Márinka Online Márinka komentáře u knih

Provence jako sen Provence jako sen Lenka Horňáková-Civade

"Život má smysl, hluboký smysl dokud máme výběr, možnost. Možnost vybrat si, kterou z možných cest před námi se vydat, kterým směrem se otočit a jít... Mít, dát si právo změnit směr,nejít přímo, jít nikam, jít jinudy, jít pomalu, rychle, jinak... Jít po svém... skutečné bohatství a luxus. Je nutné si ho chránit a hlavně ho užívat, jinak zmizí pod šedí každodennosti."
To mě dostalo :)

Odpad Odpad Andy Mulligan

To, co je tam kruté, odstrašující, je reálné. Příliš pohádkový konec však poněkud ubral na kvalitě příběhu.

28.12.2015 3 z 5

Labyrinty světa Labyrinty světa Václav Cílek

Jako vždy skvělý Václav Cílek.

Mrtvá šelma Mrtvá šelma Jiří W. Procházka

Detektivky téměř nečtu, ale tato "šifra mistra Leonarda po česku" je čtivá, vtipná, s aktuálními narážkami, které mám v literatuře ráda. Jen by mne zajímalo, co na to táborští muzejníci :)

Postřehy z Londonistánu Postřehy z Londonistánu Iva Pekárková

Čtivé, zajímavé. Mnohem věrohodnější, než noviny :)

Víš, co čteš? Víš, co čteš? Iva Nováková

Doporučuji všem pedagogům i rodičům začínajících čtenářů.

28.12.2015 5 z 5

Edukace seniorů - Geragogika a gerontodidaktika Edukace seniorů - Geragogika a gerontodidaktika Naděžda Špatenková

Skvělá kniha nejen pro odborníky, ale také pro seniory samotné.

Autista a poštovní holub Autista a poštovní holub Rodaan Al Galidi

Autor v jednom rozhovoru s jistou nadsázkou říká, že knihu psal pro lidi, kteří neradi čtou, pro zkrácení dlouhé chvíle při čekání u zubaře nebo při cestování hromadnou dopravou. Pohádka o Geertovi, jehož jméno autor odvodil od arabského slova pro „dobrý“ a nechal ho přijít na svět moderní variantou neposkvrněného početí, je hříčka, která však nepostrádá vážnější podtón, a pokud se na ni naladíme, vnese pohodu do duše, jak se na pohádky sluší a patří.
Doporučuji.

Urbo Kune Urbo Kune Miloš Urban

Náročné, ale velmi zajímavé.

28.12.2015 2 z 5

Láska s chutí makronky Láska s chutí makronky Sarah Vaughan

Velmi příjemné čtení na osmihodinovou cestu vlakem.

Noblesa a styl Noblesa a styl Věra Nosková

Skvělé čtení

Smrtná zima Smrtná zima Kate A. Boorman

Nečetla jsem HG a tudíž jsem nebyla zklamaná. Není to sice žádná "velká literatura" a hodně připomíná Vesnici, ale příběh je čtivý, dostatečně napínavý - nikoli děsivý a tu a tam nutí i k zamyšlení. Těším se na pokračování. Doufám, že trilogie bude stejně zajímavá jako Vesmírná pouť.

28.12.2015 4 z 5

Nesmrtelná túra do Compostely Nesmrtelná túra do Compostely Jean-Christophe Rufin

Nejlepší "Jakubská" kniha, kterou jsem četla.

12.06.2015 5 z 5

Zmrzlinové sedmé nebe Zmrzlinové sedmé nebe Abby Clements

Letní nenáročná pohodovka s hrozbou, že přiberete na váze :)

04.08.2014 3 z 5

Poutnický deník Poutnický deník Jiří Bouda

Text je velmi popisný, takže ho zřejmě ocení spíše "kolaři". Ovšem dvě věci jsou na této knize úžasné - autorovy kresby a jeho věk! Ještě mám naději :)

04.08.2014 3 z 5

S kabelkou kolem světa a kompostu S kabelkou kolem světa a kompostu Magda Jogheeová

Veselá - a přitom pravdivá - kniha nejen o ženách a cestování. Smála jsem se nahlas, což není pravidlem :)

01.08.2014 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Skvělá kniha nejen o stáří, mrzoutech a sebevraždách, ale zejména o přátelství. Ove mi připadá jako "lehčí forma" Sheldona z BBT. Tak jako má Sheldon Amy, našel (bohudík) Ove po smrti své ženy Parvaneh. Druhým "parťákem" by mohl být Melvin Udall (skvělý Jack Nicholson) z filmu Lepší už to nebude. Srovnání se Stoletým staříkem je úplně mimo.

30.07.2014 5 z 5

Vizitka Vizitka Gabriela Benešová

Pěkný mystický příběh nejen o labyrintu vyšehradském, ale i lidském.

15.07.2014 4 z 5

Myslete jako Sherlock Holmes Myslete jako Sherlock Holmes Maria Konnikova

Čekala jsem mnohem více...

15.07.2014 3 z 5

Digitální demence Digitální demence Manfred Spitzer

Tato kniha vzbuzuje mnoho vášní a odsudků. Pravda, autor je příliš radikální a neuškodilo by mu studium faktů, ale na druhou stranu: není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Na toto téma - a knihu - skvěle reagoval Václav Cílek http://echo24.cz/a/igHPc/digitalni-demence-zranitelne-deti-chudi-i-nejisti.

15.07.2014 3 z 5