maris123 komentáře u knih
Třicátnice hledající sama sebe není téma, s kterým bych souzněla. Vztahové katastrofy neřeším útěkem, byť do Itálie. Tato část mě pouze utvrdila v přesvědčení, že můžete utéci před manželem nebo milencem, ale neutečete sami před sebou. Nicméně nadchla mě Indie - protože k józe a meditaci mám blízko. A Bali nezklamalo - jak jinak může taková kniha skončit, než happy endem.
Zajímavá zápletka a napětí až do konce. Tímto dílem skvěle vygradovala celá série.
Číst scénáře divadleních her bývá obvykle utrpení, ale v tomoto případě jsem si vychutnávala zejména krásný a vtipný překlad.
Erika kromě případu řeší i své osobní problémy a autor se stejným zaujetím vykresluje vztahy záporných hrdinů. Finále bylo pro mě nečekané, napínavé a skvěle vygradované.
S každým dalším dílem se mi tato série líbí víc a víc. Šéfinspektorka Erika mi v posledních dvou dílech připomíná jednu skutečnou známou, je vykreslená velmi realisticky :-)
Opět čtivý a poutavý kriminální případ, na jehož pozadí se rozvíjí osobní příběh hlavní hrdinky. Autorův styl se stále zlepšuje, těším se na další díly.
Kniha se neuvěřitelně dobře čte, krátké kapitoly rychle odsýpají. Schéma je podobné jako v Dívce pod ledem (série vražd - kriminalistka odstavená od vyšetřování - závěrečná vyhrocená akce), ale detaily jsou natolik jiné, že mi to nevadilo. Postavy ve většině situací působí velmi uvěřitelně až na pár nelogických situací (dopis v zamčeném pokoji - proč?; poslední oběť - jak zjistil vrah adresu?). Těším se na třetí díl.
Fakty podložené a čtivě zformulované příběhy z dávné i nedávné historie. Příběhy o minulých epidemiích jsou dnes až obdivuhodně aktuální, to asi autor nečekal.
Velmi čtivě psané příběhy z nejrůznějších časů lidských dějin.
Klasické detektivky, jejichž cílem je potrápit čtenářovy šedé buňky mozkové, a nepotřebují k tomu potoky krve.
Opět pele-mele informací z historie a současnosti Skotska. Jako inspirace pro cestování nebo pro tiché vzpomínání na navštívená místa je to skvělé.
Příběh rozdělený do krátkých kapitola pěkně odsýpá, autor udržuje čtenáře v napětí po celou dobu. Závěr je na můj vkus až přespříliš superakční. Jako oddychovka dobré. Uvidíme, kam se autorův styl vyvine...
Opravdu to není klasický cestopis, ale i tak návštěvníkům a milovníkům Skotska nabízí přehršle nápadů, kam zavítat a které pamětihodnosti nevynechat. Pro mě to budou třeba skotské zahrady a smažená tyčinka Mars :-)
Méně známá detektivka, alespoň pro mě, nicméně autorka své kvality nezapřela ani zde.
Je to sice fikce, ale klidně by se to mohlo stát doopravdy. Autor využívá svoji odbornost a nenudí, to hodnotím kladně. Konec je překvapivý, další plus. Ale celkově mě kniha svým stylem nenadchla, přeskoky po celých USA a spousta jmen, charaktery jen lehce načrtnuté a nedotažené.
Úžasně vykreslené Grónsko, sníh a ledovec a nepředstavitelné vzálenosti (díky za mapku). Ale po prvním díle jsme z dalšího vývoje postav zklamaná, on tam vlastně žádný vývoj není, všechno je jen ohromně akční a napínavé. Co na tom, že logika občas pláče. Ještě že se to tak dobře čte.
Další z řady severských krimi, četla se mi velmi dobře. Autor se tentokrát neutápí jen v krvi, ale nabízí i poetický pohled na Grónsko. Výsledkem je zajímavý kontrast mezi zářícím sněhem a temnými zákoutími lidských duší.
Kniha se mi líbila víc než Hana. Důvody jsou už rozebrané v předchozích komentářích. Pro mě osobně hraje velkou roli to, že s "pachateli dobra" z minulého režimu mám osobní zkušenost. Věřím, že to s lidstvem mysleli dobře, ale zapomněli na člověka.