martineden
![Na dostřel Na dostřel](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400909/na-dostrel-Vls-400909.jpg?v=1549556016)
V rámci žánru tedy opravdu napínák. Nemohla jsem se odtrhnout od drásavého tématu, ale na konci už řetěz trochu padal... A trochu mi vadila ta telenovela.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pohřbené kosti Pohřbené kosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500929/pohrbene-kosti-nQD-500929.jpg?v=1661332989)
Zatím nejlepší díl této návykové série. Přesto tomu pořád něco chybí... Říkám si, zda je v tom městečku pro samé mrtvoly kam šlápnout. A na straně 308 tedy školácká gramatická chyba! Když práci odvedli (!) hydraulické vrtačky... Docela drahá kniha, tak bych očekávala lepšího korektora.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Paví hody Paví hody](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497742/pavi-hody-cBt-497742.jpg?v=1655761242)
Mám ráda románové kroniky z českého prostředí a především z toho venkovského. Paví hody toto splňují. Vlastně toho splňují mnoho - čtivost, osudy generací, války, boj o přežití i snaha mít se dobře... Autor si dal i práci s faktografií, třeba dvakrát zmíněný fotograf Popelka z Vysokého Mýta je skutečná postava, dědeček mé kamarádky... Ale přesto nehodnotím plným počtem, spíš tak 3,5. Vadila mi ta přemíra popisů krajiny, lesa, barev, erotiky... Přišlo mi to nadbytečné a rušivé. A také se mi pletly postavy, musela jsem se stále vracet a kontrolovat, kdo je Váckav, kdo je Tonda... Ale na další knihy autora jsem zvědavá.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Papírové domky Papírové domky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499295/papirove-domky-gtX-499295.png?v=1662736751)
(SPOILER) Vynikající záležitost! Čekala jsem nějakou rodinnou historii, takový ten příběh, kterých je nyní plno, ale tedy... Nechci moc prozrazovat, ale mně se tedy autor trefil do noty, i když veselé čtení to opravdu není, ostatně to faustovské téma nebývá nikdy. Ale téhle Markétce prostě držet palce musíte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hornické vdovy Hornické vdovy](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418489/hornicke-vdovy-Wuq-418489.jpg?v=1567094785)
Skvělá kniha. Jde v ní nejen o příběhy žen, které šachty připravily o muže. Můžeme ji číst jako svědectví o životě na Ostravsku, o životě lidí v kraji rázovitém. A co tedy z knihy dýchá je určitá nostalgie po časech, kdy horníci byli někdo, však také ty ženy na dobu před rokem 1989 rády vzpomínají...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Občanský průkaz Občanský průkaz](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2030/obcansky-prukaz-8cX-350061.jpg?v=1501072983)
Šabach je Šabach - kluci, dospívání, Praha 6, hudba... a to vše v dobách neveselých, přesto se chvílemi u knihy bavíte, i když vás mrazí. Doporučuji
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463990/vymenit-vodu-kvetinam-2vF-463990.png?v=1618384239)
Mnohovrstevnatý román o jedné nešťastné dušičce. Kniha mě nadchla. Škoda těch pravopisných a stylistických chyb! Dítě není podobné na otce, ale prostě je podobné otci. Měla krátké vlasy, konečně jí porostly. Uf! Snad dorostly. narostly, povyrostly... A mnoho dalších jazykových perliček.Holt ta čeština dává některým překladatelům a redaktorům zabrat. Škoda
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![15 roků lásky 15 roků lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481656/15-roku-lasky-jwH-481656.png?v=1633078576)
Oujé! Tak co napsat? 500 stran. Čeho vlastně? Jednoho života mládence, který dobyl Prahu. Nebo rodinné kroniky? Nebo výchovy dívek v Čechách? Každopádně téma vůbec špatné není, co pokulhává, je zpracování. Slovní zásoba primitivní, pokud tedy za bohatství řeči nepovažujeme prciny, tulení, tuleníčko, šmikalky, z těchto slov se mi opravdu navalovalo. Postavy knihy snad nemá smysl řešit, muži chlapáci, homosexuálové, nebo chlapáci s romantickou duší (nebo co to ten hlavní hrdina měl být), ženy hlavně sexbomby, děti rozmazlené, rozjívené... snad žádná postava sympatická... Ale je to v duchu nekonečných vztahových seriálů, ordinací, ulic... takže úspěšné to je. Uf! Aspoň vím, co frčí, co se prodává a přemýšlím o kariéře spisovatele. Jenže pod takové dílo bych se bála podepsat.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Zmizelá Zmizelá](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166298/zmizela-UBe-166298.jpg?v=1427489344)
Nějak je těch psychopatů kolem hodně. A nejen v literatuře, bohužel. Kniha vynikající, četla se tedy výborně. Film je taky dobrý.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Její konec Její konec](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454784/jeji-konec-oCW-454784.jpg?v=1614070676)
Žádná velká literatura, ale fakt napínavá záležitost, taková návyková. Čtete, čtete, říkáte si, jak to asi bylo? A negativní postava není rozhodně jen jedna...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Schovávaná Schovávaná](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500623/schovavana-f7Z-500623.jpg?v=1660636783)
Začnu klady, kterých má
tato současná próza ze života jedné začínající učitelky češtiny docela dost.
Určitě stojí za zmínku téma knihy - návrat na maloměsto (ve kterém ale jezdí tramvaje), barů a hospod je tam na každém kroku, tak úplně nevím...
Hlavní hrdinka se po pár letech vaření kafe v nakladatelství vrací domů ke své přelétavé diblici matce, jako nic naváže opět vztahy se svými kamarádkami z gymplu. No a protože neví, co by asi tak mohla dělat, odskočí si na průmyslovku učit češtinu. Tam se setkává s kolegou Chroustem, což je nejlepší postava z celé knihy. A samozřejmě se nám do toho zamotá bývalý kolega, po kterém nastupuje. Asi má být kniha hlavně milostný román, protože bohužel ty nepřesnosti kolem školy a učení češtiny mě tedy hodně nesedly. Šárka přebírá maturanty. nikdy neučila... nedozvídáme se, že by někdy opravovala slohovky, připravovala se na hodiny... a další nesrovnalosti.
Co se týká jazyka, je docela pestrý, najdou se tam hodně dobré metafory. Na druhou stranu je docela únavné, jak na někoho někdo pořád mrká. (Je to tam nejmíň dvacetkrát). Přesto ně kniha bavila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vražda na blatech Vražda na blatech](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439415/vrazda-na-blatech-vq3-439415.jpg?v=1586861322)
Trochu překombinované, trochu protivné, jak si furt ta hlavní hrdinka nebyla schopná obstarat snídani a jídlo, ale xkrát si přečteme, jak je tato soudní patoložka křehká a krásná a bledá... A furt někam leze, kam nemá. Na druhou stranu jinak vy asi nikdo nic nevyšetřil. Každopádně série mě baví, byť jsem ji nečetla popořadě, toto je první díl. Těším se na další díly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Josefíně všichni lžou Josefíně všichni lžou](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510394/josefine-vsichni-lzou-6V6-510394.jpg?v=1675409988)
Pobavila jsem se, ale i rozesmutnila, autorka se toho tedy fakt nebojí a já jsem ráda, že máme na českém trhu takto skvělou literaturu. Ten konec je trochu klišé, ale na druhou stranu, těch depek je tam (i v našem) životě až až. A zajímá mě, jestli je, nebo není Ruda debil. Ještě zvážím...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493058/zahrada-mrtvych-dusi-hzx-493058.jpg?v=1648545618)
Vynikající kniha. Vůbec jsem netušila, o čem bude, nevím, zda bych to vůbec četla, kdybych věděla. A to by byla škoda! Po mě jedno z největších knižních překvapení tohoto roku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393227/kavarna-v-kodani-3Cq-393227.jpg?v=1541003100)
Hned bych jela do Kodaně! Už dlouho mě láká a tato kniha je takové milé pozvání na cestu. Ale ten popis milostného života hlavní hrdinky, to mi přišlo jako z Bravíčka.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Drak spí Drak spí](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445610/drak-spi-fPH-445610.png?v=1668601663)
Čím dál tím víc mě baví tyhle vztahové detektivky. Polosamota, všichni se znaj, přesto se v tak idylickém prostředí pohybuje vrah. A dnes jsem si koupila další knížku od této autorky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Není úniku Není úniku](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522533/neni-uniku-1sj-522533.jpg?v=1695123442)
Brrr, to bylo odporné. Yrsa mi opět zadrnkala na nervy, konec tedy trochu uspěchala, najednou cvak a máme pachatele. Ale tedy to hnusné napětí a bezmoc, když víte, jak to s rodinou dopadne...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jeho a její Jeho a její](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513847/jeho-a-jeji-cqV-513847.jpg?v=1679999490)
Pěkně napínavý příběh, ze začátku jsem myslela, že půjde úplně o něco jiného, ale jako letní čtení výborný. Akorát ten konec, hmmm.