Metuje Metuje komentáře u knih

1984 1984 George Orwell (p)

(SPOILER) Můj problém asi je, že mám rád knihy se zvratem a napínavým příběhem. Tady není ani jedno. Nebo možná je, ale v tak malé míře, že jsem to ani nezaregistroval. Doufal jsem, že zápletka nebude v tom, že je O´Brian ve skutečnosti nastrčenej agent, ale že půjde kniha hlouběji, a Strana nechá tyhle "odpůrce" v klidu rebelovat, přičemž je však bude mít neustále pod kontrolou. Knihu jsem četl v originále, což asi zážitku taky nepřispělo, jelikož není nejčerstvější, použitá angličtina je z dnešního pohledu spíš Oldspeak :) Za mě v současné době jednoznačně overrated, z dobového pohledu nejspíš přelomová.

27.08.2022 2 z 5

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Kniha, která vám změní život. Čtyřicet dva.

19.05.2024 3 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

(SPOILER) Opět skvělá příležitost se ponořit do fiktivního současného Norska společně se starými známými. Už jsem se bál, že autor zařízne další ženu Harryho života, ale naštěstí se Ráchel dožije minimálně dalšího dílu. Konec byl na můj vkus už moc přitažený za vlasy a komplikovaný, ale tomu se zřejmě Nesbø zkrátka nedokáže ubránit. Navíc bylo docela nečekaně odhaleno, jak se bude vyvíjet další díl. Nebo to byl záměr? (:

09.09.2023 4 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Logické pokračování, pan Lockhart byl otřesnej, ale vývoj postav super. Paradoxně mě asi víc baví první polovina (dvě třetiny) knihy, která je víc pohodová, než to drama ve zbytku. Plot twist na konci mě úplně dostal. Člověk čeká pohádkovou knihu pro děti a na konci takovej šok. Wau. Miluju knihy, který ve mě dokážou tenhle pocit vyvolat. Bez okolků jdu na další díl.

29.09.2022 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

(SPOILER) “Sedmý Harry”, 2. kniha v žebříčku Detektivky/krimi tady na databázi, první kniha o Harrym, která se dočkala filmu. Musím se přiznat, že ze začátku jsem se tedy dost bál, že to bude nuda, prvních cca 200 stran je hodně omáčky, hodně postav a člověk se v tom trochu ztrácí. Jako čtenář všech předchozích dílů to možná bylo z toho důvodu, že jsou všichni “staří známí” mrtví, na mateřské nebo v nemocnici. Posledních 100 stránek pro mě bylo teda o život, jelikož je Nesbø schopnej zabít kohokoliv, fakt jsem se o Ráchel bál. Nechápal jsem příchod nové, kyselé Katrine, která snad měla nahradit Halvorsena, naštěstí se ukázala vhodná jen pro příběh. Stejně byl podle mého zbytečný Gert Rafto. Respekt všem Sherlockům tady v komentářích, kteří “už v půlce věděli, kdo je vrah”, já jsem si jako blbeček napsal: “na straně 320 už tuším, že vrah bude Katrine – haha, to jsem ale hlavička”, no a Nesbø si se mnou klasicky vytřel… :D Myslím, že kniha utrpěla tím, že se v ní nevyskytuje příliš starých postav, nevyžaduje takovou znalost předchozích dílů, protože na ně příliš nenavazuje, a tím láká nové, nezkušené publikum, které pak knihu hodnotí jako samostatné dílo a nemají s Harrym takový vztah, jako my, kteří s ním už pár let prožili. Na 5 hvězdiček to pro mě není, zas tak dobrý díl to podle mého nebyl, Spasitel se mi líbil mnohem víc. Na druhou stranu, pokud nemá člověk srovnání s předchozími (skvělými) díly, chápu, že mu to může přijít výjimečné. Doufám, že další díl přinese víc známých postav a humoru.

18.04.2022 4 z 5

Spasitel Spasitel Jo Nesbø

(SPOILER) No tak 6. Harry Hole je zatím ze série asi na první pohled nejsrozumitelnější kniha. Vše se sice odehrává víceméně na jednom místě (až na pár výjimek), ale hlavně v jednom čase, dokonce jen v půlce jednoho měsíce. Díky tomu se kniha čte o dost lépe, než třeba mnou malinko neoblíbená Červenka, která dokáže při prvním čtení dost rozhodit. Aby však čtení nebylo tak jednoduché a jednotvárné, kombinuje Nesbø různé osoby a navazuje téměř “nepoznatelně” mezi jednotlivými pohledy. Při prvním čtení jsem obrečel Halvorsenovu smrt, bohužel se Nesbø s těmi postavami moc nepáře. Uvidíme, jestli ho dokáže Skarre, nebo někdo jiný nahradit. Trochu mi chyběla Ráchel s Olegem a celkově Harryho osobní stránka, prakticky celou knihu tvořilo vyšetřování nebo vraždění. Na konci jsem se bál, aby se Nesbø nebál děj zakončit správně a moje obavy se naštěstí nenaplnily a konec byl takový, jaký měl být.

09.04.2022 4 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Těžko hodnotit, Kundera má přece jen velmi specifický styl psaní, NLB mi sedla víc, těžko říct, jestli to bylo větší autorovou zkušeností v době jejího psaní nebo volbou odlišného stylu, ale Žert se, především ve své poslední třetině opravdu obtížně čte. Dokud se vyprávění týkalo samotného Ludvíka, školy, režimu, vojny atd, četl se mi Žert velmi dobře a bavil mě. Dlouhé a nudné části s Josefem, který se rozplývá nad krásami moravského folklóru a ještě pomocí nich vysvětluje historii a podstatu lidstva, to už bylo trochu moc. V závěru knihy je zajímavé pouze ztroskotání Ludvíkova ďábelského plánu na pomstu, nějaká jízda králů vůbec. Kdyby kniha neobsahovala zoufalce Jaroslava a jeho rodinu, hodnotil bych určitě lépe. Před další Kunderovou knihou si ale dám asi velkou pauzu.

16.06.2024 2 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

(SPOILER) Ze Svědectví o životě v KLDR jsem byl nadšenej. Tady se autorka vydala (podle mě zbytečně) jakousi románovou cestou, kdy se na prvních stranách knihy pokouší o inovativní styl psaní, vstupuje do textu, oslovuje čtenáře, ale alespoň na mě to vůbec nefungovalo, naopak mě to dost rušilo. Po prvních kapitolách se už autorka vrací ke standardnímu stylu psaní, který je ale také na pár místech stylyzován do rozhovoru se čtenářem. Ze začátku čtení jsem se obával, že se bude jednat "jen" o Svědectví číslo 2, ale potěšilo mě závěrečné přiblížení života privilegovaného Severokorejce v imperialistické půlce Koreje.

13.03.2024 3 z 5

Myšlení, rychlé a pomalé Myšlení, rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Hrůza. Prvních pár kapitol je docela fajn, kniha vás chytne a pokud se alespoň nepatrně zajímáte o psychologii, budou vás příklady různých paradoxů a iluzí bavit. Kniha ale záhy nabere opravdu nudného tempa, kdy se budete postupně víc a víc do čtení nutit. Kniha vždy přijde s novou myšlenkou na začátku každé části knihy (je jich na 500 stránkách 5) a tu následujících 100 stran omílá neustále jen v malých obměnách dokola. Český překlad rovněž zážitku nepomohl, jelikož je psán opravdu strnule a obsahuje chyby. Reálně stačí si přečíst vždy první kapitolu dané části a závěrečnou, shrnující. Výrazně si tím zkrátíte utrpení číst náročný odborný text, který se nepokusil být jakkoliv přístupný široké veřejnosti a ušetříte čas.

11.03.2024 2 z 5

Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Za mě teda rozhodně zklamání. Z okolí jsem slýchával na knihu a autorku jenom chválu, ale přesto jsem knihu otevíral s čistou hlavou a nevěděl jsem úplně do čeho jdu. Postavy jsou nic moc, slušně napsaný je snad jenom Mirek. Celý text tak divně plyne, děti mluví tak divně, sprostá mluva mi není cizí, ale v tomhle textu byla využívaná na zvláštních místech, kdy se například střídala se spisovnou češtinou. Celá kniha je v podstatě jen o tom, že existuje někdo, kdo sexuálně zneužívá děti. Ano, tak tomu skutečně bohužel je, ale to jsme, předpokládám, všichni věděli. Téma takové závažnosti by se však dalo pojmout daleko lépe a šetrněji. Obálka je krásná, ale vazba příliš tuhá, takže ani to ke čtenářskému zážitku příliš nepomohlo. V knihovně určitě nezůstává.

17.09.2023 2 z 5

Mrazík s pendrekem v ruce: Proč je současné Rusko takové a proč nemůže být jiné Mrazík s pendrekem v ruce: Proč je současné Rusko takové a proč nemůže být jiné Alexandr Mitrofanov

Názorná ilustrace současné podoby Ruské federace, jejíž reálnou podobu tak nějak všichni tušíme, tato kniha ale vše pěkně shrnuje a kompletuje. Kniha obsahuje obrovské množství údajů a dat, orientace v nich byla pro mě občas dost složitá, ale hlavní idey kniha komunikuje dobře. Je zde patrná především autorova osobní zkušenost a léta profesionální novinářské práce, obojí je však kombinováno s vhodným stylem jazyka a přívětivějším přístupem ke čtenáři. Hlavně je důležité se nesnažit RF za současného stavu neustále omlouvat a doufat v její demokratizaci.

09.05.2023 3 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

(SPOILER) Nápad skvělej, hrozně rád bych si přečetl nějakou poutavou knihu (spíš sérii) z prostředí post-apo metra. To však tahle teda není. Svět je vybudovanej celkem solidně, nicméně stejně to působí tak trochu prázdně. Spousta stanic byla opuštěných, jednotlivé komunity byly příliš stereotypní a ploché, stejně jako většina postav. Nevyhovovalo mi časté snění hlavního hrdiny, stejně jako všudypřítomné mýtické náměty. Trochu asi chápu, co chtěl autor říct "šokujícím" zvratem, a že vztah lidí a ďáblů má symbolizovat ten mezi "východem" a "západem" ale že by to na mě nějak zapůsobilo se říct nedá. Jelikož mi dalo práci dočíst i první díl, do dalších se radši pouštět nebudu, přesto jsem rád, že jsem si otevřel bránu do světa post-apo. Četl jsem vydání z roku 2022, které obsahovalo několik chyb a samotný překlad byl místy trochu divný.

31.03.2023 3 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Za mě tedy z první trojice zatím nejslabší díl. Větší děsivost jsem nepociťoval, konec druhého dílu byl pro mě děsivější. Twist s Peterem byl tak nezajímavě udělaný, celkově konec knihy byl nic moc. První tři čtvrtiny super, obvyklý život v Bradavicích, famfrpálové zápasy chytlavé. Lupina je škoda, Siria se snad ještě dočkáme.

05.10.2022 3 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Doplňuju si vzdělání, zážitek ze čtení byl pro mě trochu ponížen znalostí hlavní zápletky a "zvratu", ale i tak tam byly momenty, při kterých mě zamrazilo. Ani se nedivím její stálé aktuálnosti, lidé jsou zkrátka pořád stejní.

05.06.2022 3 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

(SPOILER) Příjemné čtení, ale v podstatě jen prosté líčení, dějovost dost malá, ti, co si chtějí vychutnat alespoň nějaké napětí, by si rozhodně neměli číst obálku, kde jsou vyzrazeny prakticky dvě třetiny děje. K postavám člověk příliš nepřilne, protože je kniha krátká, postavy mají dost těžko zapamatovatelná jména a jsou nevýrazné. Kdo očekáváte od knihy dějovost a napětí, budete zklamaní, kdo čekáte příjemné, povrchové popisování ve stylu Babičky, budete spokojeni. Knihy se tváří jako rádoby hluboká sonda do života lidí, jejich duší a snaží se čtenáře vychovávat. To však pro dospělého čtenáře působí velmi směšně, možná pro žáky základní školy by mohla plnit tento účel. Autorova záliba ve víně se nijak zvlášť neprojevuje, je zmíněna jen na pár stránkách. Čekal jsem od toho asi víc, možná chybně, konec je klišé happy end.

28.04.2022 2 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

(SPOILER) Není to tak osobní jako pozdější díly, Harry ještě nepotkal Ráchel, Ellen tu tady taky ještě není, v Netopýrovi Nesbø Andrewa zabil přiliš rychle, tady je sice Liz celý díl, ale nějaký extra vztah tu nenavážou. Ta rychlovka s radou-velvyslankyní mi tam moc neseděla. I Runa se dala podle mě víc vytěžit. Závěr příběhu vysvětlený skrze majetkové poměry jednotlivých aktérů byl možná až zbytečně složitý. Kromě samotného příběhu tak na mě kniha působila trochu ploššeji, než následující díly, proto “jen” 3 hvězdy.

26.03.2022 4 z 5

Pandemie Pandemie Michal Kubal

622 stran plných naprosto profesionální novinářské práce. Ze začátku jsem se trochu lekl té tloušťky, ale po prvních kapitolách mě to docela pohltilo. Jsem rád, že jsem si knihu přečetl "až" po čtyřech letech od popisované doby, člověk už tak trochu pozapomněl některé věci, a tak mi kniha sloužila zároveň jako připomínka. Dávám do wishlistu druhý díl.

07.04.2024 5 z 5

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Učili jsme se o tom ve škole, několikrát zmiňované dílo definující beat generation, velmi zhruba jsem tušil do čeho jdu, nicméně po nějakých 60 stranách musím odložit, je to pro mě absolutně nezajímavé. Nejsem čtenář, který by si užíval květnaté popisy krajiny, což je v podstatě celý smysl této knihy. Popsal bych ji asi jako takový chaotický zápisník mladého kluka, co se jeden den probudil, rozhodl se, že už ho život nebaví a bude cestovat křížem krážem po Státech. Nedočteno, nehodnoceno.

30.08.2023

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Jsem rád, že jsem jako první četl Pandu v nesnázích, i když tato kniha je rovněž dobrá. Neřechtal jsem se u ní jako u výše zmiňované, ale moc se mi líbilo její vřelé zobrazení tématu smrti a posmrtného "života". Jako věrný posluchač Chumelenice v textu místy Markétu poznávám a čtení tak pro mě bylo mírně osobnější. Nevím, do jaké míry je to Markétina zásluha, ale naprosto zbožňuju, jak mají její knihy stejný styl a hardcover, který se obejde bez přebalu. Rušivé však trochu je, že na rozdíl od Pandy v nesnázích má prohozené jméno autorky a díla, to bude ale jen můj OCD problém. Okamžitě letím do knihkupectví pro InTyMně ;)

29.07.2023 4 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

První opravdová zkušenost s Kunderou dopadla lépe, než jsem se možná obával. Začátek knihy mě překvapil svojí filozofičností, Kundera však plynule přešel do románového stylu, který je bezpochyby čtenářsky přívětivější. Autorův cynismus mi ohromě vyhovoval, byly pasáže, u kterých jsem se srdečně zasmál, tenhle styl psaní mi vyhovuje. Je až fascinující, jak Kundera skoro až zneužívá postavy svého románu, vystupuje v knize sám za sebe a používá román jako nástroj svých úvah. Je mi líto některých zdejších spolučtenářů, kteří jsou zřejmě slabší povahy a přišel jim tak autorův styl psaní jako příliš drsný. Není to nic než zcela racionální zamýšlení se nad životem ze všech možných úhlů pohledu, bez zbytečné autocenzury. Z tohoto pohledu se mi kniha velice líbila, nicméně politická agitka, přítomná zejména v kapitole 6. mi dojem krapet kazila. Bez těchto velmi čtenářsky náročných pasáží bych hodnotil o hvězdičku lépe. První zkušenost dobrá, určitě se pustím minimálně do Žertu a Směšných lásek.

25.04.2023 3 z 5