michaela2338 michaela2338 komentáře u knih

Miniaturista Miniaturista Jessie Burton

Čtivé, barvité. Ocení spíš ženská duše. Škoda, že byla miniaturistka tak nepolapitelná. Chtěla bych o ní vědět víc. Jsem zvědavá, jak se Burtonová zhostila své Múzy.

01.06.2018 4 z 5

Pomsta ženy středního věku Pomsta ženy středního věku Elizabeth Buchan

Titul této knížky se mi zdál nějak povědomý, až při čtení jedné z pasáží mi to došlo. Příběhu se zmocnili Američané, příběh notně okleštili, něco vypustili, něco pozměnili a udělali z toho obyčejný béčkový film. A to pod totožným názvem. Do obrazu se mi tak promítala podoba herečky, která kdysi zářila v seriálu Pohotovost coby ambiciozní a ne příliš sympatická doktorka. A to se možná nakonec promítlo do mého pocitu z knížky. Titul slibuje pomstu. Tu by měly živit silné emoce, slova, která jsou vyřčena a kterých brzy litujeme, pád dolů a pak bolestivá ale očistná cesta vzhůru. Poznání, že střední věk nabízí něco velmi cenného, čas konečně sytit vlastní potřeby a nežít jen skrze potřeby těch druhých. Čas rozkvést. Připouštím, že kniha toto nabízí, ale v jakési příliš kultivované podobě. Hrdinka Rose vždy říká a dělá ty správné věci, je vždy plná citu a porozumění pro cokoliv a kohokoliv. Je tak zatraceně správná.

29.05.2018 3 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Citlivé, kultivované, inteligentní.

22.05.2018 5 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

Díky více než kladným recenzím na této straně jsem se s chutí pustila do čtení. Pasáže mimo deník mi přišly strašně rozvláčné, ale recenze slibovaly skvělé rozuzlení. Možná právě kvůli tomuto očekávání nakonec tak skvěle nevyznělo.

22.05.2018 3 z 5

Projekt dieťa Projekt dieťa Graeme Simsion

Projekt manželka mě nadchl. Je to příběh, který má vtip a všeho je tam tak akorát. Z dvojky o dítěti mám jen pocit nastavované kaše v duchu potrhlé americké komedie. Knížku jsem nedočetla.

17.05.2018 2 z 5

Pohřběte své mrtvé Pohřběte své mrtvé Louise Penny

Mám její knihy ráda, ale obávám se, že to v tomto případě nějak nevyšlo. Na mě příliš patetické a překombinované. Možná za to mohou i ty zkomolené české reálie. Kde vzala jméno Roar Parra? A ten zoufalý útěk během pádu železné opony s poklady nedozírné ceny? Pokusila se o ambiciózní příběh, ale její předchozí "prosté" příběhy ze Three Pines mají stále navrch. Je v nich lepší a uvěřitelnější vypravěčka.

11.05.2018 2 z 5

Dáma s veverkou Dáma s veverkou Elizabeth McKenzie

Po první kapitole jsem si říkala, odkud se vzalo tolik pochvalných recenzí, ale hned druhá kapitola to napravila. Knížku jsem přelouskala stejně rychle jako veverka oříšek. A taky jsem ráda, že už vím, kdo je Thorstein Veblen. Možná další tip na čtení.

06.05.2018 4 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Mám tuto sérii moc ráda. Je psána v tradici Agathy Christie a tomu nikdy neodolám. Není to jen detektivka, ale i citlivá sonda do lidské duše a mysli. A vrchní inspektor Gamache je prostě sympaťák.

29.03.2018 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Číst další knížku Dana Browna je jako číst jeden a ten samý příběh. Velmi podobná struktura vyprávění se stejným profesorem a další krásnou dívkou po boku. Navíc se poměrně brzy začala rýsovat podstata celé zápletky a bylo zřejmé, kdo tahá za nitky. Nicméně ani chvíli jsem se nenudila, Brown prostě umí udržet napětí a příběh má spád. Knížka se mi nechtěla odložit. Taky jsem měla po ruce mobil a googlila. Hezký výlet do historie, umění a architektury.

12.03.2018 4 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Knihu jsem četla v originále. Anthony Doerr je jedinečný vypravěč. Pro mě zcela výjimečná kniha.

06.03.2018 5 z 5

Nejhorší děti na světě Nejhorší děti na světě David Walliams

Přemýšlela jsem, kolik dát hvězdiček. Moje děti, kterým jsem o těch nejhorších dětech na světě četla, trvaly na tom, že si tato knížka zaslouží plný počet. V každém z těch příběhů se tak trochu (někdy i více) poznávaly.

20.09.2017 5 z 5

Třinácté nebe Třinácté nebe Neil Smith

Chodím do jedné malé knihovny. Mají tam malý regál s novinkami, kde pokaždé najdu něco, co za to stojí. A tahle knížka patří mezi perly letošního léta.

31.08.2017 5 z 5

Síť Síť Håkan Nesser

Pachatele i motiv mi byl znám už po dvou třetinách knížky. To by se u dobré detektivky stát nemělo.

27.08.2017 1 z 5

Nonstop knihkupectví pana Penumbry Nonstop knihkupectví pana Penumbry Robin Sloan

Miluji knihy a miluji příběhy o knihách, navíc s trochou napětí a tajemna.

27.08.2017 4 z 5

Šok z pádu Šok z pádu Nathan Filer

Přirovnat tuto knížku k Podivnému případu se psem nebyl zrovna dobrý tah. Případ se psem je jediný svého druhu, knížka, kterou vždy ochotně doporučím. Šok z pádu takový není. Pokud však přestanete srovnávat, není to vůbec špatná kniha. Nečetla se sice lehce, ale myslím, že si tu knižní cenu zaslouží.

27.08.2017 4 z 5

Jeden kluk z milionu Jeden kluk z milionu Monica Wood

Autorka uvedla, že tuto knihu psala dlouho a možná by ji nikdy nedokončila, pokud by neměla kouče, který to nedopustil. A to je moc dobře. Hluboce žárlím na to, že někdo dokáže odvyprávět takový příběh a ještě to tak dobře napsat.

Rosiina metoda Rosiina metoda Dawn French

Měla jsem zřejmě smůlu, že jsem před touto knihou četla Tady byla Britt-Marie od Backmana. Příběh ženy, která vstoupí do života několika lidem a zásadně tyto životy změní. Rosie je britskou vychovatelkou, která "spasí" jednu zazobanou americkou rodinu, a to tak, že se vyspí se všemi mužskými členy rodiny, kteří už nejsou pod zákonem. Bylo to všechno tak nějak hloupé, proto mě překvapilo, že to vydalo Argo.

27.08.2017 1 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Tohle mám na jeho knihách ráda. Na začátku si řeknete, že tuhle postavu si nemůžete zamilovat. A pak se to navzdory všemu stane.

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Mám knihy Backmana i jeho styl vyprávění moc ráda. Tohle je pohádkový příběh pro dospělé a pokud na tuto hru přistoupíte, je to skvělé čtení. A pokud nejste drsoni a cynici, tak i v závěru docela emotivní.

Špulka modré nitě Špulka modré nitě Anne Tyler

Knihu jsem měla možnost číst v originále. Skvěle napsáno. I v naší rodině kolují příběhy, které byly během času - věřím - vyšperkovaný a dodávají nám na pocitu výjimečnosti, ačkoliv jsem rodina jako každá jiná. Kniha Anne Tyler je velmi lidská, příběhy lehce plynou, jsou krásnou sondou do partnerství a rodičovství.

10.08.2016 5 z 5