Melic Melic komentáře u knih

Věčné světlo: Solovecké ostrovy v epoše GULAGu Věčné světlo: Solovecké ostrovy v epoše GULAGu Boris Nikolajevič Širjajev

Tuto knihu jsem si půjčil z volného výběru v knihovně, že zkusím "něco jiného". Knížka není úplně taková, jakou jsem očekával. Pro mě se střídaly fáze nudnější s příběhy zajímavými.

Laickému čtenáři, který není příliš zběhlý v historii SSSR, knížka přinese povědomí o síle a zvrácenosti tehdejšího režimu, o tom, jak málo stačilo, aby byl člověk odsouzen a jaké různé typy osob na to doplatily. Prostřednictvím příběhu o carovi Petrovi také naznačuje, jaké změny obyvatelům přinesla vláda "pro lid". Ze samotného života v gulagu je patrné, jak uvězněná intelektuální vrstva ani tam neztrácela touhu po kultuře a v rámci možností usilovala o činnosti, které by jí daly pocit svobodného života (až autor sám říká, že mnohdy mohli zajatci vystupovat na ostrovech svobodněji, než normální volní lidé).

Ovšem v čem jsem se ztrácel, byly různé rozhovory autora s jinými mysliteli, často obsahující filozofické či náboženské téma, případně obsahující odkazy na historická či kulturní fakta a osoby Sovětského Svazu. Proto knížku můžu doporučit spíše odborníkům či skutečným zájemcům o historii, literaturu a drama, kterým řekne více. Přesto i laik si nalezne své, leč ne vše stráví...

27.09.2012 3 z 5

Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

Přišel jsem věru Lovecraftovi na chuť. Zejména těm povídkám, co se tváří jako "skutečná událost"..
Někde jsem četl, že rozdíl mezi genialitou a šílenstvím je jen v úspěchu. V tom případě je Lovecraft génius. Takové myšlenky mě napadaly v průběhu čtení povídky "Snové putování k neznámému Kadathu". Tam mi občas hlava nestíhala pobírat všechnu tu lovecraftovskou fantastičnost (přesto výborná povídka, určitě ale nesedne každému, já si v podstatě neumím představit, že bych někdy v budoucnu narazil na něco lepšího v tomto snovém stylu), naopak mě potěšilo propojení s jinými povídkami (např. "Ti druzí bohové"). Kdybych měl shrnout, nejslabší povídkou z díla je pro mě "Stříbrný klíč", naopak mou krevní skupinou se zdá být Charles Dexter Ward, ač počkám na rozuzlení. Hurá na další svazek.

06.09.2012 5 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Den Trifidů patří mezi moji top 5 knih. Sice jsem ho už pár let nečetl, ale stále ho mám v paměti. Není divu, když jsem se k němu vracel vícekrát (což jinak nedělám, krom třeba Orwella a 1984, většinou stačí 1 přečtení i u velmi dobrých knih). Příběh sám o sobě mě fascinoval, navíc podaný způsobem, kdy se v průběhu sami ocitáte vtaženi do oné postkatastrofické budoucnosti, to je důvod, proč dílo mohu každému doporučit. Navíc, což je také výjimka, kniha má spád hned od první stránky, odpadá tedy sáhodlouhé seznamování s charaktery, které u mnoha jiných děl krystalizuje v děj, který vás pohltí až třeba po 100 stranách. Tím pádem i člověk, který neoplývá trpělivostí a je spíše svátečním čtenářem, by mohl přijít na své.

23.08.2012 5 z 5

Předposlední pravda Předposlední pravda Philip K. Dick

Zajímavá knížka, v podstatě ukazuje jednu z alternativ budoucnosti (tedy odmyslím-li si cestování v čase, v jehož možnost nevěřím). Mimo jiné kniha ukazuje, jak média (nejen televizní) mohou utvářet realitu lidí, kteří v podstatě spoléhají na to, že říkají pravdu a nemají prostředky ani chuť vyvíjet velké úsilí na nějaké osobní ověřování. Další věcí je boj o moc, který provází lidstvo od počátku věků (což nekritizuju, je to v podstatě příroda a boj o přežití), ale zároveň s ním i morálka a ohledy na druhé (pokud to není přímo v konfliktu). Zkrátka knížka nejen pro fanoušky scifi, ale na chuť by si mohly přijít i jiné kategorie čtenářů, za přečtení stojí.

23.08.2012 4 z 5

Sittafordská záhada Sittafordská záhada Agatha Christie

Po přečtení "černoušků" a "orientu" byla mou třetí knihou od autorky. Laťka nastavená předchozími byla hodně vysoko a není překvapením, že zdolána nebyla. Ale i tak se jedná o dobře čtivé dílo (i když mně naopak postava Emily spíše vadila) a hodnocením bych to viděl zhruba na 6/10. Už teď jsem ale přesvědčený, že Agatha psát umí a ani si neumím představit, že by něco od ní bylo špatné, takže příští návštěvu v knihovně opět okořením nějakým jejím dílem.

20.08.2012 3 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Vysoká očekávání byla naplněna jak ohledně kvality, tak i děje. Slabší povaha snad i může po (během) čtení trpět nějakou dobu nočními můrami, neboť příběh je pochopitelně drsný, hlavní hrdina nemá slovo cit ve svém slovníku. Věřím, že 99,99% lidí by se zachovalo na jeho jinak a odmítlo by přání mocných a nebezpečných nadřízených, ale takhle v bezpečí se to tvrdí snadno...
Tuto knížku rozhodně doporučuji k přečtení.

16.08.2012 4 z 5

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Četl jsem až po přečtení 2. svazku. Tento mi přišel méně zajímavý (a nemyslím si, že by to bylo "přesyceností" po přečtení dvojky). Přišlo mi, že je zde více povídek snových a méně mých oblíbených bdělých. Přesto stojí za přečtení.

15.08.2012 3 z 5

Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

Byl jsem zvědavý, jak se mi bude líbit výborně hodnocená fantasy kniha, protože už je to dávno, kdy jsem naposled četl tento žánr a měl jsem pocit, že mi už nemá co nabídnout. Mýlil jsem se, knížka se četla výborně a příběh nebyl čistě pohádkový, ale místy i drsný. Také se těším na další díly. Nějaká ta nedokonalost se v knize najde, ale i tak 5* můžu s čistým svědomím udělit.

14.08.2012 5 z 5

Neviditelné nestvůry Neviditelné nestvůry Chuck Palahniuk

U tohoto díla jsem byl velmi na rozpacích už v průběhu čtení. Kolikrát jsem zastavil četbu a zamyslel se, co to vlastně má být, proč vůbec pokračuju v čtení? Je pravda, že v podstatě jsem se bavil, což je asi zásadní, ovšem doteď nemůžu pochopit, v čem to spočívá. K hodnocení 3 hvězdiček mám v profilu napsáno, že postupně zapomenu obsah. To se mi tady ale nestane, nejsem si totiž ani jist, zda mám co zapomínat, jestli jsem děj vůbec nějak vstřebal. Takže výsledně 3*, není to kniha pro každého.
(Už při čtení se mi vtírala do hlavy myšlenka, že takhle nějak by psal Quentin Tarantino, kdyby byl spisovatel.)

02.08.2012 3 z 5

Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

Ze začátku mi Lovecraftův styl psaní příliš nesedl, ale jak jsem si na něj přivykal, začal se mi líbit víc a víc. Už jsem od něj kdysi něco četl a říkal jsem si "ok, čte se to dobře, děsivé to moc není", což jsem si potvrdil začátkem knížky. V průběhu knihy jsem začal doceňovat jeho styl, cítil se jak gurmán, ochutnávající kvalitní víno, které by dříve jakožto laik nedocenil. A dost povídek i děsivých bylo, hned jsem si v knihovně půjčil další 2 svazky.

02.08.2012 5 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Výborné. Moje druhá knížka od autorky, první byli černoušci. Stejně jako černoušci se četla prakticky sama, ale tuto řadím ještě o kousek výše. Pokusím se to napsat tak, abych neprozradil zápletku. Zatímco u černoušků mi přišlo (i po dočtení), že průběh je možný, ale kdykoli by se mohlo něco zvrtnout, zde vše shledávám uskutečnitelným.

22.07.2012 5 z 5

Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu Bear Grylls (p)

Po knížce jsem sáhl, když jsem na ni narazil ve volném výběru knihovny. Řekl jsem si, že by to chtělo přečíst také občas něco nesmyšleného, ze života. Prostě načerpat trochu lidskosti. A ani jsem netušil, jak dobře jsem vybral, jak z hlediska čtení, tak mých požadavků.
Knížka graduje, od kapitoly se samotným výstupem jsem se nemohl odtrhnout. Osoby zde vystupující jsou sympatické, na čemž má nemalý podíl autor, který hledá na každém světlé stránky. Jeho nadchnutí se pro cíl a přátelskost z knihy čiší. To doplněno napětím a zážitky, které 99,9% z nás neprožije na vlastní kůži, jsou jednoznačným důvodem, proč si knížku přečíst.

16.07.2012 4 z 5

Děti noci Děti noci Dan Simmons

Rozhodně zajímavá knížka, kvality třeba Terroru ale nedosahuje. Hodnotím jako průměr, některé nápady se mi totiž líbily, některé dějové zvraty se dají předvídat. Více se o tom ale rozepisovat nebudu, ať neprozrazuji děj těm, kdo se na knihu teprve chystají.

24.06.2012 3 z 5

Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Pro mě třetí přečtená kniha od Dana Browna. Jistě, používá starý osvědčený styl, který rozhodně nenudí a fanoušky stylu nezklame. Pokud jste ještě nečetli žádnou knížku od tohoto spisovatele, přidejte si k mému hodnocení 1 hvězdičku navíc. Pokud ano, platí pro vás ty 3 hvězdičky.

15.03.2012 3 z 5

Modrá sféra Modrá sféra Jeffery Deaver

Od prvních stran mě děj chytil a nepustil do konce. Pro mě atraktivní prostředí, zápletka i spád knihy. Nejprve bych neváhal s hodnocením 5*, ale... To ale vzniklo dějovými zvraty. Myslím, že byly zbytečnou kaňkou na příběhu, ani ne samy o sobě, jako tím, že všeho moc škodí. (Nemohl jsem nevzpomenout na seriál "Útěk z vězení", kde to také tvůrci až přehnali.) Proto "jen" 4 hvězdičky.

19.10.2011 4 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Na základě pozitivního hodnocení a popisované emocionálnosti jsem si knihu vypůjčil k přečtení. Již od začátku se mi líbil styl psaní, květnaté slovní obraty vykreslující okamžik v ději. Příběh sám o sobě je určitě také zajímavý. Hodnotím ale za 3-4*,k dokonalosti přeci jen něco chybí, za srdce mě kniha nechytla.

10.10.2011 3 z 5

Jak drahé je zdarma? Jak drahé je zdarma? Dan Ariely

"Nesuď knihu podle obalu" se zde projevuje v plné míře. Téměř amatérsky vyhlížející knížka ukrývá velice originální a zajímavé myšlenky. Autor na základě vlastních zkušeností a vykonaných experimentech poukazuje na nelogičnosti v lidském jednání. A to sice způsobem, který musí zaujmout snad každého. Jedná se o věci z běžného života, jako je rozhodování, co se nám líbí, jakým způsobem jakožto lidé podvádíme a pdobně. U mě 5* a doporučuji k přečtení, kniha pobaví, zaujme i obohatí myšlení.

PS: Tady si dovolím přidat malou video-ukázku z Danovy přednášky, pro neangličtináře není problém zvolit si české titulky (přímo pod videem):

28.09.2011 5 z 5

Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy Na slovíčko s mumií: Grotesky a jiné směšné příběhy Edgar Allan Poe

S kamarádem jsme se bavili o knížkách, on je přesvědčený nečtenář (obzvláště románů, povídky překousne). Když už něco, líbí se mu Poe. Já si v tu chvíli uvědomil, že jsem od Edgara ještě nic nečetl - nepočítaje Maják ze sbírky Krypty a draci, který byl navíc dopsán jiným autorem. Požádal jsem proto o zapůjčení některého z Poeových děl a do rukou se mi dostala tato kniha.
Přiznám se, že jsem nečetl všechno. Zvolil jsem kamarádem doporučené povídky plus dvě náhodné. Verdikt je, že nejsem nadšen. Povídky jako by měly od všeho kousíček, špetka humoru, špetka vzbuzení čtenářovy zvědavosti, špetka dějové linie. Ovšem nic v míře, která by byla nějakým způsobem výrazná.
Vlastní hodnocení je tedy následovné. Možná, že nejsem dost intelektuální typ (nakonec mám rád někdy opovrhované knihy Kinga, Browna a F.P. Wilsona) a pokud nepatříte do mé krevní skupiny, snad se kniha bude i líbit. Za mě ale 2 hvězdičky.

18.09.2011 2 z 5

Ground Zero Ground Zero F. Paul Wilson (p)

Já se neztotožňuji s negativním hodnocením. Kniha mě bavila, do děje jsem se začetl. Ground Zero je psané v takovém mix-stylu "spád jako od Dana Browna" a "nadpřirozeno z autorovy Pevnosti". Je pravda, že toho fantastična bylo více, než by bylo ideální, ale i tak je to stravitelné. Pokud jde o konspirační teorie, osobně jsem spíše zastáncem. Samozřejmě tato knížka není myšlena jako reálná konspirační teorie, jde o zábavu a tento účel u mě splnila velmi dobře. Hodnocením bych to viděl mezi 3-4*, nebýt konce, tak 4 čisté. Nebudu ho tu rozepisovat, ať neprozrazuju zápletku.

18.09.2011 4 z 5

Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Obvykle čtu naprosto jiný typ knih. Ale chci číst i "reálnější" věci, což je přesně to, co jsem v této knize našel. Styl psaní je pro mě neobvyklý, ani nedokážu vyjádřit, čím to konkrétně je. Možná to není ani stylem jako samotným způsobem přemýšlení a vnímání světa, které mám jiné než hlavní hrdina (resp. autor). Kniha mě ale bavila, četla se tak nějak sama. Určitě si od Murakamiho ještě něco půjčím v knihovně.
Celkově hodnotím za lepší 3 hvězdičky a to proto, že zážitek z knihy je pro mě obdobou příjemného letního dne. Vím, že mi bylo fajn, nějakým způsobem jsem měl o zábavu postaráno, ale zůstane jen neurčitá emociálně podbarvená vzpomínka netýkající se konkrétních událostí.

24.08.2011 3 z 5