Miken008
![Deset malých černoušků Deset malých černoušků](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56191/deset-malych-cernousku-Mo4-56191.png?v=1633642175)
Tohle je prostě pořádná detektivka tak, jak si ji představuju. Mrazívé a napínavé od začátku dokonce. Několikrát jsem si tipl kdo by mohl být vrah a pokažd jsem se po jeho/její smrti spletl. Závěrečné rozuzlení mi doslova vyrazilo dech. Agatha Christie získala označení královka detektivek zaslouženě :)
![Ortel Ortel](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36782/ortel-WBc-36782.jpg?v=1550396388)
Krásně napsané, jednoduché :) Pointa mi sice na konci ušla, ale to vůbec nevadí :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dharmoví tuláci Dharmoví tuláci](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3616/cesty-tam-a-zase-zpatky-dharmovi-tulaci.jpg?v=1733599266)
Dal jsem Kerouacovi druhou šanci, aby na mě zapůsobil.. No, bohužel se to nestalo :/ Je sice pravda, že příběh je oproti Na cestě méně zbrklý a chaotický, ale to je tak všechno :( Mám rád mentalitu východní filozofie, ale tohle byla pro mě španělská vesnice... Naprosto bezduché (nebo až moc?), nic neříkající přímé řeči vytržené z kontextu, který mě neskutečně nudili. (o čem se to proboha celou dobu bavili.) Miliony postav, které se v knize objeví jen na pár řádích dokáží čtenáři hodně zamotat hlavu svými jmény. Děj sám o sobě taky není příliš napínavý.. spíš bázlivý, neustále se opakující dějové linky stejně jako v Na cestě... Jediné co se mi líbilo byl popis výstupu na Matterhorn a popis santusáckýho života Japhyho Rydera a jeho chajdy. Za sebe říkám ne :/ Škoda...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ukradený měsíc Ukradený měsíc](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15648/ukradeny-mesic-0rV-15648.jpg?v=1576047275)
Přečteno za jednu vyučovací hodinu v posledních školních dnech před prázdninami :) Příjemná knížečka, která okouzlí pohádkovou atmosférou. Doporučuji jako čtení na dovolenou, kde není příliš času :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tracyho tygr Tracyho tygr](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429135/tracyho-tygr-sf1-429135.jpg?v=1577268433)
Jednoduchá knížečka na jedno odpoledne.. Skrývá však v sobě hodně moudrosti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101879/egyptan-sinuhet-LG2-101879.jpg?v=1555067084)
Egypťan Sinuhet už svým námětem odbočuje od svého proudu oné doby. Obdivuji Waltariho za úžasnou propracovanost a osobitý ráz, který knize vdechl. Kniha je ze začátku velmi poutavá, ale postupem času se jakoby čas zastaví a děj se začne táhnout do nekonečna. Jako každé dílo velkých rozměrů má i Sinuhet své stinné a světlé stránky. Když však nyní hodnotím knihu jako celek, musím uznat, že byla celkem fajn, ale znovu bych si ji už asi nepřečetl. Přece jen přečíst ji mi dalo díky zdlouhavé popisnosti dost zabrat...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na cestě Na cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/3046/na-ceste-vAZ-3046.jpg?v=1452863144)
Nemůžu si pomoci, ale na mě to nezapůsobilo. Jako téměř každému by se mi zamlouval požitkový život, ale celé dílo na mě působilo dosti zbrkle a chaoticky. První třetina knihy byla o něčem novým a neustále držela čtenáře v napětí, co se asi stane. Ale zbytek knihy byl neustále o tom stejném - opít se, přespat někde, jet zase o dům dál. Sakra, tohle se musí zažít a ne o tom číst
Nejsem fanouškem knih bez pointy, musím ale uznat, že Keroac má něco do sebe když píše.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
Troufl bych si říct, že je to nejlepší kniha od českého spisovatele, kteru jsem kdy četl (a to českou literaturu moc nemusím :)).
Ihned po prvním přečtení jsem si Kunderu oblíbil a je škoda, že emigroval. Kniha téměř na každé stránce nabízí ponaučení a různé filozofické otázky z těch nejobyčejnějších situací, které doslova křičí z každého řádku, a nutí čtenáře k zamyšlení. Nejlepší na tom je, že sám Kundera vše ještě vysvětlí, tak aby to každý pochopil a nechá pouze na čtenáři to, jestli se nad tím chce zamyslet nebo půjde dál.
Je pravda, že někomu může kniha zkazit iluze o lásce. Ale z literárního hlediska je to skvost... :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři muži ve člunu Tři muži ve člunu](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141401/tri-muzi-ve-clunu-141401.jpg?v=1354400343)
Mám rád humoristické romány a ani tento nebyl výjimkou. Líbil se mi syrový anglický humor občas protkaný nešikovností a neohrabaností hlavních postav :D Jediné co bych knize vytkl byl neustálý popis historických míst, který mi do on knihy jaksi nezapadal. Ale jelikož to byl autorův záměr, je nutno se s tím smířit a přijmout to. Už se těším na druhý díl :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paní Bovaryová Paní Bovaryová](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1963/pani-bovaryova-1963.jpg?v=1365709953)
I když se to tak nemusí zdát, tak Paní Bovaryová má námět, který je nadčasový ve všech dobách i dnes:) Žena, která nedostává ve svém životě to co chce a neustále závidí ostatním až se sama dostává do depresí a ruinuje si život. Příběh se mi líbil a ani popisnost nebyla na škodu. Musím uznat, že byla trochu zdlouhavá, ale s tím se musí u podobných klasik počítat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42455/modlitba-pro-katerinu-horovitzovou-42455.jpg?v=1281180664)
Vůbec mi nesedl Lustigův styl psaní a musím přiznat, že jsem se v textu často ztrácel. Námět je ovšem pozoruhodný a ten konec byl jednoduše šokující. Všechno mi ale přišlo takové těžce stravitelné. Nejspíš si ji už nikdy nepřečtu :/
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Lady Fuckingham Lady Fuckingham](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114626/lady-fuckingham-ylG-114626.png?v=1553339579)
Hodně vtipná kniha :D Překladatel se musel hodně bavit, když ji překládal :D :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zločin a trest Zločin a trest](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86980/zlocin-a-trest-fbP-86980.png?v=1628544347)
Příběh studenta Raskolnikova, který si myslel, že dělá dobře, protože si myslel, že patří mezi skupinu lidí, která bojuje pro vyšší dobro a přitom konal jen zlo z hlediska své vlastní morálky. Jedna z nejsilnějších knih, co jsem kdy četl. Musím věru přiznat, že číst Dostojevského mi dalo zabrat. Příběh sice není nějak extra složitý na pochopení, ani popisy zde nejsou nějak stěžejní. Jediné s čím každý musí počítat, když si Zločin a trest hodlá přečíst, jsou rozvleklé filozofické mentorování.
Jediná věc, která mi v celé knize vadila, byly táhnoucí se monology jednoho jedince na dvě stránky, poté popis toho co dělá na další stránku a na další dvě stránky odpověď toho druhého..uff.
Jak jsem napsal, kniha je to hodně silná, ale nedokážu si ji představit jako povinnou četbu pro všechny...přece né každý by ji strávil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník Deník](https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/657/denik-Y5M-657.jpg?v=1548839405)
Anna by se v hrobě obracela, kdyby věděla jak moc její deník překopali...
![Milion malých střípků Milion malých střípků](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16035/milion-malych-stripku-ebX-16035.png?v=1586772027)
Podle mě nejsugestivnější kniha o drogách, se kterou jsem měl tu čest. Detailní popisy toho co s vámi udělá alkohol a všechny drogy do jedné naráz. Autor si rozhodně nikdy nebral servítky, když popisuje své absťáky. Až se nejednomu čtenáři zvedne žaludek. Příběh však začně po určité době nudit, protože je pořád stejný a děj se nikam neposouvá. Styl psaní je tak výjimečný jako u nikoho jiného. Není však problém si na něj zvyknout a kniha lépe odsýpá.
Docela by mě zajimalo, co z toho je fikce a co je autobiografií. Plusem je také to, že díky této knize vím, jak to chodí v protidrogové léčebně...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71182/na-zapadni-fronte-kl-71182.jpg?v=1300458094)
Četl jsem, abych pochopil ono davové šílenství. Je fakt, že jsem ji četl ve spěchu, takže jsem detailně nezkoumal popisy, o které převážně v celé knize jde. Musím uznat, že Remarque je snad nejlepší autor co se týče popisů. V životě jsem nikde neviděl lépe popsané hrůzy války. Pořád si ale stojím za názorem, že válku člověk nemůže pochopit z vyprávění, ale že si ji musí sám zažít sám na vlastní kůži. Příběh studentů byl bezesporu pěkný, nicméně mě vůbec nebavil... Možná postupem času se ke knize vrátím ještě jednou
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Petr a Lucie Petr a Lucie](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1584/petr-a-lucie-oMP-1584.jpg?v=1583076546)
Čekal jsem nudu, ale nedalo mi to, abych si nepřečetl takovou klasiku. Nebylo to zase tak strašné. Líbilo se mi pojetí vztahu mezi mladými lidmi, kteří v lásce hledají naději v dobách světové války. Čtení knihy bylo sice poněkud náročnější, ale v závěru čtenář zjistí, že to zase tak nestravitelné nebylo. Nešlo ani tak o vyzdvihnutí nějakého děje, ale spíš o jakousi životní filozofii autora, což nemusí být zrovna šálek čaje každého z nás.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Den Trifidů Den Trifidů](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29817/den-trifidu-29817.jpg?v=1362139024)
Všude jsem slyšel jen samou chválu na Den trifidů až mě to nakonec donutilo po něm sáhnout. Byla to snad první sci-fi knížka, kterou jsem četl. V důsledku jsem čekal něco víc. První polovina byla obstojná a napínavá, protože se děj neustále někam posouval. Zbytek knížky mi ovšem přišel až příliš natahovanej a dějově nudnej. Pořád jsme ke konci čekal nějaké rozhřešení a byl jsem zklamán, když nic nepřišlo. Pořád má ale celá kniha nějakou úroveň..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mrtví do soumraku Mrtví do soumraku](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17027/mrtvi-do-soumraku-oPZ-17027.jpg?v=1453238180)
Byl jsem zklamán. Seriál sleduji od samého počátku a v knize mi chybělo tolik důležitých postav. Celý děj se točí jen kolem Sookie a Billa a celé je to jen o jejich velké citové romanci. Téměř žádné vedlejší příběhy, ostatní postavy mají jen minimální roli, o některých je jen zmínka. Kdybych nebyl nadšen seriálem, nejspíš bych po této knize ani nesáhl.. Škoda...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rychlé šípy Rychlé šípy](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/2516/kreslene-serialy-jaroslava-foglara-rychle-sipy.png?v=1728224137)
Tyhle komixy můžu číst pořád dokola a nikdy mě neomrzí... prostě srdeční záležitost :)