe a máme rádi.
Jsem zároveň rád, že hlavním záporakem tentokrát není Joker (i když je stále mým favoritem), ale Riddler, který přináší do tohoto zvláštního, ale přesto poměrně příjemného startu Batmanovy kariéry jiný nádech než jsme zvyklí:)

12.01.2022 3 z 5