MorriconeTheGod MorriconeTheGod komentáře u knih

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Neoslovilo mě to tak jak skleník, ale i tak je to silné, hutné a atmosferické a většinu času napínavé.

20.03.2015 4 z 5

Skleník Skleník Brian Wilson Aldiss

Tato kniha mi velmi uvízla v paměti a rád bych se k ní vrátil. Výborná atmosféra.

20.03.2015 5 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Je to čtivá jednohubka, ve které se snoubí tři zcela odlišné části - první poetická, druhá poněkud depresivní a třetí lehce detektivní. Není to ale nic světoborného, jazykově je to prostě taková trochu lepší slohovka, co do děje průměrné, i když chytlavé. Ale žádné výraznější nebo dlouhodobější následky z dočtení nehrozí.

20.03.2015 3 z 5

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

To už je na mě přece jen příliš, jak se autor zaplétá do fiktivních detailů smyšleného světa, jak když schizofrenik žije ve své vlastní komplikované a kostrbatě nekoherentní říši, kde musí všechny souvislosti donekonečna vysvětlovat a obhajovat, aby to trochu dávalo smysl. Chybí tomu už i ta dobrodružnost, atmosféra a lehkost a bezprostřednost Hobita. Je to příliš urputné a přitom samotný příběh je prostinký. Ale v podobě očesané audioknihy je to na spaní víc než dobré

19.03.2015 3 z 5

Pohádky Pohádky J. R. R. Tolkien

Minimálně za vynikajícího sedláka Jiljiho z Oujezda musím dát pět.

19.03.2015 5 z 5

Vaříme s Láďou Hruškou Vaříme s Láďou Hruškou Ladislav Hruška

Jako kuchař a knihkupec bych mohl mít k této knize minimálně ambivalentní vztah - nicméně nemám.

20.02.2015

Stroj času Stroj času Herbert George Wells

Knihu je nutno brát v kontextu doby. Já měl to štěstí, že jsem sci-fi objevoval chronologicky, takže mi určitá "zastaralost" díla nezkazila dojem. Neumím si ale představit, co bych si o tom myslel, číst to třeba po Asimovi, Clarkovi apod.

Mýtus o Sisyfovi Mýtus o Sisyfovi Albert Camus

Pro mě naprosto stěžejní dílo, které mělo nejspíš významný podíl na mém přežití, avšak jistojistě minimálně na udržení (nebo obnovení) mého duševního zdraví.

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Naprostý souhlas se "zlovlkem". Jen si nejsem jistý, jestli je autor typ:
- Tak teď naservíruju lidem přesně to, co chtějí slyšet, zabalené v kýčovitém a co nejvíc prostoduchém příběhu, který se bude ale tvářit nesmírně alegoricky a filozoficky - a to se zlaťáky pohrnou

- anebo je to prostě jen zastuzený hipík, který tomu vážně věří.

Jedna hvězda protože mám rád magický realismus.

19.02.2015 1 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Příběhy mistra Holmese jsou trochu naivní a rezonuje v nich takové to dobové opojení racionalismem, kdy vědci byli přísní úzkoprsí akademici a svým skvělým analytickým dovednostem a erudovaným názorům přikládali mnohem větší váhu než jakou měli. Tohle je nicméně Holmesovka, kterou můžu - a to kvůli úchvatné ponuré atmosféře blat - a možná i díky tomu, že se tam Holmes moc nevyskytuje.

19.02.2015 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Můj velmi oblíbený příběh a pro mě nejlepší Tolkien. Autor se zde ještě schizofrenicky nezaplétá do nekonečných složitých detailů svého imaginárního světa a prostě vypráví krásnou zkazku, poetickou, s úžasnou atmosférou. U audioverze jsem se v dospělém věku něco nausínal.

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Kniha, sice jakoby čtivě (novinářsky až bulvárně) napsaná, je pro mě poměrně zbytečným dílem. Nechápu, co měl autor vlastně za cíl. Dva body za jakžtakž ucházející část o Baťovi - a to asi jen proto, že jako pro Zlíňáka má to téma pro mě nějaký význam - zbytek je aušus.

19.02.2015 2 z 5

Pole a palisáda: Mýtus o kněžně a sedlákovi Pole a palisáda: Mýtus o kněžně a sedlákovi Miloš Urban

Pravděpodobně jediný román svého druhu o české mytologii, který se sice asi nezařadí po bok Gravesova Zlatého rouna nebo Fühmannova Promethea, ale konečně tu máme převyprávění vlastní pověsti, k níž Urban přidal mytické prvky a popral se s tím velmi dobře. Vždy mě připadá, že knihu psala ženská, celá je procítěná, o ženách, snad bez stopy nějakého mužského principu. Nevím, jestli se Urban umí opravdu tak vžít, nebo je to něčím jiným - ale pomiňme spekulace. Tohle dílo bych si chtěl představovat především jako start k novému trendu, první díl nějaké rozsáhle potencionální antologie - z toho důvodu je škoda, že se mu nedostalo většího ohlasu. Dílo je velmi sugestivní a s pověstí nakládá řekl bych velmi dobře, ale rozsahově a dějově je poněkud komorní a útlé (to nesouvisí s množstvím stran). Pověsti by asi svědčila větší epičnost. Knihu si myslím ještě daleko víc užije ženská část populace (mě by se líbilo spíš převyprávění takové lucké války nebo podobně). Jelikož jde o mýtické vyprávění, diskutovat o tom, zda věž ze soli je praktická, drahá nebo jaká, a o podobných věcech může jenom opravdový ychtyl - to je jako přemýšlet, jestli titáni náhodou nebyli moc velci, aby se nezhroutili pod tíhou vlastního exoskeletu. Mimochodem, audiokniha se Somrem je naprosto skvělá.

01.03.2014 5 z 5

Zlaté rouno Zlaté rouno Robert Graves

Graves nikam nespěchá a vychutnává si mýtus do posledního doušku. Přeloženo v krásné, vysoké češtině s hojnými přechodníky, archaismy apod. Kéž bych se někdy odhodlal si knihu znova přečíst - stojí to za to. Pro milovníky řecké mytologie nezbytnost.

Ohnivá brána Ohnivá brána Steven Pressfield

Historicky poměrně značně věrná kniha pěkně popisující nejen zásadní historické momenty, ale i naprosto všední věci a děje, což je vzácnost. Přesto mě kniha příliš neuchvátila, na vzdory tomu, že jde o moje oblíbené období a události (nebo možná právě proto). Je to příliš rozpitvané a přitom bez výrazných hloubek.

03.12.2013 4 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Tohle málo známé dílko mě paradoxně zaujalo a utkvělo mnohem víc než Kingova "vrcholná" díla typu Osvícení, To, Shawshank atd. Jediná kniha od tohoto autora, kterého nijak zvlášť neobdivuji, ke které bych se třeba i někdy rád vrátil.

Osvícení Osvícení Stephen King

Nesdílím všeobecné nadšení, byla to celkem dobrá kniha, ale nic, co by ve mě zanechalo nějakou nesmazatelnou stopu. Dobrou knihu poznám podle toho, že zraje a léta po prvním přečtením získává v mysli stále větší a větší místo a váhu. Tahle, alespoň u mě po létech jednoznačně vadne. Ale kdo má rád takové ty knižní jednohubky a čtení na jeden dech, tak jistě bude spokojen.

03.12.2013 3 z 5

Útěchy Útěchy Lucius Annaeus Seneca

Tento výbor mi přišel slabší než O duševním klidu, ale pořád obsahuje dostatečnou houšť myšlenek, aby stálo za to jej číst, a aby člověku navždy utkvěl v mysli.

O duševním klidu (8 úvah) O duševním klidu (8 úvah) Lucius Annaeus Seneca

Jak je u stoiků zvykem, tak i Seneka nám podává velmi jadrný, příklady ze života opředený, etický návod. Všechno je dokonale srozumitelné a na dnešní poměry už pro značně naivní, vyjádřené podstaty jsou však natolik zásadní, že dokážou lidský život nasměrovat zcela novou cestou.

Existencialismus je humanismus Existencialismus je humanismus Jean-Paul Sartre

Jakási obhajoba existencionalismu a zároveň populistické přiblížení některých jeho myšlenek. Je to od Satreho sice děsně hezké, ale jeho motivy mi unikají, a i proto jsem si k němu (narozdíl od Camuse, který mi přijde mnohem pronikavější) nikdy nenašel cestu. Kniha je nicméně úžasně srozumitelná a jednoduchá, což ve filozofii není dvakrát běžné, a tak je to velmi příjemný relax.

25.10.2013