marli58 marli58 komentáře u knih

Mama Mama Táňa Keleová-Vasilková

Příběh ze života a o životě. Současný příběh o rodinných problémech a radostech. Vztahy dětí a rodičů. Žádný zbytečný balast, dobře se čte a stále chcete pokračovat, takže přečteno za dvě odpoledne.

05.04.2021 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Krásný i drsný příběh napsaný poetickým jazykem.

04.02.2021 5 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Nalákal mě posun hrdinky časem do 18. století. Pak jsem se 200 stran prokousávala divným příběhem (dost nepříjemně na mě působilo, že Claire byla přece jen zvyklá z 20. století na určitý hygienický standard, pak jede několik dnů na koni a bez vzdechnutí po nějakém umytí, nebo aspoň myšlence na ně, vleze do postele a ještě prožívá úžasnou erotickou noc... mám dobrou představivost - pokaždé jsem ten puch z knihy téměř cítila. Tam právě šlo vytěžit z rozdílů 18. a 20. století. Pořád jsem se rozhodovala, zda nemám radši čtení vzdát. Pak se to ale nějak zlomilo (taky konečně ubyly erotické scény - do té doby na každé druhé straně) a dalo se užít skotské přírody, popis návratu na rodné sídlo, setkání se sestrou. Hlavní hrdina sice nemůže zemřít v první díle, který opravdu mohl být poloviční, ale z jakých zranění se Jamie "vylízal" za použití primitivních prostředků... Do dalšího dílu už určitě nejdu.

21.03.2020 3 z 5

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Dočetla jsem, ale jen ze zvědavosti, jestli se Eliška konečně vzpamatuje. Její styl povrchní děvky mně byl docela protivný. Stylizování její matky do růžového diblíka taktéž. I když ta se aspoň v krizi změnila. Pasáže s nemocným otcem byly napsané citlivě a uvěřitelně. Znovu bych to nečetla.

07.05.2019 2 z 5

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Super. Ke konci jsem měla pocit, že tam nebude nic nového. Už to vypadalo na 4*. Prostě případ vyřešen. A najednou vyšetřování ještě nekončí a je tam konec s velkým K ;-). Jen bych se přimlouvala za trošku osobního štěstí pro Eriku.

29.04.2019 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Kolikrát se pokračování nepovede ani původnímu autorovi. Myslím, že panu Mackovi se to docela podařilo :).

25.08.2018 4 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Téměř "učebnice" novodobých dějin. Moc dobře a uvěřitelně popsané události a různé způsoby "přežívání"... Až na to udání vlastního manžela... Trochu přitažené za vlasy.
Určitě stojí za přečtení, aby si všichni připomínali, jak to měli naši předkové těžké a jak se máme nyní dobře.

13.02.2018 4 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Takový milý, romantický příběh s poznáváním nových míst, měst a vše propojené kulinářským uměním. Pokud potřebujete vypnout, tak s J. Caplin.

22.09.2024 3 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

(SPOILER) Knihy od autorky čtu velmi ráda. Tentokrát to s "myšlením" devítiletého dítěte dost přehnala... Nezdá se mně, že by tak malé dítě takovým způsobem kombinovalo, jednalo a mstilo se. No prostě šokující....

22.09.2024 4 z 5

Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Příšerná a depresivní doba... A tohle všecko je třeba si pořád připomínat. Škoda, že román nezačínal v dobách největší slávy salonu.

23.01.2024 4 z 5

Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Moc sympatická paní farářka. Zajímavé životní příběhy, ale pasáže s náboženskou tématikou jsem postupně přeskakovala. Není to můj šálek čaje.

02.01.2024 2 z 5

Nová doba Nová doba Marie Lamballe (p)

Konec 2. světové války. Zajímavý pohled z druhé strany. Ze strany obyčejných Němců, kteří válku přežili s menší či větší újmou jak po fyzické, tak psychické stránce. Moc se mně líbilo jakým obětavým a zároveň samozřejmým způsobem se o sebe celý dům - jak majitelů kavárny, tak nájemníků - dokázal nezištně starat a zároveň společně pomáhat ukrývat židovku. Američané a Britové jsou pro Němce okupanti a Rusů se neskutečně všichni bojí. Už se těším na druhý díl. Pěkné.

16.05.2023 5 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Shari Lapena mně byla doporučena. Thriller se dobře čte a podezřelých pořád přibývá. A navíc poslední strana detektivního příběhu dává tušit, že vše ještě nebylo dořešeno...

06.02.2023 4 z 5

Zlaté časy Zlaté časy Anne Jacobs

Kniha se moc hezky čte, líbí se mně náhled do historie Německa po pádu berlínské zdi a zajímavé je i "sjednocování" západních a východních Němců, které tedy nebylo také nijak jednoduché.

06.09.2022 4 z 5

Jen aby, řekla moje žena Jen aby, řekla moje žena Michael Třeštík

Trefné postřehy, skvělé sebehodnocení = humor na úrovni. Doporučuji na zlepšení nálady :D.

28.04.2021 4 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Zase povedená česká detektivka. Někdy tam bylo trochu moc postav, ale dalo se zorientovat. Kladně hodnotím výběr prostředí.

23.10.2020 4 z 5

Dáma v modrém Dáma v modrém Naďa Horáková

Docela čtivý příběh s šarmantním šlechticem v hlavní roli, ale detektivka... to ne. Prostě se v tom příběhu ztratí obraz a taky tam někdo zemře a to je tak všechno. Policie případ odloží a tak se vyšetřování ujímá náš šlechtic a jeho krásná pomocnice, která má prsty všude. A pak zazvoní zvonec a pohádky je konec. Pěkná oddychovka a není brutální ;-).

27.07.2020 4 z 5

Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Hezký letní příběh pro chvíle pohody. Moc se mi líbil. A ještě bych pochválila překrásnou obálku :).

12.07.2020 4 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Pěkný příběh o soužití 3. generací. Moc se mi líbilo popisování situací z úhlu pohledu desetiletého kluka, bohémské matky a vesnické babičky. Pátá hvězda je za vyprávění bez přímé řeči a v dlouhých větách. Myšlenky se z nich tak nějak rychle valily a mělo to spád. Zajímavý je i konec. Co, kdo a s kým po letech.

24.09.2019 5 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Budu se opakovat, ale tato kniha je opravdu slabší. Zápletka jednoduchá, děj plytký a rozuzlení - škoda slov. Po prvních dvou knihách autorky - přečtených opravdu jedním dechem - zklamání.

23.07.2019 2 z 5