micha-ella micha-ella komentáře u knih

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Martin Lavay

Knížka se mi velmi líbila. Vlastně jsem se na ní před mnoha lety svým způsobem podílela. Zajímalo by mě, jak dneska žijí příbuzní těch vysokoškoláků, jestli i oni pátrají až dodnes, jak to vlastně bylo. Záhada nad záhady!!

02.03.2017 5 z 5

Host Host B. A. Paris (p)

Tak já nevím. Četlo se to dobře, i když trochu zdlouhavě, ale konec byl tak přitažený za vlasy, že zcela potřel předchozí popisy povahy, myšlenek, řečí a činů dané postavy. Myslím, že hodně čtenářů si na konci musí říct dvě slova: úplná blbost! Já to tedy říkám.

09.12.2024 3 z 5

Otočení klíčem Otočení klíčem Ruth Ware (p)

Tajemný, napínavý, poutavý příběh. Pár knížek od autorky už jsem četla, tahle se mi zatím líbila nejvíc. Hororové prvky pro mě byly nadbytečné, některé až úsměvné (hlava panenky), ale jinak jde o velmi dobře promyšlený i napsaný děj.

14.07.2024 5 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Katko, souhlasím s tebou! Dávám o hvězdičku víc, protože mně ty paničky zas až tak nevadily. Vadila mi duchařská vložka, vadilo mi nelogické chování hlavní postavy a úplně nejvíc mi vadily ty prapodivné zvraty děje v poslední třetině knížky. Vyvrcholení a konec s omluvou autorce označuju za naprostou blbinu.

07.06.2024 2 z 5

Dokonalé městečko Dokonalé městečko Kateřina Karolová

Malá rada všem čtenářům, kterým se zdá konec příběhu nevysvětlený, useknutý, bez rozuzlení: přečtěte si to celé ještě jednou a pozorněji.

05.06.2024 5 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Zas mě nalákalo vysoké hodnocení čtenářů (85%) a zas jsem bohužel zklamaná. A divím se, že jsem knížku nakonec dočetla. Někdo jí tady dokonce nazývá nádhernou. Je to příběh plný ošklivostí a deprese, autorka umí psát, ale nic nádherného v tom nevidím a závěr je hodně nepravděpodobný. Který otec by tohle dělal tolik let?

04.06.2024 3 z 5

Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

Spíš jen tři a půl hvězdičky, nad hodnocením jsem velmi váhala. Jde totiž o výborný námět, historie medicíny je opravdu zajímavá. Autorka si do tématu vymyslela neexistující manželství, mně šla ta romantika hodně na nervy, stála jsem totiž o příběhy pacientů. Postava Ruth je tak dobrotivá, až je prostě viditelně neskutečná, jen románově papírová. Vzpomněla jsem na ní dneska v trolejbusu, který jezdí ke zdravotní škole, seděla v něm většina budoucích sestřiček, každá v ruce mobil, a nad nimi se kymáceli stojící důchodci. Jak asi tyhle slečny budou pomáhat nemocným lidem? Kde je nějaká Ruth?

18.04.2024 4 z 5

Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva Michal Viewegh

Zajímalo mě, jak se autor literárně vypořádá s novým milostným vztahem mezi ním a vdanou Ukrajinkou se synem, která uprchla před válkou, protože na s. sítích se jím opakovaně chlubí a velmi si ho chválí. První část knížky jsem přeskákala, ty kapitoly mi přišly trapné, vulgární, amatérské, až ubohé. V druhé části jsou pokusy o vtipnost, ovšem vše je černobílé, prvoplánové, prostě odbyté. Chlubení rozmařilým životem opět nechybí, to si autor neodpustí nikdy.

29.03.2024 1 z 5

Astra Astra Cedar Bowers

Knížka zajímavá námětem, stylem i obsahem. Hlavní hrdinka mi byla od začátku až do konce protivná - holka, která každého využila a odhodila. Divím se, že některým čtenářům je sympatická. Taky se mi zdá v tom životním příběhu leccos nepravděpodobné - nemá ani základní vzdělání a přesto pak studuje na VŠ? A co třeba evidence obyvatel, zdravotní pojištění atp.? Kolem ní je hodně postav, ale velmi dobře vykreslených, nepletly se mi. Líbilo se mi to.

20.11.2023 4 z 5

Nehoda Nehoda Natalie Barelli

Četlo se to výborně, líbilo se mi víc než Hospodyně, ale mělo to podobná sporná a skřípající místa. Dvě hlavní postavy - Jedna hodná, druhá zlá a mazaná. Ale ta hodná byla naprosto hloupá, ač je prohlašovaná za chytrou. Když už zjistila, co ta zlá provádí, měla tím volné ruce a přesto místo rychlého řešení dál postupovala hloupě. A kdyby si autorka ke konci odpustila zvrat s Richardem a poté scénu na hřbitově, bylo by to mnohem lepší.

13.10.2023 4 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

Přečetla jsem od této autorky všechny knížky, od žádné se nedalo odtrhnout. Ale u této mi nesedl konec, který zpochybnil předtím dobře popsané psychologické profily manžela i manželky. Zvraty v závěru děje přece nejsou povinné!

20.08.2023 4 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Nevěděla jsem, o čem tahle knížka bude. Nalákal mě název, protože mám zahradnickou duši, miluju svojí zahradu a obdivuju všechny cizí, domácí i zámecké. Nalákala mě i zanedbaná vila, ale příběh se nevyvíjel, jak jsem očekávala. Hlavní postava mi byla od samého začátku nesympatická, tlustý, nešikovný, neschopný muž, s opožděným myšlením a negativními reakcemi. Vlastně mi ho nebylo líto ani v druhé části knížky.
Napsané je to dobře, ale ne pro mne.

25.05.2023 3 z 5

Milovaná Milovaná Toni Morrison

Zjistila jsem, že tuhle knížku nemám ve svém seznamu, četla jsem jí po prvním vydání v roce 96. Možná by se mi dneska už tolik nelíbila, ale tehdy, oproti českým "trhákům" ve větách holých, to byla skoro zázračná stylová lahůdka s krásným slohem v rozvitých větách. I když ho kazí některé překladové chyby. Nevadilo mi naladění na neskutečno, je to o pověrčivých černošských lidech, tak tento aspekt není ke škodě. Připoměla mi jinou knížku - Karneval a velký pátek od Pausewangové, taky výbornou.

06.12.2022 5 z 5

Tajná manželka Tajná manželka Steve Robinson

Po dlouhé době odpočinková knížka, která mě udržela v napětí po celou dobu čtení, ke které jsem se s chutí vracela a ani jednu větu nepřeskočila. Je to příběh hodně přitažený za vlasy, ale výborně popsaný. Postavy nejsou černobílé, jen konec je poplatný pravidlům thrillerů, ale celkově se mi to moc líbilo.

07.11.2022 5 z 5

Marta spí Marta spí Romy Hausmann

Jak se mi knížka Milé dítě líbila, tak mě tahle otrávila. Nesnáším roztrhaný děj a tady se kombinovaly nějaké tři příběhy, které mě absolutně nezaujaly, prostě zmateční a nepříjemné. Odložila jsem to, čtení mě musí bavit.

27.10.2022

Kočičí oko Kočičí oko Margaret Atwood

Atwoodová je vypravěčka. Báječná vypravěčka, i když mi trochu vadily četné popisy různých ohavností, ale jinak je to román, před kterým smeknete klobouk!

25.09.2022 5 z 5

Djatlovova expedice: Nová odhalení Djatlovova expedice: Nová odhalení Martin Lavay

Je obdivuhodné, z kolika zdrojů autor čerpal, aby sestavil tuto mozaiku pátrání po důvodech zániku Djatlovovy expedice. Klobouk dolů! Tuto mravenčí práci mu trochu pokazilo jen přílišné zmenšení fotografií. Kdo za to může? Autor určitě ne. Některé snímky rozhodně nebylo snadné získat, zvlášť v dnešní době. Knížka přináší mnoho nových výpovědí i faktů o této nevysvětlitelné záhadě z padesátých let.

12.03.2022 5 z 5

Rusovláska u cesty Rusovláska u cesty Anne Tyler

Jednoduchý příběh, ve kterém nenajdete žádného zločince ani thrillerovou akci, řeší jen vztahy mezi lidmi. Pohodová, uklidňující a milá knížka.

08.03.2022 4 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Je to příběh dost monotónní. V některých myšlenkách hlavní postavy jsem se našla, ale jiné na úrovni desetiletého dítěte se mi zdály přehnané, při jejím vzdělání, že ano. Už od třetiny knížky je zřejmé, proč je Eleanor taková, ovšem celé se to vyvíjí tak nějak nepřirozeně a zpomaleně, že jsem se ke konci k dočtení musela přinutit.
A číst se má přece (kromě některých povinných učebnic) s těšením a chutí. To mi tady scházelo.

06.03.2022 3 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Po knížce Pravda nebo lež jsem ještě zkusila tuhle a NE! Divím se, kolik má čtenářů - no vlastně čtenářek a kolik má chvály. Pro tyhle nepříjemně slazené a kořeněné chutě psané stylem červené knihovny lituji času.

06.02.2022 1 z 5