montaana219 komentáře u knih
No co, aspoň jsem si připomněla, proč nečtu romány pro ženy :-)
Kniha na mě silně zapůsobila. Především část, která obsahuje korespondenci.
Hodně zvláštní kniha, prolínání časů, postav a příběhů. Působivé byly pasáže učeného muže a jeho stínu. Rozhodně stojí za přečtení.
"Možná, že nevinnost je jenom otázka štěstí, že jsem to či ono někdy málem udělal, stejně možné je, že existuje nějaká šedivá zóna, v níž je indikativ a kondicionál od sebe oddělený jen mrknutím oka, jen nepatrným svalovým impulsem, ale toto málem vytyčuje jasné hranice, tenkou, ale velmi vysokou zeď. Překonat ji znamená přejít z jednoho světa do druhého, úplně jiného. "
Silný příběh, velmi čtivý, ale místy trochu nepravděpodobný.
Knížka se četla dobře, popisné části mi nevadily, ale na můj vkus byla příliš romantická. Především tedy část Meggie a Raplha. Také se mi dlouho nestalo, aby mě nějaká postava v knize tolik rozčilovala jako právě Meggie. Veškeré její myšlenkové pochody mi byly absolutně cizí a její chování mi připadalo mírně řečeno hloupé. Také Ralph na mě zapůsobil spíše negativně a nesympaticky. Naopak část s Danem a Justinou mi připadala záživnější a opravdovější. Takže knihu v mých očích zachránili právě tihle dva a taky pracovitá a moudrá Fee. 3* :-)
Dusivá a stísněná atmosféra se nese celou knihou. Měla jsem strach číst dál a zároveň jsem nemohla přestat. Strany 218 - 225 byly opravdu utrpením. A konec nechutný a děsivý, avšak svým způsobem uklidňující. Skvělý čtenářský zážitek.
Každý by si něco takového měl přečíst. Nejvíce se mi líbil příběh Maureen Rileyové a Jakea Edwardse.
"Andi popisovala Jakeův rostoucí klid: "Jednou odpoledne se zčistajasna ke mně otočil a řekl: "Ty jsi tak krásná." Ale ve skutečnosti nemluvil o mně. Měl ten zasněný, do dálky upřený pohled. Vím, že mluvil o své duši."
Milý oddychový příběh s nečekaným koncem.
"Poslyš, nechci ti ublížit. Jsi teprve klouček, a já s kloučky neválčím. Střílel jsi na mé vojáky. Já však s dětmi neválčím. Lieber Gott! Já jsem válku nevynašel." Důstojník se zastaví a potom řekne chlapci s podivnou něhou: "Poslyš, mám jedno oko skleněné. Je velmi těžko rozeznat to umělé oko od oka zdravého. Řekneš-li mi hned, bez rozmýšlení, které z obou očí je skleněné, budeš si moci jít, pustím tě na svobodu. "
"Levé", odpoví ihned chlapec.
"Jak jsi to poznal?"
"Protože to jediné má lidský výraz."
Je mi z toho nedobře....... což znamená, že je to napsáno opravdu dobře :-)
Hodně mi vadily výrazy jako "prcina" , "učurávat", "masit", "rozlíbat", "masakrální" apod..... Navíc opakované v knize několikrát, nechápu proč, působí to příšerně. Překombinovaný příběh je jedna věc, to bych překousla, ale tento styl psaní neodpustím.
Skvělé! Zajímavé rozuzlení, nečekaný konec. Vynikající vykreslení vztahů. Moc mě to bavilo, nemohla jsem přestat číst :-) Jen nevím, proč je kniha tak často srovnávána s Dívkou ve vlaku, já tam moc velkou podobnost nevidím. Jedině, že obě knihy mají v názvu slovo "girl".
Opravdu by k sobě měli tihle dva tak blízko? Inteligentní Emma a hezounek Dexter? Nicméně kniha se mi velmi líbila, je opravdu dobře a čtivě napsaná, "líbil" se mi nečekaný konec i popisy všedních dní. Dexterova postava mě bavila o něco více :) 4*
Skvělé. Prvních a posledních 100 stran jsem přečetla vyloženě jedním dechem, mezitím to sice bylo místy zdlouhavé a trochu nuda, ale takový je už Irving. Každý detail v textu ovšem měl svůj smysl, který se dříve nebo později projevil. Moc se mi líbily osobité názory na víru a podobnost Owena s Ježíšem. Těším se, až si někdy najdu čas přečíst si knihu znovu, kdy už nebudu zvědavá jak to celé dopadne a o to více si budu moci vychutnat příběh samotný.
Po dočtení knihy jsem neodolala a pustila si i film natočený na motivy Modlitby, ovšem nemá to ani z poloviny takové grády ;)
"Dávejte si pozor na lidi, kteří se označují za věřící, víte jistě, co tím myslí? - a vědí to oni? "
Jaký jiný může být Mikuláš, než úžasně vtipný a zábavný :)