monikasbookclub monikasbookclub komentáře u knih

Rok Proměny Rok Proměny Zuzana Říhová

Po této knížečce jsem sáhla čistě ze zvědavosti. Není to můj úplně běžný šálek kávy, ale anotace mě zaujala, takže jsem ráda, že jsem si ji díky @kosmas.cz mohla přečíst. Netuším však, jestli jsem záměr autorky napsat tuto knížku vůbec pochopila. Netuším ani, zda jsem pochopila samotný děj knihy. Za mě to byla ukázka úvah, myšlenek a pocitů Kafky v tehdejším obchobí jeho života. Je to opravdu krátká knížečka, takže jsem neměla problém ji přečíst rychle. Nemůžu úplně říct, že děj je čtivý, rozhodně vás ale nutí ve čtení pokračovat, protože třeba jako já v něm budete hledat ten konečný význam. A možná právě proto se mi knížka líbila, že hned od začátku neodhaluje své karty a vy čekáte, co tam pro Vás autorka připravila. Možná trošku lituji, že o Kafkovi vím pouze základní informace a nedokážu tedy na sto procent ocenit tuto knihu.

06.03.2025 4 z 5

Trůn padlých Trůn padlých Kerri Maniscalco

Příběh je žhavý a hříšný, asi jako sám démonický princ Invido. Nechybí v něm napětí, zvraty, intriky a hlavně láska.
Musím se teda přiznat, že jsem nečetla předchozí sérii od autorky Království hříšných. Netuším teda, jestli mi to nějak uškodilo, nebo ne, ale postava Ira se vyskytuje i minimálně v knize Trůn padlých.
Nemůžu tedy srovnávat, ale ani po dočtení nemám v plánu si předchozí sérii autorky přečíst.
Trůn padlých se mi opravdu líbil. Líbilo se mi prostředí plné nadpřirozených bytostí a  jiného světa. Hodně jsem četla, že to lidem dává vibe Bridgertonových a asi bych s tím úplně nesouhlasila. Postavy příběhu, jak ty hlavní a vedlejší, jsou opravdu dobře vykreslené a krásně tak podtrhují samotný děj.
Chemie mezi Invidem a Camillou byla opravdu hříšná! Líbilo se mi taky, že Camilla i když na první pohled působila, jako nevinná dívka, byla v konečném důsledku pravý opak.
Samotné události děje se mi líbily, ale přesto mám s knížkou jeden problém. Při čtení, i když mě příběh dokázal vtáhnout a byl čtivý, mi přišlo, že mi ty stránky prostě neutíkají a že je kniha nekonečná. Asi bych si nemusela stěžovat, aspoň jsem v příběhu byla delší dobu, ale i tak jsem z toho byla frustrovaná, protože i když jsem četla, stránky neutíkaly.

02.03.2025 4 z 5

Spolek čajových draků Spolek čajových draků Kay O'Neill

Prožít všechny roční období v okouzlujícím světě čajových draků? Proč ne! Tato komiksová pohádka je sice určena pro malé čtenáře, věřím však, že zaujme i ty větší. I když příběh nemá ani 100 stran nabídne vám komfortní a útulné fantasy prostředí. Samotný příběh na vás dýchá, jako prostředí, které nesoudí, nekritizuje a přijímá každého takového jaký je.
Jak už to na tak krátký komiks bývá, příběh je hrozně jednoduchý a nevykresluje vyloženě postavy do hloubky. Přesto jsem si jeho čtení nadmíru užila. Protože kdo by si neužil čtení o dračcích, kterým rostou na parůžcích čajové lístky?
Musím taky vyzdvihnout ilustrace a celkově pojetí knihy. Ilustrace jsou naprosto překrásné a hrozně se mi líbilo, že v posledních stránkách knihy jsme se dozvěděli něco více o samotných dračcích. Jak o ně pečovat, a co je typické pro jednotlivé druhy.
Určitě pokud hledáte nějaké cozy čtení k šálku čaje, bude tato knížka pro Vás krásným společníkem.
Moc děkuji @hostbrno a @kat.sardicka za možnost si knížku přečíst.
PS. Můj nejoblíbenější čaj je Earl Grey a představa, že bych lístky pro tento čaj sbírala na parůžcích dráčka je rozkošná.

26.02.2025 5 z 5

Krev & zrada Krev & zrada Frost Kay

Netuším, jestli jsem už zapomněla většinu děje z předchozího dílů, nebo čím to bylo, ale na začátku tohoto druhého dílu jsem byla značně zmatená. Trvalo mi, než jsem se dostala do děje a zase znovu si vzpomněla na postavy. A asi proto jsem si i začátek knihy vůbec neužila a začala jsem být skeptická. Nicméně příběh sám o sobě je dost krátký, takže mi stránky doslova utíkaly pod prsty. A co si budeme, znovu jsem objevila ten důvod, proč se mi tak líbil předchozí díl.
Tempest je za mě jedna z mála silných ženských postav, které jsem zatím v knihách mohla vidět. Upřímně její zápal a odhodlání oceňuji a celkově už jenom díky ní a jejímu charakteru bych četla všechny další díly. Nemůžu ani zapomenout na její popichování s Pyrem, které si věřím, každý kdo četl zamiloval.
Konec je zase jedna velká záhada a nekonečné napětí pro další díl. Možná bych už v dalších dílech těch zvratů a celkově odhalení tajemství uvítala méně. Už v tomto díle mi vadilo, že prostě nevíme jako čtenáři nic na sto procent. Nevíme prostě komu věřit, a jestli vůbec ta pravda je pravdivá.
Nicméně v sérii nadále pokračuji, protože po dočtení ani nemám na výběr.

24.02.2025 4 z 5

Půl duše Půl duše Olivia Atwater

Po přečtení prvních pár stránek, bych Vám určitě řekla, že mě knížka zklamala. Bridgertonovi miluji a atmosféru příběhů od Jane Austen v knihách vítám. Takže jsem měla hodně velké očekávání. Možná až přehnaně moc. Po prvních asi cca 80 stránkách jsem tak byla zklamaná. Moc mě nebavilo to prostředí a nějak jsem si k příběhu nedokázala najít cestu.
Potom ale nastal zvrat a já četla se zatajeným dechem. Doru a Eliase jsem si zamilovala a milovala jsem ty jejich sarkastické a popichující konverzace. Začala jsem také více rozumět celému smyslu knížky a poslání příběhu, který měl být čtenáři předán. Musím uznat, že autorka na jednotlivých postavách, jejich vlastnostech a chování přímo brilantně popsala ty nejodpornější vlastnosti, které lidé dokážou mít.
Já si teda příběh nakonec strašně užila a s chování Eliase a Dory mě zahřálo u srdce. Protože jak řekl Elias: "Když se vám nepodaří přinutit svět, aby přišel k rozumu, musíte se spokojit s odstraněním toho malého zla, které máte před sebou."
Těším se i na příslib možného pokračování této začínající série, protože si ji rozhodně nenechám ujít.

22.02.2025 4 z 5

Dokud rostou citronovníky Dokud rostou citronovníky Zoulfa Katouh

Jak zhodnotit knížku, která pro mě byla tak silný a nezapomenutelný zážitek? Doslova se mi vryla do paměti a nemyslím si, že se mi na příběh bude lehce zapomínat. Jak řekla @endlessbibliophile u této knihy budete trpět, ale můžu Vám zaručit, že si to náramně užijete!
Je to knížka u které hned od prvních stránek prostě víte, že to pro vás bude 5 hvězdičkové čtení. Čtení s nepopsatelným vnitřním zážitkem, na který nezapomenete. Asi by nebylo od věci upozornit, že knížka rozebírá opravdu nelehké témata a okamžiky, které v životě zažívá Salama. Rozhodně vám tedy při čtení nezůstane oko suché. I když ale popisuje smrt, válku a zkázu, na druhou stranu nám ukazuje, že i v těch nejhorších chvílích, které můžou člověka potkat, může přijít také štěstí, láska a nová naděje. Přesně tohle potkalo Salam a Kenana, kteří si za svůj mladý život tolik vytrpěli.
Příběh se čte o to více těžce, když víte, že se zakládá na skutečných událostech a je inspirovaný osudy skutečných lidí.
Příběh Salam a Kenana mi rozerval srdce, ale zároveň mi ho slepil. Určitě pokud se na knížku cítíte, neváhejte po ní sáhnout. Věřím, že ve Vás zanechá pocit lásky a  naděje pro lepší zítřky, které si všichni zasloužíme.

Moc děkuji @humbook @humbookblogeri za možnost si knížku přečíst!

16.02.2025 5 z 5

Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

I LOVE IT! Bože tohle je přesně ta knížka, kterou jsem teď potřebovala si přečíst. Krásný až pohádkový příběh, kterým nás provádí Evangelína. Četla jsem, že hodně lidem je nesympatická, nebo že si k ní nemůžou najít cestu, protože je moc naivní. S tím upřímně nesouhlasím! Co je špatného na tom věřit na lásku na první všechno? Věřím, že než spousta z nás vyrostla, nějakou takovou lásku taky v životě očekávala. Já si Evangelínu zamilovala, měla strašně krásné srdce a v celém příběhu mi přišlo, že držela tu naději na konec šťastně až navěky.
Zamilovala jsem si i novinové články, dopisy a všechny tyto detaily, které jsou v knížce a krásně obzvláštňují čtení.
Nesmím zapomenout ani na Jackse! Ten je docela tajemná postava příběhu, a ho prostě s Evangelín dohromady miluji!
Jedinou výtku však pro tuto knížku mám a to proč se tam sakra vyskytují upíří? Vůbec mi to do toho světa a celkově příběhu nesedí.
Určitě pokud ještě váháte nad přečtením, tak vám můžu knížku s čistým svědomím jenom doporučit! Jednak kvůli pohádkovému příběhu s romantickou linkou, ale taky určitě jste viděli obálku a ořízku od knížky! Věřím, že vám taková kráska v knihovně chybět nemůže.

14.02.2025 5 z 5

Planoucí koruny Planoucí koruny Catherine Doyle

Zakončení mé milované série mi znovu ukázal důvod, proč ji mám vlastně ráda. Nebo tedy aspoň zakončení sérii z pohledu Rose a Wren.
V knížce je zase spousta akce a romantiky, které se nemůžu nabažit. Konečně i máme více scén s Rose a Shenem. Jejich vzájemnou chemii a vztah jsem si zamilovala už od prvního dílu a konečně se to mezi nimi už nějak vyvinulo do konce, který věřím, že jsme všichni chtěli! Zase i jako v těch předešlých dílech mě více bavily kapitoly s Rose. Už od prvního dílu je moje favoritka, ale nemůžu říct, že bych si kapitoly s Wren neužívala. Ty totiž obsahují více akce, kterou si taky užívám.
Podle mě autorky zakončení nemohly napsat lépe. Jednoznačně můžu celou sérii doporučit, protože věřím že si ji zamilujete.
Abych nezapomněla! Jedno zklamání jsem v knížce přece jenom měla. Čekala jsem, nebo spíše doufala, že Wren nakonec skončí s někým jiným, ale autorky tomu tak nechtěly.

10.02.2025 5 z 5

Beren a Lúthien Beren a Lúthien J. R. R. Tolkien

Upřímně je to zase jiné vyprávění, než na jaké jsem u Tolkiena zvyklá. Nebudu lhát do tohoto roku moje jediné jeho přečtené díla byla Pán prstenů a Hobit. Nebylo to ale proto, že by mě jeho další tvorba nalákala. Spíše jsem věřila, že na ní ještě nepřišel správný čas. To se tento rok změnilo a já jsem strašně ráda, že skrz Christophera, syna Tolkiena, máme možnost zavítat do jeho světa. Jeho oddanost a obětování pro otcovy díla nám dnes čtenářům přináší nepopsatelné zážitky z Tolkienova světa.
Beren a Lúthien ukazuje nehynoucí a nepopsatelnou lásku mezi smrtelným mužem a nesmrtelnou elfkou. Asi jako všechny Tolkienova díla ani tady se nezapře profesorova mistrovská ruka. Celá kniha nám nabízí nejenom příběh těchto dvou, ale také nám ukazuje vývoj samotného příběhu a změny, které na nich Tolkien v průběhu let prováděl. Ukazuje nám lásku, odvahu, naději, magii, smrt a sebeobětování.
Tolkienovy písně vás přenesou do elfích síní, temných lesů a bitev.
Asi jako další Tolkienova díla byla i tato kniha nepopsatelným zážitkem a já moc děkuji Christopherovi, že se po smrti otce ujal jeho textů. Děkuji mu taky za to, že do této knihy dodal na konci seznam jmen, protože bez toho bych byla v příběhu naprosto ztracená.

03.02.2025 5 z 5

Padlý vládce nebes Padlý vládce nebes Denisa Janštová

Nejprve chci moc poděkovat  @denisa.janstova_autor za možnost zúčastnit se štafety na knihu Padlý vládce nebes!
Musím se přiznat, že mě knížka hodně mile překvapila. Četla se opravdu sama a stránky Vám utíkaly pod rukama. Hodně se mi i líbilo, že se střídaly pohledy Erin a Nathana. Dodávalo to knížce na dynamice a aspoň jsme se více o postavách dozvěděli. Hodně se mi líbil i svět a bytosti v něm. Celkově mi i přišlo, že autorka má opravdu všechno do detailu promyšlené, takže všechno krásně dávalo smysl a zapadalo do sebe.
Nejvíce se mi asi líbila postava Saby, kterou jsem si zamilovala. Naopak jsem v průběhu děje ztrácela sympatie k Erin. Její chování se mi často nelíbilo a souhlasila jsem snad se všemi,  co její chování připisovali k dítěti. Chyběla mi taky v příběhu romantická linka, nebo nevím proč jsem ji tam prostě očekávala.
Knížka končí v nejzajímavější chvíli a já doufám, že co nejdříve vyjde pokračování, ať si ho můžu přečíst.
Určitě pro milovníky YA fantasy bude knížka příjemným počtením.

29.01.2025 4 z 5

Beze strachu Beze strachu M. W. Craven

Novou sérii od mého nejoblíbenějšího autora thrillerů M. W. Cravena jsem si nemohla nechat ujít. Hned od oznámení, že bude kniha vycházet, jsem si bedlivě hlídala její vydání.
Je to zase něco úplně jiného než jsme zvyklí z jeho předchozí serie s Washingtonem, ale to mi vůbec nevadilo. Ben je opravdu zajímavá postava a skrz něho se toho dozvídáme hodně o zabíjení, speciálních jednotkách, podsvětí, práci v utajení a prostě všechno, co potřebuje k přežití člověk, který nemá z ničeho strach. Musím říct, že právě tyto některé informace na mě byly v knize někdy až moc. Ne že by mě nezajímaly, jsem ráda, že jsem si o nich něco přečetla, ale bylo to na mě napsané moc složitě, že nevěřím, že jsem všemu správně rozuměla.
Nicméně i tak jsem se nemohla odtrhnout od stránek, protože kniha byla nabitá akcí. Prostě skoro vůbec si neoddychnete, jako si nemohl v příběhu oddechnout Ben.
Jediné, co mě na knize zklamalo byla poslední kapitola. To zakončení knihy bylo dost zvláštní. Čekala jsem nejspíš jiný konec.
Určitě ale knížku, zase jako předchozí od Cravena, můžu doporučit. Je to skvělý autor pro milovníky thrillerů a určitě vás nezklame.

20.01.2025 4 z 5

Zjizveni Zjizveni Emily McIntire

Jedno velké zklamání na mě čekalo v podobě pokračování série Never After. Mě se upřímně nápad autorky, že záporákům dává to, co by měli mít jenom hrdinové strašně líbí.
Zjizveni pro mě však byly obrovským sklamáním. Zaprvé jsem vůbec nepochopila v jaké době se vlastně kniha odehrává a nesedl mi vůbec ten celý svět. Zároveň se musím přiznat, že za mě byly postavy dost ploché. Románek mezi Sarou a Tristanem mi nepřišel moc věrohodný a upřímně za mě ani ty sexuální scény nebyly nic moc. Sara byla dost špatně vykraslená postava. Tristan naopak na to, že v knize hrál záporáka a měl být sadistický psychopat na mě při čtení působil pomalu jako hrdina, který má hodně slabých míst a tíhne k pomoci druhým.
Jediné plus na kniza za mě asi bylo to, že se střídal úhel vyprávění a kapitoly byly krátké. Jinak pro mě čtení bylo doslova utrpení a musela jsem se do něho nutit.

15.01.2025 2 z 5

Mágové a šarlatáni Mágové a šarlatáni Jiří J. Linhart

Při výběru první knihy v roce 2025 jsem měla opravdu štěstí. Byla jíkniha Mágové a šarlatáni od autora @_.ji.lin._ , kterému tímto děkuji za její poskytnutí.
Já jak určitě víte miluji fantasy, takže neodmítnu žádnou knihu v tomto žánru. Jak začátek, tak konec knihy byl pro mě opravdu skvělý. Líbilo se mi, že se děj  odehrává jak v současnosti, tak minulosti. Zároveň tam sledujeme příběh nejen Fabriciho, ale také Karla. Dost jsem se bála, že díky tomu bude příběh trochu zmatený, ale naštěstí se tak nestalo. Musím se přiznat, že i když se mi kniha četla opravdu dobře, prostředek, co se děje a zajímavosti týče, docela váznul. Nebyl vyloženě nudný, ale tempo bylo až moc pomalé a i když objevování světa z pohledu Fabriciho bylo zajímavé, samotné vyprávění mě nebavilo. Konec už zase nabral na obrátkách a krásně celou knihu zakončil.
Nenechte se mýlit, není to jen tak obyčejné fantasy. Přijde mi, že autor nám chtěl předat nejenom děj v podobě klasické fantasy. Zároveň nám uvedl opravdu zajímavý a jedinečný svět plný mýtických zvířat, rostlin a snažil se nám předat i určitě myšlenky a poselství.
Určitě si tedy z knihy neodnesete jenom krásný požitek ze čtení, zároveň si odnesete události k zamyšlení a možná i nějaké ponaučení.
Na závěr bych chtěla ještě vyzvihnout jazyk a dobové výrazy, které knihu provázejí. Umocňuje to v čtenáři samotný požitek z knihy.

11.01.2025 4 z 5

Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy Andrew Morton

Na tuhle knížku jsem měla zálusk už více než dva roky. Miluji britskou královskou rodinu a převážně mě zajímal příběh Diany.
Kniha začíná přepisem nahrávek pořízených se samotnou Dianou. Přesně tato část způsobila poprask v roce 1992 a změnila způsob, jak veřejnost nahlíží na královskou rodinu.
Upřímně celá kniha je smutný příběh o mladé dívce, které od dětství chybí láska a vřelé objetí. Je o dívce, která je provdaná do královské rodiny, ale prakticky nikdy do ni nezapadne a nestane se její součástí. I když jsem o Dianiných zdravotních problémech do značné míry věděla, nevěděla jsem naopak, že se 5 krát pokusila vzít život!
Hodně mě mrzelo, že z mého pohledu byla kniha zaměřena právě na tyto temné dny jejího života. I když věřím, že byly její nedílnou součástí a formovaly ji. Ocenila bych i více kapitol s její charitativní prácí a vším, co dělala pro lidi. Protože tak si myslím, že by si ji měli lidi pamatovat, přes její práci a oddanost druhým.
Nemyslím si, že mi náleží nějak knihu hodnotit, přece jen to byl její život! Nicméně můžu říct, že přes krušný začátek mi stránky utíkaly pod rukama a jsem ráda, že jsem konečně vyslechla její příběh.

07.01.2025 4 z 5

Příběhy z nebezpečné říše Příběhy z nebezpečné říše J. R. R. Tolkien

Upřímně mě nepřestává udivovat mysl a představivost profesora. Zanechal po sobě nespočet příběhů a děl, které do dnešní doby žijí a nepřestávají lidi uchvacovat.
Já vždycky, když se pouštím do nějakého jeho díla přistupuji k tomu s větším respektem než k jiným knihám. Věřím, že styl jeho vyprávění pro hodně lidí už v dnešní době není poutavý, mě však přináší určitý klid a požitek. Tolkien má dar přenést jeho čtenáře do příběhu bez jejich většího zapojení. Má nekonečnou fantazii a smysl pro popis, že u vás se tato vlastnost nemusí ve velké míře vyskytovat.
Příběhy v této knize ukazují lásku Tolkiena ke svým dětem a jeho odhodlání vyprávět jim ty nejvíc podivné a neočekávané příběhy.
Jak už to asi u různorodých příběhů bývá mě osobně některé bavily více jiné méně. Dovolila jsem si také každý zvlášť hodnotit:
Tulák Rover 4
Sedlák Jiljí z Oujezda 3
Příhody Toma Bombadila 5
Kovář z Velké Lesné 4
List od Nimrala 5

Moc děkuji @kosmas.cz za možnost si knihu přečíst a být zase součástí Tolkienova světa.

02.01.2025 5 z 5

Den po dni Den po dni Nofreeusernames (p)

Konečné Vám můžu dát recenzi na knížku, která je ve formě adventního kalendáře. Ze začátku jsem opravdu každý den poctivě čekala, než můžu otevřít další část příběhu a strašně se mi ten nápad líbil. Musím se ale přiznat, že postupně, jak plynuly dny mi příběh už nepřišel tak zajímavý, takže jsem číst přestala.
A po dočtení musím přiznat, že i přes moje počáteční nadšení, nejsem cílová skupina a příběh se mi zas tak nelíbil. Určitě ve Vás probudí vánoční atmosféru, na každý den tam máte výzvu, film i písničku, ale mě samotný příběh zklamal. Bylo to za mě moc jednoduché a předvídatelné, chyběl mi tam nějaký hlubší pohled a význam celé knihy. Ani ta romantika za mě nebyla skvělá.
Po grafické stránce je knížka perfektně zpracovaná a hodně se mi líbila i kapitola z pohledu Jaxona, to byl skvělý tah.
Nicméně ale v celkovém bych knihu hodnotila, jako průměrnou feel good romantiku pro teenagery.

27.12.2024 3 z 5

Poštovní skřítek Jaksemáš a zachráněné Vánoce Poštovní skřítek Jaksemáš a zachráněné Vánoce Alexandra Page

I když knížka nabízí milý příběh s určitým poselstvím, musím se přiznat, že mě zklamala. Čekala jsem více vánoční prostředí a i okamžiky. Penny i Jaksemáš byly krásné a milé postavy. Nicméně mě bohužel knížka výrazně neoslovila. Věřím ale, že pro mladší čtenáře to může být opravdu zajímavý a krásný děj, který je protkaný i ilustracemi.
Mě se na celé knížce nejvíce líbila hostina s mladou Alžbětou II. Ještě jsem snad nečetla knížku, kde by královna byla, jako mladá dívka, která právě usedla na trůn. Ale není se čemu divit, když celý děj byl zasazen do smogové situace, která postihla Londýn.

22.12.2024 3 z 5

Otec Vánoce a já Otec Vánoce a já Matt Haig

Další jedno velké doporučení tu mám v podání již v řadě třetí vánoční knihy od Matta Haiga. Já si v průběhu let jeho příběhy o Otci Vánoc, malé Amélii a městečku Elfhelmu naprosto zamilovala. Knížky jsou sice určeny pro mladší čtenáře, ale určitě potěší i ty již dospělé. Protože právě v období Vánoc si myslím, že každý rád zavítá do pohádkového světa kde slovo nemožné je považováno, za sprosté slovo.
Otec Vánoce a já je zase jeden z těch kouzelných příběhu, ve kterém se budete snažit s Amélii zapadnout do elfího městečka. Začátky jako lidská dívka v městečku plném elfů nemá vůbec lehké, ale díky podpoře blízkých nakonec své místo ve světě najde. Příběh znovu reflektuje hodnoty, které v životě každý hledáme a hlavně příběh mluví o lásce k Vánocům a dětem samotným.
V příběhu máme i novou postavu Velikonočního zajíčka, který se snaží pokazit Vánoce.
Za mě Vám můžu doporučit všechny tři vánoční knihy od autora. Teď s postupem času už můžu i říct, že u mě na prvním místě zůstává Kluk jménem Vánoce. Byl to asi nejvíce kouzelný a vánočně orientovaný příběh ze všech tří.
Málem bych zapomněla zmínit, že celou knihu znovu provází ilustrace od Chrise Moulda, které opět překrásně doplňují celý vánoční příběh.

Moc děkuji @kosmas.cz za poskytnutí knihy v rámci spolupráce.

19.12.2024 5 z 5

Sněhová sestřička Sněhová sestřička Maja Lunde

Mám tu pro Vás doporučení na příběh, který Vás zaručeně zahřeje na srdci a nenechá Vám oko suché. Na Sněhovou sestřičku jsem dostala doporučení tady na bookstagramu a jsem strašně ráda, že jsem ji měla možnost si díky @hostbrno a @kat.sardicka přečíst.
Mě příběh naprosto uhranul. Je celý o dětském přátelství, rodinném poutu a cítíte z něho vánoční zázrak. Aby jste měli ještě lepší zážitek z knížky, celý děj doprovází překrásné ilustrace, které jsou naprosto dechberoucí. Určitě si dokážu představit, že převážně maminky můžou knížku číst se svými dětmi. Věřím totiž, že knížka je pro všechny věkové kategorie čtenářů.
Možná jediné varování bych dala, že v knížce se hodně krát vyskytuje smrt, je s příběhem doslova spjatá a tím, že zatím maminka nejsem, nevím zda bych chtěla, aby o něčem takovém moje dítě četlo, i když to bylo podáno příjemnou formou.
Já upřímně nevím, jestli se ke knížce vrátím, protože mě opravdu dojal její děj a posledních tak 50 stránek jsem jenom brečela, ale rozhodně vím, že ji můžu doporučit Vám. Pomalu se nám blíží Vánoce a i když je knížka místy ponurá a smutná, ten celkový zážitek z ní stojí za to a věřím, že vám, pokud ještě nemáte vánoční náladu do ni pomůže.

16.12.2024 5 z 5

V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

Pohádková fantasy inspirovaná slovanským folklorem? Tak to je V zajetí zimy. Naomi Novik se musí nechat, že psát opravdu umí. Musíte se jenom obrnit tím, že její knížky jsou z mého pohledu více postavené na daném světě a pohnutkách hlavních postav. Málo tam pak dochází k přímé konverzaci a může Vám pak někdy připadat, že děj neutíká. Mě hodně ze začátku zarazilo, že byl příběh vyprávěn z více pohledů různých postav. Bylo to pro mě dost zmatené a těžko jsem se orientovala, kdo zrovna příběh vypráví. Nicméně jsem si postupně na to zvykla a byla za to ráda, že nám autorka nabízí jiné úhly pohledu. Určitě bych ale uvítala pohled krále Staryků, protože zrovna jeho svět a příběh mě ke konci zajímal nejvíce. Zároveň mě hodně mrzelo, že autorka v knížce nerozvíjí žádnou romantickou linku, prostory k tomu měla, ale nevyužila je. Příběh byl dle mého hlavně zaměřen na odhodlání žen, na jejich těžká rozhodnutí, ať už pro dobro rodiny nebo celé země.
Mě se příběh v zásadě líbil. Asi bych nesouhlasila se všemi rozhodnutími, které musely hlavní postavy učinit, ale já nikdy nebyla a nebudu v jejich kůži. Zároveň musím ocenit autorčin styl vyprávění, i když je místy zdlouhavý a nudný opravdu Vás dokáže přenést do jiného světa.

Moc děkuji za poskytnutí knížky @hostbrno

07.12.2024 4 z 5