marie.kolarova | Komentáře u knih | Databáze knih

marie.kolarova marie.kolarova komentáře u knih

Velmi anglická vražda Velmi anglická vražda Verity Bright

Vcelku hezký rozjezd, který ale postupně místo aby gradoval, tak padá a padá, až dopadne na dno. Dočteno, ale jen proto, že je léto a neměla jsem co jiného u vody číst.

24.07.2023 2 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Zajímavá změna. Některé povídky lepší, jiné slabší. Všechny je spojovalo téma vztahy a žárlivost a možná proto mi přišly na jedno brdo.

29.06.2023 3 z 5

Matčino vyznání Matčino vyznání Kelly Rimmer

Emočně strhující příběh dvou žen milujících stejného může. Ivy je matkou, Olivie manželkou. Kniha se může zdát v některých úsecích příliš dlouhá a popisná. Ale pokud vydržíte do strhujícího konce tak pochopíte, že kniha být kratší nemohla.

14.05.2023 5 z 5

Erekce srdce Erekce srdce Petr Soukup

Velmi vtipná kniha. Mnohokrát jsem žasla nad tím, jak vtipné a výstižné slovní spojení jde vymyslet. Autor má evidentně dar jazyka (a to doslova :-))

21.04.2023 5 z 5

Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se! Johana Fundová

První část knihy s dětskými hrdiny mě hodně bavila. Ve druhé části sledujeme již hrdiny třicátníky, kteří se díky školnímu srazu opět setkávají. Ovšem na to, že je má dát dohromady samotný sraz, tu je o něm jen pár slov. Celkové provázání mezi současností a minulosti jsem nějak neodhalila a nepochopila.

03.04.2023 2 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Nádherná a dojemná kniha s velmi silným příběh. Ať bych napsala sebe pozitivnější komentář, tak bych knihu nevystihla dostatečně dobře. Ta kniha se prostě musí přečíst.

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Velmi zajímavé a netradiční téma s překvapivou zápletkou a vyvrcholením. Za mě to byl hodně dobře vymyšlený příběh.

04.03.2023 4 z 5

Etiketa pro elegantní ženu Etiketa pro elegantní ženu Julie Balobanova

Tak tato kniha mě svým stylem psaní a poučování vůbec neoslovila. Dle předchozích komentářů je autorka evidentně z řady instagramové a tiktokové generace. V knize "radí", jak v životě lépe jíst těstoviny, lépe používat ubrousek, lépe pokládat kabelku, lépe se obléct na divadelní představení, atp.

04.03.2023 1 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Příběh jedné povedené rodinky, jejíž členové jsou nesympatičtí, vlastně v určitých ohledech takoví zvláštní, skoro všichni na facku :-)
Napínavá a strhující zápletka, od které se nechcete odtrhnout. Kniha je hezky zamotaná, do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah. Jediná moje výtka je konec - za mě moc rychle ukončeno, vyřešeno a vlastně pořádně nevysvětleno.

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Zvláštní kniha z ne úplně vzdálené budoucnosti. Svět, ve kterém jsou ženy - služebnice - přiděleny k určitému páru, aby mu porodily děti, následně musí odejít a jsou přiděleny k jinému páru, aby porodily děti zase jemu a tak pořád dokola. Téma pro mě osobně poměrně děsivé. Čekala jsem nějakou vzpouru, nějaký zvrat, který ale nenastal. Kniha prostě jen tak nějak plynula a měla velmi otevřený konec.

Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

4 příběhy, 4 fascinující díla, která by mohla vyjít klidně samostatně. Úžasný Shawshank asi každý z nás zná. Teď věřím, že každý bude znát i Tělo, protože to bylo neskutečné.

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Tak toto byla hezká a zajímavá kniha. Přečetla jsem ji během pár večerů, kniha je velmi čtivá a čtenář chce vědět, jak to dopadne. Hlavní hrdinka je divná, střelená, možná ze začátku působí až nesympaticky, ale pak vlastně pochopíte proč. Humorné pasáže se střídají s vážnějšími a dojemnějšími. Celý příběh možná působí trošku nerealisticky, ale to mě v tomto případě vůbec nevadilo.

04.03.2023 5 z 5

Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Manfred Spitzer

Zajímavá kniha a vlastně první svého druhu, kterou jsem četla. Ztotožňuji se s autorem, že moderní technologie nás zbavují nutnosti více přemýšlet, používat rozum a běžné instinkty. Na druhou stranu kniha skáče z jednoho tématu do druhého, obsahuje hromady odkazů na jinou literaturu či vědecké články a není zrovna čtivá. Zároveň jsou v knize některé názory, které mi přijdou spíše přáním autora než podloženou informací. Co se mi líbilo, bylo shrnutí každé kapitoly. Když si člověk přečte jen to, tak vlastně chybu neudělá.

Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Kniha se vcelku pěkně četla, i když jsem pořád čekala na nějaké wow nebo zápletku, která vlastně nikdy nepřišla. Postavy v knize tak nějak řeší vlastní traumata, starosti, co se životem, jak najít sebe sama a jak se nějakým způsobem identifikovat. Musím přiznat, že hlavní postava - Aljaška - mi přišla nesympatická a s chmurným charakterem. Kniha není jen pro teenagery, to já už nejsem :-) Myslím, že může být zajímavá i pro dospěláky.

Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

Knihu jsem bohužel nedočetla, ačkoliv jsem se velmi snažila. Byla na mě hodně složitá, nesrozumitelná, mnohokrát jsem nevěděla, co tím chce autor říct. Používané slovní obraty a věty byly zvláštní, zastaralé. Za mě tato kniha ne.

04.03.2023 1 z 5

Dokonalá hra Dokonalá hra Vi Keeland

Je to taková klasika dua těchto autorek. Kniha se mi líbila, i když námět byl poměrně tuctový. Ale hlavní postavy byly sympatické a byla mezi nimi cítit velká chemie.

04.03.2023 4 z 5

Štěstí voní jako chleba Štěstí voní jako chleba Pauline Mai

Kniha mela hodne pomaly rozjezd a ponekud zvlastne se hlavni hrdinka v knize objevi az v jeji polovine. Misty dej ubihal tak strasne pomalu a rozvlacne, ze jsem mela pocit, ze snad o deset let zestarnu, nez knihu doctu.

01.03.2023 3 z 5

Joan a její cesta k novému životu Joan a její cesta k novému životu Ella Perkins

Poměrně zdařilý začátek trilogie o anglické chůvě, která bude pečovat o děti z velmi vysoké vrstvy. Příběh o lásce, osamělosti, společenských rozdílech a touze je zbořit. Kniha se hezky čte, takže už se těším na další díl.

09.02.2023 3 z 5

Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Vcelku hezká kniha, první část knihy je moc pěkná se zajímavou dějovou linií, druhá část knihy mi moc nesedla a na můj vkus byla nudná. Možná je ale určena pro mladšího čtenáře, než jsem já.

08.12.2022 3 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Do knihy jsem se ze začátku nemohla začíst, dokonce jsem i zvažovala, že ji odložím. Nakonec jsem ale vytrvala a vyplatilo se.

Hlavní hrdinka je poměrně svérázná, chvílema mě až její chování iritovalo :-) S některými hrdinkami se dokážu ztotožnit, s Eleonorou mi to vůbec nešlo. Její reakce, jednání i chování mi bylo absolutně cizí. Postupem času jsem ji ale s rozkrýváním její minulosti částečně začala chápala a pomalu jsem si k ní nacházela cestu.
Příběh se vyvíjí vcelku předvídatelně, ke konci knihy přišel ale vcelku nečekaný zvrat. Za konec knihy dávám autorce o jednu hvězdičku víc, než jsem chtěla dát původně.

04.11.2022 5 z 5