martineden martineden komentáře u knih

Babička Babička Božena Němcová

Babička je kniha stará skoro 200 let. Přesto jí čas neublížil. A Božena Němcová je hvězda, která nehasne.

09.02.2020 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Prostě Malý princ...

08.10.2019 5 z 5

Ticho Ticho Yrsa Sigurðardóttir

To zase byla jízda! Tento díl mi přesto dal docela zabrat, velkou část se skoro nic neděje, aby se na posledních stránkách všechno utrhlo a svištělo horskou dráhou dolů. A já se musela vracet ke jménům a dávat si to dohromady. A Erla? Ta teda jede. Super.

09.10.2023 4 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

To byla tedy jilzda! Četlo se to výborně, ale kniha mohla mít míň stránek. Ale ty vraždy tedy neskutečně kruté,

07.05.2023 4 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Uf! Přiznám se, že jsem ráda, že jsem knihu dočetla. Nebylo mi z ní úplně dobře. Ale to je asi známka kvalitní literatury, kdy ani nedýcháte a říkáte hlavním hrdinům, aby se sakra probrali. A ono ne! Motají se v kruhu, hlavně tedy postava Veroniky a Michala, ti mi přišli, že by měli mít rozum a ne házet zodpovědnost na děti, které tedy byly na facku. Vůbec jsem nepochopila, jakto že třeba dcera Mája neposlechla svého otce, když za ní běžel a křičel, ať počká. A ještě se jí pak omlouval. to mi připadá opravdu děsná výchova. Půjdu asi proti proudu, ale postavy prarodičů mi připadaly nejnormálnější. Petra Soukupová napsala zprávu o současné rodině, jen doufám, že všechny rodiny nejsou takové...

12.01.2023 5 z 5

Těžké duše Těžké duše Iva Hadj Moussa

Vynikající román. Možná ani ne tak úplně o krizi bílého stárnoucího chlapa, ale je tam toho plno o současném světě i o tom minulém. A hodně se mi líbilo pochopení hlavního hrdiny pro osobu jeho dcery, to se myslím dá číst jako učebnice pro vztahy rodičů a současné “křehké mladé generace. Je vidět, že autorka se (nejen) v psychologii vyzná. Tleskám a doporučuji!

14.08.2024 5 z 5

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Rozhovor se mi hodně líbil, hvězdičku ubírám za pasáže, které se trochu opakovaly, taky mi to trochu přišlo jako reklama na Dubaj. A říkám si, že bych si klíďo přečetla rozhovor třeba s řidičem autobusu, horníkem, učitelem...
Ten pohled člověka, který je odborník ve svém oboru, je super!

01.02.2024 4 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Pláňata jsou sondou do života jedné české rodinky, která se rochňá na svém malém písečku. Výborně vykreslené vhledy do myšlení hlavních protagonistů, autorka nenechá nit suchou na dospělých postavách, evidentně drží palce mladým hrdinkám. Bavila mě postava Aleny, protože ruku na srdce, kdo z nás takovou v životě nepotkal, nebo kdo z nás se občas jako shánčlivá, do sebe zahleděná, věčně nespokojená ženská nechová?

19.01.2024 5 z 5

Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Moc mě to bavilo, tahle dvojka (trojka ještě s Erlou) mě baví. Část jsem uhodla, ale ten úplnej konec, to je síla.

23.07.2023 5 z 5

Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Bravo, pane Poláčku! Škoda, že jste se nedožil toho, jak úspěšná tato knížka je. Ale možná byste se smál tomu, že na Databázi máte míň procent než nějací Prvoci...

17.10.2020 5 z 5

Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

O těch varhanách se toho moc nedozvíme, ale zato si projedeme československé dějiny a trochu těch polských. Kouknem na Ostravsko, do Valdic a zase na Ostravsko-Karvinsko. Koho bavil Lednické Šikmý kostel, tak by neměl s četbou váhat. A po těch všech ženských hrdinkách chlapská postava je vítaným zpestřením.

26.05.2023 4 z 5

Nalezení Nalezení Jiří Březina

Dávám plný počet, autor mě zase překvapil novým příběhem. Začíná mi osobní linkou a vykreslením přírody i mikrosvěta českého maloměsta připomínat Klevisovou, Teď se zase nedočkavě těšit na další případy metaláka Tomáše.

03.12.2022 5 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Dan Brown popularizuje umění a umělecká díla takovým moc příjemným způsobem, že člověk musí tleskat. Mohl by se třeba vypravit po stopách Mistra Theodorika, to by se mi líbilo!

25.11.2024 4 z 5

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Na vejšce nám kdysi říkali, že tato kniha je z českého prostředí velmi dobrá ukázka rodinné kroniky, které v devadesátkách téněř neexistovaly. A čas ukázal, že to je pravda. Film se taky docela povedl.

07.08.2024 4 z 5

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Krásná, něžná kniha, i když to téma je příšerné. Naděje přesně v lidech, kterým není jedno, co se děje. Tleskám i popisům, atmosféře, nadšená jsem i ze závěru. Přečtěte si.

23.01.2024 5 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Docela jízda. Všechno důležité už tady bylo napsáno v komentářích, já se těším na nějakou další knihu autorky.

14.06.2023 5 z 5

Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

Vůbec jsem nevěděla, co od knihy čekat, trochu mě odrazovalo slovo dívka v názvu, protože jsou to teď kolem samý dívky... Ale moc se mi kniha líbila, ty popisy života a tradic v čínské vesnici v horách byly dechberoucí. Hlavní hrdinka byla taková superžena, co všechno zvládla a navíc měla samé dobré záměry s přírodou a podnikáním. To mi trochu připadalo klišé.

20.04.2023 4 z 5

Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Opět mě kniha této autorky bavila. Tentokrát je konec ještě záhadnější než jindy. Těším se na další počin.

07.04.2023 4 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Je to návyková série knih, pořád jí dávám šanci a pořád se divím, jak to může být tak úspěšné... Nápad instalovat postavy do cizích zemí a tam je nechat prozřít a samozřejmě najít tu pravou lásku je snad jediné, co je knihách zajímavé. A samozřejmě ty popisy dobrot a míst. Slabší jsou ale popisy lásky, samé ohňostroje emocí, hormony, emoce...Třeba nás autorka zavede o do Čech! To by se mohlo jmenovat Stánek s trdelníkem.

05.06.2022 2 z 5

Duch Llana Estacada Duch Llana Estacada Karel May

Láska, která nerezaví, to je Karel May a jeho knihy. Úplně vidím, jak jsem ji na základce četla furt dokola.

30.01.2022 5 z 5