lexikon_tf komentáře u knih
Nevím, proč jsem si tuhle knihu tak dlouho sušila v knihovně. Toto byl pro mě výborný horor, byla jsem moc spokojená!
Čtveřice dlouholetých kamarádů se vydává na daleký sever do přírodního parku v panenském pralese. Jenomže nic není takové, jak si představovali. Ani jejich přátelství už není jako dřív, každý má teď své vlastní problémy.
Jeden z přátel si hned na začátku výletu poraní koleno, takže jejich tempo se tím značně zpomalí. Nevlídné počasí jim taky zrovna nepřidá na náladě, která už je mezi nimi i tak velmi napjatá.
Cestou navíc našli mrtvé zvíře podivně umístěné vysoko ve stromě.
Unavení a podráždění se rozhodnou pro zkratku hlubokým lesem, ale vůbec netuší, co je čeká.
Pro přenocování se rozhodnou využít opuštěnou chatu, na kterou náhodou narazí.
A tam v té chatě tam najdou rituální pozůstatky pohanských obětí. Pomalu začínají tušit, že na ně všude kolem číhá pradávné zlo!
Velmi pěkně vykreslená atmosféra nehostinného a ponurého lesa, tohle pro mě byla přesně ta kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout a měla z ní husí kůži.
Doporučuji nejen milovníkům hororů, mystiky a severské zimy, já byla ze čtení velmi spokojená a ten mrazivý pocit ve mě dlouho zůstal.
Druhý díl série se Sloan McPhersonovou, nevadí, první díl si přečtu jindy. Zaujalo mě, že se budeme potápět. Tedy - Sloan se bude potápět, mě by pod vodu nedostali. A při tom potápění to nebude jen tak, Sloan totiž objeví dodávku se čtyřmi mrtvými, kteří se tam už ale máchají poměrně dlouho, nějakých 30 let.
Opět skvělý thriller, kde jsem si užila pátrání po dávném vrahounovi a také atmosféru floridských vod a mokřadů plných aligátorů.
Moc doporučuji a už se těším až si přečtu i předchozí díl série, který se jmenuje Dívka pod hladinou!
Osm povídek, jejichž témata bývají ve společnosti tabu (incest, fetišismus, zneužívání a další). Autor nám zde předkládá temnou a odvrácenou stránku lidstva, mnohdy s prvky absurdní nadsázky.
Nejvíc mě asi zaujala hned první povídka Prostorová geometrie, kde si hlavní hrdina pohrává s myšlenkou jakési plochy bez povrchu.
Nebo povídka Převleky, ve které se vyhaslá divadelní hvězda a malý chlapec oblékají k večeři do nejrůznějších kostýmů. Tato hra je zábavná do chvíle, než se role v kostýmech obrátí.
Jako celek to bylo docela ujeté, ale mně se to svým způsobem líbilo.
Třeba si od autora přečtu něco dalšího.
Krásný, jemný a citlivý román, nejednu slzu jsem uronila, ale bylo to nádherné čtení.
Vdovec Arthur denně chodí na hřbitov, kde sedává u hrobu zesnulé manželky, povídá jí co dělal, co je nového, sní si nachystanou svačinu a pak zas jede domů.
Na hřbitov ráda chodí i zamlklá dívka Maddy, která má raději knihy a tichou přítomnost nebožtíků, než krutou přítomnost vrstevníků ve škole.
Tito dva lidé, které spojuje ztráta blízkého člověka, se nakonec spřátelí a každému z nich toto nové zvláštní přátelství pomůže v životě tak, jak asi potřebovali a určitě jinak, než by si byli představovali.
Příběh krásně plyne a je to moc miloučké čtení, i když někdy docela bolestné, ale stojí za to si knihu přečíst. Moc doporučuji!
Žít věčně? No já nevím, zavání mi to trochu osamělostí. A věčný život určitě nebude jen tak zadarmo
Knihu Neviditelný život Addie LaRue jsem četla v rámci Čtenářského klubu na Facebooku a jsem ráda, že jsem se takto ke knížce dostala. Zprvu jsem se bála, jestli to nebude nějaká romantická slátanina, ale nebyla! Naopak mě velmi překvapilo rozuzlení a samozřejmě jsem si pěkně pobrečela ️
Je to moc milý a krásně napsaný příběh o touze po svobodě, která je až taková, že hlavní hrdinku dohnala ke smlouvě s temnými silami.
Addie poznáváme v roce 1714 v jedné francouzské vesničce. Chtějí ji provdat, ale ona z toho tolik nadšená není. Ona je přímo zoufalá a tak moc chce být volná, až se uchýlí k modlitbě k temným bohům. A přání se jí nakonec vyplní. Avšak aby mohla žít věčně, nemůže po sobě sama zanechat žádnou stopu, zkrátka jako by neexistovala, jako by byla neviditelná. Kamkoli přijde, lidé na ni po chvíli zapomenou. Naučí se toho docela dobře využívat a takto se protlouká svým věčným prokletým životem už skoro 300 let.
Ale jednou, v jednom newyorském knihkupectví, se objeví mladík a ten si ji pamatuje! Jak je to možné?
No a pak… to už si ale raději přečtěte sami, stojí to za to!
Další můj objev na poli detektivních sérií, za jehož doporučení moc děkuji mé milé @marketa_kom_books! A tolik se mi to líbilo, že jsem si dala hned 3 díly po sobě!
Při rodinné oslavě se ztratí osmiletá Daisy. Rodiče ani hosté si ničeho nevšimli, a tak má inspektor Adam Fawley co dělat, aby co nejdříve zachytil stopu pachatele.
Celá Daisyina rodina je tak trochu zvláštní, evidentně každý z nich skrývá nějaké tajemství. K nalezení holčičky však žádná stopa nevede.
Inspektor Fawley je velký sympaťák, který se potýká s vlastním rodinným dramatem. Postupně se čtenář dozvídá, jakému traumatu chudák inspektor ve svém životě čelí.
Napínavé a čtivé psychologické drama, s překvapivým koncem - musela jsem hned zhltnout i další 2 díly. Moc doporučuji!
Další ze série romantických útěků nás zavede tentokrát do slunné Itálie.
Lia svého vlastního otce nikdy nepoznala, až díky staré fotografii a dávnému rodinnému tajemství, které teď odhalila, se dozvídá, že její biologický otec je slavným italským hercem!
Rozhodne se vypátrat jej a zjistit pravdu, proč od její matky kdysi odešel a nejevil zájem ani o Liu. Setkání však brání hercův manažer a zároveň nevlastní syn Raphael, který se obává, že Lia je jen další ze zástupu bláznivých fanynek.
No jo, jenomže ten Raphael je navíc náramný fešák a… a hádejte co bude dál!
Asi je všem jasné, že o romantiku ani v tomto díle nebude nouze, a ač je děj předvídatelný, hezky se to čte a díky prostředí, do kterého je příběh zasazen, je tato kniha ideální pro prázdninové čtení. Moc doporučuji!
S autorkou jsem se doposud nesetkala a zjistila jsem, že to byla veliká chyba! Tato kniha mě pohltila a nepustila, dostala jsem perfektní příběh, kde nechybělo napětí a rozhodně se chystám na další autorčiny knihy! Tato kniha je již druhý díl z nové série.
Connie Woolwine je povolána do utajené služby - v ústavu, kde jsou pod zámkem přísně střežení ti nejhorší zločinci totiž došlo k vraždě. Obětí je místní zdravotní sestra, v době smrti navíc před porodem. Tělo ženy se našlo, ale novorozeně někdo unesl.
Jak je možné z takto zabezpečeného vězení propašovat mimino, aniž by si toho někdo všiml?
To je úkol pro Connie a jejího parťáka, kteří se oba v utajení snaží přijít na kloub této záhadě, navíc v časovém presu, protože dítěti jde o život. Únosce se sice rodině zemřelé zdravotnice ozval, ale čas běží a vyšetřovatelé se musejí navíc potýkat s nedůvěrou v řadách personálu, protože věřit se zde nedá opravdu nikomu.
Skvělé, napínavé, strhující! Moc jsem si čtení užila a už se nemůžu dočkat dalších dílů se sympatickou Connie. Velice doporučuji!
Druhý případ s Erikou a Patrikem. A opět skvělý příběh!
Nález mrtvoly ve skalách na pobřeží vzbudí o to větší pozdvižení, když jsou pod tělem nalezeny dvě další lidské kostry! Pitva prokáže, že kostry patří dvěma ženám, které zmizely před dvaceti lety, a že všechny tři oběti zemřely stejným způsobem.
Pátrání po vrahovi se ujímá Patrik, kterému tentokrát jeho partnerka Erika pomáhá ne tak aktivně, neboť spolu očekávají příchod potomka.
Více prostoru v tomto příběhu dostává Patrik, Erika se doma snaží hojně odpočívat s přihlédnutém ke svému stavu, ovšem na klidu jí nepřidává atmosféra v rodině její sestry, která se potýká s tyranským manželem. Toto je také velmi zajímavá dějová linka a já jsem zvědavá, jak se vyvine v dalším pokračování této série.
Opět napínavé čtení, parádní severské prostředí, nemám co vytknout a těším se na další díly! Moc doporučuji!
Ledová princezna bylo moje první seznámení s autorkou a také je to první díl série s Erikou a Patrikem.
Děj nás zavede do Švédska, do přímořského městečka Fjällbacka. Tam, ve svém domě ve vaně, je nalezena mrtvá žena. Náhodou je to i dávná kamarádka Eriky, spisovatelky, která ve městě řeší pozůstalost po rodičích.
Smrt je brzy vyšetřována jako vražda a případ dostává na starost mladý detektiv Patrik, který se s Eričinou pomocí hodlá brzy dostat pachateli na stopu. Jak jim půjde vzájemná spolupráce? No, vzhledem k pokračování série prozradím, že velice dobře!
Erika se do záhadné smrti své kamarádky z dětství noří i s profesním zájmem - o tragédii se rozhodne napsat knihu.
Příběh mě pohltil a nepustil až do konce, velmi čtivá detektivka z mého oblíbeného severu! O jednotlivých postavách se dozvídáme spoustu věcí s hlavní postavy mi byly velmi sympatické. Velice doporučuji všem milovníkům dobré krimi!
Velice zajímavý pohled na jednu afghánskou domácnost, kde vládne autoritativní patriarchát. Kniha je psaná formou beletrizované reportáže z pozorování jedné rodiny a jejich každodenního života.
Válečná reportérka Åsne Seierstad měla v roce 2002 tu vzácnou možnost zblízka vnímat vztahy v rodině kábulského knihkupce Sultána Chána. Přiblížila nám tak pro mnoho z nás nepředstavitelné životní podmínky, kdy v jedné domácnosti spolu žije mnoho členů, včetně několika manželek, které se vzájemně nesnášejí, ale musejí spolu sdílet jednu střechu nad hlavou.
Jelikož o všem rozhoduje hlava rodiny, ženy ani nejsou mnohdy zvyklé mít vlastní názor, nebo projevovat emoce (mít pocity je pro ně hanba), nebo jít samy například na trh je nemyslitelné (raději poprosí děti ze sousedství, aby je doprovázely).
Ve vyprávění nahlédneme i do aktuálního dění v zemi, prostřednictvím Sultánovy rodiny sledujeme místní politické poměry, válečný konflikt i regionální mocenské boje (boje o čest a samozřejmě o peníze).
Společně s knihkupcem Sultánem Chánem cestujeme po zemi, kde díky svým známostem a své odhodlanosti hledá skulinky, jak tisknout nové knihy. Ne vždy se mu to podaří, ale jeho houževnatost je nesmírná a odolává útlakům v podobě např. pálení knih vojáky a dalším příkořím, která v těchto končinách, bohužel, stále přetrvávají.
Samotná postava knihkupce na mě na jednu stranu působila moderně až liberálně, ale i tak si Sultán Chán zachovával svou surovou a despotickou osobnost, která vůči ostatním členům rodiny nebo okruhu známých působila nesmlouvavě a krutě.
Čtení je to obohacující, i přes množství postav, které v příběhu vystupují, si člověk udělá obrázek o afghánské kultuře. Velice doporučuji!
Moc krásný příběh, mám ráda, když mě kniha příjemně překvapí!
Vyprávění nás zavede do Göteborgu do roku 1923, kde právě probíhá Jubilejní výstava. Je to pro všechny velká událost, a tak se postupně seznamujeme s mladičkou Ellen, která je na začátku své novinářské kariéry, s mladým detektivem Nilsem, chlapcem Ottem a jeho oslicí, kteří jsou na výstavě velkou atrakcí, a v neposlední řadě se potkáme také s panem Albertem Einsteinem, který se vydává do Göteborgu přednášet právě na velké výstavě.
Poutavé, napínavé i dojemné, takové bylo toto putování s Albertem Einsteinem a ostatními, moc mě to bavilo. Všechny postavy se hezky vzájemně propojují a doplňují a vytvářejí velice pěkný příběh, kterému nechybí šmrnc a přitažlivost 20. let minulého století. Moc doporučuji!
Už třetí případ detektiva Forda, kterému všichni přezdívají Henry, ale my vlastně stále nevíme, jak se skutečně jmenuje. Snad se to někdy dozvíme!
Tentokrát nás vyprávění zavede do vojenského výcvikového prostoru, kde je nalezena mrtvá vojačka. Vypadá to na sebevraždu, ale detektivovi Fordovi se to nějak nezdá a začíná tedy pátrat po vrahovi. Vyšetřovatelé však mají málo času, jelikož celá vojenská jednotka má záhy odlétat na zahraniční misi.
Opět plno skvělého pátrání po padouchovi, detektiv Ford je sympaťák a i když má doma vlastní starosti (úmrtí manželky a pubertální syn, který stále nezná pravdu o smrti své matky), je to jeden z mých oblíbených hrdinů.
Jednotlivé díly na sebe nenavazují, jen je lehce protíná soukromá detektivova linie, ale i tak je vždy vysvětleno pozadí příběhu. Těším se na další díly a vřele doporučuji!
Moje oblíbená oddechová romantika od autorky mě ještě nikdy nezklamala. A i tentokrát se mi příběh o ilustrátorce Elle moc líbil. Kniha se neřadí do žádné série, což nikterak nevadí a já jsem si čtení opět užila.
Ella má za sebou rozchod, lépe řečeno takové odloučení, na kterém se s partnerem nějak domluvili. Dostala nabídku hlídat kmotře dům na venkově, zatímco ta je na cestách, a tak se to Elle náramně hodí, aby si pročistila hlavu a utřídila nějak svůj život.
Po příjezdu do domu však Ellu čeká překvapení v podobě přítulné labradorky Tess. Ella se příliš netváří na to, že by se měla starat o cizího psa, tedy je jejich soužití zpočátku docela rozpačité.
Avšak nebyl by to příběh od Julie Caplin, kdyby se zde neobjevila neočekávaná romantická linka a spousta pestrých i dojemných chvilek.
Ella mě občas docela štvala tím, jak se chovala a nejraději bych jí někdy nafackovala, ale i tak se mi příběh opět moc líbil a já jej velmi doporučuji!
Polednice je prvním dílem ze série s vyšetřovatelem Tomášem Volfem, a jelikož jsem měla tu čest číst jako první díl s názvem Nalezení, musela jsem si nutně doplnit celou sérii a dát si ji pěkně od začátku!
Mladá a trochu nesourodá dvojice začínajících vyšetřovatelů Tomáš Volf a Eva Černá dostanou první případ - na sídlišti je nalezena mrtvá dívka. Vrah si své oběti vybírá za bílého dne, možná proto dostal přezdívku Polednice.
Tomáš s Evou musí ve svých nových rolích uspět nejen před nadřízenými, ale také sami před sebou, i když to každý bere tak trochu po svém. Podaří se jim nakonec odhalit tajemného pachatele?
Příběh mě hned vtáhl do děje a skvěle se mi četl, líbilo se mi i prostředí rozpáleného panelového sídliště se záhadným padouchem (a dokonce jsem ho i sama odhalila, což se mi většinou moc nedaří). Charaktery obou vyšetřovatelů se časem vybrousí, teď jsou to oba taková mladá policajtská ucha, ale víme, že máme před sebou ještě pár pěkných dílů, na které se už teď moc těším!
V rámci skupiny #klasikomilove jsem si v aktuálním kole s tématem Fantastika vybrala Golema od Gustava Meyrinka. Dostala jsem se díky příběhu do staré Prahy, přesněji do židovského ghetta, kde hlavního hrdinu sužují noční můry, v nichž se objevuje záhadná legendární postava Golema.
Děj ani tak nastínit nechci nebo by mi to nejspíš moc nešlo, po přečtení knihy u mě převládá temný pocit (ale takový ten správně temný a tajemný). Příběh je totiž spletí snových obrazů a místy až hororových prvků. Vyprávění vtáhne čtenáře přímo do srdce staré Prahy, jejíž atmosféra je zde perfektně vykreslena a já měla chuť toulat se tímto městem spolu s vypravěčem.
Kdo máte rádi tajemno, velmi doporučuji!
Parta prominentních maturantů si užívá života a posledních prázdnin před nástupem na univerzitu. Šest přátel, kteří mají našlápnuto na slibné kariéry a zajištěnou budoucnost. Užívají si života a baví se různě - hudba, alkohol, drogy.. a taky jedna velmi nebezpečná hra. A při té poslední se stane tragická nehoda, která zaviní smrt nevinných lidí. Nesou zodpovědnost všichni nebo jen jeden z nich?
Kdyby se to provalilo, všichni by přišli o své pečlivě vystavěné životy i budoucí postavení. Proto se ta nejtišší a zároveň nejchytřejší z nich rozhodne, že celý ten tragický průšvih vezme na sebe, což obnáší několik let ve vězení. Své přátele si pojistí tím, že až si trest odpyká, bude po každém z nich chtít jednu laskavost, kterou jí budou muset splnit.
Pěkně rozehraná psychologická hra, která odhalí všechna zákoutí duše každého z hlavních hrdinů. Bylo to napínavé, akční, užila jsem si to a do poslední chvíle jsem byla napnutá. Zajímavá sonda - kam až je člověk schopen a ochoten zajít, když se ohlásí temná minulost a je v sázce současný život, kariéra a postavení. Doporučuji všem, kdo mají rádi psychologické thrillery.
Tento autor je pro mě už sázka na jistotu, když chci sáhnout po drsném a akčním thrilleru. Jako tomu bylo i u této novinky. A opět to byla smršť!
Dva chlapíci, dopálení, že přišli o práci, se rozhodnou pomstít svému bývalému zaměstnavateli a jednou v noci, sprejem v kancelářích, dají jasně najevo své rozhořčení. Plni adrenalinu si chtějí ještě zařádit v areálu a rychlou jízdou v autě se zhasnutými světly dovršit své rošťáctví. Náhle však jejich jízda končí, někoho totiž srazili. Ve tmě objeví muže, který střet s jejich vozem nepřežil. A poblíž jeho těla se válí kufr plný peněz!
Dvojice mužů se rozhodne těla zbavit a peníze si nechat. Mají s nimi své plány, proto se domluví, že peníze na nějaký čas schovají a až se situace uklidní, rozdělí si je. Jenomže nic není tak, jak si domluvili, obzvlášť pokud se jedná o velkou sumu peněz!
Vyšetřovatelka Lucie Henebellová, kterou můžeme znát z jiných autorových knih, ale se kterou se v této knize podrobně seznamujeme, se vrací po mateřské znovu do práce. Dostává se postupně i k případu, který souvisí se zmizelým kufrem peněz - ten totiž měl být výkupným v případu unesené dívky.
A únosce si samozřejmě nárokuje svoje peníze zpět, takže dvojice chlapíků, co si peníze přisvojila, je v pěkném průšvihu.
Příběh má opět pořádný spád, je místy až brutální, plný nečekaných momentů. Určitě doporučuji a kdo autora ještě neznáte, zkuste začít třeba s touto sérií s vyšetřovatelkou Henebellovou.
Nemohla jsem si nechat ujít novinku od svého oblíbeného spisovatele, na kterou mě nalákal i @recenzujuknizky.
I kdyby to byl jenom příběh o dospívajícím chlapci, který po smrti matky vyrůstá s otcem, jenž propadl alkoholu; o přátelství chlapce se starým mrzoutským sousedem a jeho psem - byla bych moc spokojená. Tady navíc od mistra Kinga dostáváme další rozměr - v kůlně starého souseda je totiž točité podzemní schodiště, na jehož konci se nachází další svět. A to bylo teprve něco!
Sedmnáctiletý Charlie toho už na svůj věk hodně prožil, ale jelikož má dobré vychování i srdce, pomůže jednoho dne nerudnému sousedovi z nesnází. Soused totiž spadl ze žebříku a musí do nemocnice a Charlie se zatím stará o jeho psa, starou vlčačku, kterou si hned zamiluje.
Se sousedem se nakonec Charlie spřátelí a když starý pán zemře, Charlie zjišťuje, že zdědil celý dům. Dům i s kůlnou na zahradě, do které byl vždycky vstup přísně zakázán. Charlie nakonec zjistí, že v kůlně jsou schody do nitra země a že tam dole se nachází jiný svět. V tom jiném světě jsou hodiny, které dokážou vrátit čas. Charlie se rozhodne tyto hodiny vyzkoušet, aby zachránil svou čtyřnohou kamarádku, která chřadne čím dál víc.
Tady už vám je určitě jasné, že o dojetí nebyla nouze. Ovšem samozřejmě ani o napětí - co všechno se totiž Charliemu v jiném světě přihodí, z toho určitě budete netrpělivě hltat stránky tak, jako já.
Krásný čtivý příběh o lásce a přátelství, o magickém světě, dobru a zlu. Líbilo se mi jak vykreslení postav, což u autora vždy velmi oceňuji, tak popis fantastického světa, který s tím naším má přeci jen mnoho společného. Díky autorovi moje představivost vždy pracuje naplno a moc se mi líbilo, co jsem v této knize viděla a zažila.
Jestli vás zaujal Charlieho příběh a jste zvědaví, jako to dopadlo, rozhodně si knihu přečtěte, za mě veliké doporučení nejen pro milovníky Kinga!
Jako každý rok v dubnu, čteme společně knihy s čarodějnickou tematikou. Letos padla volba na knihu Čarodějnice dřívější a budoucí, která by mě jinak úplně minula. A to by byla velká škoda!
Příběh nás zavede na konec 19. století do Nového Salemu, kde se za podivných okolností znovu po letech setkají tři rozhádané sestry. Nejstarší z nich, knihovnice, totiž ve starých knihách objeví říkanku, která rozpoutá řetězec zvláštních událostí.
Sestry se nakonec rozhodnou připojit se k hnutí sufražetek, aby tak společně bojovaly za ženská práva, za lepší svět pro ženy, kde by nebyly zlomené a nebály se chtít pro sebe něco víc.
Postupně však zjišťují, že jejich staré říkanky a rituály narážejí na jinou mocnou sílu, které je třeba společně čelit. A pomalu ale jistě to začíná být otázka života a smrti.
Krásný příběh nejen o sesterské lásce, prodchnutý magickými silami, ale také hezky zpracované téma ženské rovnoprávnosti. Moc jsem si čtení užila, líbilo se mi jak bylo vyprávění prokládáno pohádkami, ve kterých, jak víme, se vždy skrývá důležité poselství.
Kdo máte rádi knihy plné čarodějnic a boje s temnými silami, moc doporučuji!