lou63 komentáře u knih
Je to příběh, který se mi hluboce zaryl do duše. Válka, jak ji popisuje, není hrdinská, ani glorifikovaná – je špinavá, krutá a bolestivá, až to bolí číst. Každý okamžik, kdy se postavy ztrácejí v boji, kdy se lidé navzájem zabíjejí, mě přivádí k tichému „ach bože“, protože čím víc člověk čte, tím víc si uvědomuje, jak absurdní a zbytečná ta všechna smrt je. Remarque úžasně vykresluje, jak válka ničí nejen těla, ale především duše. Je to kniha, která mě nenechává na pokoji. Každé slovo ve mně rezonuje dlouho poté, co knihu zavřu. Je to příběh, který mě zanechal s pocity beznaděje, ale i hlubokého respektu k těm, kteří to všechno zažili.
Malý princ od Antoine de Saint-Exupéry pro mě vždy byl něčím víc než jen pohádkou. Je to příběh, který v sobě nese tolik křehkosti a zároveň silné výzvy, jak se nenechat ztratit v „dospělém“ světě. Princova naivita a zvídavost mě stále nutí přemýšlet o tom, jak často zapomínáme na to, co je opravdu důležité, a místo toho se zahltíme povrchními věcmi. Autorův osud – jeho smrt při letecké misi – je v příběhu cítit jako tichý smutek a zároveň jako touha po svobodě a smyslu. Tento příběh mi připomíná, jak vzácné je mít schopnost vidět svět očima dítěte a že pravá moudrost se skrývá v jednoduchých věcech.
Vinice ve Francii od Julie Caplin je okouzlující romantický příběh zasazený do malebného prostředí francouzských vinic. Hlavní hrdinka, která hledá nový začátek, se ocitá ve světě plném vína, lásky a krásných krajin. Caplin skvěle vystihuje atmosféru francouzského venkova a jemně splétá romantickou zápletku, která čtenáře pohladí po duši. Kniha je ideální pro milovníky cestování, romantiky a dobrého vína.
Pýcha a předsudek od Jane Austen je pro mě dokonalým etalonem britské romantické literatury. Elizabeth Bennet a Mr. Darcy jsou postavy, které se do srdce vryjí svou komplexností a vývojem. Příběh jemně odhaluje, jak pýcha a předsudky mohou zatemnit naše vnímání druhých, a přitom ukazuje krásu lásky, která vzniká z pokory a vzájemného porozumění. Austenová mistrně zobrazuje složitost lidských vztahů, a to vše s dávkou jemného humoru a vděčnosti za to, co nás činí lidmi. Tato kniha je pro mě nadčasová a vždy mě zanechá s pocitem tepla a naděje. Jako žena ji vnímám s hlubokým porozuměním a citlivostí.
(SPOILER) Cesta sněžných ptáků od Roberta Lyndona měla velký potenciál, ale bohužel mě úplně nenadchla. Příběh o skupině poutníků na nebezpečné cestě měl zajímavý základ, ale chvílemi mi přišel příliš pomalý a některé pasáže zbytečně roztahané. Postavy byly dobře vykreslené, ale občas se zdály příliš archetypální a chybělo mi více hlubších emocionálních momentů. I když atmosféra a krajina byly silně vykreslené, nakonec mi kniha přišla trochu předvídatelná a občas i příliš zatížená detaily
(SPOILER) Krev prvorozených od Juraja Červenáka mě naprosto uchvátila. Autor skvěle propojil historické a fantastické prvky, což dává příběhu hloubku a napětí. Spoiler: Očekávala jsem, že tajemství okolo „prvorozených“ bude mít nějaké tradiční fantasy vysvětlení, ale že se ukáže, že jsou to vlastně smrtelní lidé spojený s magickými silami, mě překvapilo. Závěrečný souboj byl napínavý a drsný, a přitom jsem ani na chvíli nevěděla, kdo nakonec vyhraje. Skvělé zvraty a nečekané odhalení přidaly knize na síle
Teorie lásky od Ali Hazelwood mě bavila díky své kombinaci vědeckého prostředí a romantiky. Postavy byly uvěřitelné a jejich chemie působila přirozeně. I když děj nebyl příliš komplikovaný, kniha byla skvělým oddechovým čtením s vtipnými momenty a pěknou dávkou emocí. Hazelwood umí skvěle vyvážit humor a citové momenty
Kniha je pro mě skutečné literární mistrovství. Tolstoj dokonale zachycuje vnitřní konflikty postav, jako jsou Pierre Bezuchov a Nataša Rostovová, kteří hledají smysl a naplnění v bouřlivé době. Je to příběh o touze, neúplnosti a neustálém hledání, který ve mně zanechal svíravý pocit u srdce. Tolstojův citlivý přístup k lidským emocím a hluboké zobrazení lidské duše jsou nadčasová a dotýkají se každého, kdo se do tohoto díla ponoří.
Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky od J. R. R. Tolkiena je pro mě osobně ještě oblíbenější než Pán prstenů. Tento příběh mě naprosto pohltí svou kouzelnou atmosférou a nezaměnitelným humorem. Bilbo Pytlík, s jeho neochotou vyrazit na dobrodružství, mi připomíná, že i v obyčejném životě se skrývá obrovský potenciál pro velké změny. Tolkienův svět, plný fantazie a magie, je sice rozsáhlý, ale v Hobitovi je všechno příjemně kompaktní a přístupné, což mě na něm fascinuje. Ať už jde o setkání s trpaslíky, drakem nebo o samotné hledání cesty domů, každý moment mě nechává znovu objevit ten pocit ztraceného světa, do kterého je tak snadné uniknout. Hobit má v sobě tolik srdce a laskavosti, že mě vždy znova okouzlí a cítím se v něm jako doma.
Když se zvěrolékař ožení od James Herriota je další úžasná kniha, která mě opět dostala svým vtipem a laskavým pohledem na život. Herriot tentokrát skvěle kombinuje humor ze svého profesního života se situacemi, které přináší manželství. Zatímco se soustředí na každodenní výzvy, které přináší jak práce zvěrolékaře, tak nové životní role jako manžela, dělá to s nadhledem a jemným humorem, který mi okamžitě přirostl k srdci. Jeho popis manželského života je sice vtipný, ale zároveň ukazuje, jak si Herriot váží rovnováhy a porozumění ve vztahu. Kniha mi opět připomněla, jak důležité je umět se smát nejen v práci, ale i v osobním životě.
To by se zvěrolékaři stát nemělo od James Herriota je kniha, která mě úplně dostala. Má v sobě tolik srdečnosti a humoru, že jsem se smála nahlas u každé stránky. Herriot dokáže napsat o běžných věcech, jako je ošetřování zvířat, tak vtipně a zároveň laskavě, že jsem se do jeho příběhů snadno zamilovala. Zvířata jsou sice hlavními aktéry, ale způsob, jakým popisuje jejich majitele a všechny ty šílené, nečekané situace, je naprosto skvostný. Měla jsem pocit, že se opravdu ocitám v jeho světě a zažívala s ním všechno to veselí i útrapy, které přináší život zvěrolékaře. Tohle není jen kniha o zvířatech, je to příběh plný životní moudrosti, která mi zůstala v srdci dlouho po dočtení.
Život je příliš krátký od Abby Jimenez je kniha, která mě opravdu dojala, ale zároveň mě překvapila i svou vtipností. Začátek příběhu je plný humorných momentů, které uleví od těžších témat, jež přicházejí později. Hlavní postavy jsou nejen hluboce lidské a realistické, ale jejich interakce plné humoru a nadhledu přinášejí do příběhu lehkost. I když kniha postupně nabírá emocionální hloubku, ten vtipný a svěží začátek mě opravdu bavil a pomohl mi se do příběhu snadno ponořit. A jak se příběh rozvíjí, přechází z humoru k citlivým a dojemným momentům, které mě i přes zdánlivou lehkost žánru, zasáhly až do srdce.
Kniha mě opravdu zaujala. Líbilo se mi, jak autor realisticky vykreslil středověkou dobu a zároveň se zaměřil na vnitřní konflikty hlavní postavy, kata, který čelí těžkým morálním rozhodnutím. Příběh mě udržel v napětí, i když občas plynul pomaleji. Spoiler: Nejvíc mě oslovil moment, kdy kat nakonec neprovedl popravu – to byla rozhodnutí, která ukazovala jeho vnitřní boj a změnu. Celkově mě kniha přivedla k přemýšlení o morálce a postavení jednotlivce ve společnosti, což mě hodně bavilo.
Ivanhoe od Waltera Scotta je nepochybně klenot romantické literatury, ale je třeba si uvědomit, že je psáno archaickým jazykem, který může dnešního čtenáře odrazovat. I když Scottova schopnost vdechnout život středověkému světu je obdivuhodná, pojetí romantismu a dobrodružství, které bylo v jeho době považováno za vrchol, může dnes působit poněkud přehnaně a melodramaticky. I tak je to dílo, které ukazuje sílu příběhu, cti a historických hodnot, což zůstává nezapomenutelným vkladem do literatury.
(SPOILER) Lovec čertů od Juraja Červenáka mě sice zaujal svým mixem historie a fantasy, ale místy mi přišel děj dost předvídatelný a postavy mi připadaly povrchní. Spoiler: Celý twist s čertem, který je nakonec jen špatně pochopený muž, mi přišel zbytečně přitažený za vlasy. Když se ukáže, že skutečný „čert“ je pouze psychicky narušený člověk, který jen využívá legendy, aby si podmanil ostatní, přišlo mi to jako slabý únik od očekávaného rozuzlení. Některé scény se sice snažily být napínavé, ale místo toho působily přehnaně a neuvěřitelně. I když svět, který Červenák vytvořil, měl potenciál, v konečném důsledku mě kniha zklamala
Chata ve Švýcarsku od Julie Caplin mě velmi bavila. Miluji její styl psaní, který vždy dokáže vytvořit útulnou a svůdnou atmosféru. I když příběh není ničím šokujícím, dokáže mě úplně pohltit a přenést do kouzelného prostředí. Tato kniha byla pro mě ideálním únikem od reality
Útěk na venkov od Julie Caplin byl pro mě naprostý relax. Kniha má kouzelnou atmosféru, která mě okamžitě přenesla do klidného venkovského života. Líbily se mi nejen postavy, ale i prostředí, které bylo tak živé a malebné. I když příběh nebyl nijak originální, našla jsem v něm útěchu a pohodu, kterou jsem přesně potřebovala.
Hypotéza lásky od Ali Hazelwood mě úplně pohltila. Líbilo se mi, jak autorka skvěle skloubila romantiku s vědeckým prostředím, které je pro mě fascinující. Hlavní hrdinka byla autentická a její vztah s kolegou postupoval přirozeně, i když občas trochu předvídatelně. Hazelwoodův styl psaní je zábavný a příjemně čtivý, což dělá knihu ideálním odpočinkovým čtením.
Smrt favorita od Dicka Francise mě opravdu bavila. Děj je svižný, napínavý a přitom dost uvěřitelný, což mi přidalo na zážitku. Líbilo se mi, jak autor vykreslil svět dostihů a jeho postavy, které nejsou černobílé, ale mají své tajemství. Celkově je to skvělý mix napětí a zajímavého prostředí, který mě do příběhu úplně vtáhl. Určitě bych tuto knihu doporučila každému, kdo má rád dobře napsané krimi s pořádnou dávkou realismu a překvapivými zvraty.
Pilot Playboy od Vi Keeland a Penelope Ward je přesně ten typ knihy, který vás vtáhne do světa plného jiskření, napětí a neodolatelného kouzla. Jako žena jsem se neskutečně bavila každou stránkou – je to příběh o neodolatelném pilotovi, který se rozhodně nezdráhá jít za tím, co chce, a jeho chemie s hlavní hrdinkou je naprosto elektrizující. Autorky zručně kombinují romantiku, humor a odvážnou vášeň, která vás ohromí. A samozřejmě, nelze pominout božský sex, který v knize nechybí – je vášnivý, koketní a úplně zaslouženě rozpalující. Kniha je přesně tím, co potřebujete, když máte chuť na něco veselého, odvážného a zároveň plného jiskření a touhy. Rozhodně ideální volba pro každou ženu, která chce unikat do světa, kde se vše může stát!