LuckaK.088 komentáře u knih
Definitivně jsem si zamilovala jazyk a styl pana Kundery, jeho dokonalé hraní s psychologií postav a s myšlenkami, nad kterými nás donutí hloubat.
"Člověk prochází přítomností se zavázanýma očima. Smí pouze tušit a hádat, co vlastně žije. Teprve později mu odvážou šátek s očí a on, pohlédnuv na minulost, zjistí, co žil a jaký to mělo smysl."
I jeho smysl pro humor.
"Měli jsme krásnou vyhlídku na stanici tramvaje, špinavý chodník a chodce. Kavárna se nejmenovala nadarmo Bellevue."
Co se týče prvního sešitku Směšných lásek, tak povídky/melancholické anekdoty "Já truchlivý Bůh" a "Nikdo se nebude smát" jsou jednoduše skvělé. "Sestřičko mých sestřiček" je slabší, a zřejmě proto byla i panem Kunderou vyřazena z uceleného vydání Směšných lásek. Jako celku ale neubírá na kvalitě. Právě proto jsem si zvolila přečtení jednotlivých sešitků před ucelenou sbírkou, abych nebyla o žádnou panem Kunderou sebekriticky vyřazenou povídku ochuzena.
Celá série dočtená, až je mi to líto, protože Sabaa Tahir stvořila úžasný a hlavně originální svět. Všechny díly byly skvělé, neměla jsem pocit, že by některý z nich byl vyloženě vycpávkový. Příběh plný napětí, postupného odhalování, nečekaných zvratů a k tomu pěkná romantická linka. Za mě mohu jen doporučit, celou sérii jsem si opravdu užila.
Skvělá knížka na odreagování. Slovní přestřelky a naschvály Jane mě opravdu bavily. Vtipná, romantická jednohubka na odpoledne. První knížka od této autorky, ale určitě ne poslední. Doporučuji.
A po druhém díle si mě autorka definitivně získala a řadím si ji do oblíbených. Perfektní příběh, nic mi nechybělo, nic nepřebývalo.
Jediné, co mě maličko mrzí (a to obecně), je obálka. Bylo by fajn, kdyby si ti, co obálku navrhují, nejprve knihu přečetli. Holky se vyznačovaly zrzavými vlasy a na první obálce blondýnka, na druhé brunetka...
Tak celá trilogie za mnou. Na přečtení mě nalákal prequel z povídkové sbírky Žena se lvem, a také mi krásně zapadla do letošní čtenářské výzvy. Jelikož jsme v Jizerských horách a Liberci strávili před dvěma měsíci úžasnou dovolenou, o to víc mě čtení bavilo a spoustu míst jsem dle popisu viděla před očima (to prostředí je opravdu kouzelné). Že mi autorčin styl psaní sedne, jsem věděla už po přečtení povídky. Z třetího dílu mám pocit, že by ještě nemusel být poslední a autorka si nechala otevřená zadní vrátka k napsání pokračování. A já bych ho určitě uvítala a ráda si přečetla.
MASH je seriál, který s nostalgií stále ráda shlédnu, a stále mě baví.
Alda v jedné části uvádí, že psaní mu moc nešlo. Což mě docela překvapuje, protože svůj životopis napsal opravdu poutavě. Vypíchl ze svého života to podstatné, co ho utvářelo a ovlivnilo. Žádný balast o tom, jak má rád vajíčka. A jeho smysl pro humor si dvakrát nezadá s postavou Hawkeyho. Moc dobře se to četlo.
Za mě skvělý thriller, od kterého jsem se nemohla odlepit, dokud nebylo dočteno. První kniha od této autorky, ale určitě ne poslední.
Tak tohle zase byla parádní psycho jízda. Unešená jsem byla již po přečtení Útočiště, a nejinak je tomu i u Krvavých stínů. Autor zřejmě nesedne každému, nepíše zrovna mainstreamové psychothrillery, ale komu se líbilo Útočiště, tak bude přikován a nadšen i u tohoto počinu.
Knihu jsem si v knihovně půjčovala s domněním, že se jedná o novinku. Předmluva mě ale hned vyvedla z omylu. Kniha byla napsaná již před více než 40 lety a na české pulty se dostala až nyní. A proto je taky tento psychologický thriller odehrávající se na americkém venkově v období 60.-70.let tak autentický. Autorka sama vyrůstala na tradiční farmě a v dospělosti se svým manželem žila na venkově/samotě.
Samotný příběh má postupnou gradaci. Dražebník je zkušený manipulátor, který pod záminkou dobročinných dražeb na podporu městečka rozjíždí svůj troufalý plán.
Autorka opravdu moc dobře vykreslila spjatost a lásku k půdě, stupňující beznaděj, bezmoc a strach.
Opravdu skvělý pozvolný detektivní román z netradičního prostředí. Střídání současnosti s minulostí, krátké kapitoly, nečekané rozuzlení, které mě docela dostalo. Rozhodně mě tato česká autorka upoutala a ráda si od ní v budoucnu zase něco přečtu.
Za mě spokojenost, protože účel splnila = dva příjemně strávené večery. Povedený psychothriller, který má hned několik překvapivých zvratů, zamotaný, ale promyšlený děj, a nechybí ani překvapivý závěr.
Ach Pere, co ty jsi jen se mnou při čtení tvého příběhu dělal. Občas jsem si pobrečela (ale neboj, smrkance jsem utírala do kapesníku), zuřila jsem, usmívala se, měla z tebe radost. Tvůj příběh popisovaný v podstatě dětskýma očima (ano, vím, že nejsi retardovaný, jen pomalý) byl dojemně krásný a plný emocí. A názorně jsi nám ukázal, že peníze nejsou ta pravá výhra.
Knihu se mi podařilo koupit zde na bazaru, protože v knihovně nebyla k dostání, a jsem za to moc ráda. 5 hvězdiček a vřele doporučuji.
Neodložitelná jednohubka. Jenom upozorňuji, že pouštět se do prvního dílu bez druhého je na infarkt. Když už jsem pomalu dočítala, tak jsem přemítala, o čem bude asi druhý díl, když už vše spěje k uzavřenému happyendovému konci. A pak přišla poslední kapitola... A já v jednu ráno otevírala druhý díl...
Pro mě další z nezapomenutelných knih. Úžasná. Celý příběh byl neskutečný a závěr s kapesníkem v ruce.
Miluju originální světy. Fantasy s vílami, upíry, padlými anděli,..., těch už tu bylo nespočet (ne že bych si na nich také nesmlsla). Ovšem vytvořit opravdu originální svět chce od autora již notnou dávku vlastní fantazie. A tady nám jeden autorka naservírovala. Bez slovníčku, který je přiložen vzadu, se na prvních stránkách neobejdete. A pak už jen objevujete, snažíte se pochopit, představujete si. Za mě povedené a druhý díl mě nemine.
Pěkná temná pohádka o lesních sirénách, požírači duší a lesu bez srdce s lehkou romantikou. Dceři (13) se moc líbila, tak jsem si ji také přečetla. Pro mladší čtenáře určitě moc hezké čtení (i pro jinou věkovou kategorii, která stejně jako já občas ráda sáhne po pohádkovém příběhu).
A už můžu klidně spát, protože v knihovně měli kompletní Tufovu sbírku, a já konečně vím, jak to dopadlo na S'uthlamu.
Jinak moje hodnocení zůstává stejné jako u šestipovídkové sbírky. Zábavné a milé čtení.
"Kdo křičí, není nutně zlý. Křičí ten, kdo krvácí a neví, jak jinak by skryl vlastní bolest."
Krásně dojemný příběh o dvou pošramocených duších. Autorka má dosti osobitý styl psaní - rozmáchlý, vzletný a melancholický.
Skvělá obálka i název.
"Nevadí, že jsi rozbitý.
Nevadí, že já také.
I mozaiky jsou udělané ze střepů,
a podívej, jaká je to nádhera."
Velmi milé překvapení od pro mě zatím neznámé africké autorky. Romantická, úsměvná, nenáročná a odpočinková kniha. Zřejmě ještě po nějaké od autorky v budoucnu sáhnu.