kusma komentáře u knih
Backman se opravdu hezky čte. Tato kniha mi z dosud tří vydaných v ČR přišla nejsmutnější a i nejslabší. Hodně hraje na dojemnou strunu a tentokrát mi to moc nesedlo. Každopádně nemohu hodnotit nízko.
Moc se mi totiž líbil pohádkový svět. Možná by mohl napsat knihu pohádek z tohoto světa, určitě bych si jí koupila.
Pod čarou: dát knihu do žánru Pro děti a mládež mi nepřijde vhodné. Přece to, že je hrdinkou dítě neznamená, že to je pro děti...
Na začátku jsem byla nadšená. Pěkně psané, osud Thea mi nebyl lhostejný. Od té doby co se ale na scéně objevil Boris, šla kniha pro mě dolů. Až tak, že jsem jí odkládala, četla jiné a do dočtení se nutila. Chápu jeho roli v příběhu, ale pasáže, kde byl, pro mne byly hrozně zdlouhavé a nudné. Škoda. Nemohu hodnotit vysoko.
Krásná kniha. Snad mi tam jenom chyběl pohled i druhého hlavního hrdiny.
A překvapuje mě, kolik je zde v komentářích spoilerů, aniž by na to jejich autoři upozornili... Knihu si tedy určitě přečtěte, ale komentáře zde si nechte raději až po jejím přečtení. Některé mi dost zkazily pocit z knihy....
Pro mě je kniha stejně výborná jako film, který, až na páteřní myšlenku a základní prvky, je od knihy značně rozdílný. Když jsem knihu četla poprvé, tak mě závěr naprosto dostal. Ale i napodruhé mě kniha opět uchvátila. Samozřejmě i trochu souhlasím s uživatelem Rockwood - kniha by si zasloužíla větší obsáhlost, větší propracovanost, větší napětí. Přesto ale patří k mým nejoblíbenějším knihám, už jen proto, že člověka nutí k zamyšlení... Co by asi například lidstvo dělalo, kdyby se zde náhodou objevila opice inteligencí na stejné úrovni jako jsme my? Děsivé i lákavé... :)
Bylo to jako na horské dráze - chvílemi jsem byla spokojená a užívala si čtení, chvílemi jsem měla chuť knihu odhodit a přestat číst. Je to napsáno zvláštně, nově, zajímavě. Závěr je výborný. Největší problém byl, že z mého ženského a mírumilovného pohledu, jsem nemohla hrdiny pochopit, ba mi byli silně proti vůli. Na druhou stranu je jisté, že ve mě tato kniha dlouho zůstane.
Uzká knížka - nutno ale říci pouze co se stran týče, obsahem je mnohem dál. Silný příběh v pár dopisech. Možná o to silnější, že ho autorka napsala v roce 1938.
Výborně napsaná kniha. Neuvěřitelnou a děsivou proměna hlavního hrdiny jsem četla jedním dechem. Ale stejně jako u filmu, nemám potřebu se k ní vracet. Je to tak dokonale napsané (a zfilmované), že jsem z toho opravdu neměla dobrý pocit.
Jsem zvědavá, co řeknou děti, až jim to přečtu. Pro mne spíš průměr s uťatým koncem. Ale nápad je to milý.
Tato knížka nás nezaujala, obrázky nepřehledné a zvláštně malované. Škoda.
Čtivá oddechovka. Hodnotím mezi 3 a 4 hvězdami, ale protože jsem dostala, co jsem očekávala, dávám čtyři. Vadilo mi časté opakování některých popisů, ať už míst, hudby, či lidí. A to neustálé chválení... U překladu jsem rostla při používání slova pasta místo těstovin. Jinak ale hezký příběh, žádné překvapení, milá romantika. Od autorky si zase něco dalšího ráda časem přečtu - až bude ta správná nálada.
Velmi rychlý návod na detoxikaci... a vlastně to obsahuje vše - typy, návod, obecné informace, recepty... Až si člověk říķá o čem jsou vícestrankové knihy o tomto tématu :) Takže pro lidi, co chtějí nasměřovat to je dobrá knížečka.
Kniha, která mi dala, co jsem očekávala, tedy nenáročnou oddechovku. Navíc zde bylo i dost vtipných situací, které mě upřímně pobavily. Za mne tedy spokojenost.
Milé překvapení. Tato knížka se mi dostala omylem do online nakupního košíku, úklikem na mobilu.. Tak jsem si řekla, proč to nezkusit. A bylo to příjemné počtení, pobavilo mě. Letní nenáročná jednohubka.
Zase pohodové čtení. Beru to, že to je pro mládež, tak mnohé příběhu odpouštím a dobře se bavím.
Zvláštní kniha. Zejména styl psaní, kdy autor nezná užití souvětí a jede na jednoduchých krátkých větách, mi hodně dlouho vadil. Zvykla jsem si, dávalo to knize jistý unikátní ráz. Přesto jsem ráda, že to není standard. Příběh sám není špatný, chvilku mi trvalo se začíst a zajímat se, ale nakonec mě to i zabavilo a čekala jsem, co z toho bude. Uvažuji mezi třemi a čtyřmi hvězdami.
A jen na okraj, opravdu nemám ráda, když je na začátku seznam postav, za mne zbytečné.
Hezky zpracovaná kniha, zajímavě napsané medailonky významných žen naší historie. Některé zmínky jsou však na mne moc feministické, ale to je o pohledu na svět.
Líbilo se mi i grafické zpracování. O některých z dam si ráda přečtu i něco víc.
Pohodový, nenáročný příběh, bez velké zápletky, či dramat. Sem tam slabší místo, ale jako celek to bylo příjemné počtení s občas opravdu hezkou myšlenkou.
Milý myší příběh, s bezvadným hlavním hrdinou. Výborná oddechovka. Kdyby tam byli lidé, bylo by to divné, ale s hlodavci to byla bomba. Těším se na další díly.
Z počátku jsem byla nadšená, styl vyprávění, příběh Astronoma, melancholie. Postupně mě to ale přešlo... příběhy skákaly z člověka na člověka, ke konci se objeví nová postava, potká novou postavu... a o ní se vlastně ani nic nedozvíme. Je to takové povídkové, neuzavřené. Ale to není hlavní problém. Asi mi k těm úvahám o životě, lidech nesedělo, že to snad vždy bylo vlastně o chtíči. A pak náhle krátká úvaha o konci naší civilizace... a pak zase ta ženská ňadra. Asi jsem to nepochopila... ale atmosféru to mělo.
Přemýšlela jsem, zda dát tři nebo čtyři hvězdy. Kniha se mi četla dobře. Příběh malé holky, jejího dospívání, vliv rodiny a prostředí. Na jednu stranu detailně popsány i malé situace, jindy jakoby prolítnuté významné. Jak mám často problém, líbilo by se mi větší propracování, život jejích rodičů a bratrů. Ale jak je to vše psáno jejím pohledem, tak tam mnohé chybí. A protože mě osudy jiných zaujaly, ač má zvědavost nebyla uspokojena, dávám čtyři hvězdy.
Kniha má vlastně 2 části, jedna z dětství, která měla zajímavou atmosféru. Druhá z dospíváni, kde šlo hlavně o lásku. Obě měly své kouzlo. Ale první byla asi lepší.
Říkalo si to o napsání rodinné ságy.