Mauricie Mauricie komentáře u knih

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

V den svých 101. narozenin se Alan Karlsson nedobrovolně vydává na svou další cestu světem plnou neuvěřitelných náhod a příhod. Trošku mi při čtení vadily ty narážky na "utajené zákulisí" všeho světového dění.

29.05.2019 4 z 5

Hvězdy nad námi - Vzpomínky dítěte, které přežilo osvětimské peklo Hvězdy nad námi - Vzpomínky dítěte, které přežilo osvětimské peklo Eva Slonim

Slohově jednoduchá, jako by to psalo dítě - to dítě, kterým Eva tenkrát byla. Možná o to autentičtěji na mě působí.
Byla to moje první kniha o holocaustu. Filmů jsem pár viděla, ale žádný film nedokáže zachytit a popsat pocity a myšlenky člověka. To dokáže jen kniha. Zanechala ve mě hluboký dojem.

Chtěla jsem připsat, že "doufám, že už se nic podobného nebude opakovat", ale nemůžu. Děje se to stále znovu a znovu, jen to není u nás.

13.05.2019 5 z 5

Báječná léta s Klausem Báječná léta s Klausem Michal Viewegh

Vieweghův styl mi prostě nesedí. Byla to jeho třetí kniha v pořadí, kterou jsem četla, ale ani tentokrát jsem mu nepřišla na chuť. Dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě.

09.05.2019

Pro kravičku Pro kravičku Jindřich Šimon Baar

Příběh chudých mladých manželů a jejich odříkání, tvrdé dřině, bolesti a dalších útrap, které podstoupili, aby si splnili svůj sen - vlastní krávu. Smutný konec mě dojal.
Jako Moravačce se mi chodské nářečí hůře četlo.

02.05.2019 4 z 5

Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Kniha ve mě zanechala hluboký dojem. Je to kus naší historie viděné očima malého děvčátka. Příběh znám ze seriálu, ale kniha je mnohem lepší, i když je to poměrně těžké čtení.
Navíc se mě ten příběh osobně dotýká. Mohl by to být klidně fiktivní příběh obou mých babiček, které prožívaly podobné věci na stejných místech a přibližně ve stejném věku, jako malá Věrka. Jedna první polovinu knihy, ta druhá zbytek.

30.04.2019 5 z 5

Vlnění nymf Vlnění nymf Renata Štulcová

Opět skvělá kniha se zajímavým příběhem. U této knihy jsem věnovala více pozornosti i té jakési "duchovní nadstavbě" ohledně vody a její moci. Sama vodu miluju a to v jakékoliv podobě. Někdy mám pocit, že jsem s ní i nějak propojená. A na toto mé vnímání vody dává kniha jakési odpovědi i náměty k zamyšlení.

27.04.2019 5 z 5

Za mě geniální příběh. Sama ráda dávám do souvislostí věci, které spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. A to přesně dělá i autor v případě Staříka, který se jakoby náhodou nachomýtne skoro ke každé historicky významné události a jen nepatrným zásahem, či poznámkou v pravou chvíli způsobí, že se vše odehraje přesně tak, jak to známe z dějepisu.

27.04.2019 5 z 5

Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Čisté porno a ještě k tomu dost mizerně napsané. Sex, sex a jen sex. Děje jen tolik, aby se hrdinové mohli přemístit na další místo, kde by se oddávali sexu. Navíc všechny ty sexuální scény byly psány jak přes kopírák, takže jsem se brzy začala nudit. Dočetla jsem to jen v naději, že už se konečně musí NĚCO stát, ale ono nic. Za mě ztráta času, který jsem mohla věnovat něčemu zajímavějšímu - třebas právě sexu.
Po této zkušenosti nemám v úmyslu číst cokoliv dalšího od této autorky!

27.04.2019 1 z 5

Osud s pečetí rezavých vlasů Osud s pečetí rezavých vlasů Jaroslava Říhová

S legendou o podivínském majiteli Ivanovického panství, Janu Václavu Přepyském, jsem se seznámila už dříve. Autorka z této legendy zachovala jen historicky doložená fakta a k nim si vymyslela vlastní příběh lásky, ve kterém ukazuje, že některé věci se mohly odehrát i jinak, než by se na první pohled mohlo zdát.

Rohy faunů Rohy faunů Renata Štulcová

Fauni jsou veselí, hraví a někdy trošku škodolibí. I děj knihy tomu odpovídá. Napětí prvních dvou dílů na chvíli vystřídá legrační kouzlo, které postihlo královnu víl Ainé a několik Marininých spolužáků.

27.04.2019 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Přečetla jsem to sice jedním dechem, ale přiznám se, že jsem čekala něco trošku jiného. Kniha měla obrovský psychologický potenciál, který však autorka nedokázala zužitkovat. Spíš než popisy erotických scén by mě zajímalo hrdinčino objevování vlastní sexuality a toho, že se jí zřejmě líbí i SM praktiky. Závěrečná scéna z mučírny to celé doslova zabila. Je jasné, že autorka o SM neví vůbec nic a nebyla ani schopná si něco málo na internetu zjistit.

27.04.2019 4 z 5

Krajinou ječných klasů Krajinou ječných klasů Antonín Ošťádal

Žiju na Hané a zajímám se o krajinu kolem sebe. Na podobnou knihu jsem dlouho čekala, protože jsem se v ní dozvěděla zajímavosti o některých drobných památkách v okolí, i o životě prostých Hanáků v minulosti.

Tance nág Tance nág Renata Štulcová

Velmi poutavé čtení, napínavé prakticky od začátku až do konce.

Vílí křídla Vílí křídla Renata Štulcová

Přiznám se, že při čtení mě napadla jistá podobnost s Harry Potterem. Ale zatímco Rowlingová vytvořila zcela nový svět, v případě Rafaelky autorka čerpá z prastarých mýtů a legend, tyto příběhy dává do souvislostí, dále rozvíjí a propojuje i s poznatky z přírodovědy, léčitelství a ezoteriky. Vnímavému čtenáři předkládá spoustu námětů k přemýšlení. Pokud si začnete jednotlivé informace ověřovat, může se stát, že načas uvěříte ve svět elementárních bytostí nenápadně se pohybujících mezi námi.

Vlasy dryád Vlasy dryád Renata Štulcová

První tři díly Rafaelky jsem přečetla jedním dechem. Čtyřku jsem četla v e-verzi, to se mi četlo špatně, ale stále byla zajímavá. Vlasy dryád však pro mě byly velkým zklamáním. Oproti předchozím dílům byly dějově velmi plytké, a to i navzdory tomu, že do příběhu vstupují nové postavy a prakticky celá kniha se odehrává v Itálii. Vše se točí převážně kolem nového spolužáka Rowana - další velké lásky Mariny a jejích pochybnostech, zda je jejich láska vzájemná. Po přečtení několika kapitol jsem si začínala připadat, jako když odtrhávám lístky akátu se slovy: "Má ji rád, nemá ji rád..." Jedinou výraznější zápletkou je dryádí kletba a její následné zlomení, vtěsnané prakticky do jediné kapitoly ke konci knihy.

27.04.2019 2 z 5