Maki21
![Šikmý kostel Šikmý kostel](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428618/sikmy-kostel-3Jk-428618.png?v=1638780398)
Knihu jsem nalezla díky čtenářské výzvě ale jsem za ní ráda. Téma je velice složité a o to více obdivuji autorku jak krásně příběhově toto období našich dějin zpracovala. Krásně zpracované, čtivé a rozšiřující obzory.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg?v=1625748456)
Nádherná kniha, dlouho jsem se opovrhovala českými autorkami (nechápu proč) a letos již podruhé jsem narazila na knihu kterou napsala žena a k tomu Češka a opět paráda. Příběh krásně vykreslen, člověk se opět dozví něco o historii svojí země o které nemá ani ponětí. Kniha mě opravdu nadchla a přečetla jsem jí ze zatajeným dechem jelikož jsem pořád potřebovala vědět jak to dopadne, kam se bude děj vyvíjet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29794/harry-potter-a-kamen-mudrcu-cL0-29794.jpg?v=1566590180)
Knihu sem četla jako malá holka, teď sem se k ní vrátila. Je to úžasný odpočinek v hektických dnech kdy můžeme svou fantazii více zapojit a představit si vše co je v knize popsáno. Rozhodně si přečtu všechny knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vejce a já Vejce a já](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24434/vejce-a-ja-MKB-24434.jpg?v=1466341116)
Tuto knihu jsem si vybrala pouze díky výzvě ale rozhodně jsem nelitovala. Byla zajímavá, poutavá a nejednou jsem se zasmála. Příjemná oddechovka na léto.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501760/moje-pripady-z-1-oddeleni-4OH-501760.jpg?v=1664548575)
Knihu jsem si poslechla v audio verzi a byla jsem nadšená. Knihu vypráví Miroslav Hanuš který pracoval jako šéf 1.oddělení ve stejnojmenném seriálu. Při poslechu jsem si ihned vybavovala jednotlivé případy které v seriálu byly ztvárněny. Moc hezký poslech a byla jsem z toho opravdu nadšená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krysař Krysař](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2073/krysar-JUF-2073.jpg?v=1605824016)
Za mě krásná kniha, sice až v dospělosti jsem pochopila co chtěl autor říct. Ale jinak moc pěkné zpracování, smutné ale autentické. A dokázala jsem se naprosto vžít do pocitů Krysaře který bojoval nejen s obyvateli města Hammeln ale i sám s sebou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
Perfektní, musím říct že na knihu pana Kunderu jsem se chystala delší dobu ale až čtenářská výzva mě donutila. A musím říct že už naprosto chápu proč je to tak uznávaný autor. Kniha krásně vykresluje období po vpádu vojsk Varšavské smlouvy a jak se s ním jednotlivý hlavní hrdinové vypořádali. Psychologie postav je perfektní, popis okolí také. Já nemám co vytknout, jen škoda že tito autoři nejsou v povinné literatuře pro žáky středních škol.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Osvícení Osvícení](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264/osviceni-lld-264.jpg?v=1516264957)
Opět to dokázal, další mistrovské dílo z pera tohoto autora. Ačkoliv upřímně začátek mi přišel nudný a až moc popisný, nicméně na konci knihy jsem pochopila že to vše dávalo smysl. Celý příběh do sebe zapadl jako puzzle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29800/harry-potter-a-tajemna-komnata-AQf-29800.jpg?v=1515232687)
Stejně jako celá série Harryho Pottera, samozřejmě i tahle je super. Příjemná až velmi podobná jako film (to sem nečekala, spíš si to nepamatuju). A opět výborná relaxační kniha, takže jdeme číst další v pořadí :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dallas 63 Dallas 63](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140275/dallas-63-sNm-140275.jpg?v=1424723248)
Tak jo kde začít, opět je to King a opět je to bomba. Kniha může být pro někoho nesmírně dlouhá (přes 700 stránek), ale ono to opravdu nejde zkrátit. Ačkoliv sci-fi typu cestování časem není obvykle moje gusto tak tady to bylo bezva. Nejenže miluju období 50.-60-let v USA, ale taky ta autentičnost. Autor v závěru píše že si sháněl mnoho informací o lokacích kde se kniha odehrává a jak to tam vypadalo tenkrát, a je to opravdu vidět. Pokud chcete vidět jak se žilo v 50. letech tato kniha je ideální.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krev elfů Krev elfů](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433/krev-elfu-dlH-433.jpg?v=1586279009)
(SPOILER) Po prvních dvou dílech které jsou souborem povídek je toto první román o Geraltovi. Kniha je velmi poutavá a už se nemůžu dočkat až si přečtu celou sérii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382011/tater-z-osvetimi-V67-382011.jpg?v=1535578723)
Nemám ráda knihy z tématikou koncentračních táborů, ale tato kniha je pojatá jinak. Je o lásce která může vzniknout kdekoliv i na tak otřesném místě jako je Osvětim. Je to o odvaze, a o tom jak láska dokáže přežít všechno. Velmi silný příběh který je ještě k tomu podložen skutečnými událostmi. Mám také radost že na závěr kniha neskončí jen tak ale jsou tam popsány osudy postav jak následně doopravdy dopadly což obvykle nebývá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Právo nálezce Právo nálezce](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407591/pravo-nalezce-4L6-407591.jpg?v=1554722234)
Jakože wow, od začátku do konce prostě pecka. Kniha je napínavá, moc se mi líbí jak se tam objevují i části z minulosti takže člověk ví co předcházelo chování hlavního hrdiny a proč se chová tak jak se chová. A největší překvapení pro mě bylo když mi ke konci knihy docvaklo že tam vystupuje Holly. Ta Holly co má teď vlastní knihu. Prostě pecka
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Malý princ: Velká obrazová kniha Malý princ: Velká obrazová kniha](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186918/maly-princ-velka-obrazova-kniha-186918.jpg?v=1388578815)
Knihu jsem si poslechla ve formě audioknihy a velice příjemně se to poslouchalo. Pro mě kniha byla velice příjemný odpočinek, zároveň tam bylo spoustu bodů k zamyšlení ale upřímně si nemyslím si že by se tato kniha měla řadit do kategorie pro děti.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145715/egyptan-sinuhet-ga6-145715.jpg?v=1555067045)
Velice náročná kniha alespoň pro mě. Prokousávala sem se jí asi 3 měsíce. Ale pokud někoho zajímá starověký Egypt a život v něm, tak velice doporučuji. Knih patří k náročnější literatuře ale určitě čtenářům rozšíří obzory.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šepot z lesa Šepot z lesa](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488693/sepot-z-lesa-5nL-488693.jpg?v=1657301517)
Nádherně napsaná kniha, jsem ráda že jsem se po dlouhé době vrátila k českým autorům. Neuvěřitelně napínavé do poslední stránky, nádherně vykreslené prostředí českých hor a k tomu prvky záhad a tajemna. Za mě naprostý top.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kopírák Kopírák](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507971/kopirak-zb1-507971.jpg?v=1671796768)
Za mě jednoznačně pecka, na tuto knihu jsem se moc těšila. Jelikož mě obecně baví sérioví vrazi byla jsem velice ráda že zde byly zapojeni ti nejslavnější a vážně wow. A závěr kdy se dozvíme kdo je "Kopírák"? Hustý, ani ve snu by mě nenapadlo že to tak může být. Autorka se opravdu překonala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482125/mluvi-k-vam-kapitan-fRn-482125.jpg?v=1633883211)
Ačkoliv s Davidem Heclem jsem slyšela spoustu rozhovorů, jelikož je to zajímavá osobnost, tato kniha je velmi unikátní. Člověk se zde nedozví pouze o kapitánově životě ale i o tom jaké je to vůbec být pilotem, jak je to psychicky a fyzicky náročná práce a že to není pouze o tom "řídit letadlo." Kniha je na závěr krásně doplněna fotkami a součástí knihy jsou i úsměvné příběhy s kokpitu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Černočerná tma Černočerná tma](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95644/cernocerna-tma-pDo-95644.jpg?v=1451649392)
Opět výborná kniha od mistra hororů. U povídky 1922 jsem se opravdu bála. Stephen King je mistrem detailů a pokud jste strašpytel jako já tak se vám o těch detailech v noci zdá :D. Kniha mě přesvědčila že i když mám vždy husí kůži u Kingových knih určitě si přečtu i další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Citlivka Citlivka](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516546/citlivka-6515e67057c5c.jpg?v=1695934065)
Kniha mě zaujala už v knihkupectví. Věděla jsem že jsem trošku citlivější než ostatní ale tato kniha mi ukázala že to není špatně, a jak s tím zacházet. Moc příjemné čtení, občas náročné ale opět mi prohloubilo pohled do mé citlivé duše.