maja2712 komentáře u knih
Kniha mi výborně sedla svým námětem, jsem rodilá Zlíňačka, podobný ročník jako autor, velký fanoušek Baťovců, četla jsem o nich snad vše, co vyšlo, pracovala jsem ve Svitu, žiji v Uherském Hradišti, mé příjmení za svobodna i příjmení mé mamky je v knize také uvedeno, dokonce se autor nevědomky trefil i do části naší rodinné historie a je toho daleko víc, co jsem v knize nadšeně objevila. Velmi jsem ocenila autorem nastudované historické události firmy Baťa, politické události, život obyvatel i prostředí, v nichž žili. Příběh je to nelehký a jsem ráda, že se tímto románem čtenářům více přiblížil život ve Zlíně pod taktovkou Pana Bati jak v letech předválečných, tak poválečných i v období Sametové revoluce.
Mnoho lidí by možná řeklo, že bažina je nehostinné místo. Pro malou Kyu to bylo místo plné života, drobností, které ji fascinovaly, situací, které ji učily - přežít, milovat, přemýšlet, pozorovat, věřit sama sobě. Jejími dětskými hračkami byla pírka, lastury, hnízda, jejími kamarády ptáci. Láska k přírodě ji naučila přežít vyloučení z lidské společnosti. Zákony přírody ji nikdy nezklamaly narozdíl od lidí. Při čtení se člověk ocitá v močále, který miluje stejně jako Kya. Cítí její samotu a zároveň velkou sílu a odhodlání se z přírody naučit co nejvíc, pochopit přírodní zákonitosti. Kya předává vypozorované dál v podobě kreseb a detailních popisů a v myšlenkách přirovnává život zvířat k životu lidí. A stále touží po své rodině, která ji opustila.
Autorce skláním hlubokou poklonu. Velmi výstižně byla v knize podána nelehká doba, oceňuji podrobné popisy místních událostí, pracovních příležitostí, nelehkého období války, myšlení lidí různých národností, vhled do politického i sociálního prostředí. Díky výbornému stylu psaní byly nelehké osudy obyvatel národnosti české, polské a německé opět podány nehodnotícím způsobem.
Knihu jsem si chtěla přečíst, protože její obsah zná každý. Obsah je děsivý a víme, že je možný. Byla jsem ráda, že jsem ji dočetla a už se nechci k těmto tématům nikdy vracet. Nerozumím tomu. Nechci tomu rozumět.
Kniha mi byla pohlazením po duši. Málokterou knihu čtu vícekrát, tuhle bych mohla číst stále dokola. Klobouk dolů před pozorovacími schopnostmi a laskavými slovy pana Wohllebena. Přála bych všem stromům a lesům, aby pocítili od lidí stejnou pokoru a lásku, jakou jim dává právě tento hospodář. Čtěte a milujte stromy jako všechny živé bytosti.
Poslech ČRo. Doma v knihovně několik knih od Remarque, bohužel dodnes žádná pokořená. Knihu jsem si pouštěla nejméně 3x a pořád v ní nacházela něco, co mě přimělo popřemýšlet. Téma bylo velice dobře zvolené - polemika o křehkosti života v podání těžce nemocné mladé ženy. Po přečtení jsem měla chuť si koupit nějaké drahé šaty, vyrazit na vysněné cesty, usmívat se nad nesmyslností závodů z Brescie do Brescie a lpění na majetku. Krásný, citlivý příběh s podmanivým hudebním doprovodem a hlasem Igora Bareše.
Autor mě dostal svým politickým a situačním nadhledem. V knize byly propojeny absurdní situace s reálnými dějinami v Cimrmanovském pojetí. Hlavní hrdina disponuje talentem dívat se na svět jinak, po svém a v zákulisí tak hýbe zajímavými fintami světovými dějinami. Pasáže z roku 2005 se skorodostudovaným doktorem, veterinářem, lékárníkem, právníkem Bennym a jeho neslušně mluvící Kráskou, gangstery Šroubem, Štikou a Kýblem, Amandou a Herbertem Einsteinovými atd, byly plné fantazie, nečekaných zvratů a bláznivým kriminálním příběhem. A ke konci propojenost prekérních situací s biblí byla nečekaně zábavná.
Nejprve jsem cetla Hanu, potom Tiché roky, Hotylek a teď Slepou mapu. Všechny knihy jsou ctive a nadlouho zanechávají nějaky střípek, pocit, podnět ke kterému se pořad v myšlenkách vracím. Autorka umí vykreslit ženy různých povahovych vlastnosti v proměnách casu zasazenem do různých prostředí a osudu. Už teď se tesim na její další knihu.
5 hvězdiček za netradiční styl psaní, 5 hvězdiček za prozrazovani osudu postav od samého začátku, 5 hvězdiček za vykreslene pouto mezi Liesel a dalšími postavami v knize, 5 hvězdiček za ukončeny příběh, 5 hvězdiček za vyprávění z ,druhé’ strany,...
posloucháno jako audiokniha. Patřím k té skupince lidí, kterým se kniha moc líbila. Námět skvělý, myslím si, že v současné době se život ve svobodné demokratické zemi bere jako samozřejmost a pro mladou generaci jsou popisované praktiky v knize zcela nepochopitelné. Jak jsem ráda, že listopad dopadl tak, jak dopadl!
Celou knihu jsem doslova žasla nad jazykovými schopnostmi a urputnosti paní doktorky. Na jednu stranu obdivuhodné, jen jsem se nemohla zbavit pocitu, ze je typ člověka, který se honbou za svým posláním dobrovolně uštve a bere tak s sebou všechny okolo. Hodně jsem nad tímto svědectvím o jejím životě premyslela. Byla statečna...
Kdysi jsem napsala ke knize 1984, že už NIKDY (Follett) nechci nic podobného číst. Severokorejci fikci z této knihy žijí v realitě. Šokující svědectví ze všech sociálních vrstev.
(SPOILER) Knihy tohoto typu ráda přečtu během pár dní, spolu se čtením mám po ruce internet a dohledávám si informace z románu a pátrám po skutečných lidech, místech a událostech. Z tohoto hlediska musím říct, že kniha je velmi obsáhlá, četba z tohoto důvodu byla v létě celkem náročná. Ze začátku mě v příběhu rušil příběh Leny, nakonec jsem kapitoly s Lenou akceptovala a přijala myšlenku autorky příběh proložit současností. Příběh podzemí církve jsem neznala, ale navštívila jsem objekty spojené s akcí Ř - Broumovský klášter, kostel v Králíkách, byla jsem v Bílé Vodě a v rozhlasových relacích poslouchala zpovědi jeptišek internovaných v Bílé Vodě, byla jsem i na Mariahilf ve Zlatých horách. Už tehdy mě z příběhů těchto míst mrazilo, stejně jako z pořádaných výstav kolem akcí Ř nebo zbořeného Mariahilf. Ovšem kniha je ještě mrazivější. Příběhem mi Bílá Voda připomínala knihu Mlýn, kdy se bratři obtížně protloukali všemi možnými politickými nástrahami a až se čtenář dočetl až k revoluci 1989 a čekal, že se karty obrátí a na poctivé lidi se usměje štěstí, nestalo se tak. Knihu bych označila za velmi dobře zpracovanou, tématem velmi zajímavou a inspirativní k dalšímu studiu v této oblasti.
Kniha napsána z pohledu matky a z pohledu dcery. Příběh vykresluje nešťastně pojatou výchovu dospívající dívky a její důsledky. Dává prostor k přemýšlení nad jednáním matky a jednáním dcery v různých situacích. Uvědomila jsem si, jak je důležité citlivě vnímat děti, vážit slova a vytvářet láskyplné a tolerantní prostředí jak v rodině, tak ve škole.
Ačkoli je příběh o neveselem tématu zapominání, stejně tak je také o lásce k životu. Pohladí i rozpláče. Úsměvné a přitom hluboké jsou rozhovory na téma škola a nesmyslné dárky. A nejvíce něžných vzpomínek je věnováno milované babičce. Konec je nadherny....
Tak tedy skoro v padesáti letech jsem přečetla tuhle milou knížku o divence plné fantazie a pohledů na svět očima čistých radostí. Dočteno s povzdechem: no krasne... asi takhle me ohromila kniha, kterou autorka napsala v roce 1908.
Mám rada příběhy tohoto typu. Kniha je velmi hezky napsána. Část me rodiny žije na Ostravsku a tak jsem si se zájmem přečetla tamní historii. Netušila jsem, ze toto období bylo tak těžké a složité. O to víc si vážím toho, co máme teď s vědomím, že je to také díky lidem, kteří si tímto obdobím museli projít. Z autorky cítím snahu situace pouze popsat, nikoliv jakkoli hodnotit.
Kratičká kniha o jednom malém - velkém rozhodnutí. Jak prosté a přitom po duši hladící...
Při čtení prvních odstavců knihy jsem si říkala, jo jo, to budou asi nějaké výlevy, jak jsem udělal v životě něco špatně. O pár odstavců dál jsem si přála, aby stránky přibývaly a kniha neskončila. Co mě na panu Etzlerovi baví, je jeho zapálení pro novinařinu a emoce, které do svého povolání vkládá. Nejednou jsem si vybavila několik let starou reportáž z Číny, kdy proskakoval z televizní obrazovky k nám do obýváku, aby co nejvěrněji zprostředkoval trýznivou situaci tamních obyvatel nebo proud nepříznivých zpráv z Číny vyvážil nějakou zajímavostí. Kniha je nepřebernou směsicí rozmanité novinářské práce v této nesvobodné a komplikované zemi. Během čtení a po dočtení knihy přišlo i na mé oblíbené googlování ve starých archivech ČT, shlédla jsem snad všechny dostupné přednášky a poslechla rozhovory s panem Etzlerem. Velké díky! Těším se na další a další pokračování.
Láká mě být přítomna těmto rozhovorům, nacítit atmosféru. Kniha je moc hezkým nahlédnutím do nitra samotářů, kteří si zvolili žít "v oku hurikánu", kde je všeobjímající klid a na okraj je posazen městský život s jeho "krysími závody". Při čtení mě napadlo, že lidé často hledají spokojenost. Našla jsem ji v každém z publikovaných příběhů - nelpět, nechtít, neškodit, jen být. Tepat se srdcem přirozeného běhu dní. Při čtení knihy jsem se několikrát od srdce zasmála. Fotografie hezky dokreslily atmosféru rozhovorů. Přimlouvám se za další pokračování.