mataj mataj komentáře u knih

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Povedená směsice povídek. Nemám co bych vytkla a s radostí se pustím do celé ságy Zaklínače. Už se na to těším...

04.12.2021 5 z 5

Černá věž Černá věž P. D. James (p)

Velmi povedená detektivka z anglického venkova s promyšlenou zápletkou. Tenhle styl se mi opravdu zamlouvá a chystám se i na další díly autorky. Jenom jsem měla trochu problém se zorientovat v postavách (asi nepozornost:)).

17.11.2021 4 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Jedna velice ctihodná stará dáma, trojice líných, neschopných a vychytralých pobudů a několik vražedných pokusů a máme základ příběhu. Kniha plná černého humoru a absurdních situací.

09.11.2021 4 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Velice slušný a napínavý krimithriller. David již počtvrté ukazuje své kvality, hlavně co se hledání ztracených nebo unesených osob týče. Tentokrát ho požádá bývalá přítelkyně ze školních let o vypátraní její sestry, která i s celou svou rodinou zmizela za velice podivných okolností. No a příběh plný tajemství, lží a napětí může začít. Spokojenost.

02.11.2021 4 z 5

Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Romanticky laděný detektivní román ze staré Anglie se zvláštní ponurou atmosférou. Příběh je podaný z pohledu několika postav, přičemž se postupně vyvíjí spletitá a zajímavá zápletka, které nechybí překvapení a napětí. Styl psaní odpovídá období, kdy byl napsán (r.1860), takže to byla celkem příjemná změna oproti většině knih, které jsem v poslední době četla.

24.10.2021 4 z 5

Cizinec Cizinec Harlan Coben

Moje první kniha od autora a vůbec nebyla špatná. Děj byl určitě zajímavý a zpočátku i docela tajemný, takže jsem očekávala "něco" trochu jiného. Nicméně jednotlivé díly skládanky v závěru do sebe hezky zapadly a i o napětí občas nebyla nouze. Takže ano, četla se hezky a zkusím i jiné knihy autora.

21.10.2021 4 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Tak tohle byla poslední kniha, která mi v sérii chyběla... Zápletka byla docela zajímavá, děj napínavý a celkově se to četlo velmi dobře. Nicméně další díly byly přece jen lepší

14.10.2021 4 z 5

Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Je to taková hezká pohádka, plná zvláštních postaviček ze hřbitova, mezi kterými žije a vyrůstá jeden malý kluk. Pěkný, občas trošičku strašidelný příběh plný fantazie. Mně se líbil.

09.10.2021 4 z 5

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Vznik, vývoj a nakonec i zánik Holy Woodu podle klasického Pratchettovského stylu - s humorem a ironii. Výborná parodie a samozřejmě neskutečné hlášky, které mě vždy pobaví.
... Rád se smál takovým zvláštním, jakoby zamyšleným způsobem. To budilo v mnoha lidech dojem, že je o něco chytřejší než oni. Obvykle se však pokoušel pochopit, co mu právě řekli. ...

07.10.2021 4 z 5

Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

Vůbec to nebylo špatné. Jack Rozparovač současnosti děsí lidi i policii - zajímavé téma pro první díl série. Nechybí akce, napětí i jiskření mezi hlavními postavami. A kdo je vlastně kdo zjistíme až na posledních stránkách. No, já si určitě ráda přečtu další díl...

06.10.2021 5 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Závěr nepřekonatelné a úchvatné trilogie z pera výjimečného autora s neskutečnou představivostí. Jsem naprosto nadšená a unesená. Co víc napsat než vřele doporučuji.

05.10.2021 5 z 5

Nekonečná noc Nekonečná noc Agatha Christie

Výjimečná kniha od výjimečné autorky. Kdysi dávno jsem od Agathy Christie četla celkem dost knih a vždy mě dokázaly překvapit svojí pointou i příběhem. Ani tato není výjimkou.

30.09.2021 5 z 5

Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Zatím poslední díl oddělení Q konečně poodhalí život a minulost Asada, která nebyla nijak růžová. Jeho nepřátelé se chtějí pomstít a zničit jak jeho tak "západní" svět. Kniha byla hodně zajímavá a čtivá, jenom trochu překombinovaná. Budu se těšit, pokud vyjde další díl.

27.09.2021 4 z 5

Cigaretka na dva ťahy Cigaretka na dva ťahy Dominik Dán

Již tradičně maximální spokojenost, nechybí vtip a popichování, akce i zajímavý případ.

21.09.2021 5 z 5

Žhavý hrob Žhavý hrob Yrsa Sigurðardóttir

Výborný další díl se sympatickou advokátkou Tórou. Zajímavé vyšetřování, které sahá hodně do minulosti, které by podle některých nemělo být odhaleno. Napínavé a čtivé s překvapivým koncem. Není co bych vytkla...

19.09.2021 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Kniha ve mně zanechala na jedné straně pocit smutku a bezmoci a na druhé straně vděčnosti za to, že tato "alternativní" budoucnost nenastala. Další velice zdařilé dílo.

18.09.2021 5 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Svérázná a nespolečenská Eleanor je trochu zvláštní ale mně velmi sympatická osůbka. Je evidentní, že si sebou vláčí plný pytel kostlivců minulosti, se kterými se musí poprat. A tak krůček po krůčku řeší svůj nelehký život. Kniha je občas úsměvná, někdy mrazivá, ale hlavně lidská. Líbila se mi.

17.09.2021 4 z 5

Zahalte jí tvář Zahalte jí tvář P. D. James (p)

Klasická detektivka ze staré Anglie ve stylu Agáthy Christie. Důkladné sledování stop a hledání vraha hezky krůček po krůčku. Určitě si přečtu ještě nějaký další díl.

10.09.2021 4 z 5

Les oběšených lišek Les oběšených lišek Arto Paasilinna

Taková milá oddechová knížka plná absurdního humoru odehrávající se v severské pustině. Tam se mimo civilizaci potkávají tři zvláštní osůbky - lupič, který s hromadou zlata utíká před bývalými kumpány, major, který mám problémy s alkoholem a nejstarší Laponka, která se nechce dát zavřít do domova důchodců. Ze starého srubu si udělají téměř idylické místo... Mně se příběh velmi líbil...

10.09.2021 5 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

David Raker se při hledání nezvěstné dívky dostane na stopu sériového vraha a tím kříží vyšetřovaní policie, která to nechce nechat jen tak. Tento krimi thriller má spád, napětí i mrazivou, temnou atmosféru. Zajímavé a čtivé.

04.09.2021 5 z 5