Mandlevest komentáře u knih
Výborná knížka pro tyto sváteční dny, užila jsem si ji dokonale. Mix fikce a skutečných událostí té doby a místa, na příběhu rivality dvou velikánů, stárnoucího Leonarda Da Vinci a mladíka Michelangela, paní autorka sepsala dokonale. A vůbec se s tím nemazlila a oba génie, zejména Leonarda, vůbec nešetřila :-). Příběh místy i lehce pobavil, bylo více jak zajímavé číst o vzniku jejich unikátních děl, sochy Davida a obrazu Mony Lisy, které obdivují miliony lidí dodnes. Mám moc ráda, když se podaří, že po dočtení příběhu vyhledávám další informace, prohlížím si další díla, což se u této knihy stalo. Letos se do Florencie ani Paříže asi nestihnu podívat, ale co určitě stihnu, je výstava Mistři renesance v Mánesu. Tu si nenechám ujít! A tato kniha mi byla k návštěvě nejlepší inspirací.
Zase musím poděkovat svým oblíbeným zde na DK, bez jejich hodnocení bych knihu úplně minula a byla by to velká škoda. Už jen proto, že se jedná o českou autorku a příběh z doby nedávno minulé, kterou je třeba si pořád připomínat, v této době je to více než aktuální čtení. Já v době normalizace dospívala, ani mí rodiče to neměli po tzv "prověrkách" jednoduché, zvláště maminka, učitelka, která se musela se svou milovanou prací na dlouhé roky rozloučit:-(. Knížka mi tuto dobu strachu, podezírání, donašečů ale i odvahy a víry v lepší svět, na osudech několika rodin, které se , v průběhu výborně napsaného příběhu, protnou, připomněla. Příběh autorka napsala na motivy skutečných událostí, volným předobrazem románové hrdinky Lídy je studentka Lilian Landová, o to silnější je to příběh. Kniha je velmi čtivě napsaná, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Kdo ještě nemá vybranou knihu do letošní čtenářské výzvy o boji za lidská práva, vřele doporučuji. A pro mladší generaci, která (naštěstí) tuto dobu nezažila, by měla být povinnou četbou. Skvělé čtení, prosím, přečtěte si ho. Abychom, přes všechny starosti a problémy, které dnes třeba máme, nezapomínali.
Povídky moc nemusím a názor na ně nezměnil ani mistr Nesbo. Už jen to, že jsem si je dávkovala, každý večer jednu, o něčem vypovídá. Ne, že by byly špatné, ale já je patřičně nedocením. Sotva jsem se začetla, už byl konec:-). A tak se mi líbila nejvíce ta nejdelší, Žárlivost. Ostatní, ač o pointy, a někdy i překvapivé, nebyla nouze, mě tolik nezaujaly. Hodnotím jako dobrý průměr, ale nesmutním, Harry Hole se vrací :-).
Nevím jak Vy, ale podzim, zejména teď v období dušiček, patří k mému nejmilejšímu ročnímu období. Možná je to tím, že jsem se v něm narodila a ta určitá melancholie, zklidnění a rozjímání ke mně patří. A také se mi nejlépe čte, nic mě nerozptyluje, dny se krátí do delších večerů,nastane období svíček a svařáku :-). A potom se objeví pár dnů babího léta, slunce svítí na sytě modré obloze, listí na stromech hraje barvami a země voní svou zvláštně podzimní vůní , které se nikdy nenasytím a Vy vnímáte tu krásu okamžiku, intenzivně a s pokorou, než ji zase zahalí tajuplná mlha a chlad. To je podzim. A takový podzim je pro mě tato kniha. Tajuplná, melancholická, intenzivní, překvapivá, hřejivá. Možná každého tolik nepotěší, ale já si ji uměla užít a užila naplno. Originální a krásný příběh, který doporučuji k přečtení, a to nejen na podzim :-).
Moc pěkný příběh o síle rodinných vztahů, rodičovství, dospívání a v neposlední řadě o Itálii, lásce a nových nadějích. V dovětku autorka píše, že cestu do Itálie opravdu podnikla a některé ze zážitků v knize zpracovala. A je to poznat , zejména v popisu té cestovatelské části. Moc ráda jsem si připomněla krásu Říma, Vatikánu, Benátek a Florencie, které jsem už navštívila a návdavkem jsem ještě poznala Neapol a Capri a bylo to opravdu báječné cestování, provoněné skvělým italským jídlem, krásou italských památek a neopakovatelnou prázdninovou atmosférou. Hlavní hrdinky knihy, Sofii, Francescu a Allegru jsem si zamilovala, každá s jiným trápením, ale všechny osobité a moc sympatické. A i když příběh je lehce předvídatelný, je opravdu vkusně a velmi čtivě napsaný a já jsem se k němu vracela s opravdovým potěšením. A myslím si, že by z něj mohla být i báječná prázdninová road movie:-). Kniha má moc krásnou obálku, která přesně vystihuje letní pohodovou atmosféru knížky, kterou milovníkům chytrých romantických příběhů ze života určitě doporučím. Já si čtení maximálně užila a s radostí posílám knihu do "červených čísel" :-).
Zase jsem se přesvědčila, že tato paní autorka píše opravdu výborně. Má dar, že Vás obohatí spoustou zajímavých informací,ale ani na chvíli nemáte pocit, že by nudila anebo zdržovala příběh. A že si ho užívala, a já s ní, na více než 600stech stranách:-). A potom ty její hrdinky, ty já prostě můžu. Plnokrevné, zajímavé, tajemné, milující i milované. No, užila jsem si tento napínavý příběh na maximum a zvědavost mi nedala, abych nezjišťovala, jak je na tom autorka s další knihou. Už vyšla, hurá. Snad (určitě) se brzy dočkáme i překladu od (jako vždy) skvělé Lenky Faltejskové.
Tohle je námětově něco úplně jiného než série s Frostem (i když v Nočním ptáku si autor také pohrává s myšlenkami a pamětí), ale že psát inteligentně a velmi, velmi čtivě Brian umí, potvrzuje i v tomto románu. Náročnější na pozornost, ale napínavé od začátku do konce. Možná tomu chyběla ta pověstná třešnička na dortu, na kterou jsme u jeho knih zvyklí, ale musím říct, že se mi kniha přesto líbila více než Sama proti všem. A i když námětově tyto knihy nevyhledávám, nenudila jsem se ani chvilku, protože je, za mě, senzačně napsaná. V poděkování autor píše, kdo a kdy ho ovlivnil, aby se v zápletce vydal zkoumat paralelní světy. Přání si tímto románem vyplnil a já ho odměním plným počtem hvězdiček, a to nejen proto, že jít za svými sny a plnit si je, je mi nesmírně sympatické.
Tohle asi neni knížka pro každého, ale já si ji užila maximálně. Nevelká rozsahem, ale příběh dívky Olivy, o volbě nejen životního partnera, má velký přesah. Autorka umí velmi pěkně vykreslit nejen charaktery postav, ale i prostředí jižní Itálie, nádherné, ale v šedesátých letech minulého století striktně patriarchální. V příběhu je moc hezky popsán vztah otce a dcery, který ovlivní zásadně její budoucnost. Kniha není typické rychločtení s jednodušší zápletkou, je třeba více pozornosti, abyste se do příběhu úplně ponořili a vychutnali si ho. Moc se mi líbil a obálku má také krásnou.
Jak pevná jsou pouta Vašeho přátelství? Tak by se jednou větou dal shrnout tento emocionální, dojemný příběh dvou kamarádek Kate a Tully. A jelikož ho napsala Kristin Hannah, připravte se na silný příběh o vzletech i pádech, o snech i realitě života, o pochybách i naději, o lásce partnerské i rodičovské, o zradě i odpuštění. Kniha se čte sama, a tak jak to Kristin umí, postavy jsou složité, uvěřitelné, nejsou černobílé a budete je milovat. A těch krásných, moudrých vět, který příběh skrývá, opravdu radost číst. Kristin knihu napsala již v roce 2008 a má ještě pokračování. A také na Netflixu je seriál Firefly Lane. Až si dcera také přečte knížku, nenecháme si ho ujít. Nádherný, bohatě propracovaný příběh o přátelství. Ten si prostě musíte přečíst.
Podle anotace bych neřekla, že mě příběh bude bavit, ale byla jsem zvědavá, zárukou dobrého čtení pro mě byl autor, jeho Staré křivdy se mně před časem hodně líbily. A tak jsem absolvovala tu jízdu do neznámá spolu s Pasažéry a musím říct, že to byla nervydrásající cesta, zvláště v druhé polovině. Autor nejde příliš do hloubky, přesto se mu daří originální zápletkou a napínavou pointou udržet vaši pozornost a popřemýšlet o otázkách , které, nehledě na žánr, ve Vás kniha vyvolá . Kdo má větší právo přežít a kdo má právo o tom rozhodnout? Přečtěte si to a já určitě vyhledám další knihy tohoto autora. Výborné čtení.
Kniha akorát tak na 3 hodinový let :-). A to nejen počtem stránek, ale i námětove. Musím říct, že předchozí kniha autorky, Pérka, drátky, kolečka se mi líbila o trošku více. Ale i tento příběh ze současnosti o životních náhodách, přátelství a lásce se mi četl moc hezky. Příjemná prázdninová jednohubka z českých luhů a hájů. Fajn letní čtení.
Od Lucy Clarke jsem přečetla vše, co u nás vyšlo a kniha Pozvala mě dál se mi líbila nejvíce. Já se začetla hned od začátku, příběh mě chytil a hezky se to psycho strašidelné napětí stupňovalo. Konec se dal předvídat , ale i v něm dovedla autorka najít, pro mě, vtipné a nečekané překvapení. Velká spokojenost, super odpočinkové čtení. Lucy Clarke mě žádnou knihou ještě nezklamala, spíše naopak. Píše čím dál lépe.
Dosti napínavé psychočtení, u kterého se nudit nebudete. Námět knihy není sice moc originální, ale autorka zápletku pojala docela netradičně a, za mě, se jí povedlo udržet čtenáře ve slušném napětí a děj hezky vygradovat. Hlavní hrdinka sice, zejména v první třetině knihy, řeší až moc sama sebe, myšlenky se opakují v různých souvislostech a už mě to trošičku přestávalo bavit (proto ta * dolů), ale záhy příběh nabere obrátky a je v podstatě neodložitelný. Příjemné překvapení pro dva večery a autorku si určitě nechám v hledáčku, protože Nevlastní dcera je její prvotina. Povedla se.
Výborná kniha, asi spíše psycho než thriller, a to já mám hodně ráda a přesně na takový druh napětí jsem měla náladu. Kdo preferuje rychlý děj, akční a plný dramatických scén, bude zklamán. Komu nevadí anebo se přímo těší (jako já :-)) na pomaleji se posunující příběh, kdy napětí houstne, odhalují se stará tajemství a o nová taky není nouze, budete spokojeni. Od autorky jsem četla Podivnou holku, která se mi také líbila a ani tato mě nezklamala. Hodnotím vysoko, užila jsem si to.
Tato série je potěchou nejen pro duši, ale i pro oči. Obálky jednotlivých případů jsou prostě překrásné. Další příběh, který na Vas bude, i přes všechny podrazy a nepravosti, působit zvláštně uklidňujícím dojmem. Jako když si sednete do věkem již značně opotřebovaneho křesla, ale pohodlnější prostě nenajdete a dáte si dobrou kávu nebo čaj a obklopena lidmi, které máte ráda, cítíte zvláštní zklidnění a radost okamžiku :-).Tyto detektivky, opravdu precizně a s láskou psané, jsou velmi silné ve vytvoření atmosféry, která Vás naprosto pohltí. A i když se mi příběh moc líbil, maximální hodnocení si schovám pro případ, odehrávající se ve vesničce Three Pines.
Uf, tak celá série dočtena a musím říct, že jsem se s tímto posledním dílem docela trápila. Něco z toho trápení jsem si zavinila sama, předchozí díl jsem četla na podzim minulého roku a tak jsem se občas v ději neorientovala a nechápala souvislosti, kdo nečte všechny tři díly série za sebou, bude mít stejný problém (na druhou stranu klobouk dolů před všemi, kdo to dal, já bych to nedokázala :-)). Dalším problémem pro mě byla přílišná složitost děje, a to na úkor srozumitelnosti a hlavně uveritelnosti a ani závěr mě do kolen nedostal. To bylo zase krkolomného vysvětlování, aby vše jakž takž sedělo :-). Přes to všechno je třeba říct, že kniha byla napínavá, četla se dobře, podpořena krátkými kapitolami. Autor v doslovu píše, že děkuje své ženě, že vydržela tisíce lístečku s poznámkami ke knize. A v tom je možná, pro mě, kámen úrazu. Kdyby těch poznámek byly jen stovky, knize by to, dle mého, prospělo. Nakonec knihu hodnotím poměrně vysoko, kdybych neměla časovou prodlevu, za což autor nemůže, hodnotila bych ,i přes výše zmíněné, takto.
Přiznám se, že knihu jsem také neměla v plánu číst, nakonec mě přesvědčily komentáře mých oblíbených, veskrze nadšené. Od této autorky mám přečtené vše, co u nás vyšlo a na rozdíl od většiny mě moc nenadchly. Ve svých knihách zpracovává vážná témata, ale často jako pohádku pro dospělé, k hrdinům jejich knih jsem si nenašla cestu a knihy na mě emočně, byť by tématem měly, nezapusobily. Nicméně jsem ráda, že jsem na četná doporučení zde v hodnoceních dala a knihu Dilema si přečetla. Je opravdu jiná než ty předešlé, minimálně v tom, že je uvěřitelnejsi a tím pádem pro mě lepší. Příběh jedné rodiny, jedné oslavy a jedné noci, která změní jejich život. Doporučuji.
Nezastírám, že jsem se začátkem musela trochu "prokousat",abych byla, čím déle jsem četla, o to více odměněna. Jako bych se vrátila v čase. Jakožto"matka v letech" bylo moje třetí dítě vzhledem k velkému časovému odstupu od svých dvou starších sourozenců, vychováváno jako jedináček , a dle mínění okolí také značně přemoudřelý :-). Ale přežili jsme to a dnes je z ní normální "puberťačka" se vším všudy :-). Poetika příběhu je kouzelná a ponaučení , které z něj plyne, by si neměla přečíst jen mládež, které je primárně kniha určená. Poslední kapitoly , jak to tento mistr příběhů ze života umí, jsem se neubránila dojetí. Dostala jsem radu (děkuji petrcepek), abych četla tuto knihu jako první, a tak, zřejmě v čase vánočním, navážu volným pokračováním, které již mám doma. A moc se na to těším. Krásné, emotivní, chytré čtení!
Tohle se nečetlo úplně lehce, ale osud poslední baronky v Čechách mě nesmírně, nejen knižně, obohatil. Ano, je to cca od půle knihy dosti ponuré čtení, ale určitě ne osobností hlavní hrdinky, ta svítila, přes absurdnost doby , jasně a odhodlaně. A já zase vyhledávala další informace, je to pro mě opravdu velmi obohacující, setkávat se s reálnými příběhy těchto výjimečných žen, jejichž, často těžký osud, vás může v lecčem inspirovat. Minimálně v tom, že lusknutím prstů může být opravdu hůř než si dovedeme představit. Osud Blanky a Kristiána, kteří se provinili pouze tím, do jakého prostředí se narodili, jejich nezdolnost a síla ducha je velmi inspirující. A ač ten dramatický příběh byla drsná realita jednoho životního osudu, nelituji, že jsem po knize sáhla v období Vánoc, spíše naopak. Silných příběhů není nikdy dost, tento se mi dostal pod kůži a já objevila další českou autorku, jejiž tvorbu znovu vyhledám. Píše skvěle.
Tak jsem chtěla vyzkoušet to půl* hodnocení, ale to bych musela číst něco jiného než tuto skvěle napsanou sérii, tady je to hodnocení jednoznačně maximální. Má to vše, co si od napínavého krimi příběhu přeju, aby měl:-). Dějové linky vyšetřování (tentokrát) hodně brutální vraždy se tam skvěle a nenásilně prolínají se soukromím jednotlivých vyšetřovatelů. A co opravdu oceňuji, mají svůj vývoj, který vzbuzuje i naši zvědavost, netočí se ta soukromá linka v takovém opakovacím, natahovacím módu jako u některých jiných sérií. Prostě není to odbyté, autoři si s ní dali práci a to já ocením. Navíc jsou tam opravdu skvělé momenty, kdy si řeknete "wow, co z toho asi bude?" a linka nevede do ztracena, ale připraví půdu pro další vzrušující momenty. Momentálně jedna z nejlepších detektivních sérií, kterou čtu. Nemůžu se dočkat dalšího dílu:-).