misantroop komentáře u knih
Krimithriller, ve kterém se King věnuje současnému světu. Překvapuje mě, že King pořád ještě není senior, který brblá nad tom, jaký svět byl bezvadný a dnes nestojí za nic, naopak sleduje aktuální dění s přehledem a mladou myslí. Holy není moje favorizovana postava, ale King v této knize vyplodil zábavný příběh. Řemeslně super zvládnuté.
Hrozně rád bych tento vícegenerační román pochválil. Prostředí Sicílie, boxu a motiv dospívání mě při jeho výběru zaujal. Bohužel se mi nepodařilo sžít se s rytmem románu a ani s jeho hrdiny. Těšil jsem se na zážitek z vášnivého a horkokrevného prostředí, ale bohužel jsem v tomto případě zůstal zklamán.
Román z Krušnohoří, který jsem objevil náhodou v knihovně. Román o horách, generacích lidí v nich a o všech věcech co život přináší i odnáší. Nepostřehl jsem, že takový román existuje a dostal jsem nádherný příběh. Za mě obrovské překvapení a kniha, kterou nadšeně doporučuji. Dál nechci obsah komentovat, ale uchovat si to kouzlo ze čtenářského zážitku, kdy je lepší vychutnat si ten pocit po dočtení.
Perfektní učebnice. Základ do knihovny.
Pár myšlenek z období Habsburské nadvlády:
- Národní obrození. Proces kdy se novou hlavní identitou stává národ. Nacionalismus nahrazuje starší identifikaci, založenou na obyvatelském právu v určité zemi jakožto politickém celku.
- Období osvícenství a racionalismu končí zklamáním. Místo říše rozumu lidstvo dovede k jakobínskému teroru a k napoleonským válkám. Návrat starých dynastií na evropské trůny. Nástup romantismu = místo rozumu city a fantazie.
- Šlechta se před březnem 1948 snaží o neutralitu mezi českým a německým nacionalismem. O dosažení míru se snažila ve jmenu jednotného "zemského národa" tedy bohemismu.
- První generace českých vlastenců v (Josef Jungmann, Antonín Marek, Ján Kollár) byla ve svém rusofilství zcela nekritická. Jednalo se o pěstování "slovanské vzájemnosti" zdůrazňující, že Češi nejsou v Evropě osamoceni, ale patří k velké rodině slovanských národů.
- Ze schůze ve Svatovaclavských lázních na konci února 1948 vznikla petice k císaři. Byl to prvni novodobý český politický program. Obsahovala požadavky jazykové, státoprávní i liberální.
- Masaryk nastoupil na pražskou univerzitu jako profesor sociologie a filozofie.
Povídky, které se mají vztahovat k zemětřesení v roce 1995. Kvalita povídek graduje a není to náročné čtivo. Naopak bych řekl, že se čtou velmi lehce. Žabák, který zachránil Tokijo a povídka s medovníky mě bavili. Příjemné čtivo.
(SPOILER) Druhý Karika, kterého jsem přečetl. První třetina knihy mě bavila. Vykreslení prostředí, nesympatická hlavní postava, ihned se děj začal vyvíjet. V první třetině Hlubina obsahuje i několik velmi dobrých, mrazivých momentů. Poté se začne lehce osvětlovat hybatel děje a příběh se stane variantou na akční film s duchařským podtextem. Nevím čím to je; možná tím, že nejsem fanda duchařských zápletek a preferuji striktně logická vysvětlení; ale druhá část knihy mě neoslovila. Klidně si ale knihu dokážu představit úspěšně zpracovanou na filmovém plátně s plejádou filmových triků.
Dějiny českých zemí v kontextu Rakouska-Uherska od roku 1848-1881, tedy od revolučního roku k požáru Národního divadla. Výborná kniha a výborné zpracování.
Poznámky:
- 1848 revoluční události Vídeň, Praha, Frankfurt
- kontext národních obrozeni v Evropě
- "Kdyby Rakouska nebylo, museli bychom ho zřídit"
-dualismus Rakouska a Uherské
- Poslední český korunovaný kral Ferdinand
- František Josef I. se nenechal korunovat. Korunovace by uznala nároky historických českých zemí
Knihu jsem objevil díky čtenářské výzvě a jsem moc rád, že jsem si vybral právě ji. Autorova prvotina je skvělá a četla se mi jedním dechem, respektive mi její přečtení zabralo dva večery. Téma je tíživé a příběh ve mě zanechal bolestivou pachuť. Během čtení se objevovaly momenty, kdy ve mě příběh vzbuzovat silné emoce. Perfektní prvotina a doufám, že autor bude pokračovat v psaní s podobnou kvalitou. Já si na jeho další knihu rád počkám.
Techniky použitelné při vyjednávání. Ideální kniha k pravidelnému listování a zlepšování svých komunikačních schopností. Každý může aplikovat to, co mu dává smysl a odpovídá to jeho nátuře. Hodnotím vysoko stupeň užitečnosti.
Zajímavý počin. Nebudu se pouštět do hodnocení autorových pohledů, ale přemýšlel jsem o knize spíše z pohledu pracovního nástroje. V tomto ohledu se se zkreslenimi, uvedenými v knize setkávám běžně. Je užitečné tato zkreslení pojmenovat a umět je identifikovat. Z toho pohledu velmi užitečná kniha.
Laquer se věnuje v této knize Rusku a vývoji zahraniční i domácí politiky po rozpadu SSSR. Kniha je napsána v roce 2015, tedy rok po Ukrajinské krizi. V reakci na vyjádření ukrajinských voličů k evropskému směřování Rusko podporovalo ozbrojený konflikt v seperatistické oblasti Donbasu a obsadilo neoznačenými jednotkami Krym (ruskou vojenskou pritomnost na Krymu mimochodem až do invaze na Ukrajinu, v roce 2022, Kreml odmítal a v této otázce lhal).
Kniha je dobře zpracována, s ohledem na dobu vzniku se v ní hojně odráží vývoj v Rusku mezi lety 1991 až 2014. Autor věnuje poměrně obsáhlou část ideologickému podhoubí dnešního Putinova Ruska nebo, chcete li, ideologickým základům Ruského světa.
Body k zamyšlení:
- Vznik ruského přesvědčení o vlastní výjimečnosti, o "třetím Římu"
- Konflikt nad vlastní identitou, buď směřování k evropskému dědictví nebo k asijského. Hybridní ideologie euroasianismu
- úloha "státního" náboženství pravoslavné církve v kontrastu ke stoupajícímu počtu muslimů v Rusku
- alkoholismus, nízký věk dožití, slabá střední třída, extrémní bohatství oligarchů, vládnoucí třída vzniklá že siloviků - sociální problémy Ruska
- Rusko jako "věčný otloukánek". Rozpor mezi strachem (rozšiřování NATO k našim hranicim) a vyhrožování celému světu "nejsilnější armádou" a jadernými zbraněmi
- Putinova stabilizace režimu diky stoupajicim cenám za ropu a plyn, která mu pomohla etablovat jeho vládu. Současně pomoc MMF a SB v době, kdy Rusku hrozil krach
- Čínská ekonomická nadvláda nad Ruskem a změna velmocenske dynamiky. Putin obrací zlobu na Západ, ale Rusko neni velmoci ani v porovnání s Činou
Kniha Saši Alvarové, která je autorkou podcastu Kanárci v síti, se zabývá otázkami propagandy, konspiračních teorií a ovlivňování veřejného mínění pomocí státem řízeného ovlivňování sociálních sítí. Tato kniha může posloužit jako výborná brána do informací, týkajících se ruského hybridního působení a závěry z ní by měly být co nejvíce rozšířené k většinové populaci. Jinak nás čeká velký problém.
Nemohu si pomoci, ale tato kniha ze Zeměplochy mě neoslovila ve čtrnácti a a ani ve čtyřiceti. Dočetl jsem ji se sebezaprenim i podruhe a bohužel nesdílím zdejší nadšení.
Klub nenapravitelných optimistů je naprosto fantastickým románem, který mě od začátku vtáhl. Jak nemám rád žánr "historický román", tak v tomhle případě jsem našel výjimku, která potvrzuje moje pravidlo. Autor perfektně zkombinoval odehrávající se příběh s historickými reáliemi a výsledkem je konzistentní, uvěřitelná a lidská kniha.
20. století zamíchalo osudy lidí a přineslo spoustu dílčích událostí, které byly jednotlivými tahy v komplikované šachové partii. Sovětská špionáž v americkém jaderném programu; obsazení Suezu a následné stažení; sovětské tanky, které rozdrtily povstání v Budapešti; dekolonizace a válka v Alžírsku; to všechno jsou jen fragmenty, které román zachycuje. Pro čtenáře, který se orientuje v problematice, tato kniha přináší krásný zážitek.
PS: Až díky knize jsem si uvědomil, že v dubnu 1961 SSSR dostal prvního člověka do vesmíru, aby v srpnu téhož roku začala růst Berlínská zeď, která měla zabránit dalším milionům lidí na útěku ze socialistického ráje. Čtyři měsíce tak dělí obrovský technologický milník a úspěch východního bloku od pragmatického oddělení a uzamčení vlastní říše a jejích otroků do naprosté izolace.
Moje první kniha od Kariky, na kterého jsem měl delší dobu spadeno. Trhlina nevybočuje z plejády hororů, které se nesou v lehce duchařském stylu. Nepřináší žádný zásadní zvrat v žánru ani nic svébytně originálního. Je ale perfektně řemeslně zpracovaná a bezpochyby obsahuje několik děsivých momentů, které zahrají na čtenářovi emoce. Dostal jsem co jsem chtěl a těším se na další knihu od autora, s nastavenou laťkou jsem spokojen.
(SPOILER) Geniální a nadčasová satira, která přesně vystihla vývoj totalitního režimu. Vytváření novych elit, eliminace vnitřního nepřítele, manipulace s veřejným míněním. Všechno to známe z historie.
"Čtyři nohy dobré, dvě špatné." "Čtyři nohy dobré, dvě lepší."
Světová klasika a zatím rozhodně nelze říct, že by zestárla. Motivace postav, morální deformace většiny z nich a bezútěšnost prostředí v němž se příběh odehrává, vytvářejí na čtenáře silný dojem. V podstatě se jedná o psychologický román, zajímavé je sledovat, jak ruská kultura v polovině devatenáctého století obsahovala touhu vyrovnat se francouzské a pruské.
Výtečná analýza poválečného vývoje SRN a pozdějšího znovusjednocení. Literatura pro studenty politologie a sociologie. Zároveň velmi zajímavé z hlediska vyrovnání se Němců s démony druhé světové války. Velmi dobře a čtivě napsané.
Absolutní odpad, který má verifikovat autorův pohled na svět. Se světem seriózní literatury to má asi stejně společného jako vláda Talibanu s promenádou v plavkách. Už výběr respondentů ukazuje kam směřujeme. Vydáno 2019 kdy Islám bylo hlavní téma těchto idiotů, takže tím tohle téma přímo prostupuje. V roce 2022 očekávám publikaci na téma "Rusko - maják civilizace v osidlech spiknutí Západu". Takové bláboly by v devadesátých letech zapadali do magazínu Hrom. Další příspěvek v dezinformační bouři od idiotů pro idioty, neověřitelné bláboly zalité omáčkou ze spiknutí.