mgeisselreiter

Velmi, opravdu velmi zajímavá kniha. Přibližuje čtenáři čtivým způsobem nejen historické dějiny země, která vlastně nikdy nepoznala svobodu, neustále trpěla vnitřními boji a zároveň byla v područí sousedních mocností, ale i nesmírně krutou realitu posledních více než padesáti let. Je až neuvěřitelné, co se v dnešní moderní době ještě na zemi děje. Zároveň je minimálně zarážející, že krutost totalitního režimu v Severní Korei je podporována vyspělými zeměmi, nebo když ne přímo podporována, tak minimálně trpěna a přehlížena ve prospěch vlastních výhod.
Kniha by měla být povinným čtením studentů středních škol, ale přečíst by si ji mohl každý. 90% a 5*, 25.9.2014.

Vyvážené novely jak svým stylem a prostředím, tak i dobou vzniku. Je zajímavé, jak jsou nadčasové. Jen díky některým detailům (používání petrolejky apod.) můžeme odhadovat dobu děje, ale ve skutečnosti by se vše mohlo odehrávat skoro i v současnosti. A doba vzniku novel předchází mnohé příběhy Agathy Christie. 75%, 21.9.2014.

Všechny povídky se strefují svou kritikou, většinou otevřenou, do tehdejší sovětské společnosti, kde slušný člověk měl strach jen promluvit a pšenka kvetla všivákům, lenochům a podrazákům. Ve směs se jedná o léta 1921-25 a budiž mladým čtenářům poučením a varováním, jak se může režim zvrtnout. Myslím, že jsou stále aktuální a vhodné i ke školní četbě. 75%, 13.9.2014.

Novela mě dost zklamala. Čte se celkem špatně, pokud nejde zrovna o rozhovory hlavních hrdinů. Lásky a romantiky jsem tam moc nenašel, takže asi nejhezčí část knihy byla ta romantická část seznamování se. Je to jakoby o válce, o zamilovanosti mladých a taky trochu o společenském postavení, ve skutečnost to ale není skoro o ničem. 45%, 3.9.2014.

Kniha je psána ve stejném stylu jako i jiné detektivní romány Quentina (které jsem kdysi četl), tedy jsou vyprávěny v první osobě hrdinou, který je zamotaný do zločinu, snaží se případ řešit. Děj je plný obratů, hrdina neustále tápá, ale nevzdává se.
Bohužel přes velmi čtivou a místy i celkem napínavou formu trpí román trochu nezajímavým dějem, který se pořád motá na jednom místě. Postavy často zcela mění svůj charakter, především pro to, aby děj byl poutavý, ale od reálného života se tím vzdalují. Detektivka je tedy hodně vykonstruovaná, resp. hodně vypilovaná pro co nejlepší čtenářský požitek. 75%, 31.8.2014.

Kniha psaná celkem jednoduchým prostým, ale čtivým stylem. První část, popisující život na Novém Zélandu a ještě část po příjezdu do Austrálie se mi dost líbila, šlo o líčení života u protinožců a bylo to i z tohoto pohledu zajímavé. Pak se do děje začíná pléct romantika, která, ač sám romantik jsem, mě moc neoslovovala. Jedná se totiž pořád o takové popisné vyprávění, které skutečně není moc na city a nejde nijak do hloubky. Naštěstí to není jen zamilovaný román ne moc dobře podaný, ale i nadále zajímavé líčení života v Austrálii, též v souvislosti se světovým vývojem v letech 1915 až 1969. Posledních asi 150 stran už mi ale přišlo zbytečné natahování děje, kde už toho moc zajímavého nebylo.
Celkově čtivá, zajímavá i poučná kniha, i když ta milostná stránka ne moc působivá. 75%, 24.8.2014.

První cca čtvrtina knihy byla pro mě trochu těžká (jedná se o upravený scénář k filmu, napsaný v roce 1979). Autor hodně popisuje a dost trvá, než se něco vůbec začne dít. Nutno ovšem poznamenat, že se nejedná o suchý popis, ale kouzelné detailní líčení postav, pachů, stínů, prostředí i historie. Naštěstí se dál kniha rozjíždí a skoro se od čtení nemohu odtrhnout. Zvlášť scény s biskupem jsou tak působivé, až mi v žilách pění krev.
Druhý den po přečtení jsem si pustil tříhodinový film (je i v televizní pětihodinové verzi), který jsem již dříve viděl. Ve srovnání s knihou byl nyní pro mě trochu zklamáním. Předloha totiž dokázala lépe vylíčit i "zákulisí", než film dokázal zobrazit. I když je Bergman výborným a uznávaným režisérem, dle mého názoru je ještě lepší spisovatel.
Nebýt trochu nudného a hůře čtivého začátku knihy, hodnotil bych 5*, takto při 90% dám 4*. 13.8.2014.

Maigret při svém zrodu, více akční, ne ještě tolik propracovaný. Dobře se četlo, i když děj tentokrát trochu slabší. 70% a 4*, 11.8.2014.

Nejdřív jsem viděl filmové zpracování od Soderbergha, to mě opravdu nadchlo. Pak další film od Tarkovského, to bylo hůř stravitelné. Pak jsem viděl znovu verzi Soderbergha (podruhé už to nebylo až tak úcvatné) a nakonec se dostal k tomuto románu, zároveň je to mé první setkání s Lemem.
Myšlenka díla je výborná, kniha je velmi čtivá i přes velké množství nezajímavých pasáží o salaristice apod. (ty jsem četl tak nějak samovolně a vlastně ani moc nevnímal, co čtu). Bohužel Lemovi se nepodařilo vytěžit z románu maximum, takže hlavní téma často opouští a zabředává do celkem nudných popisů výzkumů apod. Dávám tedy 75%, 3.8.2014.

Moc povedený výběr tří novel, Simenon a jeho Maigret v nejlepším rozpoložení. Autor prostřednictvím Maigreta jako obvykle moc pěkně vykresluje atmosféru Paříže, dlouze dumá o podezřelých, analyzuje a nakonec případy odhaluje. 80%, 27.7.2014.

Zajímavý pohled s humorem a nadsázkou na českou konzumní společnost. Humor jistě není špatný, ale mě tentokrát zrovna úplně nesedl, i když jsem se občas zasmál. Na knize mi spíš trochu vadí, že je to jen takový slepenec humorných skečů trochu ve stylu televizního sitkomu a nejde tak moc o nějaký zajímavý příběh. Proto dávám na rozhraní při 70% jen 3*. 18.7.2014.

Moje první kniha od Fleminga. Četla se dobře, ale dějově je to celkem prázdné, tedy nic moc akce a hodně omáčky. 70% a tentokrát 3*, 16.7.2014.
25.1.2015 jsem poprvé shlédl filmové zpracování a musím říct, že to bylo podstatně lepší než kniha.

Román dost odlišný od literatury, na kterou jsme zvyklí. Řekl bych, že dost dobře vystihuje japonskou náturu, nám celkem neznámou. Lidé jsou zde velmi vznětliví, věci často řeší bez uvážení spontálně. Zobrazuje Japonsko od roku 1945 do padesátých let, od prostého života na vesnici po studentský radikální život v Tokiu. Je to jakýsi průřez společností, zabývá se též vysokou politikou a s ní spojenou špínou a korupcí (velmi zajímavé). Nevynechává ani problém drog.
Pro mě velmi zajímavá kniha, přibližující vzdálené Japonsko ve své realitě bez příkras, navíc čtivě a zajímavě. 85%, 12.7.2014.

Velmi zajímavé téma, které se zabývá farmaceutickými firmami, testováním léků a s tím spojenou korupcí na mezinárodní úrovni. Zároveň zobrazuje Afriku ve své kruté chudobě a těžkých podmínkách. Toto téma podává autor svým stylem, který není vždy čtivý, ale na druhou stranu působí velmi věrohodně a i když Carré v doslovu dementuje jakoukoliv podobnost se skutečností, přesto ve čtenáři zanechává pocit, že takto hnusně to téměř určitě ve světě chodí. Co autorovi vytýkám je špatné vykreslení postav, takže mi některé splývají a dokonce u jedné (ne zcela významné) postavě nemám jasno až do konce knihy, o koho jde. Za téma a příběh velké plus, za zpracování mínus, takže celkově 70% a 4*, 9.7.2014.

Styl Čechury mám rád, píše s nadhledem, nadsázkou a s humorem a tak je třeba se dívat i na tento román. Je velice čtivý, je ze skutečného života Prahy současnosti a navíc je to i zajímavá detektivka. 80%, 29.6.2014.

Knihu jsem četl jako náctiletý více než před 25 lety a tenkrát se mi líbila. Nyní jsem byl prvními povídkami skoro nadšen, ale postupně mé nadšení vyprchávalo. Nevím přesně, zda byl výběr tak šikovně uspořádán, nebo prostě bylo vše na stejné brdo, každopádně poslední 2 povídky jsem přelouskal skoro s nechutí. Celkově tedy dám 70% a 3*, 22.6.2014.

Autor má osobitý, trochu zvláštní styl psaní a vyprávění, každopádně zajímavý a čtivý. Používá dost jednoduchých vět, příběh působí trochu stroze, Stamm prostě píše jaksi nezúčastněně, snad i odtažitě a chladně (nemíním to ale v negativním smyslu). Krajina náhodného žití líčí příběh obyčejné ženy, jedná se o psychologický román, který je hodně o životě a ze života. Hrdinové jsou běžní lidé, někdo se v nich možná pozná, někomu přijdou mnohdy těžko pochopitelní - ale to je život. 80%, 15.6.2014.

Simenon řekl bych skoro na vrcholu svých dovedností. Nejen novely, ale bravurní povídky, ve kterých je snad ještě lepší. Ukazuje, že na malém prostoru dokáže navodit atmosféru, vystihnout postavy i prostředí, přinést zajímavou zápletku. 90% a 5*, 14.6.2014.

Moc milá knížka. Autor inteligentně a čtivě píše, příběhy jsou různorodé, od společensko-kritických po detektivní, záhadné i trochu romantické. Vlastně se jedná o výbor některých povídek. 85%, 8.6.2014.

Kniha se dobře čte. Pro mě byla velmi zajímavá, není to jen popis historických událostí, ale jde víc do hloubky. Zabývá se Rudolfem i Hannsem od narození, popisuje jejich život a zároveň popisuje, co se v té době dělo především v Evropě. Pomáhá čtenáři pochopit (Němce, vyhlazování Židů...).
Provedení je velmi kvalitní: nejen vazba s přebalem, ale i restřík, prameny... 85%, 30.5.2014.