Lily28 Lily28 komentáře u knih

Kniha vějířů Kniha vějířů Helena Honcoopová

Nádherná a hodnotná kniha, autori si dali záležať na každom detile. Toto je klenot mojej malej knižničky :) Skutočná lahôdka pre milovníkov japonskej literatúry.

03.09.2018 5 z 5

Kranova cukrárna Kranova cukrárna Cora Sandel

(SPOILER) Priestory, v ktorých sa román odohráva sú ako dobre postavené divadelné kulisy a postavy na nich "hrajú" svoju úlohu - dcéra, majiteľka cukrárne, hulvát, ex-manžel... Len hlavnej protagoistke sa nedarí dostať do úlohy poslušnej ženy, ktorá napoludnie v cukrárni nemá dôvod sedieť, veď má doma práce nad hlavu. Sociálna dráma zachytáva osud ženy, ktorá je odhodlaná skoncovať so životm - najskôr doslovne, neskôr aspoň spoločensky. Jej okolie sa pri snahe pomôcť vôbec nezaujíma o jej psychku a vnútorné prežívanie, snažia sa ju len dostať naspäť za šijací stroj a na pevne určené miesto v spoločnosti.

03.04.2017 5 z 5

Nevlastný brat Nevlastný brat Lars Saabye Christensen

Ak si chcete prečítať to najlepšie čo v nórsku v posledných rokoch vyšlo, túto knihu nemožno opomenúť. V roku 2016 začala nórska televízia NRK vysielať seriál natočený podľa knihy a samotné dielo je oceňované verejnosťou aj kritikmi.
Pre mňa bola táto kniha oriešok, v polovici som si musela dať prestávku :) Každopádne dočítanie stálo za to, je to veľmi netradičný príbeh každodennosti, v ktorom snáď každý nájde kúsok seba. Príbeh rozpráva v prvom rade o dvoch bratoch, ale dozvedáme sa životopis takmer štyroch generácií jednej rodiny a každá z postáv by si zaslúžila vlastnú 600-stranovú knihu.

03.04.2017 5 z 5

Údolie zázrakov Údolie zázrakov Amy Tan

Nenáročná kniha, na ktorej ma najviac priťahovalo a fascinovalo exotické prostredie, naopak ma neustále sa opakujúci motív pošramotených vzťahov matiek a dcér ku koncu prestal zaujímať. SPOILER rovnako ma nebavil pomerne rozvláčny a emotívny happy-end, hoci si ho postavy zaslúžili, hlavne osud a charakter Flory na mňa pôsobil skôr fantazijne, než realisticky.

26.05.2016 2 z 5

Ptákovina Ptákovina Milan Kundera

Druhá časť drámy oproti prvej trošku pokrivkáva, ale ten humor je úžasný, výborne som sa zabavila a rada by som videla aj inscenáciu.

13.01.2016 4 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Nechce sa mi veriť že toto dielo vzniklo ešte pred 2. svetovou vojnou. Jedným slovom úžasné!

10.01.2016 5 z 5

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko Jonathan Safran Foer

Toto je kniha, ktorá potrebuje čas. Čas na čítanie, rozmýšľanie, uvedomenie si a pochopenie. Pre mňa bol zaujímavý najmä príbeh starých rodičov. Neviem ako presne by som nazvala udalosti a postavy, ktoré sa v knihe mihajú, nie sú ani nepravdepodobné, ani snové, ani netradičné, ani nepredvídateľné... najlepšie pomenovanie, ktoré mi napadá je "nečakané".
Príbeh sa odvíja a zase zamotáva na miestach, ktoré sa nám zdali jednoznačné, vracia sa k maličkostiam a okamihom, spája príbeh prepletajúcimi sa nitkami. Čitateľ si to naplno uvedomí až keď sa prehupne cez polovicu knihy. Naozaj výnimočné čítanie.

21.11.2015 5 z 5

Jako v zrcadle, jen v hádance Jako v zrcadle, jen v hádance Jostein Gaarder

Kniha je podľa vydavateľstva pre deti od 12 rokov. Neviem nakoľko by ich oslovila, aké hlboké by bolo porozumenie? Pre mňa to bol nádherný zážitok, za ktorý ďakujem.

12.10.2015 4 z 5

Višňový sad Višňový sad Anton Pavlovič Čechov

Višňový sad je názov skôr romantický, no dielo sa skôr približuje dráme. Viem si živo predstaviť charaktery jednotlivých postáv a, ako aj v iných jeho dielach, sa tieto postavy zaryto držia svojich vychodených koľají a odmietajú prijať pomocnú ruku, pretože je to mimo ich komfortnej zóny. Čechov poukazuje v prvom rade na úpadok starej spoločnosti a nástup novej generácie slobody a podnikateľského myslenia.

01.10.2015 3 z 5

Principálova dcera Principálova dcera Jostein Gaarder

Hoci zápletka bola celkom ľahko prehliadnuteľná a to ma sklamalo, no výborne som sa pri knihe bavila. Autor vykreslil hlavného hrdinu a jeho svet fantázie nádherne a pútavo.

27.09.2015 3 z 5

Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Po dlhom čase som natrafila na knižku, ktorá sa mi zdala byť lepšou alternatívou ako spánok a na jej konci som (nečakane) vypustila nejakú tu slzičku. Tragikomickosť celej situácie v meste Pagford sa mi zarezala hlboko pod kožu. Čo sa týka rozprávačského talentu, Joanne ma touto knihou presvedčila o svojich kvalitách, nie, nejde o žiadny strhujúci príbeh, nenájdete tu ani veľké životné pravdy, ale jej rozprávanie je tak skutočné a postavy tak realistické, že v nich spoznávate svojich susedov a seba. Jediné, čo by som knihe vytkla je počiatočný opis postáv, ktorý mi pripomína školskú slohovú prácu na tému "vonkajšia charakteristika osoby". Inak zaslúžených 5*

22.08.2015 5 z 5

Klíč Klíč Džuničiró Tanizaki

Pre mňa nečakaný záver (naozaj ma prekvapil) a netradičný formát osviežili moju knižnicu. Tanizaki sa zaoberá vzťahom postaršých manželov z hľadiska sexuality. Do ich životov zasiahne žiarlivosť, spočiatku chápaná ako príjemné osvieženie rutiného života, no postupne tretí "hráč" v manželstve prerastie obom cez hlavu.

16.07.2015 4 z 5

Mámení Mámení Jon Fosse

Krásna knižka, až sa mi chcelo pri nej plakať. Autor má jedinečný, ale zaujímavý štýl, ktorý neunavuje.
Ako už zaznelo v komentároch, text je priam minimalistický, ale vyťažuje zo seba maximum. Načrtáva a necháva zvyšok na čitateľovi a jeho fantázii. Postavy predstavené dvomi - tromi vonkajšími detailami a krátkymi dialógmi pred čitateľom ožívajú.
Očarujúce krátke dielko.

26.06.2015 5 z 5

Doppler Doppler Erlend Loe

Pútavý, hoci jednoduchý príbeh o mužovi, ktorý sa rozhodol vzdialiť cvilizácie, vzdal sa svojej šikovnosti a žije v lese. Kniha sa rýchlo číta, je pomerne nenáročná, ale zato pomerne vkusne spracováva otázky spoločenského života a súkromného vlastníctva. Teším sa na pokračovanie.

10.06.2015 5 z 5

Matka Matka Karel Čapek

Hneď na úvod priznávam, že niektoré dialógy sa mi zdali trochu navyše, akoby opakujúce sa, no na hĺbke diela to nič neubralo. Keď som si knihu kupovala, netušila som o čom to bude a som milo prekvapená ako ma chytila za srdce a hovorila priamo z duše.

16.05.2015 4 z 5

Beatles Beatles Lars Saabye Christensen

Krásny príbeh o priateľstve a meniacom sa pohľade na svet od cca 15 do 21 rokov života dospievajúceho chlapca-muža, ktorý hľadá sám seba a svoju cestu životom. Vďaka hlavnému hrdinovi som si zaspomínala na tie pubertálne pocity a vlastné myšlienky spred pár rokov. Možno by dobre poslúžila rodičom adolescentov, ktorí svojim deťom nerozumejú :P Každopádne si autor u mňa vyslúžil palec hore a určite sa čoskoro vrhnem na ďalšiu jeho knihu.

28.04.2015 4 z 5

Cudzinka Cudzinka Maria Kuncewiczowa

Veľmi príjemné prekvapenie v podobe - u nás menej známej - poľskej autorky, ktorej sa podarilo stvoriť obraz ženy zatrpknutej zo životných neúspechov. Nečakala som tak silné dielo a som rada, že mám zase jeden klenot do zbierky :)

17.04.2015 4 z 5

Sklený zámok Sklený zámok Jeannette Walls

Nedá sa tu hovoriť o nejakom silnom literárnom zážitku, ale ľudsky je tento príbeh veľmi silný.

11.04.2015 3 z 5

Sto rokov samoty Sto rokov samoty Gabriel García Márquez

Prvá vec, s ktorou sa stretáva asi väčšina čitateľov - nevedela som kto je kto :D Ale odhliadnuc od tohto nedostatku (?) opakujúcich sa mien bola kniha perfektná. Páči sa mi takýto štýl písania - magický realizmus a nečakané situácie na hrane absurdna a neuveriteľnej reality.

03.04.2015 4 z 5

Cudzinec Cudzinec Albert Camus

Akosi sa mi nepodarilo knihu celkom pochopiť. Viem, že vytvoriť odťažitého hrdinu, ktorého nič nezaujíma bol autorov zámer, ale mňa tento typ postavy vôbec neoslovil.

03.04.2015 3 z 5