martin3724
![Zpěv Susannah Zpěv Susannah](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275/zpev-susannah-iML-275.jpg?v=1636053875)
Celá kniha mi přijde trochu jako bláznivý sen. Autorovi se totiž do knihy podařilo spojit vše, co ho napadlo včetně sebe samotného. Když si vzpomenu na první díl Pistolník a jeho westernovskou tématiku, nikdy by mě nenapadlo, že se kniha vyvine tímto směrem. Důvodem bude asi ona dlouhá doba, těch několik let, které mezi všemi díly uběhly a jak sám King v závěru díla uvádí, sám v tu dobu nevěděl, jak příběh skončí. A to mi na knize a vlastně celé sérii vadí nejvíce, to že od začátku neměla pevný cíl a příbeh si trochu žije svým vlastním životem. V této série prostě nikdy nevíte, čeho se na další stránce dočkáte. Přesto ale musím dodat, že je to velmi čtivé a jsem zvědav jak King celý tento nafouklý příběh zakončí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čaroděj a sklo Čaroděj a sklo](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272/carodej-a-sklo-t68-272.jpg?v=1636050323)
Za mě trošku slabší díl než předchozí díl Pustiny, ale stále šlo o skvělou knihu, která nám objasnila Rolandovu minulost.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neviditelná knihovna Neviditelná knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327441/neviditelna-knihovna-pDU-327441.png?v=1606416045)
Přirovnání k Doctorovi Who či Harry Potterovi mi přijdou trochu nadsazená. Knížka je zajímavá, ale myslím, že ze z toho nápadu dalo vytáhnout více. Ale jako oddychovka na léto dobré.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Illuminae Illuminae](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325600/illuminae-Umf-325600.png?v=1482392435)
Tahle knížka mě dostala :) Hrozně chytlavý příběh s netradičním stylem vyprávění.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stalker Stalker](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220302/stalker-C9I-220302.jpg?v=1423035089)
První polovina knihy mě moc nebavila, za což mohl hlavně hodně pomalý rozjezd, kdy se furt řeší něco okolo a hlavní postava Joona se zde do čtvrt knihy dokonce ani neobjeví. Druhá polovina je o poznání lepší a od chvíle, kdy se zjistí, kdo je vlastně vrah (Kepler mě zase dostal) se příběh neskutečně rozjede. Celkově tedy supr kniha, ale Písečný muž byl lepší. 4*.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pustiny Pustiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271/pustiny-UTj-271.jpg?v=1583766581)
S každým dílem lepší a lepší!! :) První díl, zajímavé, ale nějak jsem se do jeho příběhu nemohl dostat. Dvojka, naprostá pecka, jak kdyby šlo úplně o jinej příběh. No a třetí díl jsem prakticky nepustil z ruky. Dočteno a rovnou začínám čtyřku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři vyvolení Tři vyvolení](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270/tri-vyvoleni.jpg?v=1731407578)
Po Pistolníkovi jsem váhal zda se sérií Temná věž pokračovat, ale jsem rád, že jsem to nevzdal. Druhým dílem nejasnosti prvního dílu začnou konečně trochu dávat smysl a příběh nabere větší spád. Těším se na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Písečný muž Písečný muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163847/detektiv-joona-linna-pisecny-muz-hSy-163847.jpg?v=1418767213)
Naprosto úžasná knížka. Předchozí díly od Keplera byly dobré, ale vždycky to jaksi nebylo ono. Ale Písečný muž si mě získal svým strhující příběhem už po prvních několika stránkách a nepustila, dokud jsem jí během chvíle nedočetl. Už teď se těšim, až si přečtu další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258267/zabijak-anders-a-jeho-pratele-a-obc-j3Y-258267.jpg?v=1459844328)
Nechápu ty kritické recenze a špatná hodnocení. Mě knížka neskutečně bavila. Dokonce daleko více než Analfabetka, která sice byla také skvělá, ale u ní jsem cítil snahu lehce kopírovat fantastického Staříka. Zabiják Anders je naopak velice originální a zábavný a přesto nepostrádá pro pana Jonassona tak specifický styl humoru. Rovněž jsem rád, že je knížka o trochu kratší, než předchozí díly, čímž neobsahuje tolik nudných částí. Za mě 5*.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86548/paganiniho-smlouva-iWW-86548.jpg?v=1564728155)
Skvělá detektivka. Na začátku to vypadá klasicky, někdo umře a hledá se vrah. Nakonec se to ale celé vyvine tak, jak by vás ani nenapadlo. Zase o chlup lepší než předchozí díl :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hypnotizér Hypnotizér](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74711/detektiv-joona-linna-joona-linna-hypnotizer.png?v=1731828284)
Perfektní kniha, která vás nenechá vydechnout a stále nutí číst dál. Jediné, co bych vytknul byla zbytečně zdlouhavá část s flashbackem. Ale jinak bomba, 5*.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Playground Playground](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277408/playground-sJf-277408.jpg?v=1601550322)
S knížkou Playground jsem váhal kvůli špatnému hodnocení v recenzích. Vesměs však šlo vždy o stejný důvod - není to žánr na který jsou čtenáři Keplera zvyklí. Ostatní knížky autora jsem nečetl (určitě se na ně chystám), takže nemohu srovnávat, takže podám svůj nezaujatý názor. V příběhu je líčena láska matky ke svému synovi, pro jehož záchranu je schopná dojít až za hranici života do posmrtné říše. Ta je zde skvěle vylíčena jako čínský přístav s temnou atmosférou. Vadilo mi v něm ovšem pár věcí, kterými bych ale nechtěl spoilerovat těm, kteří knihu ještě nečetli. Knížka mě velmi bavila a dokončil za mě ve skoro rekordním čase. Těm kteří váhají bych určitě doporučil pořídit Playground jako Audioknihu, kde excelentní podání Terezy Bebarové posouvá knihu hodně nahoru.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sova Sova](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300909/sova-fMG-300909.jpg?v=1466790121)
Upřímně musím říci, že mě více bavil první díl. U něj mě kniha vtáhla do děje v prvních stránkách a nemohl jsem se od ní do konce odtrhnout. Sova má sice zajímavý začátek, kdy vás naláká podivným motivem vraždy a vy se tak těšíte, co bude dál. Pak ovšem přichází poměrně dlouhá část, kde akce opadne a v podstatě se jen neustále dokola omílají stejné osobní problémy hlavní aktérky Mii. Poslední třetina to však napraví a příběh se znovu rozjede, ačkoli dlouhoočekávaný závěr je poměrně krátký a vše skončí dříve, než si uvědomíte, že to má být to velké finále. Celkově jde ale o povedené severské krimi, které vám může zkrátit chladné zimní večery.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čáry života Čáry života](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323522/cary-zivota-EzE-323522.jpg?v=1586756040)
Knížka je velmi specifická a rozhodně není pro každého. Přestože se děj odehrává ve vesmíru nečkejte běžné Sci-fi. Osobně jsem zpočátku koupě litoval, jelikož svět do kterého vás kniha vhodí je úplně nový a má svá zaběhnutá pravidla, kterým nerozumíte. Všude vidíte jména a názvy, které zprvu nejste ani schopni přečíst, i hlavní postavy vám nebudou zrovna sympatické. Čtení je proto velmi složité a věřím že po prvních 100 stranách ji spousta lidí odsoudí a skončí se čtením. Příběh se ale postupně rozjíždí a děj vás začne vtahovat a tím jak jsou kapitoly vyprávěny z pohledů Akose i Cyry (hlavní hrdinové), tak je postupem pochopíte a začnete je mít rádi. Zhruba od poloviny mě kniha chytla a v závěru mě opravdu hodně bavila. Nakonec koupě rozhodně nelituju a těším se na další díl.