L.Helena L.Helena komentáře u knih

Jezero Jezero Bianca Bellová

Hodně ponuré, depresivní. Poslouchala jsem audioknihu a celý ten popis marnosti umocňoval způsob přednesu, který byl takový unylý, monotónní. Vlastně ani nevím, zda to knize uškodilo, či pomohlo. Při poslouchání jsem měla pocit, jakoby všechny ty vylíčené hrůzné životní události byly vlastně docela přirozené.

12.02.2020 3 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Nemám ráda filmové horory, tudíž tento žánr nevyhledávám ani v knižní podobě. Ale říkala jsem si, že King je vlastně již klasika a tak jsem zkusila alespoň audioknihu. Poslouchalo se to velice dobře, místy mi to sice přišlo poněkud zdlouhavé, a pokud bych četla, tak si nejsem jistá, jestli bych u knihy vydržela, ale možná si časem poslechnu i něco dalšího.

09.02.2020 4 z 5

Žádný sex, je úterý Žádný sex, je úterý Tracy Bloom

Docela vtipně a s humorem zpracovaná zápletka, kterou by však v reálu asi sotva kdo chtěl zažít.
Celkem ráda bych si přečetla to pokračování, o kterém je na konci knihy zmínka...

07.02.2020 4 z 5

Já nevím Já nevím Barbara Abel

Ty jo, tak to byla fakt síla. Myslela jsem, že si přečtu knížku o pátrání po ztracené holčičce, ale vyklubal se z toho naprosto šílený psychothriller se vším, co k tomuto žánru patří - napětí, dějové zvraty, myšlenkové pochody jednotlivých postav... Místy mi až běhal mráz po zádech.

04.02.2020 5 z 5

Macecha Macecha Claire Seeber

Knížka se mi líbila, dala jsem ji prakticky na jeden zátah, pořád mě to nutilo číst dál a dál. Občas mě sice štvalo, že je to takové tajemné a vlastně je jen pořád naznačované, že hlavní hrdinka má nějaké kostlivce z minulosti a vše se čtenář dozvídal spíš jen útržkovitě. A pokud jde o ty záhady, které se Jeanie děly v jejím novém manželství - moc možností nebylo, kdo za tím mohl stát, a nakonec to vygradovalo do celkem dramatického konce.
Doufám, že v češtině vyjdou i ostatní autorčiny knihy.

02.02.2020 4 z 5

Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

Opět dobrá detektivka, ale nějak jsem při čtení neměla takové to rozechvělé napětí jako u Čtvrté opice. Některé pasáže mi navíc přišly dost zdlouhavé a musela jsem se při čtení dost soustředit, protože se mi souvislosti občas zdály poněkud komplikované. To vše ale nic nemění na tom, že mi to přijde jako jedna z těch lepších detektivek. Vidím to tak na 4,5 hvězdičky.
Jen se obávám, že než se ke mně dostane pokračování, tak zapomenu všechny ty důležité detaily.

01.02.2020 4 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Opravdu výborná detektivka. Napínavá, dobře se čte, není nouze o dějové zvraty... Akorát některé scény na můj vkus docela brutální, ale zase to vše pořádně okoření a dovedou čtenáře ke stavu mírného šoku.
Těším se na Pátou oběť.

27.01.2020 5 z 5

Malé temné lži Malé temné lži Sharon J. Bolton

Příběh docela fajn, mělo to hlavu a patu, ale celkově mně to přišlo takové utahané. Dost dlouho čtete, něž se začne něco dít, pak přijde pár celkem dramatických stránek, kdy myslíte, že už se to konečně rozjede, ale zase to sklouzne do poměrně nudného vyprávění. A takto se to opakuje několikrát.

25.01.2020 3 z 5

Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje Yeonmi Park

Otřesný příběh. Obdivuji Jon-mi, že našla odvahu ho zveřejnit.

21.01.2020 5 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Tak při čtení tohoto třetího pokračování jsem každou chvilku zažívala jiné pocity a to jak kladné, tak záporné. Bylo to: geniální, přitažené za vlasy, vtipné, zdlouhavé, napínavé, nesrozumitelné, divné, náhodné, promyšlené...
Jen doufám, že je to vše pouhá fikce.

19.01.2020 4 z 5

Záblesk života Záblesk života Jodi Picoult

Mám ráda knížky JP a přečetla jsem většinu z nich. Volí si těžká a kontroverzní témata, která umí zpracovat do poutavého příběhu. Asi měla důvod, proč tuto knihu psala v obrácené časové posloupnosti, ale pro mě, jako pro čtenáře, z toho vyšel opravdový dějový mišmaš. Prostě jsem se nedokázala pořádně začíst a jsem přesvědčená, že pokud by kniha byla napsaná v přirozeném časovém uspořádání, užila bych si ji mnohem víc.

18.01.2020 3 z 5

Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Tom Phillips

Některé pasáže hodně zajímavé, jiné dost zdlouhavé, pro mě nezajímavé a vyžadující naprostou pozornost a soustředění při čtení, ale stejně mi teď po dočtení už vypadly z hlavy. Pro někoho, kdo se o danou oblast zajímá, však můžou být i tyto části poutavé. Občas jsem se také ztrácela v autorově specifickém humoru a ironii, co tím chtěl vlastně říct, ale pro knihu je tento styl dozajista velkým oživením té spousty faktů. Jisté je, že autor si musel nastudovat velké množství údajů z různých oblastí vědy, kultury, historie... Za mě tedy celkově slušný průměr.

16.01.2020 3 z 5

Přátele měj nablízku Přátele měj nablízku Paula Daly

Opět plný počet pro tuto autorku. Její knihy mě prostě baví, dokáže opravdu zaujmout hned od začátku a vyprávět příběh takovým způsobem, že se vám kniha prostě nechce odložit.

13.01.2020 5 z 5

Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Takový líný, pozvolný způsob vyprávění a pochmurná atmosféra... Na thriller bych řekla málo napínavé, spíš zvědavost, co se skutečně přihodilo. Děj vygradoval do celkem dramatického závěru, takže sice žádná hitparáda, ale na prvotinu poměrně slušné.

12.01.2020 4 z 5

Přiznat vinu Přiznat vinu Martin Goffa

Tak trochu jiný rozměr sloganu "Pomáhat a chránit"...

11.01.2020 4 z 5

Návrat mrtvého muže Návrat mrtvého muže Jaromír Jindra

Zase jedna kniha, kterou ani nemusíte číst, protože už vše dopředu víte z anotace. Fakt nechápu, proč si dá autor tu práci s vymýšlením dějových zvratů, když pak příslušný redaktor celý příběh prozradí v anotaci na knihu. A co nevyžvaní odpovědný redaktor v upoutávce na knihu, to sám autor prozradí už v názvu knihy.

Jinak kniha se čte dobře, příběh je zajímavý, čtení mě bavilo. Hodně dlouho to vypadalo na zasloužené čtyři hvězdičky, ale nakonec ještě jednu strhávám za závěrečné kapitoly od r. 1989. Přijde mi, jakoby autor nedokázal skousnout změnu režimu a potřeboval se zde vypořádat se svou osobní záští vůči všeobecné interpretaci novodobých dějin.

11.01.2020 3 z 5

Vím, kdo jsi Vím, kdo jsi Alice Feeney

Dost dlouho to vypadalo na pět hvězdiček, ale konec byl přitažený za vlasy. Navíc jsem byla na pochybách, jestli jsem to pochopila správně... vždyť přece... Tak jsem se musela vrátit a některé pasáže si znovu přečíst... a ono opravdu...

06.01.2020 4 z 5

Loutkář Loutkář Daniel Cole

Po naprostém zklamání z prvního dílu jsem si říkala, že pustit se do pokračování, by byla ztráta času. Jenže jsem na Loutkáře náhodou narazila v knihovně a začínal zájmenem, tak jsem si říkala, že se mi hodí do Výzvy, a proto to tedy zkusím. Snad ještě horší než první díl. Dosti chaotický způsob vyprávění příběhu, že mnohdy čtu, a vlastně ani nevím, co se přesně děje. Spousta mrtvol a naprosto nechutný způsob jejich umírání. Přijde mi to, jako by se autor hlavně potřeboval vypsat ze svých psychopatických choutek. Jediným světlým momentem v knize bylo odhalení Roucheova traumatu z minulosti.

04.01.2020 1 z 5

Udělala jsem chybu Udělala jsem chybu Paula Daly

Tohle číst mě opravdu bavilo!

03.01.2020 5 z 5

Vůně nebe Vůně nebe Ivana Ondriová

Ne že by Naďa neudělala velkou chybu, ale mě šel pořádně na nervy spíš Tomáš. Ze začátku se choval jako tupý macho a i pak, když to prasklo, tak si nenechal nic vysvětlit. A vlastně jsme se v knize vůbec nedozvěděli důvod, proč se Tomáš v úvodních kapitolách choval tak odmítavě.
Jinak kniha se velice dobře četla, překvapilo mě, že ta nejvíce dramatická pasáž z celé knihy byla odbytá během několika málo stran. Americký nebo severský autor by to natáhl alespoň na sto stránek ;-)

02.01.2020 4 z 5