Magrata15 Magrata15 komentáře u knih

Kriminální případy z Orlických hor 2 Kriminální případy z Orlických hor 2 Jiří Mach

Dalších několik kriminálních případů z paměti pana Hlaváčka. Pro běžného čtenáře to asi nebude tak atraktivní, větší hodnotu to bude mít pro vysloužilé, ale i sloužící kriminalisty, především z Rychnovska.

22.12.2023 4 z 5

Město páry Město páry Carlos Ruiz Zafón

Temné a většinou špatně končící povídky z magického světa Barcelony, navazující na sérii Pohřebiště zapomenutých knih.
Bylo to moc pěkné, a ve stylu C.R. Zafóna, jen mi trošku vadilo, že povídka po svém začátku brzy končila a někdy nebylo ani jasné, jak to dopadlo.

22.12.2023 4 z 5

Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Mukéši Patélovi zemřela žena a jeho velká láska. Myslel si, že pro něho svět skončil. Pak objevil lásku ke knihám a jeho Naina se mu, alespoň v představách, vrátila. Také se prostřednictvím knih přiblížil ke svým dcerám a vnučce, našel si nové přátele a zase začal žít. Spřátelil se s mladou knihovníci Alíšou, která mu začala doporučovat knihy a tím mu moc pomohla. Pak zase na oplátku v zoufalé situaci pomohl on jí.
Velkou roli v tomto příběhu hraje tajemný seznam, který Alíša našla v jedné knize.

Krásný příběh, veselý i smutný a jako bonus odkaz na další zajímavé knihy.
Určitě doporučuji.

26.11.2023 5 z 5

Počítání hvězd Počítání hvězd Mary Robinette Kowal

Knihu jsem začala číst do Čtenářské výzvy. Bohužel se neodehrávala ve vesmíru a vlastně to ani nebylo moc scifi, spíš vůbec.
Zajímavý byl pohled na svět v padesátých letech minulého století, který se od světa, jaký známe, trochu změnil dopadem meteoritu a hrozícím zničením naší planety.
Rasismus byl v plném rozkvětu a ženy, i když vědkyně, neměly v mužském světě místo.
(Dnes už je svět jiný. Třeba u nás v práci se s rasismem běžně nesetkáte. Bohužel na ženy je stále pohlíženo jako na myčky nádobí a chystačky pohoštění. - smutné).

26.11.2023 3 z 5

Kriminální případy z Orlických hor Kriminální případy z Orlických hor Jiří Mach

Lokalita i téma jsou mi velmi blízké, takže se mi knížka líbila.
Příběhy jsou krátké, většinou psané odlehčenou formou.
Je to spíš taková srdcovka pro bývalé kriminalisty.

16.11.2023 4 z 5

Paní Curieová Paní Curieová Ève Curie

Zajímavý pohled na život slavné vědkyně. Přestože knihu psala její dcera, zdála se mi napsaná dost objektivně.
Ženy vědkyně jsou trošku jiné a pro vědu, a práci vůbec, dost často obětují i rodinu. To mi přišlo trošku smutné. ... Ale asi to tak muselo být...

13.11.2023 4 z 5

Můj život mezi slzami a smíchem Můj život mezi slzami a smíchem Jiřina Bohdalová

Poslední dobou bylo všude příliš mnoho Bohdalky a tak když mi kamarádka přinesla tuto knihu k přečtení, moc nadšená jsem nebyla.
Pak jsem nakoukla a už jsem se neodtrhla. Přečetla jsem jí skoro na jeden zátah.
Kniha se dobře četla, bylo v ní spousta fotografií.
Bylo to takové milé povídání, ale dozvěděla jsem se i spoustu dramatických a smutných událostí.
Určitě doporučuji k přečtení.

13.11.2023 5 z 5

Pekelná kuchyně Pekelná kuchyně Jeffery Deaver

Začátek byl velmi akční, ale pak se kniha strašně táhla a čtení mě moc nebavilo.
Konec byl zase super a plný zvratů.

30.10.2023 3 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

(SPOILER) Z této knihy jsem byla lehce v šoku. Na začátku jsem si myslela, že jde jen o neškodný závod. Než došlo na první vyřazování...
Je zvláštní, že kniha není vůbec nudná, přestože se v ní nic moc neděje a chlapci vlastně "jen" jdou.
Závěr mě trošku zklamal, protože má, alespoň dle mého názoru, otevřený konec. Nedozvěděli jsme se, proč se chlapci do závodu hlásí, co je motivací, co je odměnou, kdo je tajemný major a jak dopadl "výherce".

20.10.2023 4 z 5

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Rob Wilkins

Když jsem zjistila, že vyšla biografie Terryho Pratcheta, hned jsem si řekla, že není možné, aby takový fanoušek TP jako já, nečetl jeho životopis a hned jsem ji začala shánět.
Co jsem netušila, že hned první stránka mě rozpláče a obávala jsem se, aby celá kniha nebyla taková "dojímací".
Naštěstí byla napsaná přesně ve stylu TP, je znát, že jeho asistent s ním trávil spoustu času a dost dobře znal jeho a jeho styl.
Co jsem netušila, že hned první stránka mě rozpláče

20.10.2023 5 z 5

Kolumbova záhada Kolumbova záhada Steve Berry

Tato kniha přesně splnila mé očekávání. Byla tam akce, byly tam záhady, pátrání, troška historie, prostě vše, co mám ráda.
Takže za mě plný počet bodů.

20.10.2023 5 z 5

Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

(SPOILER) Horory od Darcy Coates mém ráda, ale tohle bylo něco trošku jiného. Bylo to strašidelné, napětí se pozvolna plížilo a stupňovalo, ale nějak to nebylo ono. Navíc to nemělo úplně konec a já si nejsem jistá, že dám šanci pokračování.

03.09.2023 4 z 5

Projekt Sakkára Projekt Sakkára Andreas Wilhelm

Hned po dočtení knihy Projekt Babylon jsem sáhla po tomto dalším dílu série.
A opět jsem spokojená. Navíc se čas příběhu odehrává v Egyptě a hodně se rozebírají egyptští panovníci a bohové. To mě baví a zajímá.
Takže opět velká spokojenost.

03.09.2023 5 z 5

Černý oheň z Byzance Černý oheň z Byzance Dirk Husemann

První půlka knihy mě vůbec nebavila a těžko jsem se jí prokousávala. Čekala jsem něco docela jiného.
V druhé půlce už to dostalo spád a napínavost.
Takže celkem tři hvězdy. Ale vracet se k této knize určitě nebudu.

03.09.2023 3 z 5

Kopistnaté prsty Kopistnaté prsty Hana Prošková

Strašně se mi líbily nedávno vysílané detektivky s Vašátkem a Horácem. Proto jsem si chtěla přečíst nějakou další knihu od paní Proškové.
První příběh docela ušel, druhý mě moc nebavil. Takže trošku zklamání.

06.08.2023 3 z 5

Projekt Babylon Projekt Babylon Andreas Wilhelm

Můj oblíbený styl knih. Trocha historie, trocha napětí, záhady ovšem založené na skutečných historických základech.
Takže zhltnuto a už rozečítám další díl ze série.

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Tuto knihu jsem otevřela náhodou. Obálka vůbec nenapovídala tomu, jaký dramatický příběh se v knize skrývá.
A pak jsem se už nemohla odtrhnout.
Moc pěkné a taky velmi smutné. Prostě ze života.
Určitě doporučuji.

Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Knihy pana Vondrušky se mi velmi líbí. Především mě baví spojení historie a detektivního pátrání.

06.08.2023 5 z 5

Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let Hendrik Groen

Děj byl takový hořko sladký, chvíli slzy, chvíli smích, prostě jako v životě.
Tento díl se mi líbil víc, než ten první. Asi už jsem si zvykla na způsob vyprávění.

27.04.2023 4 z 5

Mosty přes propast času Mosty přes propast času Ludmila Vaňková

Sci-fi mám ráda, ale tohle byla taková zvláštní kniha a minimálně do půlky jsem se nemohla začíst.
Je vidět, že autorka má pěkně zmáknutou historii, zajímavý byl i nápad a pěkné popisy.
Ale hodně jsem se ztrácela v postavách, nepomohla ani čísla, ani jména a vadilo mi, že se tam najednou nějaká postava objevila, o které se dosud nemluvilo a nebyla vysvětlena její přítomnost. Pak se zase něco dělo, nevěděla jsem proč a jak. A začátek byl takový hodně nahuštěný, stalo se tam spousta věcí, které mi nedávaly smysl.
Takže za mě - nápad zajímavý, ale trošku hůře zvládnutý.

27.04.2023 3 z 5