memphisz komentáře u knih
Výbor utvořený z výňatků Babeufových projevů a článků, těžko říci, jak je reprezentativní. Babeuf se jeví občas jako teoretický myslitel, ale častěji jako praktikující radikál. Knížečka není nijak dlouhá a těžko tak soudit přesněji o Babeufově myšlení.
Krátké, ale výstižné svědectví o SSSR v roce 1936, které pravděpodobně překvapí svou trefností, jež se v celé působivosti vyjevila až při zpětné znalosti historických reálií. "SSSR není to, co jsme doufali, že bude, ani to, čím sliboval, že bude, a jak se snaží ještě teď vypadat; zradil veškeré naše naděje. Nechceme-li se jich úplně vzdát, musíme je upřít jinam. Ale svůj zrak od tebe neodvrátíme, slavné a bolestné Rusko. Nejprve jsi nám sloužilo jako vzor, ale nyní nám, bohužel, ukazuješ, do čeho může revoluce zabřednout."
Vcelku zajímavé čtení názorů nevěřícího kněze 18. století, který již tehdy nastínil řadu sporných bodů Bible a křesťanství, jež se dnes znovu a znovu objevují v senzacechtivých knihách či dokumentech o iracionálních mýtech náboženství. Velmi zajímavá je i část o sociální nerovnosti a v podstatě jeden z prvních nástinů komunistické společnosti (ve smyslu utopického socialismu).
Děj nic moc, ale ty dialogy... naprosto skvělé, absurdní a vtipné.
Typické historky z divokého západu. Jonah Hex s tváří Clinta Eastwooda a se všemi klišé žánru. Svým způsobem to funguje jako krátké a nenáročné čtení, které se stále odvíjí ve stejném duchu. Průměrný, ale solidní westernový komiks, který má své kouzlo.
Vcelku zábavná parodie či satira superhrdinského DC komiksu. Avšak Alan Moore to zvládá o něco lépe (Top10).
Typický Gaiman a jeho Smrt. Příběh stejně civilní jako i v jeho dalších knihách o Smrti. Postavy sympatické a celkově milé čtení.
Důstojný americký nástupce britské grim-n-gritty vlny u Vertiga. Nechybí nic z žánru: násilí, vulgarity, drsný antihrdina, chamtiví padouši, syrové a surové prostředí, ztracené existence... Navíc originální prostředí americké rezervace pro původní obyvatele. Zkrátka skvělá žánrovka.
Tuny mrtvol, propracované postavy a Punisher je ultimátní badass, co víc si od žánru přát? Perfektní příběh o Punisherovi jak vyvražďuje mafii jen proto, že by to někdo udělat měl.
Dynamický příběh o zneužití zvířat, útěku a dojemné cestě za hledáním domovu. Příběh má pouze 100 stran, což je hlavní nedostatek. K postavám si čtenář nevybuduje takový vztah, jaký by mohl na větším prostoru a přestože emoce fungují, dílko nepřináší k tématice nic nového. Čtení je to ale příjemné.
Skvělé, skvělé, skvělé. Tolkien zde stvořil něco výjimečného. Od Hobita obrovský krok kupředu jak dějem, tak literárně. Všechno v knize působí velmi opravdově a samozřejmě, a to i přesto, že se jedná o fantasy z fiktivní země. Prostě úžasné putování a dobrodružství. A to je teprve začátek...
Kniha má určitě své kvality, zejména v literární dovednosti a odbornosti autora. Nicméně děj je ještě ne zcela dobře zvládnutý a dávkovaný. Přesto je to dobré a poutavé čtení. Druhá polovina knihy je lepší, a tak se vyplatí číst až do konce.
Nedočteno, zbývalo sto stran do konce, ale už na to nemám vůli. Kniha se zabývá především náboženstvím duny a kvůli dalšímu tisíciletému posunu v čase již s předchozími knihami moc společného nemá. Popis je občas zbytečně zdlouhavý a postavy nejsou příliš zajímavé. Kniha není špatná, jen velmi průměrná a Dunu si chci pamatovat jinak, než jako ságu, která spadla do průměru.
Co ze začátku vypadá jako nepřístupná kniha, se postupnou změnou perspektiv vyprávění složí ve výborný román - kroniku jedné jižanské rodiny. Nápaditá a experimentální první polovina je výtečně doplněna jasnou a stylisticky skvělou druhou polovinou, která vše dovysvětlí. Jason ml. a madam Karolín jsou pro mě vrcholy zla v obyčejných lidech a věřím, že tento Faulknerův pohled na obdobné rody je platný i dnes. Kniha stojí za přečtení.
Pořád stejně milé a dětské fantasy. Stylem hodně podobné prvnímu dílu, i když dějem více epické. Přesto je první díl asi o něco lepší.
Milá krátká knížka s klasickou fantasy zápletkou. Potěší, že hlavním hrdinou nejsou děti samotné, ale lev Aslan. Alegorie s osudem Ježíše je zjevná, ale dětem zřejmě nedojde, pokud nejsou Bible znalé. Knihu bych si užil asi mnohem víc, kdybych ji četl jako dítě, škoda. Přesto stojí za přečtení i v dospělosti.
Kniha je napsaná výborným stylem, jen místy zdlouhavá. McCarthy zvolil velmi realistické, a tím brutální, zpracování americko-mexického pohraničí 19. století, což vedlo k řadě nezapomenutelných momentů. Postavy, často vycházející ze skutečných postav, jsou zajímavé a živé. Postupné přechody a návraty perspektiv vyprávění jsou také vynikající. Celkově velmi kvalitní a zajímavé čtení.
Nevím, co přesně napsat. Kniha je čtivá a námět zajímavý, ale přesto zůstává na konci jistá pachuť.
Strhující kniha s perfektně vykreslenou atmosférou. Přečetl jsem ji jedním dechem a prožíval každý kousek cesty. Otec se synem nesou na své cestě malý zbytek lidskosti (nositelé ohně) uprostřed krutého a mrazivého světa plného strachu a beznaděje.
Nejdříve jsem viděl film, takže četba této knihy byla něco jako četba první verze scénáře k filmu, což se moc často nestává. I přes zvolenou zbytečně nepřehlednou formu to ale byla zdařilá kniha. Navíc o něco více vysvětluje poslední třetinu filmu, ve kterém se už v závěru hodně krátí.